Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Yoga – ei mitään uskontovapaata harjoitusta
Tänään kello 11:16 am kirjoittaja jarrut

» Povaaminen tai ennustaminen
Tänään kello 11:11 am kirjoittaja jarrut

» Pelastuksen perusteista ja kristityn vapaudesta Lain edessä
Tänään kello 11:06 am kirjoittaja jarrut

» En minä sinua hylkää enkä sinua jätä
Tänään kello 10:38 am kirjoittaja jarrut

» OIKEA JUMALAN TUNTEMINEN
Eilen kello 7:01 pm kirjoittaja jarrut

»  Tässä olen – elämän mittainen matka
Eilen kello 10:23 am kirjoittaja jarrut

» Majaniemen ja Kurkivallin tietä
Ma Loka 15, 2018 8:39 am kirjoittaja jarrut

» Luterilaiset ja helluntailaiset tekivät sovinnon – Arkkipiispa: "Haluan pyytää anteeksi kaikkea sitä syntiä"
Su Loka 14, 2018 6:37 am kirjoittaja Stiina

» Ymmärrätkö Lutheria?
Su Loka 14, 2018 6:30 am kirjoittaja Stiina

Lokakuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Aksel Valen-Sendstad / Uskonnollisuus

Siirry alas

Aksel Valen-Sendstad / Uskonnollisuus

Viesti  Hellevi lähetetty Su Marras 19, 2017 10:00 am

Uskonnollisuus

Uudessa testamentissa tällaista hurskautta sanotaan ulkokultaisuudeksi.Ulkokultaisesta ihmisestä käytetty kreikan kielen sana (hypokritees) tarkoittaa varsinaisesti näyttelijää. Ulkokultainen uskonnollinen ihminen esittää hengellistä näytelmää. Hän esiintyy jonakin muuna kuin mitä hän on. Hurskas, uskonnollinen ihminen valehtelee itselleen ja ym­päristölleen koko uskonnollisella elämällään sekä sisäisesti että ulospäin. Hän ei ole sellainen kuin miltä hän näyttää ja minä hän esiintyy. Hän ei ole eikä näytä olevan sellainen kuin Jumala sanoo kristityn olevan sisäisesti ja ulospäin suhteessa muihin ihmisiin.

Kristilliseltä kannalta tämä merkitsee, että ulkokultainen ihminen käyttää kristillisiä sanoja tarkoittamatta niillä mi­tään tai tarkoittaen jotain muuta kuin sanoo. Hän teesken­telee tuntevansa evankeliumin, mutta tosiasiassa hän ei tiedä, mistä siinä on kysymys.

Hän teeskentelee elävänsä yhteydessä Jumalaan, mutta ei tunne tätä yhteyttä. Hän ajattelee tuntevansa itsensä mutta ei varsinaisesti tunnekaan. Hän ajattelee tuntevansa Juma­lan ja jopa julistaa Jumalasta, mutta varsinaisesti hän ei tunne Jumalaa. Hän julistaa jotain toista Jumalaa, omate­koista Jumalaa, ei itsensä ilmoittanutta Jumalaa. Hän ajat­telee tekevänsä Jumalan tekoja ja omien tekojensa olevan Pyhän Hengen tuottamia, mutta itse asiassa hän tekee itsevanhurskaita ja omahyväisiä perkeleen tekoja. Hurskaa­seen uskonnolliseen teeskentelijään osuvat Jeesuksen sanat: "Minkä tähden te ette ymmärrä minun puhettani? Sentäh­den, että te ette kärsi kuulla minun sanaani.

Te olette isästä perkeleestä, ja isänne himoja te tahdotte noudattaa. - - hänessä ei totuutta ole. Kun hän puhee valhetta, niin hän puhuu omaansa, sillä hän on valhettelija ja sen isä." (Joh 8:43-44.)
Hurskas uskonnollinen teeskentelijä on Jumalan lähei­syydessä suullaan ja kunnioittaa häntä huulillaan, mutta hänen sydämensä on kaukana Jumalasta, niin kuin profeet­ta sanoo ja niin kuin Jeesus sanoi oman aikansa hurskaista, uskonnollisista ihmisistä (Matt 15:7-8.

Hurskas, uskonnollinen ihminen ei teeskentele tietoisesti. Teeskenteleminen ei ole hänen tarkoituksensa. Hän ei halua esiintyä hurskaampana kuin hän on. Hän ei halua pettää itseään eikä muita. Jos hän tekisi niin, voisimme tuskin sanoa häntä hurskaaksi. Hurskaalle, uskonnolliselle ihmi­selle on luonteenomaista nimenomaan se, että hän teesken­telee ja näyttelee olematta itse siitä selvillä. Hän on verratta­vissa näyttelijään, joka eläytyy osaansa siinä määrin, että hän samastuu täysin rooliinsa ja unohtaa tai häivyttää itsensä. Hurskas, uskonnollinen ihminen onkin siitä syystä varsin usein inhimillisesti arvioiden hurskas ja ihailtava uhrialttiudessaan, maailmaan kohdistuvassa rohkeudessaan ja kirkon palvelemiseen antautumisessaan.

Hurskas, uskonnollinen ihminen unohtaa siis itsensä, mutta on silti itse kaiken tekemisensä ja sanomisensa kes­kus. Hän uhrautuu, mutta kuitenkaan ei ole kysymys varsi­naisesti uhrista. Päinvastoin hän niittää itse siitä kunnian. Hän on rohkea, mutta hänen rohkeutensa on pohjimmil­taan laskelmoivaa, sillä hän aavistaa vaistomaisesti, että hänen rohkeutensa lisää hänen suosiotaan. Hän on julistaja­na tehtäväänsä antautunut, mutta sisimmältään hänen an­tautumisensa on omatekoista ja koskee kaikkea muuta kuin Herraa ja hänen evankeliumin ilmaisemaa kirkkauttaan.

Hurskas, uskonnollinen ihminen unohtaa ja häivyttää itsensä. Hän sulautuu ja samastuu täysin rooliinsa, mutta hänen roolinsa istuu hänelle hyvin. Se on kuin tehty mitta­tilaustyönä hänen olemukselleen. Hänen ei tavallaan tarvit­sekaan näytellä, sillä hän on olemukseltaan teeskentelijä. Hän peittää itsensä, hän on pinnallinen ja vihaa sitä, mitä Jumalan sana sanoo aidosta jumalanpelosta ja hurskaudes­ta. Hän ei esiinny hurskaana ja uskonnollisena, vaan hän on sellainen. Mutta hänen hurskautensa ja uskonnollisuutensa ovat vieraita Jumalalle ja hänen tahdolleen. Juuri tällaisiksi Jeesus luonnehtii hurskaita, uskonnollisia ihmisiä.

Aksel Valen-Sendstad


Aika kova puhe, mutta täyttä asiaa, etenkin kun näistä näyttelijöistä ei todellakaan ole pulaa nykyaikana!
avatar
Hellevi

Viestien lukumäärä : 212
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

hurskaudesta

Viesti  Stiina lähetetty Su Marras 19, 2017 11:45 am

Erinomainen kirjoitus. Olen lukenut sen ennenkin. En osaa pitää sitä edes kovana. Ymmärrän kyllä, että sitä ei voi tarkoitushakuisesti antaa tämmöisenä pitämälleen ojennukseksi, joten jatkavat sellaisena jos Jumala ei pysäytä. Aiheuttavat kuitenkin paljon haittaa seurakunnissa mielestäni.
Itsekin tuntee vetoa tällaiseen käyttäytymiseen. Olisi syytä olla kiitollinen, että "lahjattomuutensa" ja heikkoutensa takia ei ole mitään mahdollisuutta. Joutuu kuitenkin usein syyttä kärsimään, kun syytetään syyttä ko asian puutteesta.

Stiina

Viestien lukumäärä : 239
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

hurskaudesta

Viesti  Stiina lähetetty Su Marras 19, 2017 12:15 pm

Niin tai kyllä seurakunnan johtajan pitäisi uskaltaa puuttua, mutta en ole nähnyt kertaakaan puututtavan, vaikka on kanneltu. Heistä on niin paljon hyötyä maallisesti ajatellen, että eivät senkään tähden puutu, myöskin riidan pelko ja suosion menettämisen pelko. Hurskas ihminen on vaarallinen vihollinen. Oikeat tuomiot tänä päivänä ovat: fariseus ja narsisti. Vähän on eroa, mutta yhteneväisyyttä sitäkin enemmän.

Stiina

Viestien lukumäärä : 239
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Aksel Valen-Sendstad / Uskonnollisuus

Viesti  jarrut lähetetty Ma Marras 20, 2017 8:50 am

Niin kauan kun Jumala saa pysäyttää, toivoa on, ajattelen.  Ihminen on helposti orjautuvaa lajia, mitä
totuumuksiinsa tulee, joten rutiinilla pääsee aika monesta ovesta, eikä sitä monikaan huomaa. Jos ei Raamatun Sana Jumalan Hengen kautta pääse uudistamaan meitä,  pian on tottumuksiinsa paatunut rutiiniuskova, ja vain tunnemaailman kuohuissa voi olla jotakin uskonnollista eloa.
avatar
jarrut

Viestien lukumäärä : 1861
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Aksel Valen-Sendstad / Uskonnollisuus

Viesti  Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa