Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» LEIPÄSET ROSENIUS
Eilen kello 1:50 pm kirjoittaja Stiina

» YNTIMME OVAT POIS OTETUT KRISTUKSEN KUOLEMASSA
Eilen kello 10:55 am kirjoittaja arkikalusto

» USKO, TIEDE JA RAAMATTU
Eilen kello 10:36 am kirjoittaja arkikalusto

» NAISPAPPEUS, HOMOSUHTEET JA GOLGATAN VERIUHRI - ONKO NAISPAPPEUSKIRKOSSA PELASTUSTA
Eilen kello 10:22 am kirjoittaja arkikalusto

» Katsokaa, ettei teitä kukaan eksytä
Eilen kello 9:09 am kirjoittaja Stiina

» Pysy vapaudessa!
Su Helmi 17, 2019 9:45 am kirjoittaja Hellevi

»  Jumala on poissa
Su Helmi 17, 2019 9:29 am kirjoittaja Hellevi

» TIEDOKSI tänään
Su Helmi 17, 2019 7:54 am kirjoittaja Vierailija

» Terve opetus: Timo Junkkaala
La Helmi 16, 2019 8:49 pm kirjoittaja Stiina

Helmikuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Autuaita ovat köyhät, sillä heillä ei ole varaa osallistua globaaliin ympäristörikokseen

Siirry alas

Autuaita ovat köyhät, sillä heillä ei ole varaa osallistua globaaliin ympäristörikokseen

Viesti  arkikalusto lähetetty To Elo 02, 2018 6:50 am

Kolumni: Autuaita ovat köyhät, sillä heillä ei ole varaa osallistua globaaliin ympäristörikokseen
29.07.2018 08:00 - Topi Linjama | Kotimaa


Terveisiä mökkikuplasta Keski-Suomesta. Istun isoisän keinutuolissa, katson ikkunasta järvelle etelän suuntaan ja odottelen hellejaksoa helpottavia sateita. Lapset metelöivät rantavedessä, josta nostin viime yönä kelpo hauen.

Ajattelin kirjoittaa viihteellisen kesäpakinan, mutta sitten luin Politiikasta-lehden päätoimittajan Johanna Vuorelman kirjoituksen elämisvalheesta ja kaarsin asialinjalle.

Vuorelma kutsuu elämisvalheeksi tilannetta, jossa ihminen elää arvojensa vastaisesti. Hänen mukaansa suhteessa ilmastonmuutokseen elämme kollektiivisessa itsepetoksessa: ilmiöstä ollaan kyllä huolissaan, mutta huoli ei konkretisoidu teoiksi. Tunnemme lihantuotannon, lentämisen ja yksityisautoilun haitat, mutta jatkamme lihansyöntiä, lentämistä ja autoilua.

Valheessa eläminen on helpompaa, kun muutkin elävät valheessa. Mökkiläinen ei näe neljän maapallon kulutustasossaan ongelmaa, jos naapurimökeillä eletään samaan tapaan. Normaali muuttuu nopeasti oikeaksi.

On niin kuuma, että täytyy riisua paita. Päivisin lämpötila on keikkunut 30 asteen vaiheilla, ja yöt ovat lämmenneet kaiken aikaa. Tämä on tulevaisuutta.

***

Ilmaston- tai laajemmin ympäristönmuutos liittyy suoraan rahaan, sillä jokainen euro palautuu lopulta maaperään ja raaka-aineisiin. Talouskasvu kiihdyttää ympäristönmuutosta, joka lopulta vie pohjan talouskasvulta. Silti talouskasvua pidetään tärkeämpänä kuin ympäristönmuutoksen torjuntaa. Mitä enemmän kaivamme, sitä nopeammin oma joukkohautamme on valmis.

Autuaita ovat köyhät, sillä heillä ei ole varaa osallistua globaaliin ympäristörikokseen. Mutta voi teitä, rikkaat, kuinka pääsisitte pakoon helvetin tuomiota?

Elämisvalheen valtakieli on kaiken läpäisevä ja oikeuttava talouspuhe. Talouskritiikkiä kirkon suunnalta kuullaan hämmästyttävän vähän, mutta ilmastotoimijana kirkko näyttäisi heräilevän. Oli virkistävää nähdä Greenpeacen valtava lakana Kallion kirkon tornissa suurvaltajohtajien tapaamisen aikaan.

”Lämmittäkää sydämiämme, älkää planeettaamme”, plakaatissa toivottiin. Retorisesti hieno lause voisi olla apostoli Paavalilta, mikäli hän eläisi nykyajassa ja olisi onnistunut välttymään korruptiolta.


***

Sadekuuro osuu kohdalle ja järven pinta näyttää kiehuvan, mutta ukkonen liikkuu lahden toista puolta luoteeseen. Sulkeudun vielä muutamaksi päiväksi kuplaan, jossa suurimpia kysymyksiä on se, valmistetaanko kala uunissa vai savustamalla.

Kirjoittaja on musiikkitieteilijä ja ruokasieniharrastaja.
https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/kolumni-autuaita-ovat-koyhat-silla-heilla-ei-ole-varaa-osallistua-globaaliin-ymparistorikokseen/

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 760
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa