Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» ihmisten mielipiteistä
Eilen kello 4:03 pm kirjoittaja Stiina

»  Syntisen minäkuva
Su Loka 21, 2018 9:04 am kirjoittaja jarrut

» Hitlerin uskonto ja perintö
La Loka 20, 2018 3:14 pm kirjoittaja arkikalusto

»  silitettäis sanoilla, niinkuin kissaa silitetään
La Loka 20, 2018 1:51 pm kirjoittaja Hellevi

» PEUKUTUKSIA!
La Loka 20, 2018 9:20 am kirjoittaja Vierailija

» Risto Sntala - Savesta astiaksi
To Loka 18, 2018 6:51 am kirjoittaja Hellevi

» Yoga – ei mitään uskontovapaata harjoitusta
Ke Loka 17, 2018 11:16 am kirjoittaja jarrut

» Povaaminen tai ennustaminen
Ke Loka 17, 2018 11:11 am kirjoittaja jarrut

» Pelastuksen perusteista ja kristityn vapaudesta Lain edessä
Ke Loka 17, 2018 11:06 am kirjoittaja jarrut

Lokakuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Karismaatikot, mystikot ja liberaaliteologit – käsi kädessä

Siirry alas

Karismaatikot, mystikot ja liberaaliteologit – käsi kädessä

Viesti  jarrut lähetetty Ti Marras 14, 2017 11:16 am


BibelFocus
Karismaatikot, mystikot ja liberaaliteologit – käsi kädessä

Lähettäjä Lennart - 1 toukokuu, 2012 - 19:03

Joitakin vuosia taaksepäin oli kyllä vain harvoja, jotka pystyivät näkemään, että on olemassa yhteinen ekumeeninen näyttämö karismaatikkojen, mystikkojen ja liberaaliteologien kesken. Karismaattiset kristityt näkivät itsensä eniten Raamatulle uskollisina eikä esillä ollut silloin mitään ajatusta ekumeniasta, ykseydestä ja yhteistyöstä toisten ryhmien kanssa. Mystikot pitäytyivät omiin porukoihinsa ja liberaaliteologit näyttivät halveksivan kaikkea, joka oli tekemisissä Raamattu – uskollisuuden kanssa.

Mutta tänä päivänä tilanne on aivan toinen. Nyt nämä kolme ryhmää – karismaatikot, mystikot ja liberaaliteologit – ovat aivan hämmentymättä usein yhdessä. Miten asiat saattoivat kehittyä tällä tavalla? Onko karismaatikoista tullut epäselviä ja liberaaleja? Vai onko muista tullut karismaattisia?

Ensiksi minun täytyy tehdä selväksi, että minä itse olen kokonaan Raamattuun sitoutuneen karismaattisuuden kannalla, joka liittyy terveelliseen evankeliseen kristilliseen uskoon. Olen henkikasteen ja Hengen lahjojen puolesta. Olen itse kokenut sen ja se on suureksi siunaukseksi meidän kristillisen vaelluksemme aikana..

Mutta kristillinen karismaattisuus on nyt kehittynyt siihen suuntaan, mikä on aivan epäraamatullista. Raamatullinen karismaattisuus käsittelee sitä, että saa voiman elää kristillistä elämää oikealla tavalla, että saa voiman todistaa Jeesuksesta ympäröivälle maailmallemme sekä tehdä Jumalan seurakunnasta kypsä ja vankkumaton. Väärä karismaattisuus käsittelee sitä, että keskittyneenä itseen etsii hengellisiä kokemuksia ja juuri siinä melkein koko karismaattinen liike tänä päivänä onkin (mukaan luettuna kaikki ne seurakunnat ja yhteisöt, jotka ovat tämän omaksuneet).

Moderni kristillinen karismaattisuus on siis tullut sellaiseksi, että siitä on tullut eräs mystiikan määritelmä, nimittäin hengellisten kokemusten etsintä (eikä vähiten sisimmästä), jotka vievät etsijänsä aina lähemmäksi hengellistä täydellisyyttä, jumalallista luonnetta ja JUMALAA. Karismaattiset kokemukset ovat tänä päivänä usein vaikeasti tulkittavia kokemuksia (eivätkä ole Raamattuun nivoutuneita), aivan kuin mystiikassa.

Mutta entä sitten liberaaliteologia? No, ehkä siellä ei ole kuljettu suoraan kohti karismaattista suuntaa. Siellä on sen sijaan kohdattu puhuttelevana vanha katolinen ja/tai itämainen mystiikka. Tänä päivänä monet protestanttiset liberaaliteologit ovat mystikkoja, ja monien katolisten mystikkojen voidaan sanoa olevan liberaaliteologeja. Joten ei suoraan voi syyttää liberaaliteologien olevan ei-hengellisiä, he ovat "vain" Raamattuun uskovien kristittyjen mielestä "liberaaleja".

Liberaaliteologeille sopii mystiikka kuin käsi hansikkaaseen, koska mystiset kokemukset rikkovat uskontojen rajoja ja myös uskonnollisia käskyjä. Ainoaksi todelliseksi jäävät mystiset kokemukset, ja koska näissä ihminen löytää "oman jumalallisuutensa", niin kaikesta siitä, minkä ihminen itse ajattelee olevan oikeaa ja väärää, TULEE oikeastaan oikea ja väärä. Mystiikka työkaluna voidaan oikeastaan hyväksyä mitä tahansa – kaiken muun paitsi Raamattuun ankkuroituneen kristillisyyden tietenkin!

Sen, että asiat nyt ovat tällä tavoin kuin yritän kuvailla, vahvistaa se, että useilla alla luetelluista henkilöistä on paljon yhteistä. Useat ovat sitä paitsi hyviä ystäviä ja yhteistyökumppaneita.

Ulf Ekman –Livets Ordin/Uskonliikkeen pastori, karismaatikko ja mystikko
Peter Halldorf – Helluntailiikkeen pastori, karismaatikko ja mystikko
Anders Arborelius – katolinen piispa Ruotsissa, munkki, karismaatikko ja mystikko
Wilfrid Stinissen – katolinen munkki ja mystikko
KG Hammar – entinen Ruotsin arkkipiispa, liberaaliteologi ja mystikko
John Shelby Spong – protestanttinen piispa, liberaaliteologi ja mystikko
ja paljon on niitä, jotka seuraavat näiden herrojen jalanjälkiä… valitettavasti!

Jos haluat saada hieman lihaa luiden päälle tässä blogissa lyhyesti kuvaamassani asiassa, niin suosittelen sitä artikkelia, jonka Solveig Hendriksen on kirjoittanut ja jonka olemme juuri julkaisseet täällä Bibelfokusissa (Tätä linkkiä ei ole suomennettu, Mystiikka ja hengellinen kehitys): Mystik och andlig utveckling

Niistä kolmesta ryhmästä, joita yllä kuvailin, ei myöskään ekumenia, jossa on New Age – liikettä, ole kaukana. Monet "kristityt" mystikot ovat itse asiassa jo siellä. Näyttämö tälle ekumenialle ei ole vähiten mystiikka, väärä karismaattisuus ja ne kokemukset, jotka siihen liittyvät. Olen itse aikaisemmin kirjoittanut tästä artikkelissa (jota ei ole suomennettu: Milloin ilmestyy New Agea sisältävä ekumenia?) "När kommer ekumeniken med New age?"
Kieli
Suomi

Käyttäjän Lennart blogi Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig version Svenska Svenska

http://bibelfokus.se/fi/blogg/120501_fi
avatar
jarrut

Viestien lukumäärä : 1860
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa