Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Kettu ja kanaemo
Tänään kello 11:11 am kirjoittaja Stiina

»  HUGO ODEBERG /FARISEISM OCH KRISTENDOM
Eilen kello 11:54 am kirjoittaja jarrut

» Lutherin elämä
Eilen kello 11:02 am kirjoittaja Stiina

»  Aksel Valen-Sendstad / Uskonnollisuus
Eilen kello 8:50 am kirjoittaja jarrut

» Nettikirja/ C. H. MacIntosh/ Ei enää syntiä
Eilen kello 8:21 am kirjoittaja jarrut

»  Helsingin Salemin Ankkuriseurakunta ja sen epäraamatullisia opetuksia
Su Marras 19, 2017 3:54 pm kirjoittaja Rea Aalto

» Älä hylättyjä hylkää
Su Marras 19, 2017 12:11 pm kirjoittaja Hellevi Raitosalo

» Sinä sanot: "Mutta Hän ei ollut viisas valitessaan minut...
Pe Marras 17, 2017 10:40 am kirjoittaja Stiina

» Rekisteröitymisvaikeuksia Vapaasanalle
Pe Marras 17, 2017 9:01 am kirjoittaja jarrut

Marraskuu 2017
MaTiKeToPeLaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

KristitynFoorumi: Karismaattisuudesta varoittamista ja sen edistämistä yhtaikaa

Näytä edellinen aihe Näytä seuraava aihe Siirry alas

KristitynFoorumi: Karismaattisuudesta varoittamista ja sen edistämistä yhtaikaa

Viesti  Hellevi Raitosalo lähetetty La Elo 20, 2016 7:24 am

Karismaattisuudesta varoittamista ja sen edistämistä yhtaikaa

Per-Olof Malk


"Koetelkaa kaikki"kirjan sisältöä esiteltiin seminaarissa, joka järjestettiin Helsingissä 5.3.2016. Seminaarin ohjelmasta voi nähdä jotakin siitä, mitä kirjan sisällöstä haluttiin nostaa esille. Seminaaripäivän aiheista voi päätellä, että ihmisiä kutsuttiin eräänlaiseen parantamiskokoukseen. Kirjan kirjoittajat / seminaarin luennoitsijat ovat tulleet siihen näkemykseen, että karismaattinen liike on sairas. Sairas koetetaan nyt parantaa - tai ainakin halutaan varoittaa ihmisiä sairauden vaaroista (seminaarissa Enbuskan, Hyvösen, Suonnon ja N. Närhen luennot). Päämääränä on parantaa sairas karismaattisuus niin, että tuloksena on ”terve karismaattisuus” (Mäkilä).

Karismaattisen liikkeen eksyttävistä harhaopeista on n. 20 vuoden ajan kirjoittanut - arvioiden ja varoittaen - Juhani Aitomaa Kristityn Foorumilla. Karismaattisuuden vaaroista kristityille ovat pitkään puhuneet ja kirjoittaneet (toiset useitakin kirjoja julkaisten) myös Matti Pyykkönen, Jouko Nieminen, Paavo Suihkonen, Ceta Lehtniemi, Olavi Peltola, Paavo Lievonen ja eräät muut. Kirjoissa, lehdissä, netissä ja seminaareissa karismaattisuudesta on varoittanut kohta 14 -vuotta myös Evankeliumin opintoyhdistys. Lähes 400 -sivuisessa uudessa teoksessa ei kuitenkaan huomioida niitä, jotka jo kauan ennen heitä ovat alkaneet varoittaa karismaattisesta liikkeestä.

Helsingissä järjestetyssä ”karismaattisuuden parantamiskokouksessa” liikkeen ongelmiin tartuttiin varovaisesti. Samoin kirjassa, sillä lähtökohtana näyttää olevan, että karismaattinen liike sinänsä on hyvä ja tärkeä. Sen tulee jatkua. Jotkut henkilöt tai järjestöt vain ovat menneet liian pitkälle ylilyönnein. Kun karismaattinen liike on parannettu, liike jatkaa omaa Hengen toiminnan tulkintaansa kolmiyhteisen Jumalan / Pyhän Hengen rinnalla. Kahdenlaisista Jumalan lapsista puhutaan. Karismaattinen liike on kuin toinen kristikunta ja siihen kuuluvia näytetään kutsuttavan - muista kristityistä poiketen - ”karismaattisiksi kristityiksi”.

Raamatulle ajatus korkeammalle päässeistä ”karismaattisista kristityistä” on vieras. Jeesus lupasi lähettää Pyhän Hengen olemaan kaikkien Jumalan lasten kanssa ja sen Jeesus on tehnyt. Ilman Pyhää Henkeä ei olisi kristittyjä, sillä vain Pyhä Henki voi avata syntisen sydämen Jumalan sanalle ja välittää ihmiselle lahjana uskon Kristuksen sovitustyön merkitykseen. Mutta osa kristikunnasta on kokenut, että Raamatussa ilmoitettu Pyhä Henki tarvitsee rinnalleen ”toisen Hengen”, aktiivisen innostavan Pyhän Hengen, joka saa aikaan ”toimivan uskon ihmeineen ja merkkeineen” ja tuottaa karismaattisia kristittyjä. Samalla tavalla Jeesuksen rinnalla monet näkevät uudenlaisen ”toisen Kristuksen” tarpeellisuuden. Jotkut taas näkevät, että perinteinen evankeliumi ei riitä ja siksi tulee julistaa ”toista evankeliumia”.

Tällainen kolmiyhteisen Jumalan ja Hänen persooniaan korvaavien ja täydentävien jumalien esille ottaminen, niistä opettaminen sekä niihin uskominen on kristikunnan historiassa aina tuonut mukanaan epäjumalien palvelua ja eksymisiä. Ensimmäiseen käskyyn ja koko Raamatun sanomaan nojautuen sanomme, ettei elävän Jumalan rinnalla ole toista Jumalaa, Jumalan Pojan Jeesuksen Kristuksen rinnalla ei ole toista Kristusta eikä Jumalan lähettämän Pyhän Hengen rinnalla ole mitään ”toista Pyhää Henkeä”. Paavali kirjoitti, että Jumalan evankeliumin rinnalla julistettiin jo hänen aikanaan evankeliumia, joka ei ollut mikään evankeliumi, vaan ”toinen evankeliumi”. Jeesus sanoi, että Hänen lisäkseen maailmaan tulisi muita kristuksia, joiden perään ei pitänyt lähteä.

Karismaattisuuden parantamiseen viitaten voisi sanoa laajemmin näinkin: ”Toista Kristusta” ei voi parantaa oikeaksi Kristukseksi, ”toista evankeliumia” ei voida parantamalla saada oikeaksi evankeliumiksi, ”toista Pyhää Henkeä” ei voi parantaa niin, että hän voisi astua Pyhän Hengen sijaan. Samaan aikaan kun karismaattisuuden hengen työtä nyt halutaan parantaa, karismaattinen julistus leviää muuttumattomana painetussa muodossa ja kenenkään estämättä mm. kirjojen kautta. Niitä myyvät seminaarissa luennoivien taustayhteisöt.

Seminaarissa kritisoitiin mm. Bethel Churchiä ja Bill Johnsonia, jonka kirjan Kuva ja Sana on julkaissut. Kirja on edelleen näiden parantajatahojen myynnissä. A. I. Russelin ja Sarah Youngin kirjoissa opetetaan, että Jumala puhuu kirjoittajille suoraan, ilman Raamattua. Heidänkin kirjansa ovat myynnissä näissä taustayhteisöissä. Eräällä videolla Pasi Turunen (yksi seminaarissa puhunut), pitää esillä Jane Hamonin kirjaa ”Jumala puhuu unissa ja näyissä”. Hänen miehensä Bill Hamon on yksi tärkeä vaikuttaja New Apostolic Reformation -liikkeessä, jota seminaarissa myös arvosteltiin. Gyu Chevreaun kirja on edelleen myynnissä, vaikka tekijän juuret ovat Toronton ”herätyksessä” ja hänen toimintansa on eräänlaista Toronton uudelleen herättämistä. Kuva ja Sana on useiden harhakirjojen kustantaja. Sairaan karismaattisuuden Joyce Meyerin useita kirjoja on kaupan Suomessa ja niitä saa myös Aikamediasta, Koetelkaa kaikki -kirjan lisäksi. Miksei eksyttäviä kirjoja poisteta myynnistä? Tilanne on epätodellinen.

Ja mitä tekeekään Iso Kirja Keuruulla? Omissa tiedotteissaan se on kertonut, että Iso Kirja -opisto ja australialainen Alphacrucis (AC) ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen koulutuksen järjestämisestä Suomessa. Kansanopiston lisäksi Iso Kirja on nykyisin yksi AC:n virallisista kampuksista eli sillä on samaa asemaa kuin esim. Sydneyssä sijaitsevalla Hillsong Collegella. Sekä Hillsong College että Iso Kirja tarjoavat oman koulutuksensa ohessa yhteisen ”koulutuskeskuksen” eli australialaisen Alphacrucis Collegen tutkintoja. Tutkinto-opinnot ovat Australian koulutusjärjestelmän mukaisia yliopistotason tutkintoja. Miten tähän sopii kehotus: ”Älkää eksykö”?

”Koetelkaa kaikki” on hyvä kehotus, se on Raamatusta. ”Älkää eksykö” on hyvä varoitus, se on Raamatusta. Mutta näiden sanojen pohjalta kirjan kokoaminen ja seminaarin pitäminen on näissä oloissa verrattavissa hauta-arkkujen kalkitsemiseen Jeesuksen aikana. Mitä muuta voisi sanoa, kun tahot - jotka toisaalta kehottavat koettelemaan kaikkea - samalla eksyttävät ihmisiä myymillään kirjoilla ohjaten nuoria äärikarismaattisiin näkemyksiin ja lähettävät sielujen hengellistä elämää hämmentäviä ja ohjailevia televisio- ja radio-ohjelmia. Veljet ja sisaret, palataan Golgatalle! Siellä ovat asiat kohdallaan, siellä on Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Golgatalla näemme, miten Kaikkivaltias kolmiyhteinen Jumala toimii tässä maailmassa. Jumala oli Kristuksessa ja kärsi pahimmalla mahdollisella tavalla syntisten tähden. Meidän syyllisyytemme ja kapinamme syvyys Jumalan edessä oli niin pohjattoman syvä, että Jumalan sijaiskuolemankin oli oltava pohjattoman syvä. Golgata on pysyvästi terveen jumalasuhteen paikka. Golgatalla eivät ”toiset kristukset” kuole. He karttavat tappioita ja heikkoutta, he ovat toimissaan voimakkaita ja paljon aikaan saavia. Heitä ihaillaan ja kunnioitetaan. Golgatalta ei lähde ”toista evankeliumia” maailmalle. Sieltä lähtee yksi pelastava sanoma Jeesuksen lunastustyöstä.

Yksinomaan sen Paavali halusi tuntea, kun hän opetti ihmisiä: ”En halunnut tietää teidän luonanne mistään muusta kuin Jeesuksesta Kristuksesta, en muusta kuin ristiinnaulitusta Kristuksesta. Te näitte minut hyvin heikkona, hyvin arkana ja pelokkaana. Puheeni ja julistukseni ei pyrkinyt vakuuttamaan viisaudellaan vaan ilmensi Jumalan Hengen voimaa, jotta teidän uskonne ei perustuisi ihmisten viisauteen vaan Jumalan voimaan” (1. Kor. 2:2-5).

Aitoa ei tarvitse parantaa, pyhää ei tarvitse pyhittää, Jumalaa ja Hänen työtään ei tarvitse tehdä terveeksi. Pyhä Henki on täällä ja Hänen terve hyvä työnsä jatkuu täällä. Ilman Häntä emme uskoisi, emme tuntisi Kristusta, emme jaksaisi keskittyä palvelemaan. Levottomiksi tulleiden on aika katsoa Jeesusta ristillä ja kuulla Hänen sanansa: Se on täytetty. Taivaallinen Isä. Kirkasta meille Kristus Pyhän Henkesi kautta!http://www.kristitynfoorumi.fi/varoittamista.html


Hellevi Raitosalo

Viestien lukumäärä : 372
Join date : 23.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Näytä edellinen aihe Näytä seuraava aihe Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa