Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Silloin kun epäilysten aallot vyöryvät ylitse
Jumala lukee haavat ja mustelmat EmptyTänään kello 9:05 am kirjoittaja Hellevi

» UUSI NÄKÖKULMA!
Jumala lukee haavat ja mustelmat EmptyEilen kello 10:18 am kirjoittaja jarrut

» ☺Tuolla>>>>
Jumala lukee haavat ja mustelmat EmptyEilen kello 9:35 am kirjoittaja arkikalusto

»  Isänmaa ja uskonto on varastettu, ottakaa varkaat kiinni!
Jumala lukee haavat ja mustelmat EmptyEilen kello 9:00 am kirjoittaja arkikalusto

» Jumala, Trump ja Putin – kristillisen konservatiivioikeiston toiminta Suomessa kulkee samoilla raiteilla kuin Yhdysvaltain evankelikaaleilla
Jumala lukee haavat ja mustelmat EmptyEilen kello 8:45 am kirjoittaja arkikalusto

» Juhani Aitomaa: vakavia puheita
Jumala lukee haavat ja mustelmat EmptyMa Loka 14, 2019 2:44 pm kirjoittaja Stiina

» Jumalan salaisuus
Jumala lukee haavat ja mustelmat EmptyMa Loka 14, 2019 8:39 am kirjoittaja arkikalusto

» Martin Luther ja evankelisen uskonpuhdistuksen 500-vuotinen perintö
Jumala lukee haavat ja mustelmat EmptyMa Loka 14, 2019 8:33 am kirjoittaja arkikalusto

» Ristin kantaminen
Jumala lukee haavat ja mustelmat EmptyMa Loka 14, 2019 7:48 am kirjoittaja jarrut

Lokakuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Jumala lukee haavat ja mustelmat

Siirry alas

Jumala lukee haavat ja mustelmat Empty Jumala lukee haavat ja mustelmat

Viesti  Hellevi Raitosalo lähetetty Ma Joulu 04, 2017 2:45 pm

Jumala lukee haavat ja mustelmat Yangel11
https://www.bing.com/imagesid=Hagar+and+the+angel+of+the+Lord
Jumala lukee haavat ja mustelmat

Kari Latvus, pastori, Alppilan kirkon toiminnanjohtaja

Nuori nainen makaa rannalla. Hän ei ota aurinkoa, eikä lepää. Hän ei tunne auringon lämpöä, sillä hänen aurinkonsa on sammunut. Afrikasta lähteneen pakolaisnaisen tie on päättynyt Välimereen.

Yksi kuollut on kovin kaukana minusta, kun katson toistuvaa kuvaa televisiosta ja lehdestä yhä uudelleen ja uudelleen. Pakolaisia on ollut liikkeellä eri vuosina, mutta juuri nyt on elämä kääntynyt niin vaikeaksi sotien, nälän ja kaikenlaisten elämänahdinkojen takia, että tavattoman moni etsii epätoivoisesti pääsyä Eurooppaan: maailmaan, joka on meille normaali ja luonnollinen, mutta joka pakolaisen mielestä merkitsee unelmaa; maailma jossa voi elää ihmisen tavoin.

Afrikkalainen nainen makaamassa rannalla pakomatkansa päätteeksi nostaa esiin mielestä toisen afrikkalaisen naisen epätoivoisen kamppailun. Egyptistä kotoisin oleva nainen joutuu orjan asemassa pakkoavioliittoon, kokee henkistä ja fyysistä väkivaltaa, mutta säilyttää henkensä ja synnyttää myös lapsen. Lopulta äiti ja lapsi eivät saa jäädä uuteen kotimaahansa vaan heidät karkotetaan pois.

Tämä kertomus voisi olla mistä tahansa Euroopan maasta tänä vuonna, mutta kyse on Abrahamin ottamasta vaimosta, Hagarista ja heidän yhteisestä pojastaan, Ismaelista.

Hagarin kertomusta lukee kovin kaksijakoisesti, koska kohta kohdalta eteen tulee väärinkäytöksiä ja kohtuuttomuuksia. Hagarin kertomus ei ole helppo ja eikä sitä ole haluttu Suomessa kirkon jumalanpalvelustekstien joukkoon. Hagarista mieluummin vaietaan kuin saarnataan.

Orjaksi joutumisen, pakkoavioliiton, perheväkivallan ja karkotuksen keskellä tapahtuu kuitenkin erikoisia asioista. Ensimmäisen naisena Raamatussa Hagarin kerrotaan kohdanneen Jumalan, ensimmäisenä naisena Hagarin kerrotaan antaneen Jumalalle nimen: El-Roi, Jumala joka näkee minut.

Hagar on vahva, rohkea ja sitkeä nainen, mutta myös Jumalasta tulee tuossa painissa esiin ja näkyviin jotain erityistä. Väkivallan ja pakottamisen keskellä nainen on heikompi ja turvattomampi kuin moni muu: siitä huolimatta ja siksi hän kohtaa Jumalan.

  Jumala katsoo afrikkalaisen pakolaisen hätään, Jumala kuulee pakolaisen itkun ja näkee kivun.

Hagarin sanat, ”Jumala joka näkee minut”, on lause, joka antaa voimaa taisteluun ja pitää hengissä.

Jumala katsoo afrikkalaisen pakolaisen hätään, Jumala kuulee pakolaisen itkun ja näkee kivun.

***

Hagar-kertomus ei ratkaise tämän vuoden pakolaiskysymystä, mutta antaa monta asiaa mietittäväksi. Se ei tarjoa poliittista mallia siihen, mitä pitää tehdä, mutta Hagar-kertomus antaa vahvan viestin siitä, että Jumala edelleen laskee Välimeressä taistelevat ja myös sinne kuolleet pakolaiset ja näkee heidät kuten näki Hagarin.

Jos Jumala lukee afrikkalaisten, aasialaisten haavat ja toiveet Euroopan porteilla, satamissa ja ympäröivillä vesillä, niin enkö sitä tekisi myös minä?

Tänä sotien ja jännityksen vuonna tarvitsemme myös toivon kertomuksia ja lupauksen sirpaleista, joiden avulla rakennamme tätä päivää. Kertomus Hagarista ja Ismaelista tarjoaa sen.

Kertomus päättyy uuden asuinpaikan löytämiseen maaperältä, joka ei ollut synnyinseuduilla Egyptissä mutta ei myös Kanaanin maassa vaan Paranin autiomaassa. Se on ehkä joidenkin mielestä kovin nihkeä lopputulos: ainakin paikka oli kuivempi kuin Nurmijärvi. Järveä tuskin oli lähelläkään, ei ehkä edes nurmea läpi vuoden.
Autio seutu tai autiomaa oli kuitenkin maa. Se oli kuitenkin elämän uusi alku.

Uusien tulijoiden elämä alkoi rajamaalta. Unelma kodista, perheestä oli totta. Asuinpaikka oli ehkä joidenkin mielestä kehno ja liian kuiva vaikkapa maanviljelykseen. Joku saattoi myös pohtia, että oliko kaikki parranpärinä, taistelu ja kädenvääntö nyt lopultakin tämän arvoista. Pitkän taistelun tuloksena vain pala kuivaa maata.

  Mutta sellaista elämä joskus on. Vain pala kuivaa maata, jossa ei vesi virtaa eikä hedelmäpuita kasva.

Mutta sellaista elämä joskus on. Vain pala kuivaa maata, jossa ei vesi virtaa eikä hedelmäpuita kasva. Juuri siinä oli kuitenkin pakolaisperheen unelma tullut todeksi ja siihen saattoi teltan pystyttää hieman pidemmäksi aikaa.

Yksinkertaisella tavalla Jumala oli läsnä.

Puhe Hiidenkiviseuroissa Klaukkalan kirkossa 19.8.2015
http://kirkonkellari.fi/kirkonkellarin-kaniikki-jumala-lukee-haavat-ja-mustelmat/
Hellevi Raitosalo
Hellevi Raitosalo

Viestien lukumäärä : 411
Join date : 23.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Jumala lukee haavat ja mustelmat Empty Vs: Jumala lukee haavat ja mustelmat

Viesti  Stiina lähetetty Ti Joulu 05, 2017 11:10 am

I love you
Niin, tässä on sitä "hyvää" humanismia, jota en ollenkaan väheksy. Ennen tietoakaan tästä pakolaisongelmasta, monta kertaa olen kuullut saarnattavan Hagarista ja Ismaelista Raamattua selittäen. Tarinahan löytyy 1. Mooseksen kirjasta ja tulkinta, vertauskuva päätös Uudesta Tesamentista selvimmin Gal. 4 .
Koraanissa kuulema (en ole lukenut) on erilainen tarina heidän (Abrahamin jälkeläisen Ismaelin oikeudeksi), mikä oikeuttaa heidät tuntemaan ylemmyyttä Iisakin perillisiä kohtaan ja omimaan kaikki mitä meille kristityille mm. kuuluu. Historia sen näyttää taaskin; joko he tai me niskan päällä.
Raamatun mukaanhan Jumala armahti Hagarin ja Ismaelin ja heitä koskee lupaus suureksi kansaksi tulemisesta. (Ismaelilaiset on tosi suuri kansa ollut pitkään.) Galatalaiskirjeen mukaan mm. selvästi Paavali todistaa, että Jumalan lupaus koskee pelastusasiassa Iisakia -> Jeesus (kaikkein tärkein, koska Jumala on kironnut tämän maailman, eikä se voi enää muuttua ja pelastua, vaikka kuinka toivoisimme ja yrittäisimme.) Pelastus on Iisakista eikä Ismaelista kristinuskon mukaan. Joten kristillinen näkemys on turhauttava tässä pakolaiskysymyksessä. Kaikkia emme pysty millään monestakaan syystä auttamaan ja joudumme kokemuksesta oppineena (toivottavasti) varomaan heitä, etteivät pääsisi niskanpäälle. Jumalahan on Raamatussa ennustanut, että pääsee ja silti meidän pitää luottaa Jeesukseen Kristukseen (heikko). Pelastus on vain Hänessä ja muusta ei ole niin suurta väliä loppujen lopuksi. Juutalaiset ja muslimitkin yms. pelastuvat vain kääntymällä ja uskomalla Kristukseen (todellisesti eikä ulkoisesti, mitä on mahdoton aina tietää). Koko maailma on sittenkin samalla viivalla, vaikka sekään ei ole luonnollisilla silmillä nähtävissä.

Ystävyydellä, mutta ei sinisilmäisinä kuolevaisina ja kärsivinä ihmisinä terv. eräs kristitty.

Stiina

Viestien lukumäärä : 421
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa