Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» KADONNUT JA JÄLLEEN LÖYTYNYT!
Ny terapi för kristna – på internet EmptyEilen kello 4:40 am kirjoittaja arkikalusto

» VÄSYNYT JA STRESSAANTUNUT
Ny terapi för kristna – på internet EmptyEilen kello 4:19 am kirjoittaja arkikalusto

» PROFETIAT UUDESSA TESTAMENTISSA
Ny terapi för kristna – på internet EmptyEilen kello 4:07 am kirjoittaja arkikalusto

» Lutherin viimeinen saarna
Ny terapi för kristna – på internet EmptyEilen kello 3:44 am kirjoittaja arkikalusto

» Apu tulee ylhäältä
Ny terapi för kristna – på internet EmptyPe Heinä 19, 2019 8:35 am kirjoittaja Hellevi

» Rohkeus ihmisenä olemiseen
Ny terapi för kristna – på internet EmptyTo Heinä 18, 2019 5:15 pm kirjoittaja Rea Aalto

» Laittomuus aikamme haaste
Ny terapi för kristna – på internet EmptyTo Heinä 18, 2019 7:08 am kirjoittaja Hellevi

» Pääsy todelliseen elämään
Ny terapi för kristna – på internet EmptyKe Heinä 17, 2019 8:12 am kirjoittaja arkikalusto

» Maailma on Jeesuksen käsialaa
Ny terapi för kristna – på internet EmptyKe Heinä 17, 2019 6:46 am kirjoittaja arkikalusto

Heinäkuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Ny terapi för kristna – på internet

Siirry alas

Ny terapi för kristna – på internet Empty Ny terapi för kristna – på internet

Viesti  jarrut lähetetty Ma Toukokuu 28, 2018 8:59 am
Ny terapi för kristna – på internet


Svenska forskare är först i världen med en skräddarsydd internetterapi för kristna som lider av stress, ångest och oro.– Vi hoppas att vi genom att göra en psykologisk behandling anpassad till kristna ska kunna hjälpa människor som har det svårt, säger teologen Jan Byström.
Anna Bieniaszewski Sandberg

6 december 2012
Nyheter

Tron kan vara en resurs för att förbättra den psykiska hälsan. Det är utgångspunkten när svenska forskare nu prövar ut en internetterapi speciellt för kristna med stress- och orosproblem. Terapin vänder sig till personer från alla samfund och har utformats i samråd med själasörjare och teologer från olika kristna traditioner.

– Vi vill att behandlingen ska bli inkluderande och att deltagarna ska känna sig hemma. Därför har vi fört samtal med många olika representanter från de olika samfunden som har kunnat berätta ”vad som funkar hos oss”. Vi har också haft ett antal testpiloter i samfunden som kunnat konstatera att vi har lagt oss rätt, säger Jan Byström.

Självhjälpsprogram

Behandlingen är utformad som ett sex veckors självhjälpsprogram och har fått namnet ”En vandring med Gud”. Nu i höst genomförs en studie vid Linköpings universitet som ska pröva dess effektivitet, med en uppföljning sex månader senare. Deltagarna förblir anonyma och omfattas av tystnadsplikten enligt Hälso- och sjukvårdslagen.

Kombinationer med KBT


– Vi kombinerar traditionell andlig vägledning med kognitiv beteendeterapi (KBT). Den andliga vägledningen grundar vi på broder Lorens andlighet som han utvecklade på 1600-talet. Den säger att vad jag än gör och befinner mig, så vandrar jag hand i hand med Gud och är medveten om Guds närvaro. Det passar väldigt bra ihop med KBT där man lär sig att leva här och nu och som har visat sig vara effektiv mot stress-, oros- och ångestsyndrom.

Skräddarsydd behandling

Att titta på hur en grupp ser ut och skräddarsy behandlingar efter det har blivit allt vanligare i psykologin under de senaste 20 åren. Efter att den ända sedan Freuds tid präglats av synen att religionen är skadlig för den psykiska hälsan har man också börjat omvärdera religionens roll. Flera större vetenskapliga undersökningar har visat att tron kan vara till hjälp i behandlingen av psykiska åkommor av det slag det är fråga om här.

Det har också visat sig att KBT-terapi på internet haft god effekt på personer med dessa problem.

– Det vi ska titta på är hur mycket bättre en KBT-behandling via internet kan bli om man skräddarsyr den utifrån målgruppens tro och livsåskådning.

En vanlig bild av terapi är att man sitter och pratar med någon. Aktuell forskning visar att det finns fördelar med att sitta hemma vid sin dator i stället, berättar Jan Byström.

– Man behåller sin anonymitet, vilket kan få en att bli ärligare mot sig själv och man är i den trygga hemmiljön. Dessutom kan det hjälpa en att ta tag i sin situation och förändra den: man begriper lättare att man själv kan påverka sitt liv, att det inte bara är terapeutens jobb.

Tron i behandlingen

Jan Byström, som parallellt med att vara teolog slutför sin utbildning till legitimerad psykoterapeut, har upplevt att många troende människor blir väldigt glada när deras tro får finnas med i en psykologisk behandling.

– De är oerhört tacksamma. En del har annars erfarenheter av att man inte har respekterat det. Det har funnits psykologer som velat påverka människor att släppa sin tro, allt enligt Freuds uppfattning att religion nästan är en form av psykisk störning. Det har fått en del kristna att avhålla sig från att söka professionell psykologisk eller psykiatrisk hjälp.

hjälp på hemmaplan. ”En vanlig bild av terapi är att man sitter och pratar med någon. Aktuell forskning visar att det finns fördelar med att sitta hemma vid sin dator i stället”, säger Jan Byström, teolog och i slutfasen av sin psykoterapeututbildning. Den skräddarsydda internetterapin kombinerar traditionell andlig vägledning med kognitiv beteendeterapi.

http://www.dagen.se/ny-terapi-for-kristna-pa-internet-1.119040
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2122
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa