Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» UUSI NÄKÖKULMA!
Sana yksin jätetylle EmptyEilen kello 3:02 pm kirjoittaja jarrut

» Juhani Aitoniemi: vakavia puheita
Sana yksin jätetylle EmptyEilen kello 2:44 pm kirjoittaja Stiina

» Jumalan salaisuus
Sana yksin jätetylle EmptyEilen kello 8:39 am kirjoittaja arkikalusto

» Martin Luther ja evankelisen uskonpuhdistuksen 500-vuotinen perintö
Sana yksin jätetylle EmptyEilen kello 8:33 am kirjoittaja arkikalusto

» Ristin kantaminen
Sana yksin jätetylle EmptyEilen kello 7:48 am kirjoittaja jarrut

» Sana sinulle
Sana yksin jätetylle EmptyEilen kello 7:37 am kirjoittaja jarrut

»  Arvo ja ikuisuus
Sana yksin jätetylle EmptySu Loka 13, 2019 5:01 pm kirjoittaja jarrut

» Kommentti
Sana yksin jätetylle EmptyLa Loka 12, 2019 8:32 am kirjoittaja Vierailija

» ARMOA ARMOSTA
Sana yksin jätetylle EmptyLa Loka 12, 2019 7:24 am kirjoittaja jarrut

Lokakuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Sana yksin jätetylle

Siirry alas

Sana yksin jätetylle Empty Sana yksin jätetylle

Viesti  jarrut lähetetty To Loka 25, 2018 12:31 pm

Sana yksin jätetylle

"Sydän, kauemmas vaella ihmisten mukaan
näe: kuinka he käy, erillään, käsityksin, kokonaan ei
toistansa tuntene kukaan;
lie osansa unhoitus taikkapa maine,
sisimmässään kaikki he jäänevät yksin..."


Kaarlo Sarkia

Syrjään jääminen ja yksin joutuminen kuuluu Jumalan koulutustapoihin. Runoilija Sarkia esittää: "Kokonaan ei toistansa tuntene kukaan; lie osansa unhoitus taikkapa maine, sisimmässään kaikki he jäänevät yksin..." Ihminen voi olla yksin väentungoksessa. Hän voi olla yksin avioliitossaan. Onkin sanottu: "Joka yksin on yksin, hän ei ole vielä yksin - mutta joka kaksin on yksin, hän vasta on yksin". Yksinäisyys ei koske vain ihmissuhteita. Voimme kokea myös moraalista yksinäisyyttä. Silloin ihminen kokee olevansa kahden oman syyllisyytensä kanssa - ja hänellä ei ole ketään auttajaa. Joskus voimme tajuta jopa kosmisen yksinäisyytemme - olemme kuin pieni lapsi Jumalan suuren tähtitarhan edessä. On varmaan syvimmässä mielessä totta: "Yksin olet ihminen, kaiken keskellä yksin."


Yksinäisyys kuuluu
ihmisenä olemiseen. Yksinäisyyden kokeminen todistaa, että olemme yksilöitä, persoonia. Jos emme kohtaa itseämme yksilöinä, emme voi myöskään löytää vastausta ihmisenä olemisen kutsumukseen.
Jumalasuhde on olemukseltaan itseensä menemistä ja Jumalan vastauksien odottamista. Psalmissa 62 tämä tunto toistuu useissa jakeissa: "Jumalaa yksin minun sieluni hiljaisuudessa odottaa, häneltä tulee minulle apu - Odota yksin Jumalaa hiljaisuudessa minun sieluni, sillä häneltä tulee minun toivoni."

Kun Jumala toimii omissaan, hän riisuu heidät valheturvista ja irroittaa ihmisistä. Lopulta ihminen tyytyy ilman kapinaa tähän kosmiseen yksinäisyyteensä - ja silloin hän alkaa tervehtyä ja kelpaa auttajaksi muillekin yksinäisille. Vain yksinäisyytensä kokenut ihminen osaa kohdata lähimmäisensä yksilöinä, ja vain kuunteleva ihminen osaa puhua.

Kun Jaakob painiskeli, ratkaisevan hengellisen kamppailunsa Jabbok-virralla, hänestä kerrotaan, että hän JÄI YKSINÄNSÄ TOISELLE PUOLELLE Jabbok-virran. Jaakob kohtasi oman syyllisyytensä. Hän valmistautui tapaamaan veljeänsä Eesauta, jota vastaan hän oli rikkonut. Mutta ensin hänen tuli kohdata Jumala. Jokainen "Jaakobin paini" käydään aivan yksin. Taistelija joutuu pyytämään tosissaan: "En päästä Sinua, ellet siunaa minua."

Myös hengellinen työntekijä jää usein yksin. Profeetta Jeremia kuvaa 15. luvussa, kuinka hänet on tehty "riidan ja toran mieheksi koko maalle". Hän sai kokea sekä iloa että tuskaa. "Sinun sanasi tulivat, ja minä söin ne, ja sinun sanasi olivat minulle riemu ja minun sydämeni ilo; sillä minä olen otettu sinun nimiisi . . . En minä ole istunut iloitsemassa ilonpitäjäin seurassa. Sinun kätesi tähden minä olen istunut YKSINÄNI . . . miksi kestää minun kipuni ainiaan."

Yksinäisyys palvelee
Jumalan tarkoituksia. Jumalan ihminen kasvaa juuri yksinäisyydessä. Jeremia 23:22 sanoo: "Jos he olisivat seisoneet minun neuvottelussani, niin he julistaisivat minun sanani kansalleni ja kääntäisivät heidät pois heidän pahalta tieltään." "Neuvottelusta" käytetään hepreassa sanaa "sood" eli "salaisuus". Salassa tapahtuva seurustelu Jumalan kanssa avaa ajatteluumme uudet ulottuvuudet. Ehkä meitä tahdotaan johtaa juuri siitä syystä yksinäisyyteen. Mooses joutui käymään 40 vuotta erämaakoulua ennenkuin hän kelpasi valitun kansan johtajaksi.


Yksinäisyys ei ole koskaan helppo asia. Kuitenkin Jeesus rakasti yksinäisyyttä. Hän saattoi mennä veneellä "autioon paikkaan, yksinäisyyteen". "Hän nousi vuorelle, yksinäisyyteen, rukoilemaan." Ja hän vei opetuslapsensakin "korkealle vuorelle yksinäisyyteen". Ensin yksinäisyys ahdistaa. Lopulta kuitenkin huomaamme, että yksin ollessamme emme olekaan yksin. Yksinäisyydestä tulee ystävä. Aivankuin auton akku voidaan ladata uudelleen, kun se on menettänyt tehonsa kovassa käytössä tai kylmässä, samoin uskovankin tulee latautua. Tämä uusi varautuminen tapahtuu juuri yksinäisyydessä. Ja siihen tarvitaan aikaa.

Jeesus Kristus koki yksinäisyyden lisäksi myös hylätyksi tulemisen. Hänet vietiin kärsimään "ulkopuolelle leirin". Ja hän joutui huutamaan tuskissaan: "Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit." Hänet hylättiin, jotta meidät hyväksyttäisiin. Siksi jokainen itsensä hylätyksi tunteva saa katsoa Häneen. Ja hän sanoo meille: "En minä sinua hylkää enkä sinua jätä." Ystävä. Hyväksythän yksinäisyytesi. Silloin yksinäiset hetkesi muodostuvat Suuren YKSITYISOPETTAJAN ja YKSITYISLÄÄKÄRIN vastaanotoiksi.


Risto Santalan raamattuopetus Helsingin Raamattukoulu-lehden numerossa 2/74
http://www.kirjasilta.net/artikkelit/santala/sana.html

** sanavahvennukset teki jarrut☻
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2239
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa