Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Jorma Kalajoki Leipää ja Kalaa
Maailma on Jeesuksen käsialaa EmptyTänään kello 12:05 pm kirjoittaja Stiina

» Emme voi koskaan päästä evankeliumia pitemmälle
Maailma on Jeesuksen käsialaa EmptyTänään kello 11:55 am kirjoittaja Stiina

» Kun miekka kulkee sydämen lävitse
Maailma on Jeesuksen käsialaa EmptyTänään kello 10:11 am kirjoittaja Hellevi

» MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIEN KOHTELU HENGELLISISSÄ PIIREISSÄ
Maailma on Jeesuksen käsialaa EmptyEilen kello 11:06 am kirjoittaja Stiina

» ANNAN TUNNUSTUSTA!
Maailma on Jeesuksen käsialaa EmptyEilen kello 10:28 am kirjoittaja Stiina

» Olkaa anteeksiantavaisia
Maailma on Jeesuksen käsialaa EmptyEilen kello 7:56 am kirjoittaja jarrut

»  FinFami – järjestö mielenterveysomaisten asialla
Maailma on Jeesuksen käsialaa EmptySu Tammi 26, 2020 11:15 am kirjoittaja kiinteistö

» Päivän Sana! Vähäsarja
Maailma on Jeesuksen käsialaa EmptyLa Tammi 25, 2020 10:51 am kirjoittaja Stiina

» kun Hajoaa
Maailma on Jeesuksen käsialaa EmptyTo Tammi 23, 2020 8:37 am kirjoittaja kiinteistö

Tammikuu 2020
MaTiKeToPeLaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Maailma on Jeesuksen käsialaa

Siirry alas

Maailma on Jeesuksen käsialaa Empty Maailma on Jeesuksen käsialaa

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty Ma Heinä 15, 2019 8:00 am

0.7.2019: Maailma on Jeesuksen käsialaa
Pekka Reinikainen


Se luotiin Hänelle. Ihmisestä tehtiin Jumalan kuva ja meille annettiin vapaa tahto. Ihminen luotiin mieheksi ja naiseksi. Jeesus totesi: "Ettekö ole lukeneet, että Luoja jo alussa 'loi heidät mieheksi ja naiseksi'" (Matt.19:4). Ihminen ei kuitenkaan uskonut Jumalan Sanaan, eikä usko siihen nykyäänkään.

Koko luomakunta kärsii ihmisen lankeemuksesta,

mutta lupaus sen lunastamisesta tuli välittömästi lankeemuksen jälkeen (1.Moos.3:15). Vaimon siemenestä Ihmisen Pojaksi syntynyt Jeesus rakasti langennutta maailmaa ja haluaa pelastaa sen. Hän on tämän vuoksi kärsinyt enemmän kuin kukaan ihminen. Hän kantoi ruumiissaan rangaistuksen kaikista synneistämme. Siksi Jeesuksen puheiden pääsisältö oli varoitus iankaikkisesta kadotuksesta, jos hylkäät Hänen Golgatalla täytetyn työnsä. Sana rististä on valitettavasti hullutus useimmille ihmisille, sillä ylpeydessään he haluavat itse pelastaa itsensä.

Me, jotka tunnemme Jeesuksen ja uskomme Häneen,

olemme Hänen työnsä ansiosta etuoikeutetussa asemassa. Meidän ei tarvitse kuolla. Me emme kuole, sillä Jeesus lupaa: "Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko sen?" (Joh.11:26). Olen itse sairasvuoteen vieressä nähnyt välähdyksen iankaikkisuudesta, kun uskova ihminen on noudettu taivaan kotiin silmänräpäystä ennen maallisen elämän sammumista.

Meidän tulee luottaa lupauksiin, ja Jumalan ilmoitukseen,


joka on meille annettu Raamatussa. Epäily ei ole Raamatun mukaista, vaan aivan päinvastoin! Jaakobin kirjeessä todetaan: "joka epäilee, on meren aallon kaltainen, jota tuuli ajaa ja heittelee. Älköön sellainen ihminen luulko Herralta mitään saavansa" (Jaak.1:6,7).

Raamatun ilmoituksessa on eräitä erityisen keskeisiä tekstejä,

joista todetaan, että ne olivat Jumalan itsensä tekemät ja "kirjoitus oli Jumalan kirjoitusta, joka oli tauluihin kaiverrettu" (2.Moos. 32:16) ja "kirjoitus oli Jumalan sormella kirjoitettu" (2.Moos.31:18). Mitä Jumalan sormella oli kirjoitettu? Mikä on niin tärkeää, että se vahvistettiin Jumalan omalla sormella?

Jumalan omalla sormellaan kivitauluun kirjoittama teksti sisältää

seuraavan lauseen: "sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi ja hengähti". Ei ole yllätys, että kysymys kuusi päivää kestäneestä luomistyöstä on yhä kiistelyn polttopisteessä, kun puhutaan Raamatun arvovallasta. Kuutena päivänä tapahtuneeseen luomiseen uskovia kohdellaan tylysti sekä tämän maailman viisaiden, ja pilkataan jopa monien herätyskristillistenkin piirien taholta. Luomistyö on kuitenkin Jumalan ilmoituksen ja koko Raamatun perusta ja näin ollen luomisen todellisuuteen kohdistuu kaikkein voimakkain vihollisen hyökkäys.

Jokainen ihminen voi käsittää saman, minkä anatomian professorini totesi: "Ihminen ei voi kehittyä vähitellen alkusolusta eli maksan ilmestymisen jälkeen munuaisia ei voi odottaa miljoonaa vuotta"! Ihminen pitää luoda yhdessä hetkessä tuhansine fysiologisine järjestelmineen ja anatomisine rakenteineen. Tietoisuutensa ja iankaikkisuuden kaipuunsa ihminen sai, kun Jumala puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen ja näin ihmisestä tuli elävä sielu (1.Moos.2:7).

Loiko Jumala todella sanallaan taivaat, maan ja ihmisen?


Vai askarteliko Jeesus ihmisen murhaamalla erilaisia eliöitä 3500 miljoonan vuoden ajan, kuten teistiset evolutionistit, liberaali luterilainen ja katolinen kirkko opettavat? - - Hedelmistään puu tunnetaan; heidän opetuksensa tuloksena enää 5% nuorista pitää Raamattua arvovaltaisena Pyhän Hengen välityksellä annettuna ilmoituksena. Tämän opetuksen tuloksena 95% ihmisistä menettää syntymälahjaksi saadun lapsenuskon. Teististä evoluutiota kiihkomielisesti tuputtavat eksyttäjät hokevat hermostuneesti, että voit uskoa Raamatun 11 alkuluvusta mitä vain päähäsi pälkähtää.

Kyseessä ei heidän mukaansa olisi "pelastuskysymys". He ottavat röyhkeästi Jumalan roolin päättäessään, kuka pelastuu. Jos 95% heidän kuulijoistaan menettää uskonsa Raamatun arvovaltaan, kyseessä on pelastuskysymys! Voit varjella lapsesi susilta antamalla hänelle esimerkiksi Kysymyksiä ja vastauksia luomisesta -kirjan. Luomismateriaali varjelee hänet ja opettaa lapsesi diagnosoimaan ateistisen aivopesun. Tässä esimerkki luennosta lapsille, joka auttaa heitä ajattelemaan omilla aivoilla: Pekka Reinikainen: Kysypä eläimiltä

Miten Jeesus osoitti olevansa Kaikkivaltias Luoja?

Hän herätti haudassa mädäntyvän Lasaruksen kuolleista sanallaan! Jeesus sanoi: "Lasarus, tule ulos" ja näin meille näytettiin, kuinka ihmisen luominen elottomasta aineesta tapahtui silmänräpäyksessä, sillä Lasarus oli jo ehtinyt mädäntyä haudassa. Ihmisen luomiseen aineesta ei tarvita kehitysopin mukaisia vuosimiljardeja, Jeesuksen sanomat sanat riittivät.

Jumalan luovassa toiminnassa Hänen kätensä ja sormensa

ovat Sanan lisäksi keskeisellä paikalla. Meidät on luotu Jumalan kuviksi ja meilläkin on kädet ja sormet, joilla voimme luoda esineitä. Olemme kaikki ainutkertaisia yksilöitä. Ei ole kahta ihmistä, joilla olisi samat sormenjäljet. Jumala tuntee meistä jokaisen sekä käsistämme että henkilökohtaisesti nimeltä.

Jumalan kuvaksi luodun ihmisen käsi

on keskeinen tuntomerkki, joka erottaa meidät eläimistä. Maailman merkittävin tiedemies Isaac Newton katseli eräänä päivänä peukaloaan, pyöritti sitä sen kahdeksalla lihasmoottorilla ja totesi, että: "nyt tiedän, että Jumala on olemassa". Katso ihmeellistä kättäsi! Näet koko maailmankaikkeuden hienoimman instrumentin - - siinä on 58 liikeakselia. Sillä voi soittaa Beethovenin kuutamosonaatin, tehdä aivoleikkauksia, pelata tennistä jne... Siinä on samanaikaisesti sekä tarkkuusote että voimaote. Ihmisen käden suorituskykyyn pystyvää robottikättä eivät insinöörit ole pystyneet tekemään.

Tässä langenneessa luomakunnassa ihmiskädellä voi myös tehdä pahaa


ja vahinkoa. Psalmissa 144 varoitetaan: "Ojenna kätesi korkeudesta, tempaa ja pelasta minut suurista vesistä, muukalaisten kädestä, joiden suu puhuu vilppiä ja joiden oikea käsi on valheen käsi".
Käsi tai sormi tulee esiin Raamatun tekstissä

aina kun Jumala itse puuttuu erityisen merkittävällä tavalla asioihin. Juutalaiset viettävät pääsiäistä orjuudesta vapautumisen muistojuhlana. Israel oli orjuudessa Egyptissä ja Mooses ja Aaron tekivät faaraon edessä ihmeitä, jotta faarao päästäisi juutalaiset Egyptin orjuudesta. Egyptin tietäjät toistivat kuitenkin samat ihmeet aina siihen asti kunnes Aaron Jumalan käskystä löi sauvallaan maan tomua. Tapahtui luomisihme! Kaikki maan tomu muuttui sääskiksi! Tätä tietäjät eivät pystyneet tekemään ja niin tietäjät sanoivat faaraolle: "Tämä on Jumalan sormi" (2. Moos.8:19).

Kahdeksannessa psalmissa Daavid sanoo "kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen? Ja kuitenkin sinä teit hänestä lähes jumalolennon, sinä seppelöitsit hänet kunnialla ja kirkkaudella; panit hänet hallitsemaan kättesi tekoja, asetit kaikki hänen jalkainsa alle".

Taivaat ja maa ovat Jumalan sormien tekoa ja ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, koska Jumala tiesi, että Hänen on tultava tänne Pojassaan Jeesuksessa lunastamaan meidät synnin orjuudesta.

Kuningas Belsassarin pidoissa häväistiin Jerusalemin temppelin astioita ja välittömästi "sillä hetkellä ilmestyivät ihmiskäden sormet ja kirjoittivat kuninkaan palatsin kalkitulle seinälle" (Daniel 5:5). Kuninkaan viisaat eivät voineet lukea kirjoitusta ja sanoa sen merkitystä. Daniel ilmoitti, miksi käsi oli lähetetty Jumalan tyköä ja kirjoitus kirjoitettu ja ilmoitti sen sisältämän kuolemantuomion kuninkaalle.

Herran käsi on väärintekijöitä vastaan


Jumala edellyttää, että kuulemme Häntä. 1. Samuelin kirjassa todetaan (12:15): ”jollette kuule Herran ääntä, vaan niskoittelette hänen käskyjänsä vastaan, niin Herran käsi on oleva teitä vastaan, niinkuin oli myös teidän isiänne vastaan". Emme voi palvella kahta herraa. Meidän on tässä elämässä tehtävä oikea valinta, niin saamme olla Jumalan käden suojeluksessa. Jos valintamme on tuntea Jeesus, voimme olla varmoja, että Jumalan käsi on kanssamme, tapahtui sitten mitä tahansa. Psalmissa 118 todetaan: "Riemun ja pelastuksen huuto kuuluu vanhurskaitten majoissa: Herran oikea käsi tekee väkeviä tekoja. Herran oikea käsi korottaa, Herran oikea käsi tekee väkeviä tekoja. En minä kuole vaan elän ja julistan Herran töitä. Herra minua kyllä kuritti, mutta kuolemalle hän ei minua antanut".

Jumala ei sinua unhoita


Hän on piirtänyt meidät omien kättensä hipiään kuten Jesajan kirjan ihana ja lohdullinen kohta kertoo (Jes.49:15,16). Vaikka me sitten iskimme naulat Jeesuksen kätten läpi ristillä, Jumala tästäkin huolimatta vielä armahtaa meitä, jos uskomme hänen poikaansa Jeesukseen.

KIITOS MIKKELIN PIISPALLE


Seppo Häkkinen ei ole langennut kirkkohallituksen johtoryhmää riivaavan ylpeyden ansaan, johon myös viisi kirkkomme piispaa näyttää langenneen. Osaat varmasti itsekin nimetä heidät. Häkkinen toteaa: "Kirkon pitää uskaltaa pitää esillä omaa perinteistä näkemystään avioliitosta ja seksuaalisuudesta. Kyse ei ole ahdasmielisyydestä vaan siitä, millaiseksi Luojamme on ihmiselämän tarkoittanut".

Suomen antikristillisin lehti, Kirkko ja kaupunki, jonka rinnalla Helsingin Sanomat on peräti hurskas aviisi, tietysti pilkkaa Häkkistä, mutta toivottavasti tämä Jumalaa jatkuvasti häpäisevä juttukokoelma, joka on 18 suojatyöpaikkalaisen kyhäämä postiluukusta luikerteleva käärme, pian lakkautetaan aiheuttamiensa miljoonakulujen takia. Kirkkohallituksen johtoryhmän laiton puuhastelu johti lähes 2 000 uskovan eroamiseen kirkosta, joten kirkolliskokoukselta vallan kaapanneen johtoryhmän pitäisi ymmärtää esittää eropyyntönsä.

Pride = ylpeys

Raamatussa todetaan, miksi Jumala hylkää ihmiset kelvottoman mielensä valtaan - - he ovat ylpeitä! (Room. 1:28,30). Ei ole yllätys, että sateenkaariliikkeen itselleen valitsema nimi on Pride. Jumala on ylpeitä vastaan (Jaak.4:6). Miksi Jumala hylkäsi? Siksi, että nämä "ylpeät" muuttavat ihmisen, Jumalan kuvaksi luodun, eläimeksi eli uskovat uusdarvinismiin (Room.1:23). Paavalin roomalaiskirjeen 1. luvussa ennalta ilmoittama evoluutioteorian esiintyöntyminen ja sen seuraamukset, nykyiset lopun ajan merkkinä toimivat Lootin päivät (Luuk.17:28, voit lukea jakeista 24-32.


PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailija

Pekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.

https://luominen.fi/pekan-blogi/maailma-on-jeesuksen-kasialaa

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 924
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Maailma on Jeesuksen käsialaa Empty Kommentti

Viesti kirjoittaja Stiina lähetetty Ma Heinä 15, 2019 1:55 pm

En pysty ymmärtämään vapaata tahtoa! Ei minulla ainakaan ole kuin hyvin rajoitetusti joissakin tekemisissä. Siksi minun on oltava luterilainen. Uskallan sanoa, että ihmisen muka vapaa tahto on vakava harhaoppi (farisealainen). En tunne Reinikaista, mutta en voisi varmaankaan häntä opettajana seurata. Kuullut olen hänestä ja häntä kymmeniä vuosia kylläkin. Minusta vaikuttaa sooloilijalta. Koulussa oli muistaakseni ainakin lähes nero.
Kyllä meikäläinen joutuu olemaan täällä armonkerjäläinen, vaikka kuinka tahtoisi muuta. I love you

Stiina

Viestien lukumäärä : 504
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Maailma on Jeesuksen käsialaa Empty Vapaasta tahdosta puhuttaessa

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty Ti Heinä 16, 2019 6:12 am

Stiina:
En pysty ymmärtämään vapaata tahtoa! Ei minulla ainakaan ole kuin hyvin rajoitetusti joissakin tekemisissä.

Hm..☺ eiköhän meidän kirjoittamistakin voitaisi sanoa  vapaasta tahdosta tulleeksi -!

Vapaa tahto on filosofinen käsite, jolla viitataan subjektin, esimerkiksi ihmisen, päätösten itsenäisyyteen. Vapaan tahdon olemassaolo on ihmisen intuitiolle itsestäänselvyys. Toisaalta vapaa tahto on myös välttämätön ehto moraalisen vastuun olemassaololle, sillä kukaan ei voisi olla vastuussa teoista, joita ei olisi voinut tehdä tai jättää tekemättä.
https://apowiki.fi/wiki/Vapaa_tahto


ja täällä:

2. Vapaa tahto eli ihmisen kyvyt
http://tunnustuskirjat.fi/yo/2.html

Roomalaiskirje:
7:15 Sillä minä en tunne omakseni sitä, mitä teen;
sillä minä en toteuta sitä,
mitä tahdon, vaan mitä minä vihaan, sitä minä teen.
7:19 sillä sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee,
vaan sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen.

Aattelen, että tuossa yllämainitussa Paavalin sanomisessakin
on se vapaa tahto, valita joko se hyvä - tai sitten se paha -
vai mitä ajattelisit?

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 924
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Maailma on Jeesuksen käsialaa Empty Vs: Maailma on Jeesuksen käsialaa

Viesti kirjoittaja Stiina lähetetty Ti Heinä 16, 2019 2:33 pm

Kiitos kysymästä! flower
Hmm.. Sinänsä hyviä kirjoituksia ei siinä mitään. Ei kuitenkaan auta paljoakaan. Olen lopettanut miettimisen rasittavana. Jumala On ja Kaikkivaltias ja Hyvä, näytti miltä näytti. Hän on kuitenkin Pyhä ja Salattu ja maa on syntiinlankeemuksessa kirottu ja lunastettu Kristuksessa. Jokaisella on oma tiensä, emme ymmärrä toisiamme kokemuksistamme johtuen. Totuus on, että se mitä vapaana tahtona voisimme pitää on inhimillinen kyky, joka vaihtelee suuresti olosuhteista johtuen. Uudestisyntynyt ihminen ei ole useinkaan "parempi" kuin uskomaton tai ateisti. Sen olen usein huomannut. Joudun tyytymään armoon, vaikka en tahtoisi. En haluaisi kirjoittaa, kun en osaa, mutta se on henkireikäni, vaikka lahjani olisivat muualla. En pysty läheskään aina valitsemaan oikein, vaikka tahtoisin. Siksi uudestisyntyneen Paavalinkin yllä mainittu lause on armoa ja lohdutusta, että ei hänkään. Mitään vapaata tahtoa en siinä näe. Erilainen sielunrakenne meillä? Luther eniten oikeassa, mutta ei hänkään tyhjentävästi saanut kaikkea ymmärtää. En tietenkään usko mihinkään vars. kohtaloon enkä ennalta määräämiseen. On nöyrryttävä, että en oikeasti tiedä. En ole valinnut tänne syntymistäni, en vanhempiani, en sukupuoltani, en kykyjäni tai kyvyttömyyttäni, en luterilaisuuttani, en edes aviopuolisoani, jonka monet muut taas valitsevat ja niin edelleen. Kristinusko on uskomista Jeesukseen loppuun saakka, tuli mitä tuli. Tämä alla oleva linkki tieteelliseen pohdintaan on näkyvästi totta.

"Kolumni: Vapaa tahto, mitä se on?
Koska ihminen on sidottu geeni- ja kulttuuriperimäänsä, voiko ihmisellä olla täydellisen vapaata tahtoa? Esimerkiksi neurotiede on osoittanut, että perintötekijät vaikuttavat jopa siihen onko ihminen liberaali vai konservatiivi, kirjoittaa kolumnistimme Jussi Viitala.

Tiede21.1.2017 klo 07.00
Jussi Viitala.


Käsite vapaa tahto on jäänyt minulle kovin hämäräksi. Ilman selkeää määritelmää, mistä tahtomme on vapaa, koko käsite jää tyhjäksi tunteiluksi, vain jonkinlaiseksi filosofiseksi hengennostatukseksi. Mistä siis tahtomme on vapaa ja voiko se ylipäätään olla täydellisen vapaa?

Biologina minua tietysti kiinnostavat käyttäytymisemme geenien avulla periytyvät taipumukset. Vaistoja on aiemmin pidetty koneellisina reaktioina, jotka sopiva avainärsyke saa tapahtumaan.

Nykyään tiedämme, että taipumukset, joita sanomme vaistoiksi, ovat meillä ihmisillä ja useimmilla muilla eläimillä pääsääntöisesti käyttäytymistaipumuksia. Niiden toteutuminen riippuu monista tekijöistä, ennen muuta yksilön aikaisemmista kokemuksista, sosiaalisen ja ekologisen ympäristön asettamista vaatimuksista ja kulloisestakin tilanteesta. Yleistäen voi sanoa, että lisääntymiseen ja hengissä säilymiseen liittyvät vaistot jättävät vähiten tilaa vapaalle tahdolle.

Poliittinen neurotiede on osoittanut perintötekijöiden vaikuttavan (siirryt toiseen palveluun)jopa siihen, miten sijoitumme poliittisessa kentässä. Ei niin, että geenit ennalta määräisivät meidän puoluekantamme ja asenteemme, mutta ne lisäävät todennäköisyyttä, että olemme joko liberaaleja tai konservatiiveja. Nämä erot näkyvät jopa aivojen rakenteessa ja perintötekijöiden säätämissä eri välittäjäaineiden pitoisuuksissa.

Konservatiivit sietävät huonosti epävarmuutta mutta liberaalit ovat avoimempia uusille asioille. Konservatiivisuus äärimmillään ilmenee taipumuksena autoritaarisiin ääriliikkeisiin valmiina omaksumaan poliittisen manipuloijan syöttämät ajatukset.

Voimme toteuttaa ihmisyyttämme vain suhteessa toisiin ihmisiin

Voiko kukaan ylipäätään olla vapaa sosiaalisen ympäristönsä vaikutteilta? Ihminen on äärimmäisen sosiaalinen eläin. Voimme toteuttaa ihmisyyttämme vain suhteessa toisiin ihmisiin. Se vuorovaikutus on väistämättä kaksisuuntainen.

Jo kasvumme ihmiseksi voi tapahtua vain vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Kielen oppiminen on tästä hyvä esimerkki. Sen koneisto rakentuu yli kahdensadan geenin ohjauksessa. Näiden geenien yhteispelistä vastaa vuonna 2001 löytynyt FoXP2-geeni. Ilman tätä geneettistä valmiutta me emme oppisi. Jos olemme kasvaneet tasapainoisiksi aikuisiksi, kasvuprosessi on väistämättä suunnannut ja rajoittanut toiveitamme tavoitteitamme ja tahtoamme. Jo tältä pohjalta vapaa tahto on mahdottomuus.

Kielen mukana opimme myös tietynlaisen tavan ajatella sekä sukupolvien takaa kumpuavan kulttuuriperimän. Sen yhteisön jälkiä, johon kasvamme, väistämättä kannamme kaiken ikämme. Koko inhimillinen kulttuurimme rakentuu vuosituhansien aikana kasautuneelle ja puhekyvyn ja kirjoitustaidon ansiosta säilyneelle tiedolle, taidoille ja asenteille. Siitä emme voi repiä itseämme irti, vaikka kuinka haluaisimme. Evoluution tuottama mielen rakenteemme on muotti, johon kulttuurimme valetaan.

Kolmannen tekijän minulle havainnollistivat kaksi tieteen suurta nimeä, jotka kumpikin rakastuivat mielihypoteesiinsa. He alkoivat jättää huomiotta kaikki tutkimukset, jotka olivat ristiriidassa heidän olettamustensa kanssa ja siteerasivat vain sellaisia tutkimuksia, jotka he saattoivat jotenkin tulkita heidän käsityksiään tukeviksi. He lakkasivat etsimästä totuutta ja alkoivat sen sijaan etsiä vain uskon vahvistusta.

Mielihypoteesista oli tullut ajatuksen vankila, joka esti heitä näkemästä todellisuutta. Tämä lienee tiedemaailmassa ja yleisemminkin aika tavallinen ongelma ja ylipäätään ihmisluonnolle ominainen.

Konrad Lorentzin hirttäytyminen vaistojen hierarkiaansa oli ehkä ymmärrettävää, sillä hän oli luomassa uutta tutkimuksen aluetta. Dennis Chitty kehitti pikkujyrsijöiden syklisiä kannanvaihteluita selittävän itsesäätelyhypoteesin. Hänen arvonsa silmissäni nousi korkealle, kun hän Rooman kansainvälisessä nisäkästieteellisessä kongressissa lähes tuhannen ihmisen edessä julkisesti myönsi, että hänen mieliolettamansa oli väärä. Yli kymmenen vuoden ajan oli kuitenkin ollut mahdotonta saada amerikkalaisissa nisäkästieteen sarjoissa läpi tutkimusta, joka oli ristiriidassa Chitty-hypoteesin kanssa.

Tosiasioihin pitäytyminen on ainoa tie, millä pääsemme lähelle vapaata tahtoa

Mielihypoteesit ovat vaarallisia, sillä ne johtavat helposti totuuden kieltämiseen. Muistuu mieleeni muinoin kuulemani Bertram Russelin viimeinen televisiohaastattelu, jossa hän testamenttinaan jälkipolville kehotti hylkäämään kaikki ideologiat, uskonvaraiset oppirakennelmat ja luottamaan vain tosiasioihin. Se on vaikea läksy erityisesti tällaisena aikana, jolloin tieteellisen tiedon merkitystä vähätellään ja valheesta on tullut hyväksyttyä politiikan tekemistä. Tosiasioihin pitäytyminen on kuitenkin ainoa tie, millä pääsemme niin lähelle vapaata tahtoa kuin ihmiselle on mahdollista.

Joka tapauksessa meillä on vastuu tekemisistämme ja meitä on tuomittava aivan kuin meillä olisi vapaa tahto.

Jussi Viitala

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva ekologi ja tietokirjailija. Viitalaa kiinnostavat eläimet ja ihmiset ja suhde luontoon. Hän vuorottelee lauantain kolumnipaikalla Kaarina Davisin ja Tuire Kaimion kanssa."

I love you

Stiina

Viestien lukumäärä : 504
Join date : 04.08.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Maailma on Jeesuksen käsialaa Empty Vs: Maailma on Jeesuksen käsialaa

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty Ke Heinä 17, 2019 6:46 am

Stiinalle

Tosiasioihin pitäytyminen on ainoa tie, millä pääsemme lähelle vapaata tahtoa

Mielihypoteesit ovat vaarallisia, sillä ne johtavat helposti totuuden kieltämiseen. Muistuu mieleeni muinoin kuulemani Bertram Russelin viimeinen televisiohaastattelu, jossa hän testamenttinaan jälkipolville kehotti hylkäämään kaikki ideologiat, uskonvaraiset oppirakennelmat ja luottamaan vain tosiasioihin. Se on vaikea läksy erityisesti tällaisena aikana, jolloin tieteellisen tiedon merkitystä vähätellään ja valheesta on tullut hyväksyttyä politiikan tekemistä. Tosiasioihin pitäytyminen on kuitenkin ainoa tie, millä pääsemme niin lähelle vapaata tahtoa kuin ihmiselle on mahdollista.

Joka tapauksessa meillä on vastuu tekemisistämme ja meitä on tuomittava aivan kuin meillä olisi vapaa tahto.

Jussi Viitala

Kaikki ei ole tietenkään niin yksiselitteistä, tässä vapaa tahto asiassakaan.
Yhdyn moniin Sinun ajatuksiisi, kuin myös Jussi Viitalan.
Jos kaikki olisi, tai on jo, ennalta määrättyä, onko sitä vapaata tahtoa lainkaan,
vai valitsisimmeko me ihmiset kaikissa tapauksissa sen, mikä on ennalta määrättyä, sitä
mietiskelen -☺


arkikalusto

Viestien lukumäärä : 924
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Maailma on Jeesuksen käsialaa Empty Vs: Maailma on Jeesuksen käsialaa

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa