Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Jorma Kalajoki Leipää ja Kalaa
RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä EmptyTänään kello 12:05 pm kirjoittaja Stiina

» Emme voi koskaan päästä evankeliumia pitemmälle
RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä EmptyTänään kello 11:55 am kirjoittaja Stiina

» Kun miekka kulkee sydämen lävitse
RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä EmptyTänään kello 10:11 am kirjoittaja Hellevi

» MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIEN KOHTELU HENGELLISISSÄ PIIREISSÄ
RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä EmptyEilen kello 11:06 am kirjoittaja Stiina

» ANNAN TUNNUSTUSTA!
RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä EmptyEilen kello 10:28 am kirjoittaja Stiina

» Olkaa anteeksiantavaisia
RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä EmptyEilen kello 7:56 am kirjoittaja jarrut

»  FinFami – järjestö mielenterveysomaisten asialla
RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä EmptySu Tammi 26, 2020 11:15 am kirjoittaja kiinteistö

» Päivän Sana! Vähäsarja
RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä EmptyLa Tammi 25, 2020 10:51 am kirjoittaja Stiina

» kun Hajoaa
RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä EmptyTo Tammi 23, 2020 8:37 am kirjoittaja kiinteistö

Tammikuu 2020
MaTiKeToPeLaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä

Siirry alas

RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä Empty RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty Ma Elo 28, 2017 8:20 am

Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä

Ristin Voiton palstoilla on keskusteltu naisten johtajuudesta seurakunnissa. Aihe on tärkeä, ja meidän väitteemme on ollut, että seurakunnassakaan johtajuudessa ei ole kyse sukupuolesta vaan Jumalan armoituksesta. Tämän tahdomme perustella suoraan Uudella testamentilla, emme vetoamalla vain kokemukseen tai hylkäämällä Raamatun arvovaltaa.

Tähän mennessä lehden palstalla käydyssä keskustelussa mielekkäintä on ollut keskustelu Raamatun teksteistä ja niiden tulkinnasta. Olemme kiitollisia kaikista haasteista, jotka ovat tarjonneet tilaisuuden pohtia väitteitämme.

Raamattu on Jumalan sanaa, jonka tulisi saada ohjata elämäämme ja käytäntöämme. Tarkoitus on yhdessä painia tämän Sanan merkityksen kanssa, ei spekuloida sillä, kuka tällä kertaa on feministi tai sovinisti, fundamentalisti tai liberaali.

Kuten olemme toistaneet, allekirjoitamme Raamatun auktoriteetin ja sanoudumme irti äärifeminismistä tai sukupuolineutraalista ideologiasta. Emme pyri häivyttämään sukupuolten eroa vaan toivomme seurakuntiin yhtä paljon hengellisiä äitejä kuin isiäkin.

Keskeinen lähtökohta on siinä, että luomisessa mies ja nainen asetettiin yhdessä hallitsemaan (1. Moos. 2:15). Naista ei asetettu alisteiseen rooliin, sillä heprean sana ”apu” (ezer) viittaa useimmissa tapauksissa Jumalaan ihmisten apuna. Hierarkkinen hallintasuhde on peräisin syntiinlankeemuksen kirouksesta. Kristus tuli kuitenkin korjaamaan synnin lisäksi lankeemuksen rakenteellisia seurauksia. Keskeisimpänä huomiona on myös, että ensimmäisen ja toisen sukupolven seurakunnassa oli naisjohtajia. He olivat 12 apostolin jälkeen valittuja johtajia, joihin nykyjohtajia voidaan monessa suhteessa rinnastaa. Paavali viittaa apostoli Juniaan (Room. 16:7), joka oli vieläpä arvostettu apostoli.

Juniasta ei voi tehdä miestä eikä hänestä voi tehdä muuta kuin apostolin. Yli vuosituhannen vallitsi yksimielisyys Junian naiseudesta, ja jopa ”naispappeutta” vastustanut Johannes Krysostomos (k. 407 jKr.) tunnusti Junian olleen naisapostoli. Keskeinen erimielisyys kirkkoisillä oli lähinnä siitä, oliko Junian nimi Junia vai Julia. Miehen nimi Junias tulee mukaan vasta myöhäisellä keskiajalla.

Myös Junian apostoliutta on vaikea kyseenalaistaa. Kreikankielisessä tekstissä on rakenne, jossa on sisäsijaa ilmaiseva prepositio ja monikon datiivi, joten se jäsentyy mielekkäimmin niin, että Andronikus ja Junia ovat itse apostoleita. Kohta ei voi tarkoittaa, että ”apostolit arvostavat heitä”, sillä tällöin Paavali olisi käyttänyt passiivin agenttirakennetta.

Junia käytti naisapostolina valtaa myös miesten yli, sillä on vaikea kuvitella arvostettua apostolia ilman auktoriteettia. Uudessa testamentissa on myös diakoni Foibe (Room. 16:1) sekä opettaja Prisca, jota Paavali yhdessä tämän miehen kanssa kehuu työtoverikseen, ja Jonka hän jopa mainitsee kahdesti ennen miestä (Room. 16:3; 2. Tim. 4:19). Lisäksi Jeesuksen seuraajien joukossa on naisia, jotka evankeliumien tarkemman analyysin perusteella toimivat alkuseurakunnassa arvostettuina silminnäkijätodistajina.

Näiden huomioiden jälkeen on hyvä luoda katse niihin raamatunkohtiin, joilla yleensä perustellaan naisten alisteinen asema seurakunnassa. Vaatimus ”yhden vaimon miehenä” olemisesta (1. Tim. 3:2) selvenee siinä, että Paavalille Foibekin täyttää vaatimuksen. Kyse on siis ilmeisimmin yksiavioisuudesta.

Samoin 1. Kor. 14:34–35 näyttää vaientavan naiset, mutta koska Paavali muualla ei näytä olevan pahoillaan naisten puhumisesta profetoinnin muodossa (1. Kor. 11:5) tai Junian auktoriteetista, joka ilmiselvästi sisälsi puhumista, kohta ilmeisimmin puuttuu paikalliseen väärinkäytökseen.

Myös usein viitatussa kohdassa 1. Kor. 11:7–10 Paavali korostaa sukupuolten vastavuoroisuutta ja keskinäistä tasaveroisuutta Jumalan edessä (jakeet 11–12). Lisäksi Ensimmäisen Timoteuskirjeen toisen luvun monimutkainen tekstikohta kitkee seurakunnasta harhaoppia eikä rakenna johtajuushierarkioita.

Lopputulokseksi jää siis ymmärrys siitä, että Uusi testamentti avaa johtajuuden molemmille sukupuolille. Oli asia perheessä miten päin tahansa, seurakunta oli auki myös naisten johtajuudelle. Ajatuksemme eivät ole helluntailaisuudelle vieraita. Naiset ovat perustaneet pioneereina seurakuntia, kantaneet liikkeen kasvua harteillaan evankelistoina ja toimineet lähetystyössä vastuuasemissa. Pidämme siis luterilaisesta kirkosta tuotua ukupuolittunutta pappisteologiaa vieraana tuontiaineksena helluntailaisuuteen, sillä yleisen pappeuden periaatetta noudattaen helluntailaisuudessa kyse ei ole erillisestä pappissäädystä, vaan Jumalan armoituksesta.

Suomen helluntailaisuudessa naisten vaikuttamismahdollisuudet ovat eri seurakunnissa erilaisia. Toisaalla naiset voivat palvella kaikissa toimissa aina pastoreina sekä johtotiimeissä asti, mutta toisaalla naiset rajataan pois palvelupaikoilta teologialla, jota on vaikea perustella. Toisissa paikoissa naisten johtajuuden kyseenalaistaminen lähentelee jo työpaikkakiusaamista.

Tilanteessa valitettavinta lienee epäjohdonmukaisuus: naiset saavat opettaa, toimia pastoreina sekä täysjohtajina lähetyskentällä, mutta samalla ”ylin johtajuus” halutaan säilyttää miesten käsissä. Tämä saattaa johtaa akrobaattisiin malleihin, jossa paperilla johtajaksi määritelty mies pyhittää valtarakenteet, oli tällä vaikutusta käytäntöön tai ei. Johtajuus ei ole vain sitä, mitä vanhimmisto tekee, vaan jokainen vastuussa oleva on johtaja. Valtarakenteen ylin Y-kromosomi ei riitä pyhittämään malleja, vaan kyse on kokonaisuudesta.

Itse olemme nähneet aiheen voimakkaan esillä pitämisen tärkeänä, sillä pidämme asiaa merkittävänä kutistumaan kääntyvän helluntailiikkeen tulevaisuuden kannalta. Emme aja naiskiintiöitä vanhimmistoihin, vaan tahdomme, että seurakunnat avaisivat ovet johtajuuteen jokaiselle, jonka Jumala on sukupuoleen katsomatta valtuuttanut.

Kuitenkin toivomme aiheen käsittelyyn kaikilta nöyryyttä ja kunnioitusta: nöyryyttä siinä, että jokaisen, myös meidän, tulee olla valmiita muuttamaan käsityksiään, jos perusteet näin vaativat. Kunnioitusta siinä, että eri tavalla ajattelevat eivät ole vihollisia, vaan veljiä ja sisaria.

Kunnioituksella edelleen

Tuomas Harri, Keuruu
Jonna Havukainen, Keuruu
Tuomas Havukainen, Keuruu
Sirkku Hoikkala, Kerava
Matti Kankaanniemi, Tyrvää
Anna Lehmuskoski, Tampere
Hanna Malinen, Tampere
Markus Mäenpää, Keuruu
Pilvikki Viitanen, Rovaniemi

http://www.ristinvoitto.fi/ristin_voitto/muut/helluntailiike_tarvitsee_naisia_ja_miehia_yhdessa/?numero=45/2016

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 924
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä Empty Lisää samasta aiheesta

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty Ma Elo 28, 2017 8:25 am


Naispastori

Helluntalainen teesi yhteisen johtajuuden puolesta.

Etusivu
Kirjoittajat

keskiviikko 23. marraskuuta 2016
Diakonos ja protasis Foibe – Vastakulttuurinen johtajuus, osa 1

http://naispastori.blogspot.se/2016/11/


arkikalusto

Viestien lukumäärä : 924
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä Empty Vs: RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty Ma Elo 28, 2017 8:29 amHelluntalainen teesi yhteisen johtajuuden puolesta.
tiistai 8. marraskuuta 2016
---Sisaremme Foibe – Roomalaiskirjeen ensimmäinen tulkitsija
Kirjoitan kolme erillistä kirjoitusta Foibesta (Room. 16:1–2). Toivon, että nämä tekstit auttavat avaamaan silmiämme naisen aseman ymmärtämiselle alkuseurakunnassa sekä Raamatun tulkinnan tarpeellisuudelle siinä, miten johtajuus ja naisen asema voidaan käsittää nykyseurakunnassa. Tässä ensimmäisessä kirjoituksessa tarkastelen lyhyesti määrällisen aineiston valossa naisen asemaa Uudessa testamentissa suhteutettuna sanontaan ”sisaremme Foibe” (Room. 16:1). Erityinen huomiomme kiinnittyy Foibeen Paavalin Kirjeen roomalaisille postinkantajana.---

jatkuu täällä;
http://naispastori.blogspot.se/2016/11/sisaremme-foibe-roomalaiskirjeen.html

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 924
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä Empty Vs: RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty Ma Elo 28, 2017 8:32 am

Mitä täällä ajatellaan asiasta?

Onko se Raamatun mukaista etä naiset ovat paimenia' opettajia`tai
vahemmistosisaria´?

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 924
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä Empty Tutkielma

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty Ma Elo 28, 2017 8:40 am

Yli kaikkien rajojen
Sukupuolen merkitys Suomen helluntaiherätyksen naislähettien työssä


http://docplayer.fi/13267271-Yli-kaikkien-rajojen-sukupuolen-merkitys-suomen-helluntaiheratyksen-naislahettien-tyossa.html#show_full_text

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 924
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä Empty RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä

Viesti kirjoittaja Stiina lähetetty Ti Elo 29, 2017 9:41 am

En ole helluntailainen, mutta yhdyn täysin näkemykseen.
Historia osoittaa, että naisia olisi tarvittu uskonnoissa ja kirkoissa kipeästi täysin valtuuksin. Raamatun kokonaisnäkemyksen mukaan miehet ja naiset ovat Kristuksessa tasa-arvoiset IHMISET. "Jumalalle ei ole miestä ilman naista eikä naista ilman miestä". Nainen on kuitenkin, myös käytännössä se heikompi astia, jota miehen tulee tukea rakkaudellisesti ja naisen tulee kunnioittaa miestänsä ja olla hänelle apuna tasa-arvoisesti, oli maallinen hierarkia sitten mikä tahansa. Maallinen hierarkia menee maallisen lahjakkuuden ja uskon määrän mukaan. Uskomaton seurakunnan palvelija on väärin. (Molempia sukupuolia ominaisuuksineen tarvitaan ehdottomasti seurakunnan johtoviroissa, eikä ketään saisi kirkoissakaan sukupuolen takia syrjiä.

Minulle oli aluksia vaikeaa, että naispappi siunaa hautaan ja kastaa, mutta nyt olen toista mieltä. Usein varsinkin hautajaisissa naispappi onkin parempi (empaattinen ja on opiskellut psykologiaa) kuin hyvä miespappi. Uuden nimen keksiminen naisille olisi kuitenkin mielestäni parempi vaihtoehto kuin mies- tai naispappi tai pappi perinteen takia.

Sukupuolia ei saisi kuitenkaan sekoittaa niinkuin maailma nyt yrittää, samoin samaa sukupuolta olevat eivät voi mielestäni muodostaa perhettä, se on luonnotonta. Tietenkin homoilla ja lesboilla on täysi ihmisarvo, mutta akti on syntiä, josta täytyy tehdä "parannus" ainakin kristittyjen. Jumalan nimeen avioliittoon vihkiminen on kyllä Jumalan lain muuttamista (Danielin kirja). Yhteiselämä anteeksisaamisen turvin (Kristuksessa) on, jos ei muuta voi, kuitenkin kristityllekin mahdollista. Syntiä on kaikilla. En tunne lähemmin asiaa, mutta näin ajattelen. Riitely on kyllä kanssa kamalaa, eikä Jumalan tahto. Siitä ihmisten on vielä vaikeampi tehdä omaa parannusta.


Stiina

Viestien lukumäärä : 504
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä Empty Vs: RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä

Viesti kirjoittaja jarrut lähetetty To Syys 07, 2017 8:30 am

Hei Stiina

Tämä naispappeusasia on monelle vaikea pala. Niin kirkossa kuin helluntaiseurakunnissa.
Kaikki miespapit eivät tänäänkään suostu yhteistyöhön naispappien kanssa.
Helluntailaisissa naispappeus asia on vasta viimeaikoina noussut esiin, kun
naisten on pitänyt olla hiljaa seurakunnassa melkein 100-vuotta.

Itsekin ole tätä asiaa miettinyt, ja ihmetellyt, kun naiset kelpaavat
lähetyskentillekin, opettajiksi paimeniksi ja johtajiksi, niin ei silloin
sisaria saisi siunata kentälle jos se ei Jumalan suunnitelmiin passaa.

Monen sisaren koko elämäntyö on tehty lähetyskentällä,
ja sitten omassa lähettäjäseurakunnassa ei kelpaa muuta kuin
matkamuistoja kertomaan, on se vähän vaikea käsittää.

Olisikohan tilanne nyt 2017-luvulla muuttumassa.

jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2356
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä Empty Yhä mielenkiintoinen aihe

Viesti kirjoittaja jarrut lähetetty To Syys 07, 2017 9:05 am

Laitan tästä naisaista Japanin lähtyssaarnaaja Majlis Janatuisen kirjoituksen.
Ja muitakin.
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2356
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä Empty Vs: RistinVoitto /Helluntailiike tarvitsee naisia ja miehiä yhdessä

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa