Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Raamattu kannesta kanteen – 66 kirjaa äänitiedostoina
Tänään kello 4:49 pm kirjoittaja Hellevi

» LEIPÄSET ROSENIUS
Tänään kello 2:07 pm kirjoittaja Stiina

» Sua kohti Herrani
Tänään kello 9:01 am kirjoittaja Hellevi

» Kuuletko Jumalan sanattoman puheen
Tänään kello 8:34 am kirjoittaja jarrut

» Sinä et hylkää!
La Maalis 23, 2019 10:26 am kirjoittaja jarrut

» Sytytä silmiini valo!
Pe Maalis 22, 2019 9:51 am kirjoittaja jarrut

» Miehekäs iltarukous
To Maalis 21, 2019 9:59 am kirjoittaja Vierailija

» Vastaus kysymykseen voi kestää
To Maalis 21, 2019 9:27 am kirjoittaja Hellevi

» Israelia vastaan ollaan punomassa juonia ja varsinkin hyökkäystä Golanin kukkuloille ollaan valmistelemassa keväällä 2019
To Maalis 21, 2019 9:12 am kirjoittaja jarrut

Maaliskuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Kettu ja kanaemo

Siirry alas

Kettu ja kanaemo

Viesti  jarrut lähetetty Ti Marras 21, 2017 7:23 am
Kettu ja kanaemo


Jeesuksen matka kulkee kohti Jerusalemia. Golanin kukkulat ovat jääneet taakse. Hän on tullut Perean seurulle ja kohtaa jälleen fariseuksia. Lukuisia kertoja Jeesus on joutunut vastakkain fariseusten kanssa. Nyt näyttäisi siltä kuin fariseukset olisivat vilpittömästi hänen puolellaan: Olet Herodeksen tappolistalla. Pakene äkkiä, kun vielä on mahdollisuus. Ehkäpä kuitenkin fariseukset juonittelivat ja pyrkivät saamaan mahdollisimman pikaisesti Jeesuksen Jerusalemiin, jossa heidän olisi helpompi toimia. Myöhemmin Getsemanessa he ovatkin mukana Jeesuksen pidättämisessä.

Fariseukset olivat ilmeisesti niitä ihmisiä, joista Charles Dickens toteaa: "Näissä tapauksissa on parasta kulkea väkijukon mukana. - Entäpä jos näitä joukkoja on kaksi? kysyi herra Snodgrass. -Silloin on parasta hihkua suuremman joukon mukana, vastasi herra Pickwich." Nämä vilpittömät, uskonnoliset ihmiset eivät olleet teeskentelijöitä. Mutta vilpittömyys ajoi heidät törmäyskurssille Jeesuksen kanssa. Hugo Odeberg toteaa, ettei fariseus ts. vanhurskas voi sanoutua irti yhteydestään, maailmastaan.

Päättäessään vilpittömästi tehdä Jumalan tekoja fariseus jää kuitenkin aikaisempaan tilanteeseensa eikä tule siirretyksi perkeleen valtakunnasta Jumalan valtakuntaan. Näin farisealaisuus joutuu tänäänkin "hihkumaan" sen suuremman" joukon mukana: "Ristiinnaulitse! Ristiinnaulitse!" Odeberg jatkaa: "Kristitynhän täytyy olla valmiina siiihen, että hänellä aina on vanhurskaat vastassaan; se kuuluu niihin Kristus-kärsimyksiin, joiden mitta ei koskaan tule täytetyksi tässä elämässä (Fil. 3:10)".

Kun Vapahtaja on kanaemon kaltainen, syntisiä "siipiensä suojaan" kutsuva, fariseusten joukosta löytyi hänen aikanaan vain harvoja Kristuksen seuraajia. Kanaemon vaikeaksi keskustelukumppaniksi tekstissämme osoittautuu Heroden Antipas, jota Jeesus nimittää ketuksi (juutalaisuudessa: kiero ja turhanpäiväinen ihminen). Fariseukset saavat olla viestinviejiä. Sanoma "ketulle" kuuluu: "Tänään ja huomenna minä ajan ihmisistä pahoja henkiä ja parannan sairaita, ja kolmantena päivänä saan työni päätökseen".

"Kolmas päivä" on ylösnousemuksen päivä. Telein-verbin passiivimuoto esiintyy myös Golgatan tapahtumien yhteydessä: "Se on täytetty" Joh. 19:30). Tämän huomion tekee Erkki Ranta mainiossa Luukkaan kommentaarissaan Sanoma suuresta ilosta. Hän toteaa, ettei Jeesuksen tehtävän loppuun saattamisessa Herodeksella ollut mitään sanansijaa. Verbi dei (pitää) merkitsee "jumalallista pakkoa". "Ketun", Herodeksen kohtalo on järkyttävä. Hän on ainoa ihminen, jonka edessä Jeesus täysin vaikenee. (Luuk. 23:8.

Kun Jumala vaikenee, hänen tuomionsa on kohdannut jo ajassa paatuneen ihmisen. Toki "kanaemo" voi vaieta myöskin aidon, vilpittömän kristityn kohdalla. Tällainen jumalallinen vaikeneminen on "siunaavaa" vaikenemista. Vanhemman kirkkoraamatun teksti (Sef. 3:17): "Herra, sinun Jumalasi, on sinun keskelläsi, sankari, joka auttaa. Hän ilolla iloitsee sinusta, hän on ääneti, sillä hän rakastaa sinua, hän sinusta riemulla riemuitsee".

Vaikeneva Jumala voi olla tuomionsa jo ilmoittanut Jumala tai Jumala, joka vaikenee siksi, että uskova etsii turvaa Sanan lupauksista, eikä esimerkiksi vaihtuvista tunteistaan.

Kanaemo, Jeesus Kristus on kutsunut toistuvasti Jerusalemin asukkaita parannukseen, "siipiensä suojaan". Kutsua ei ole vastaanotettu. Vapahtaja joutuu toteamaan Jerusalemin ja sen aukkaiden julman kohtalon, joka sitten toteutuukin 40 vuoden kuluttua: satoja Jerusalemin asukkaita naulitaan päivittäin ristille. Mikä lie Euroopan kansojen ja Suomenkin kohtalo? Kuinka monen kohdalla Jumala joutuu vaikenemaan? Mikä osuus herodeksilla on nykyisessä yhdentyvässä Euroopassa?

Kuinka monen kohdalla Jumala joutuu vaikenemaan? Mikä on Euroopan kansojen kohtalo? Suomen kansan ja kirkon kohtalo? Kutsuuhan "kanaemo" yhä edelleen parannukseen? Eihän "Jeesuksen veren ääni Siionin vuorella" ole vielä kokonaan vaiennut? Vielä "veren ääni" on sulosanoma, "meill kalliit ystäväni Siioniin vuorella, se avas meille taivaan ja sulki helvetin. Se päästi meidät vaivast, toi rauhan sieluihin" (lestadiolaisen uusheräyksen laulukirjasta).

Virret: 205; 135; 188:1-5; 77; 56:1- ; 101

Sakari Pöyhönen

Viimeinen muokkaaja, jarrut pvm To Marras 23, 2017 10:58 am, muokattu 3 kertaa
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2011
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Kettu ja kanaemo

Viesti  Stiina lähetetty Ti Marras 21, 2017 11:11 am

Tämän takia monet eivät halua. Ihmisen osa on monelle liian vaikea RISTIN uskossa. Ainakin 2000-luvulta lähtien kaikki ovat kaikkia vastaan, myös kristityt toisiansa vastaan. Oli sitä näkyvissä jo Raamatun lehdilläkin, mutta silloin vielä apostolit selvittivät useimmiten. Kyllä se on Jumalan suuri ihme, jos joku tänään todella, todella uskoo niin kuin kuuluu ja on valmis Kristuksen tähden luopumaan kaikesta, jopa hengestäänkin. Luulen, että vielä on sellaisiakin.
Suurin osa ainakin länsimaissa perustaa seurakunnan muista syistä kuin uskosta Kristukseen. Vaikeata on minulle uskominen. Riipun, koska ei ole paikkaa minne muuallekaan menisi. Henkimaailma on osittain näkemistä ja kokemista, mutta Jeesukseen ei voi uskoa, jos ei sitä ylhäältä anneta. Farisealainen usko ei kestä, kun vaikeudet ja Risti kasvaa. Minun pitäisi osata olla hiljaa, mutta luonteeni on tällainen.
Uusia ylistysseurakuntiakin on noussut kuin sieniä sateella, ihan pelkästään jonkun artistin esiintymisiä varten. Onkohan yhtään mitään tekemistä Kristinuskon kanssa?
Lähetysjärjestötkin ovat vasta toissijaisesti kristittyjä ymmärrettävästi, koska eivät menesty muuten. Aika on pahempi kuin apostolien aikaan sanon minä. No Suomessa ei vielä useinkaan tapeta muuta kuin henkisesti. "Hyvät" ihmiset ovat sekulaarissa humanismissa. Ei se minulle riitä, mutta ihmettelen usein.

Stiina

Viestien lukumäärä : 316
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Kettu ja kanaemo

Viesti  Stiina lähetetty Ke Marras 22, 2017 10:42 am

Osaisiko joku miettiä, kannattaisiko esim. pääkaupunkiseudun seurakunnissa järjestää tilaisuuksia, jotka olisivat pelkästään suunnattu uskomattomille ja tietämättömille kutsukortein ja ilmoittautumisin, että saisi myös suomalaisia muuten kuulemattomia evankelioitua? Evankelistan pitäisi pysyä Pääasiassa eikä erikoisopeissa ja osata julistaa lakia silleen, etteivät ihmiset pelästy ja pakene. Armon evankeliumi kuitenkin kirkkaana. Minä esim. voisin yrittää kutsua sukulaisia ja naapureita yms. Muuten en voi mitenkään heitä saada "Sanankuuloon". Suomessa jo rukoillaan kyllä, mutta ei ole tämmöinenkään yritys kielletty. Voi olla ettei onnistu, mutta... Perusluterilaiseen seurakuntaan nähdäkseni olisi helpompi saada uskomattomiakin. Olisi syytä jättää riita-aiheet pois ja pysyä ainoassa tärkeässä. Keskustelua!

Stiina

Viestien lukumäärä : 316
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Kettu ja kanaemo

Viesti  Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa