Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Mielenterveysongelmat nousussa
Ti Joulu 11, 2018 10:22 am kirjoittaja arkikalusto

» Lupausten varassa
Ti Joulu 11, 2018 9:28 am kirjoittaja jarrut

» Minulle tuli erikoinen ajatus tässä yks päivä
Ti Joulu 11, 2018 9:10 am kirjoittaja jarrut

» Jouko Nieminen:Raamattuopetus oppien arvioimisesta ja henkien koettelemisesta
Ti Joulu 11, 2018 9:05 am kirjoittaja jarrut

» Miksi Jumala sallii
Ti Joulu 11, 2018 9:00 am kirjoittaja jarrut

» UUT:n uutiskirje joulukuu 2018
Pe Joulu 07, 2018 9:36 am kirjoittaja Hellevi Raitosalo

» Oppi vanhurskauttamisesta
Pe Joulu 07, 2018 9:10 am kirjoittaja Hellevi

» Usko Jeesukseen uskontojen maailmassa
Pe Joulu 07, 2018 8:21 am kirjoittaja Hellevi

» Päivän kuva ja vähän muutakin
Ke Joulu 05, 2018 10:09 am kirjoittaja Hellevi

Joulukuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Teko Pyhät

Siirry alas

Teko Pyhät

Viesti  arkikalusto lähetetty Ke Syys 27, 2017 12:15 pmFARISEUS

Fariseusten lahko oli Jeesuksen aikana merkittävä uskonnollinen mahtitekijä juutalaisten keskuudessa. He olivat lain kiivailijoita, jotka olivat rakentaneet oman uskontojärjestelmänsä. He pitivät valtaa ja jakoivat ihmiset syntisiin ja pyhiin ulkoisen käyttäytymisen perusteella. Fariseukset vahtivat toisiaan ja koko yhteiskuntaa, että heidän edustamansa uskonnollinen näkemys toteutuisi.

Jeesus oli jatkuvasti fariseusten kiusana. Hänen julistuksensa armahti syntisiä, arvosteli tekopyhyyttä sekä osoitti laupeutta koko maailmalle. Jeesuksen lain tulkinta oli vielä korkeampi ja terävämpi kuin fariseusten. Hänen täydellinen elämänsä, puhtautensa ja viattomuutensa ärsytti fariseuksia niin paljon, että he yllyttivät viimein kansaa ristiinnaulitsemaan Vapahtajan.


"Kyllä te, fariseukset, puhdistatte maljan ja vadin ulkopuolen, mutta sisäpuoli teissä on täynnä ryöstöä ja pahuutta" Luuk.11:39. Olisi yksinkertaista ajatella, että fariseukset kuuluvat historiaan ja että farisealaisuus johtuisi säälittävästä yksinkertaisuudesta ja tietämättömyydestä hengellisissä asioissa. Mutta todellisuudessa fariseukset olivat perehtyneet juutalaisuuteen erittäin hyvin. He tunsivat pyhät kirjoitukset ja halusivat ymmärryksensä mukaan vilpittömästi palvella Jumalaa. He olivat jalat-maassa-tyyppejä, jotka tekivät uskonnollisen ohjelman ja pyrkivät toteuttamaan sitä. Heidän ongelmansa oli se, että he eivät tarvinneet Jeesusta Kristusta.

Kristitty mies törmää farisealaisuuteen 90-luvun Suomessa. Tosin se muuttaa muotoaan jatkuvasti. Vanhan ajan selvään uskonnolliseen kuorrutukseen on tullut vaihtoehdoiksi liberaalit Raamattu-miehet, humanistit ja psykologit, sosiaalisen kristillisyyden julistajat. Farisealaisuus on myös vanhauskoisten vaiva. Siinä perinne menee ohi Raamatun ja kirkkoisät ohi Kristuksen.

Mies huomaa, että kirkko on täynnä uskonnollisuutta ilman Pyhää Henkeä, että on kristillisyyttä ilman Kristusta ja anteeksiantamusta ilman tunnustusta. Mutta itsestäänkin mies löytää farisealaisia piirteitä. Hänkin mielistyy enemmän lakiin kuin veren evankeliumiin. Hänellekin sopivat paremmin käskyt kuin armo ja evankeliumin synnyttämä vapaus. Selviä portaita on helpompi kavuta kuin epämääräistä erämaata.

Mies luottaa enemmän Moosekseen kuin Jeesukseen. Hän yrittää saada kristillisyydestään kurinalaista ohjelmoimalla sitä. Samalla mies ohjelmoi myös kotinsa, perheensä, työnsä ja vapaa-aikansa. Mies ei kuitenkaan huomaa, että näin hän purkaa kristillistä suorituspainettaan ja onnistumisen tarvettaan. Mitä enemmän mies pinnistelee kelpo kristityksi, sitä raskaammaksi elämä tulee. Mutta hän uurastaa vihaisesti puuskuttaen.

Huonoimmillaan miehen perhe alkaa olla ihan kypsä, poikki, rikki, uupunut, ahdistunut ja loppuunpalanut. Vaimokin tuntee olevansa syntinen nainen, mutta asuvansa fariseuksen huoneessa. Lapset kärsivät orjallisesta suorituskristillisyydestä. Heille on muodostunut kuva velkovasta Jumalasta ja uskonnon pakko-pullasta.

Joskus mies itsekin tuntee väsymystä ja hänen tekisi mieli heittää vapaalle. Mutta hän ei uskalla, hän tuntee välittömästi kalvavaa syyllisyyttä. Huonoa on myös se, että miehen toverit ovat myös farisealaisuuden myrkyttämiä ja neuvot ovat sen mukaiset: Käsky käskyn päälle, läksy läksyn päälle. Miehen farisealaisuus harrastuksissa Kristus on jäänyt taka-alalle. Herrasta on tullut taivaallisen näyttöpäätteen hoitaja, kanslisti, joka arkistoi miehen saldoa.

Mutta Jumalan armosta Pyhä Henki alkaa puhua miehelle. Mies kokee vararikon uskossaan. Se on verrattavissa uskoontulo-kokemukseen. Hänestä tulee uudelleen syntinen. Aikoinaan hän tuli syntisestä pyhäksi, nyt päinvastoin. Murtuminen on tuntuvan suuri, mies tuntee olevansa hyvin heikoilla. "He tuntevat minut jo entuudestaan, jos tahtovat sen todistaa, että minä meidän uskontomme ankarimman lahkon mukaan olen elänyt fariseuksena. Luulin minäkin, että minun tuli paljon taistella Jeesuksen, Nasaretilaisen, nimeä vastaan" Apt.26:5,9.

Mies itkee romahdustaan, mutta saa kokea, että tuhkasta nousee aamu. Herra uudistaa armollaan, Jeesuksen veri puhdistaa hänet. Mies ei ole koskaan tuntenut olevansa niin lähellä Jeesusta kuin nyt. Koskaan hän ei ole kokenut Jumalan rakkautta näin suurena. Nyt hän huomaa kelpaavansa sellaisenaan Vapahtajalle - vanhana fariseuksena!
https://docs.google.com/file/d/0B4PqzDdHptkTWkxXSXR3Q3hycTQ/edit

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 728
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Teko Pyhät

Viesti  Stiina lähetetty Ke Syys 27, 2017 12:31 pm

Oikein hyvä ja kuvaava, myös minua, joka olen jo saanut nöyrtyä (montakin kertaa). Mieheni suuttuu vielä, samoin lapseni, ystäväni ovat kaikki jättäneet minut tästä ja muusta syystä. Eivät kestä kuulla. "Hullutus"

Stiina

Viestien lukumäärä : 260
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Teko Pyhät

Viesti  Hellevi Raitosalo lähetetty Pe Syys 29, 2017 9:22 am

Stiinalle,
nöyrtyä saa tällä tiellä, vaikka motiivitkin olivat oikeat. Harvoille totuus kelpaa, pitäisi aina olla vain niin suloista ja herttaista ja kilttiä kaikki ettei vain kaikenmaailman herkkäsieluja loukkaisi,  mutta jos on Jumalan mieliksi  ja sanoo totuuden, vastustajia riittää ja rakkikoirat haukkuvat. Eksytyksen sirkushössötys siksi hyvin kelpaakin,  siellä päätä silitellään ja ollaan äärimmäisen rakkaudellisia  helvettiin asti.


1 kor.1:23 me taas saarnaamme ristiinnaulittua Kristusta, joka on juutalaisille pahennus ja pakanoille hullutus,
2:14 Mutta luonnollinen ihminen ei ota vastaan sitä, mikä Jumalan Hengen on; sillä se on hänelle hullutus, eikä hän voi sitä ymmärtää, koska se on tutkisteltava hengellisesti
avatar
Hellevi Raitosalo

Viestien lukumäärä : 405
Join date : 23.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Teko Pyhät

Viesti  Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa