Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» even my hare hurts
Risto Sntala - Savesta astiaksi EmptyTänään kello 1:48 pm kirjoittaja Hellevi

» Pyhä Henki näyttää toteen synnin, vanhurskauden ja tuomion.
Risto Sntala - Savesta astiaksi EmptyTänään kello 1:09 pm kirjoittaja jarrut

» Meidän Veljemme istuu Jumalan oikealla puolella
Risto Sntala - Savesta astiaksi EmptyTänään kello 1:02 pm kirjoittaja jarrut

» KANSANKIRKOLLINEN HYÖKKÄYS LUTERILAISTA TUNNUSTUKSELLISUUTTA VASTAAN
Risto Sntala - Savesta astiaksi EmptyTänään kello 12:53 pm kirjoittaja jarrut

» ..saavat nähdä Jumalan
Risto Sntala - Savesta astiaksi EmptyTänään kello 9:24 am kirjoittaja Stiina

» Tempaus ja Tuhatvuotinen valtakunta
Risto Sntala - Savesta astiaksi EmptyTänään kello 5:10 am kirjoittaja jarrut

» Älä kiinnitä huomiotasi omaan voimaasi
Risto Sntala - Savesta astiaksi EmptyEilen kello 1:29 pm kirjoittaja jarrut

» Päätoimittaja arvioi vuosiaan helluntaiherätyksessä
Risto Sntala - Savesta astiaksi EmptyEilen kello 10:57 am kirjoittaja jarrut

» Hyvä paha Helluntaiherätys
Risto Sntala - Savesta astiaksi EmptyEilen kello 10:50 am kirjoittaja jarrut

Huhtikuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Risto Sntala - Savesta astiaksi

Siirry alas

Risto Sntala - Savesta astiaksi Empty Risto Sntala - Savesta astiaksi

Viesti  Hellevi lähetetty Ti Elo 21, 2018 8:38 am

Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 282
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Risto Sntala - Savesta astiaksi Empty Mitä savi voi valajansa käsissä?

Viesti  Hellevi lähetetty To Loka 18, 2018 6:51 am

Mitä savi voi valajansa käsissä?


Leif Andersenin artikkelit, jotka on julkaistu Perustassa sekä viime vuonna (4/2008 ja 5/2008) että tänä vuonna (4/2009), ovat herättäneet keskustelun, jota pidän tärkeänä. Muun muassa näiden artikkeleiden vuoksi edelleen jaksan lukea tätä teologista julkaisua. Andersenin kirjoitusten saattaminen lukijoiden ulottuville viestii minulle, ettei uuspietistinen lehti keskity vain kirkkokritiikkiin ja kirkossa esiintyvien ongelmien ruotimiseen vaan tahtoo myös pitää esillä evankeliumia ja sielunhoidollista sanomaa.

Tästä lausun vilpittömän kiitokseni Perustalle. Andersenin suomennetut teokset Miksi nukut, Herra? ja Rukoilinko riittävästi? Rukouksen pettymyksiä ja iloja ovat suurenmoista luettavaa jokaiselle, joka kipuillen kyselee, miksi Jumala lukuisista lupauksistaan huolimatta antaa rukoilijalle vain vähän vastauksia – kokemamme mukaan tuskin mitään.

Artikkelissa Julistaja – airut vai paimen? (4/2008) Andersen kirjoittaa: ”Minun ei pitäisi olla vain tekstin puolustusasianaja ja kuulijoiden edessä vaan myös kuulijan asian ajaja tekstin edessä.” Kirjoittaja rohkaistuu lähes samaan kuin profeetta Jeremia. Kolmesti Jumala kielsi häntä enää rukoilemasta kansan puolesta. Silti Jeremia rukoili. Erkki Ranta sanoo kommentaarissaan, että tämä kielto on ainoa, jossa me voimme uhmata Jumalaa.

Airut kuuluttaa Jumalan sanaa ja asettuu silloin Jumalan rinnalle. Paimenena hänen tulee sen sijaan asettua ihmisten rinnalle. Silloinkaan hän ei kiellä Jumalan sanaa. Kristus mielessään hän kuitenkin tähän rohkenee ja puolustaa ihmistä ehkä jopa tekstiäkin vastaan, kuten Andersen rohkeasti kirjoittaa. Jumala antoi kaiken uhratessaan Poikansa. Paimenen tulee, omassa rajallisuudessaan, pyrkiä samaan. Puolustaessamme ihmisiä luotamme perimmältään Jumalan armoon Kristuksessa. Tällöin rohkenemme puolustaa nöyrästi jopa itseämmekin.

Myös artikkeleissaan Lain ja evankeliumin päivittäminen, Jumalan vaitiolosta puhuminen ja Sielunhoito ennen ja nyt Andersen päivittää herätyskristillistä perinnettä rehellisesti ja tuoreella tavalla. Artikkelin Voiko Jumalalle antaa anteeksi? johdosta en kysele niinkään, mitä Jumala siitä anteeksiantamisesta saisi, vaan mitä me siitä voimme saada. Ehkä Andersenin artikkeliin sisältyy silti syvä sielunhoidollinen sanoma, jota tosin itse en vielä paljolti ymmärrä.

Mitä savi voi valajalleen? Savenvalajan luona Jeremia näki evankeliumin. Jumala voi tehdä sirpaleistakin uutta. Jopa kuolleisiin luihin hän voi puhaltaa elämän hengen. Minulle tämä on myös musertavaa lakia. Pilalle mennyt savi ei kelpaa enää mihinkään. Voiko savi pois heitettynä mitenkään protestoida valajaansa vastaan? Terapiassa viha on keskeisellä sijalla.

Sen ilmaiseminen auttaa tekemään eroa siihen, mikä elämässä on ollut vammauttavaa. Vihan kautta voi löytää omat rajat tavoilla, joita vastedes osaa puolustaa. Viha auttaa panemaan rajoja niin, ettei ihmisyyttämme enää loukata. Viha saattaa parhaassa tapauksessa johtaa anteeksiantamiseen. Joka tapauksessa vihan ilmaiseminen, silloin kun se on tarpeen, johtaa ihmistä aina parempaan, ehkä rauhaan ja jopa rakkauteenkin.


Jotta voisimme antaa Jumalalle anteeksi, olisi meidän kaiketi kyettävä ensin vihaamaan häntä. Miten tämä on mahdollista, sillä viha on jo inhimillisissäkin suhteissamme lähes tabu? Se, mikä teoriassa ja ajatusten tasolla on mahdotonta, tulee luullakseni kuitenkin todeksi tiedostamattamme, inhimillisyydessämme.

Me vihaamme Jumalaa, jolta saamme kannettavaksi sellaista kuormaa, jota emme jaksa kantaa ja jonka alle näännymme. Miksemme rohkenisi tunnustaa ja kohdata tätä? Silti viha aina myös vaurioittaa sisintämme. Siltä haluaisin vastaisuudessa välttyä. On käsittämätöntä, että Jumala kurittaessaankin vetää ihmistä lähelleen. Jotakin tästä olen kuluneen kesän aikana kokenut.

Tässä, hänen lähellään tahdon olla, käy miten käy! Minne menisin? Jumalalla on ikuisen elämän sanat. Entä savi? Voiko se mitään? Pilalle mennyt savi voi ainakin itkeä! Itku ja rukous kulkevat usein käsikkäin Raamatun sanassakin. Kun rukoillessamme itkemme, emme pyydä mitä tahansa. Pyydämme sellaista, minkä vuoksi joudumme itkemään. Rukouksen tie huulilta sydämeen on lyhyt, mutta tuskainen matka. Itkummekaan ei avaa taivaan aarteita! Hyvyydessään Jumala vastaa ja kaiken tekee. Mutta itkuamme ei Jumalakaan voi meiltä kieltää.

Jos sen jälkeen vielä jaksamme, voimme myös rukoilla ja toivoa.Reijo Sillanpää
Hämeenlinna-Vanajan
seurakunnan kappalainen

https://www.perustalehti.fi/wp-content/uploads/2015/04/Perusta_6_2009.pdf

***Minä nuo sanavahvennukset tein/Hellevi
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 282
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa