Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Lutherin ensimmäinen teesi: miten elämän mittainen parannus ja usko suhteutuvat toisiinsa?
Pe Marras 16, 2018 10:47 pm kirjoittaja jarrut

» Onko oikeaoppisuus pelastuksen ehto
Pe Marras 16, 2018 10:17 pm kirjoittaja jarrut

» Kuinka löydän armollisen Jumalan?
Pe Marras 16, 2018 10:12 pm kirjoittaja jarrut

» MARTTI LUTHER Evankeliumi kirkastuu Lutherille
Pe Marras 16, 2018 9:54 pm kirjoittaja jarrut

»  Kuuluuko vastuu hyvinvoinnista kirkolle?
To Marras 15, 2018 11:46 am kirjoittaja jarrut

» Vanhurskauden hedelmä on rauha. Jes. 32:17
To Marras 15, 2018 11:00 am kirjoittaja jarrut

»  Hän antaa meidän levätä Ps. 23:2
Ma Marras 12, 2018 10:08 am kirjoittaja Hellevi

» Ihmisenä olemisen taito
Pe Marras 09, 2018 10:44 am kirjoittaja Hellevi

» Jouko Niemisen puheita
Ke Marras 07, 2018 9:18 am kirjoittaja Stiina

Marraskuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

KRISTITYT AALTOJEN HEITELTÄVÄNÄ

Siirry alas

KRISTITYT AALTOJEN HEITELTÄVÄNÄ

Viesti  Hellevi lähetetty La Joulu 30, 2017 8:41 am

KRISTITYT AALTOJEN HEITELTÄVÄNÄ
Raamattuopisto 14.05.2003, täydennetty 12.07.2005, Olavi Peltola

1. MISSÄ NYT OLEMME?
a. Julkilausuma
b. Eräs silmiä avaava saarna
c. Uuden aallon arviointia
d. Oma näkemykseni
2. KOETELKAA HENGET
3. HURMOKSELLISEN KARISMAATTISUUDEN TAUSTASTA JA HISTORIASTA
a. Uskonpuhdistuksen aikana ja pietismin syntyessä
b. Ranskan hugenottien kokemukset
c. Hurmosilmiöitä Suomessa
d. Uusi vaihe
e. Pari esimerkkiä tämän päivän lähetyskentiltä
4. MITÄ ON AJATELTAVA NYKYISESTÄ PYHÄ HENKI KESKEISYYDESTÄ?
5. KAHDEN TASON KRISTILLISYYTTÄ
6. VÄLITÖN YHTEYS JUMALAAN
7. IHMEUSKO
8. JULKISET PARANTAMISKOKOUKSET
9. MENESTYS SOKAISEE
10. YLISTYS
11. HURMOS
12. KIELILLÄPUHUMINEN
13. PROFETOIMINEN
a. Kaksi erilaista profetiaa
b. Kaikkea nykyajan profetiaa on aina arvosteltava
c. Raamatun neuvoja profetian arvostelemiseksi
14. PAHOJEN HENKIEN POISAJAMINEN
15. VILLI TOIVO JA UTOPISMI
16. MIHIN PANEMME PAINOPISTEEN – SE RATKAISEE
17. ELÄMME USKOSSA EMMEKÄ NÄKEMISESSÄ
Käytettyä kirjallisuutta

----2. KOETELKAA HENGET

Eräänä lähtökohtana haluan pitää sitä, että jatkuvasti seulon lukemaani ja kuulemaani ja koetan arvioida sitä. "Älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja. Tästä te tunnette Jumalan Hengen..." (1 Joh 4:1-2).

"Profeetoista saakoon kaksi tai kolme puhua, ja muut arvostel­koot" (kr. diakrinoo= tehdä erotus, arvioida, 1 Kor 14:29). "Koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on" (1 Tess 5:21). "He ovat totuttaneet aistinsa siihen (= saamaan syvällistä opetusta) ja harjaannuttaneet ne erottamaan (kr. diakrisin) hyvän pahasta" (Hepr 5:14).

Ydinkysymys onkin: Miten pystyn erottamaan henget? Emme pysty erottamaan henkeä vielä pelkästään nimien käytöstä, sillä väärät henget käyttävät Jeesuksen nimeä: ”Sinun nimesi kautta” (Matt 7:22). Emme pysty erottamaan henkeä vielä näkyvien tulosten kautta, sillä onhan suurenmoista, että he ovat ”tehneet monta voimallista tekoa” (7:22). Emme edes pysty erottamaan henkeä siitäkään, että ihmiset nimenomaan vapautuvat riivaajien vallasta: ”Sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia” (7:22). On järkyttävää, että eksyttävät henget pystyvät Jeesuksen nimen avulla karkottamaan pahoja henkiä ja kuitenkin itse ovat samoja pahoja henkiä. Ja jos väärät henget ajavat ulos riivaajia, silloinhan vastoin Jeesuksen sanaa näyttää saatana riitaantuneen itsensä kanssa.

Mutta kaikki tämä kuvaa sitä hämäystä, johon saatana pystyy lopunaikana. Juuri tällä tavoin ihmiset sidotaankin valkeuden enkeliä teeskentelevän saatanaan entistä voimakkaammin. Saatana on valheen henki ja sille on tärkeintä ihmisten saaminen saalikseen. Näkyvien merkkien, ihmeitten ja hyvän tekemisellä voitetaan ihmisten sydämet. Saatana osaa myös hyvän tekemisen taidon. Se kätkee oman pahuutensa hyvän taakse. Mutta kun tilinteon aika tulee, Jeesus sanoo: ”Menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät” (7:23).

Ei myöskään riitä se, että kuulemme, mitä mieltä toiset uskovat tai johtajat ovat. Jokaisen uskovan on nähtävä vaivaa ja muodostettava oma kanta kuulemastaan julistuksesta, profetiois­ta, näyistä, ilmestyk­sistä, unista jne. Koskaan niitä en saa ottaa vastaan sellaise­naan, suoraan, välittömäs­ti Jumalalta tulleena. Aina jokainen asia on koetelta­va ja eroteltava.
Kun menet karismaattiseen liikkeeseen kuuluvan yhteisön kokoukseen, kohtaat ilmapiiriin, ikään kuin taikakehän, joka ympäröin liikkeen kannattajia. Joko jäät ulkopuoliseksi tai astut sisään. Jos astut sisään, joudut tukahduttamaan kritiikkisi ja pian menetät kyvyn arvioida itsenäisesti sitä, mitä ympärilläsi tapahtuu. Väkevältä ja vastustamattomalta tuntuva voima tempaa sinut mukaansa. Alat nähdä koko todellisuutesi liikkeen antamasta näkökulmasta.

Kuitenkin Kristukseen sitoutuneina ihmisinä meidän tulisi varoa, ettemme sinisilmäisesti tempautuisi mukaan ajassamme vaikuttaviin voimiin ja liikkeisiin, vaikka ne tuntuisivatkin väkeviltä ja vaikka näkisimme kaikkien uskovien menevän mukaan.

Toinen tärkeä väitteeni on, että on olemassa jokin oleellinen ero karismaattisen voimauskonnon ja yksin sanaan perustuvan uskonvanhurskauden välillä. Kummassakin on kysymys hyvinkin erilaisesta, mutta kokonaisvaltaisesta Raamatun tulkinnasta. Raamattu puhuu kummallekin aivan eri asioista ja kovin eri tavoin. Kummatkin löytää juuri Raamatusta täyden tuen omalle uskonvarmuudelleen. Tätä eroa koetan kirjoitukseni jatkossa selvittää.

Kolmas tärkeä lähtökohta on väite, että kaikki hurmosilmiöt, näyt, enneunet, ihmeparantumiset ja ennustamiset kuuluvat yleisuskonnollisuuteen. Jokaisessa suuressa maailmanuskonnossa tapaamme tällaisia ilmiöitä. Nimenomaan niitä esiintyy ns. kansanuskonnossa.

Thaimaassa lähetystyössä ollut Pekka Y. Hiltunen kertoo vuonna 1997 tutustuneensa kristityksi tulleeseen thaimaalaiseen henkimeedioon, joka aikaisemmassa ammatinharjoituksessaan oli puhunut kielillä, nähnyt näkyjä ja toiminut palvomansa hengen puhetorvena. Hiltusen mukaan henkiuskomukset, henkikokemukset ja magia ovat keskeisiä kansanbuddhalaisuuden elementtejä Thaimaassa.----

jatkuu täällä: http://www.kolumbus.fi/rov.o.peltola/teemat/Aaltojenheiteltavana.htm
avatar
Hellevi

Viestien lukumäärä : 218
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa