Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Uskontojen uhrien tuki UUT ry 2018
Tänään kello 7:47 am kirjoittaja Hellevi Raitosalo

» Kuuntele Jouko Nieminen: Evankeliumi on Jumalan voima
Tänään kello 7:08 am kirjoittaja jarrut

» Kun tuska on suuri
Tänään kello 6:53 am kirjoittaja jarrut

» Laiminlyönnit ja harkitsemattomuudet
Eilen kello 5:18 pm kirjoittaja miksu

» Armon pelottavuus
Eilen kello 8:48 am kirjoittaja jarrut

»  ARMO JA JUMALAN PELKO
Eilen kello 8:41 am kirjoittaja jarrut

» Teeskennelty paasto
Ke Maalis 14, 2018 8:45 am kirjoittaja arkikalusto

» RistinVoitto/Armon välineitä?
Ke Maalis 14, 2018 8:17 am kirjoittaja arkikalusto

» Perinnetöntä ja perinteellistä erimielisyyttä -
Ke Maalis 14, 2018 7:48 am kirjoittaja arkikalusto

Maaliskuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

”Kuriton porukka” – ingen ordning på gänget...

Siirry alas

”Kuriton porukka” – ingen ordning på gänget...

Viesti  Hellevi Raitosalo lähetetty Pe Marras 10, 2017 4:15 pm

Henrik Perret
5.9.2011

Hörnstenen 4/2011
”Kuriton porukka” – ingen ordning på gänget...
Jag fick häromdagen ett ganska spe­ciellt mail. Det hade sänts till många vänner, och jag sänder det nu till Dig också.”Jakob var en bedragare, Petrus var häftig, David hade en affär, Noa drack sig full, Jona flydde undan Gud, Paulus var en mördare, Gideon var osäker, Mirjam skvallrade, Marta oroade sig, Tomas tviv­lade, Sara var otålig, Elia var melankolisk, Moses stammade, Sackeus var kort, Abra­ham var gammal och Lasarus var död...
Gud kallar inte fullkomliga människor, men Han fullkomnar de kallade. När man bekantar sig med Bibelns personer, Guds rikes arbetare och vittnen, frågar man sig hur Guds rike överhuvud­taget har gått framåt i världen. En ganska egendomlig skara! Utan tve­kan!

Min första förman när jag blivit präst var Per Wallendorff. Han brukade mest på skämt, men ibland också på fullt all­var säga om oss präster ”kuriton porukka” (ungefär en odisciplinerad skara). Han ansåg att präster ofta ”spelar solo” och inte håller sig till det som är skrivet. Framför allt avsåg han Guds heliga Ord, men ib­land klagade han över hur någon präst hittade på egna lösningar, när han medve­tet eller omedvetet avvek t.ex. från kyrkohandboken.

Däremot kritiserade han aldrig dem som ville hålla fast vid Bibelns heliga Ord, tvärtom. Det krävde han både av sig själv och av alla andra präster. Pers ord har stannat i mitt minne.När man tänker på Guds rikes arbetare och på alla kristna, som har fått det största och härligaste uppdraget i världen – gå ut och gör alla folk till lärjungar – måste man nog förundra sig över att Gud har gett uppdraget åt syndiga människor.

Också i våra dagar kan man läsa om detta ”bångstyriga gäng”. Någon faller i en synd, någon annan i någon annan synd. Det är fortfarande så som det var på Bi­belns tid att Guds rike går fram genom svaga människor. Mitt i all bedrövlighet är den ovannämnda skaran från Bibelns värld en stor tröst.I Guds rike handlar det alltid om att Kristus kallar oss att följa honom. ”Följ mig så skall jag göra er till människofis­kare.” (Mark. 1:17). Så gjorde också Petrus.

Lukas berättar om hur Jesus undervi­sade. Efter att han slutat sin undervisning sade Jesus till Petrus: ”Far ut på djupt vatten och lägg ut era nät till fångst”. (Luk 5:4) Simon svarade: ”Mästare, vi har arbetat hela natten och inte fått något. Men på din befallning vill jag lägga ut näten.” (eg. ”på ditt ord” vill jag lägga ut näten).Kanske många tänkte: Du Jesus är nog en god predikant, men du är ingen yrkes­fiskare! På djupt vatten?! Näten var ju av­sedda för grunt vatten. Men ”på ditt ord”, när Du säger det, så vill jag lägga ut näten.Och de fick fisk.

Båtarna höll på att sjunka. När Simon Petrus såg det, föll han ner för Jesus och sade: ”Gå bort ifrån mig, Herre, jag är en syndig människa.”“Jag är en syndig människa.” Hur un­derligt det än är, fick Petrus godkänt be­tyg i inträdesförhöret. Det betyder inte att Kristus godkänner synden utan att Han lyssnar till syndabekännelsen och förlåter synderna.

Jesus sade: “Frukta inte. Härefter skall du fånga människor.” (Luk. 5:11). Också idag kallar Kristus svaga och ofullkomliga människor till sitt rike. För det finns inga andra. Men i Jesu sällskap sker så mycket. Svaga människors vittnes­börd kan bli till välsignelse och frälsning. Det är också STI:s programförklaring. Far ut på djupt vatten och lägg ut era nät till fångst”. Lita på Guds Ord!

STI vill utbilda unga människor till att arbeta i Guds rike. Vi har mött många be­gåvade, goda, unga människor, kvinnor och män. De blir goda arbetare, om de lär sig att lita på Bibeln. Petrus fick också lära sig något annat. Han lärde känna sig själv och han visste att han var en syndig människa, som be­höver Kristi nåd. Det vill vi varje dag på­minna om. Mitt mail och min hälsning skall upp­fattas som en uppmuntran.

Vi försvarar inte synden, men vi vill uppmuntra dig och oss alla att tro att Kristus kallar ofull­komliga människor till att föra ut evan­geliet. Var därför barmhärtig, när du mö­ter svaghet i andra kristna. Försvara inte synden, ge inte upp där det går dåligt för dig, utan skynda dig till Jesus!“Vi predikar inte oss själva, utan Jesus Kristus som Herren, och oss som era tjänare för Jesu skull.” (2 Kor. 4:5).


http://www.sti.fi/images/kulmakivi/hrnst11-4/hrnst_11-4.pdf
avatar
Hellevi Raitosalo

Viestien lukumäärä : 387
Join date : 23.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa