Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Kehoon koteloitunut trauma on mahdollista purkaa
Tänään kello 7:57 am kirjoittaja arkikalusto

» Sinun murheelliset kasvosi, oi Kristus
Tänään kello 7:27 am kirjoittaja jarrut

» Olavi Peltola / FESOLAISKIRJEEN ENSIMMÄINEN PÄÄOSA KRISTILLISEN USKON SISÄLTÖ (Ef 1:1-3:21)
Tänään kello 7:14 am kirjoittaja jarrut

» Veikko Wright / Kun menneisyys ahdistaa
La Elo 18, 2018 12:11 pm kirjoittaja jarrut

» Petri Malk/ Kiusattu Kristus
La Elo 18, 2018 11:59 am kirjoittaja jarrut

» Synneistä suurin?
La Elo 18, 2018 11:36 am kirjoittaja jarrut

» Per-Olof Malk / Hävettävä ja halveksittava Paavali
La Elo 18, 2018 10:02 am kirjoittaja jarrut

» Ystävä tunnetaan hädässä
Pe Elo 17, 2018 5:31 am kirjoittaja jarrut

» Jeesus on ylösnousseenakin ristiinnaulittu
Pe Elo 17, 2018 4:43 am kirjoittaja jarrut

Elokuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Teuvo V. Riikonen / Pistin lihassa

Siirry alas

Teuvo V. Riikonen / Pistin lihassa

Viesti  Hellevi lähetetty Pe Tammi 26, 2018 9:57 am

Paavalin pointit 2/5: Pistin lihassa
Teuvo V. Riikonen


Paavali on kirjeissään ja opetuksissaan hyvin avoin. Hän päivittää facebook-statustaan ahkerasti eikä hänellä ole mitään salattavaa.

Yksi Paavalin mielenkiintoisimmista opetuksista on ”pistin lihassa” (2 Kor. 12:7). Toisaalta se on sen verran arvoituksellinen, että sitä on yritetty selittää monella tavalla.

Pistin lihassa on ollut melkoinen ”listin pihassa”, joka on pitänyt Paavalin hiljaisena. Se on myös käännetty eri tavoin erikielisissä käännöksissä. Joka tapauksessa Paavalista saa elävän ja mielenkiintoisen kuvan, kun hän kertoo itsestään avoimesti. Siitä pistin lihassa on hyvä esimerkki.

Vihollisia, ahdistuksia ja himoa

Toisessa Korinttilaiskirjeessään Paavali kertoo hengellisistä kokemuksistaan. Juuri niiden takia hän sanoo saaneensa pistävän piikin ruumiiseensa, Saatanan enkelin kurittamaan itseään, ”jotta nämä valtavat ilmestykset eivät tekisi minua ylpeäksi”.

Pistimen on oletettu tarkoittavan mm. silmäsairautta, malariaa tai kaatumatautia. Kun Paavali rinnastaa pistimen ”Saatanan enkeliin”, se merkitsee Paavalin opetuksessa aina henkilöä. Siksi kohdan on tulkittu myös merkitsevän vihollista, joka kiusasi ja vaivasi Paavalia.

Krysostomos, Augustinus ja monet itämaiset kirkkoisät olivat sitä mieltä, että kyseessä olivat vihamieliset ihmiset. Luther asetti rinnalle vielä hengelliset ahdistukset. Roomalaiskatolisessa kirkossa pistimeen on lisätty myös ”lihan himot”.

Pistimen tehtävä oli pitää Paavali nöyränä. Tämä on myös jokaisen kristityn tie. Jokaisella on omassa elämässään jokin pistin, joka painaa päätä alas. Pistin pidetään usein salassa.

Luulot pois ja jalat alta

Jos Jumalalla oli varaa kohdella Paavalia tällä tavalla, hänellä on varaa kohdella samoin myös meitä muita Jeesuksen seuraajia. Mutta miksi Raamatussa ei kerrota selvästi, mistä oli kyse? Jonkun mielestä syy oli se, että sama Jumalan armo, joka auttoi Paavalia, auttaa jokaista kristittyä oman pistimensä kanssa. Tai toisin päin, sama armo, joka auttaa sinua, auttoi myös Paavalia.

Pistimen tehtävä on viedä turhat luulot pois. On tärkeää, että ihmiseltä vedetään välillä jalat alta, tulee tiltti suoraan otsaan, sinulta viedään kaikki, josta olet pitänyt kiinni. Silloin on hyvä oppia tuntemaan Jumalan teitä, hänen hallintatapaansa ja armon olemusta ja laatua.

Pistin itse asiassa opettaa melko vähän Paavalista, mutta se opettaa paljon Jumalan varjeluksesta ja johdatuksesta. Pistin opettaa, että ihmisen kuuluu pienentyä ja Jumalan suurentua.

Voima asettuu heikkouteen

Pistin opettaa meille hengellisen hädän synnyttämiä kysymyksiä. Ihmisen sisällä herää kaksi suurta kysymystä: miksi elämässäni on tämä tuska ja miksi olen tällainen kuin olen? Silloin ihminen huutaa Jumalan puoleen, että hän ottaisi nämä vaivat pois.

Mutta ihminen kaipaa ja huutaa myös muutosta. Rukoillessaan Jumalan tahdon toteutumista, hän ei aina tiedä, mitä rukoilee. Silloin hän nimittäin pyytää elämäänsä Lutherin mukaan ”vastoinkäymisiä ja vaikeuksia, petollisia ihmisiä ja perkeleitä”. Sitä on pistin.

Paavali sai kuitenkin kysymyksiinsä myös vastauksen. Vastaus voi olla sellainenkin, että ihmisen mieleen palaavat aina uudestaan samat muistot ikävistä kokemuksista ja ahdistuksista. Paavalia seurasi koko hänen elämänsä ajan muistojen sikermä, kuten ketä tahansa. Ja juuri siihen sikermään vastaus on sama kuin Paavalille: ”Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.”

Silloin opimme jotain Jumalan tavasta tehdä työtä. Hän antaa meille ilmestyksiä nöyryyttämällä meitä. Hän antaa valoa tekemällä meistä sokeita. Hän antaa meille perinnön tekemällä meistä rutiköyhiä. Hän hylkää meidät ottamalla meidät omikseen. Hän paljastaa itsensä salaamalla meille tarkoitusperänsä. Hän armahtaa meidät antamalla meille pistimen elämään. Jotta heikkoudessamme Kristuksen voima asettuisi meihin.

Kirjoittaja on savonlinnalainen kirjailija ja Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja.

avatar
Hellevi

Viestien lukumäärä : 189
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Teuvo V. Riikonen / Pistin lihassa

Viesti  Stiina lähetetty Pe Tammi 26, 2018 11:13 am

Very Happy
Olipa erinomainen muistutus. Kiitos! Tallennan itselleni.

Tänään suosittelen taas kuuntelemaan Hartaus-ohjelman 3-4min. 7.49 ja 16.20?

Onpa täällä nyt runsaasti hyvää kirjoitusta ja opetuksia. Täytyy pitää mielessä, jos pääsevät arkistoon, ennen kuin ehdin lukea. Luen 2-4 muutakin foorumia ja kuuntelen ohjelmia. Istun epäterveellisesti 3- 6 tuntia päivässä netissä. Saisi vain 2 tuntia. No muuta hyvää tästä on kyllä tullut. I love you

Stiina

Viestien lukumäärä : 194
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa