Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Yhteys poisnukkuneisiin
 Paatumus ei iske yllättäen EmptyEilen kello 11:47 am kirjoittaja Stiina

» Jumalan kansan koti-ikävä
 Paatumus ei iske yllättäen EmptyEilen kello 10:03 am kirjoittaja Stiina

» Mikä yhteys, mikä Jeesus?
 Paatumus ei iske yllättäen EmptyEilen kello 9:58 am kirjoittaja Stiina

» Totuus ja rakkaus kirkossa
 Paatumus ei iske yllättäen EmptyEilen kello 8:02 am kirjoittaja arkikalusto

»  Ekumeeninen käymistila
 Paatumus ei iske yllättäen EmptyPe Elo 16, 2019 6:50 am kirjoittaja arkikalusto

» Ne jotka eivät tiedä
 Paatumus ei iske yllättäen EmptyPe Elo 16, 2019 6:24 am kirjoittaja arkikalusto

» Kipeitä sanoja
 Paatumus ei iske yllättäen EmptyTo Elo 15, 2019 7:06 am kirjoittaja Hellevi

»  Lasten kynästä luet totuuden - evoluutiokriittinen piirros oli opettajalle liikaa
 Paatumus ei iske yllättäen EmptyKe Elo 14, 2019 6:12 am kirjoittaja arkikalusto

»  Onko olemassaolosi lottovoitto?
 Paatumus ei iske yllättäen EmptyKe Elo 14, 2019 5:45 am kirjoittaja arkikalusto

Elokuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Paatumus ei iske yllättäen

Siirry alas

 Paatumus ei iske yllättäen Empty Paatumus ei iske yllättäen

Viesti  jarrut lähetetty Ti Helmi 13, 2018 10:57 amPaatumus ei iske yllättäen
Teemu Kakkuri


Raamatussa puhutaan paatumuksesta ja siitä, että Jumala voi paaduttaa ihmisen sydämen. Aiemmin suomalaiseen sananjulistukseen kuului enemmän puhetta etsikkoajoista ja varoitusta paatumuksesta. Ovatko varoitukset edelleen voimassa, vai joko viimeinen juna meni?

Kysymys voi myös ahdistaa. Onko Jumalan tarkoitus, että toisten sydämet heräävät ja toisten paatuvat? Onko hän jopa tarkoittanut alun alkaenkin, etteivät kaikki saisi uskoa ja pelastua?

Raamatusta löytyy paaduttamisesta sekä light- että heviversio. Light on sitä, että ihminen itse paaduttaa sydämensä. Raskaampi pyörä on liikkeessä silloin, kun Jumala paaduttaa kokonaisen kansan.

Mutta on myös jotain, mitä Raamatusta emme löydä. Siellä ei ole riviäkään ihmisestä, jonka Jumala torjuisi, tai kristitystä, jonka Jumala hylkäisi.

Herkistellen hereille paatumuksesta


Jeesus puhutteli oman aikansa kaupunkeja sekä julistamalla Jumalan valtakunnan tulemista että tekemällä niiden nähden ihmetekoja. Koska kaupungit saivat paljon valaistusta, olisi niiden pitänyt myös kääntyä ja uskoa. Usein kävi toisin.

Kaikki eivät riemuinneet Jumalan hyvistä teoista, vaan kovettivat itsensä niiden keskellä. Muutamat evankeliumien kohdat kertovat, kuinka ihmiset kovetettuaan itsensä turtuivat Jumalan kutsulle. Mutta samoissa kohdissa kerrotaan myös Jumalasta, joka suri ja itki näiden ihmisten kohtaloa.

Hälytyskellot soivat aikansa, sitten olemassa ollut kielteisyys jähmettyi pysyväksi olotilaksi. Jumala kutsui, mutta ketään ei kiinnostanut.

Heprealaiskirjeessä palataan samaan teemaan: ”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne.” Raamatussa ei kerrota paatumuksesta kylmän lakonisesti, vaan herkistellen yhä uudelleen kuulemaan ja kääntymään. Paatumus on Jumalan kutsun tietoista torjumista. Se ei kohtaa ketään yllättäen, vaan ihminen on itse hankkinut paatumuksensa.

Jumala paaduttaa venkoilijan


Roomalaiskirjeessä Paavali kirjoittaa monta astetta rankempaa tekstiä: ”Jumala on antanut heille turtuneen hengen, silmät, jotka eivät näe, ja korvat, jotka eivät kuule.”

Miten kukaan voisi noudattaa Jumalan tahtoa, vastata hänen kutsuunsa tai uskoa evankeliumiin, jos korvat eivät kuule eivätkä silmät näe? Voiko kaiken paatumuksen takana olla jopa Jumala, joka on paaduttanut kansan sydämet?

Raamatun Jumala ei toimi äkkiarvaamatta, eivätkä hänen tuomionsa kohtaa ketään summamutikassa. Hän paaduttaa sen, joka on venkoillut jo pitkään hänen sanaansa vastaan. Näin kävi esimerkiksi tunnetuimman paatuneen, Egyptin faaraon, kohdalla. Vaikka luotamme Jumalan hyvyyteen, jää siitä huolimatta paljon selittämätöntä Jumalan majesteetillisen olemuksen taakse ihmisen ymmärryksen ulottumattomiin.

Suuri paatumus kohtasi evankeliumin alkuaikoina silloista Israelin kansaa. He torjuivat evankeliumin, mutta se kelpasi pakanoille. Paavali antaa ymmärtää, että näin piti käydäkin. Israel sai silmiensä eteen selvät merkit, muttei seurannut niitä. Siksi vuoro siirtyi pakanoille. Mutta tuomio ei ole lopullinen, vaan peite otetaan pois silmiltä aina siellä, missä israelilainen kohtaa messiaansa. Lopullinenkaan ei ole lopullista.

Sana herättää kuolleenkin

Nyt kristitty helposti pohtii, kuinka vähän oma tahto merkitseekään Jumalan kutsun edessä. Ensiksi jokainen huolestuu siitä, että onhan valinta omissa käsissä. Tultuaan paremmin tutuksi itsensä kanssa huoli muuttuu päinvastaiseksi. Ei kai Jumala vain ole jättänyt uskoa ja pelastusta minun omiin käsiini?

Vastaus löytyy Sanan voimasta. Ajatellaan vaikka haudassa haissutta Lasarusta. Vaikka hän ei voinut Jeesuksen kutsuun vastata, koska oli kuollut kuin kivi, tuli hän vikkelästi ulos, kun Jeesus niin sanoi.

Raamatun Jumala toimii suvereenisesti, kyselemättä lupaa ihmisiltä päätöksiinsä. Hän valitsee kenet valitsee, ja armahtaa kenet armahtaa. Hänen valintoihinsa ja tahtoonsa emme voi vaikuttaa. Mutta hän kehottaa meitä rukoilemaan ja pyytämään.

Siksi Raamatun Jumala ei ole kohtalonomaisesti toimiva kasvoton voima, vaan rakastava Isä, jonka sana synnyttää elämää.

https://www.sana.fi/sana/raamattuartikkeli/paatumus_ei_iske_yllattaen
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2122
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa