Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Sielun kuolemattomuudesta
Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata EmptyTänään kello 7:05 am kirjoittaja jarrut

» UUT:n uutiskirje, toukokuu 2019
Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata EmptyEilen kello 11:48 am kirjoittaja jarrut

» VIHA JA RAKKAUS USKOVIEN KESKEN
Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata EmptyEilen kello 8:48 am kirjoittaja Stiina

» Kristinusko ilman Kristusta
Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata EmptyEilen kello 6:05 am kirjoittaja jarrut

» Oikean kristityn tuntomerkki
Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata EmptyEilen kello 5:51 am kirjoittaja jarrut

» Harhaoppi: Uskovien synnittömyys
Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata EmptyEilen kello 5:28 am kirjoittaja jarrut

» Uusjudaismi tunkeutuu esiin
Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata EmptyEilen kello 5:15 am kirjoittaja jarrut

» Paavo Hiltunen/ Suurin sanoma
Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata EmptyTo Toukokuu 23, 2019 4:48 pm kirjoittaja jarrut

» " Nisunjyvän kuoleminen" Osa 1
Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata EmptyTo Toukokuu 23, 2019 4:38 pm kirjoittaja jarrut

Toukokuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata

Siirry alas

Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata Empty Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata

Viesti  jarrut lähetetty Ke Marras 07, 2018 7:34 am


Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme,Goljat ja Golgata 2459f110


Lampaat ja sudet, kyyhkynen ja käärme, Goljat ja GolgataMatt. 10:16–22; Ap.t. 6:8–11;

7:51–60


Evankeliumissa on paradokseja: lampaat taistelussa susia vastaan, opetuslapset kuin käärmeet ja kuin kyyhkyset. Näin kohtaamme yhden Raamatun tulkitsemisen hermeneuttisista prinsiipeistä. Paradokseja ei pidä asettaa vastakkain vaan rinnakkain ja sisäkkäin. Valitettavasti usein puramme nämä ”ristiriidat”, ja julistuksestamme tulee latteaa ja penseää. Vaikeaahan meidän on myös suostua olemaan samanaikaisesti vanhurskaita ja syntisiä.
 
Lampaat susien keskellä.
 
Luonnostaan lampaat pakenevat susia. Jeesus lähettää omansa susien keskelle. Huonot paimenet pakenevat susia, hyvät paimenet käyvät kohti suojellakseen laumaa petojen raatelulta (Joh. 10). Siihen taisteluun ei voi käydä omassa voimassa. Aseina ovat Jumalan sana, joka on Hengen miekka, ja rukous (Ef. 6). Suden luontoa ei voi oppia tuntemaan kuin oppimalla tuntemaan itsensä.
 
 Oman sydämen susia ei voi taltuttaa muu kuin jatkuva yhteys Herraan Jeesukseen. Emme kai ole parempia kuin Paavali, jonka elämässä jatkuvasti olivat sisäkkäin oman sydämen saastaisuus ja Pyhän Hengen puhdistava ja jatkuvasti uudistava vaikutus (Room. 7–8. Ihmisten kalastajat noukkivat madot omasta tunkiosta, sanoi Väinö Havas
.
Stefanos joutui taisteluun kuin lammas susien keskelle. Pahimpana sutena hääri Saul, joka suorastaan uhkui murhaa ja vihaa Jeesuksen omia kohtaan. Stefanoksen sanoma nousi Jumalan sanan ja itsetuntemuksen pohjalta. Ilman omia pohjakosketuksia ei hän olisi voinut rukoilla vainoajiensa puolesta: ”Herra, älä vaadi heitä tilille tästä synnistä.” Tämän rukouksen täytyi riipaista syvältä fariseus Saulia ja valmistaa häntä myös kohtaamaan Ylösnoussut.
 
Siinä kohtaamisessa hurskaasta tuli syntinen ja lähimmäisilleen vaarallinen heikkojen ymmärtäjä: ”Kuka on heikko, etten minäkin olisi heikko, kuka lankeaa, ettei se minuakin polttaisi?” Kurjasta hurskaasta tuli hurskas kurja, näkevästä niin sokea, että tarvitsi taluttajaa (Joh. 9:39–41, Jeesuksen opetus, jota kiivas fariseus Saulkin oli saattanut kuunnella Jerusalemissa). Ennen turhia hokenut fariseus tuli publikaanin kaltaiseksi temppelissä (Luuk. 18).
 
Ananias vakuuttui Saulin vaarattomuudesta vasta, kun Ylösnoussut hänelle sanoi: ”Katso, hän rukoilee” (Ap.t. 9:11). Se ei ollut enää rukousta, että ihmiset sen kuulisivat, vaan sydämen tuskan ja syyllisyyden vuodattamista Jumalan eteen. Sellainen rukoilija ei olevaarallinen kuin niille, joille riittää pinnallinen suun tunnustus.
 
Käärme ja kyyhkynen.


Kyyhkynen on yhtä avuton kuin lammas taistelussa petoja vastaan. Arkana se pakenee. Puhtautensa tähden kyyhkynen oli ainoa lintu, joka kelpasi uhriksi (3. Moos. 1:14; 5:7; 12:6; Luuk. 2:24). Kyyhkynen Pyhän Hengen vertauskuvana muistuttaa siitä, että Jumalan Henki on kuin arka lintu, joka laskeutuu vain Karitsan päälle (Matt. 3:16; tässäkin on pienoisevankeliumi, kuten Joh. 3:16:ssa!). Onhan kyyhkynen myös rakkauden vertauskuva (Laul.l. 2:14). Pyhä Henki on voiman, rakkauden ja raittiuden Henki. Jeesuksen vertauksella käärmeestä ja sen viisaudesta on suora yhteys paratiisin käärmeeseen (1. Moos. 3:2).
 
Pahankin viisaudesta on opittavaa, kun tehdään ystäviä väärällä mammonalla (Luuk. 16). Paavali käyttää itse asiassa molempia Jeesuksen vertauksia kehottaessaan roomalaisia kristittyjä: ”Olkaa viisaita hyvässä (sofous kuten tässä), mutta taitamattomia pahassa (adjektiivi akeraios kuten tässä: ’sekoittamaton, aito, viaton, puhdas’)” (Room. 16:19).
 
Golgatan voitto voittaa Goljatin.
 
Meidän linkomme on Jumalan sana. Meidän viisi sileää kiveämme ovat Jeesuksen viisi haavaa, jotka iskevät kuolettavasti pahan varustuksiin. Muistanette tämän metaforan esimerkiksi virrestä, jossa sanotaan: ”Jeesuksen viisi haavaa kokoushuoneemme.”
 
Hengellisessä sodassa aseemme eivät ole lihallisia vaan Hengen antamia, ja ne ovat voimalliset kukistamaan maahan pahan linnoitukset (2. Kor. 10:4). Pyhä Henki sytyttää kuusi liekkiä: viisauden ja ymmärryksen, taidon ja voiman, totuuden tuntemisen ja Herran pelon, joita hän itse kantaa seitsemäntenä tai ensimmäisenä (Jes. 11:2, joka on jouluaaton tekstejä; Vulgata laskee Hengen lahjat hiukan toisin seitsemäksi; vrt.Ilm. 4:5).Erkki Ranta


jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2098
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa