Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Parhaita Raamatunlauseita
Valitse elämä! EmptyTänään kello 10:23 am kirjoittaja Stiina

»  Raamatun julmuuksia ja ristiriitoja
Valitse elämä! EmptyEilen kello 3:09 pm kirjoittaja Stiina

» Mielenkiintoista tänään 21.2.2020
Valitse elämä! EmptyEilen kello 9:44 am kirjoittaja Vierailija

» Apokryfiteksti
Valitse elämä! EmptyEilen kello 8:30 am kirjoittaja arkikalusto

» Niinpä niin ☻
Valitse elämä! EmptyTo Helmi 20, 2020 4:10 am kirjoittaja arkikalusto

» valkeuden enkeleitä ja lammas-susia
Valitse elämä! EmptyTo Helmi 20, 2020 4:05 am kirjoittaja arkikalusto

» Terve usko ja elämä -mitä se on?
Valitse elämä! EmptyTo Helmi 20, 2020 3:57 am kirjoittaja arkikalusto

» Ansa viritetty
Valitse elämä! EmptyKe Helmi 19, 2020 11:32 am kirjoittaja Stiina

» Totuus ja harha / Jukka Norvanto
Valitse elämä! EmptyKe Helmi 19, 2020 9:14 am kirjoittaja jarrut

Helmikuu 2020
MaTiKeToPeLaSu
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Valitse elämä!

Siirry alas

Valitse elämä! Empty Valitse elämä!

Viesti kirjoittaja jarrut lähetetty Ti Syys 17, 2019 7:19 am


Valitse elämä! Zzzzal10

Valitse elämä!
Meillä on kotona varalla vanha lankapuhelin. Eräänä päivänä sain siihen soiton. Minulta kysyttiin talon ikää ja tarjottiin ilmaista sähköjohtojen tarkistusta. Olimme harkinneet sähkökaapin uudistamista, joten hyväksyin tarjouksen, mutta tarjotun iltapäivän sijasta jo aamuksi.

Tarkistuksen jälkeen arvioitiin uudistuksen hinta. Valintapäätös olisi pitänyt tehdä seuraavaan aamuun mennessä. Ehdin siis ennen sitä tilata vertailevan tarjouksen. Ja yllättävää kyllä, arvio oli kaksi kertaa pienempi, ilman että laadusta tingittiin. Piti tehdä oikea valinta.

Vanhassa testamentissa on erityinen kohta, jossa kansanjohtaja kehottaa oikeaan valintaan. Hän on jättämässä oman tehtävänsä ja poistumassa tästä elämästä ja vetoaa kansaansa onnellisuuden puolesta. Kyseessä ei siis näin ollen voi olla oman edun ajaminen eikä tämä johtaja aiemminkaan ollut etsinyt omaa tai perheensä etua.

Mooses vetoaa kansaansa vahvasti, jotta se valitsisi elämän tien. Hän sanoo: Minä olen pannut sinun eteesi elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen, valitse siis elämä! (5Ms 30:19.) Oikeasti valintoja tekevät yksilöt, ja niinhän tuo johtohahmo kutsuukin kansaansa sinä-muodossa. Yksilöillä on valinnan vapaus, muutoinhan tuo kehotus olisi turha. Mutta mitä elämä on?

Elämä on päämäärä, jota kohti mennään tekemällä oikeita päätöksiä. Siunaus on ikään kuin väline, joka vie meitä kohti elämää, kun teemme oikein. Sillä tiellä ja sen seurauksena saamme onnellisuutta. Mutta miten sovittaa yhteen elämä ja kuolema, sillä molemmathan ovat ihmiselle varmoja ja mahtavia. Ja molemmat ovat tavallaan seurausta hyvästä ja pahasta. Ei kai kukaan tosissaan halua valita väärin ja kokea sen tuhoisat seuraukset?

Maailma on kuin suuri huokuva korpi, jossa on monta mutkaista polkua kuin laulun ”pikku, pikku Laurilla”. Ne hämäävät ja sekoittavat suunnistamista. Miten voi nykylapsi selvitä valinnasta? Ei ymmärtänyt pieni koululainen omassakaan lapsuudessani Oulunkylän puukoulussa, mikä oikeutti siihen, että sai mennä puhtaalla omallatunnolla nukkumaan. Olihan toki joskus istuttu jälki-istunnossa, kun oli ollut pieni nyrkkitappelu pihalla. Mutta, että ihan anteeksianto. Omatunto tunsi, vaikka ei vielä ymmärtänyt, että se oli enemmän kuin opettajan antamalla rangaistuksella pystyi itse ansaitsemaan. Ymmärryksen välineitä kuitenkin jaettiin varsinkin uskonnontuntien kertomusten kautta.

Omatunto oppi lisää. Sen luonto on vaativa kuin laki. Sitä voi käsitellä ja venyttää puolustelevilla ajatuksilla ja verukkeilla, sillä ”minähän huitasin Lassea, koska hän rikkoi pihalla mun jutun.” Omatunto on silti aina mittari, joka mittaa puolelle tai toiselle. Sen ansiosta katsomme joitakin tekoja kauhulla ja joitakin taas ihailemme. Omatunto on sisäinen ohjastaja, jonka avulla löydän eron hyvän ja pahan välillä. Huomaan, että ihmisen kaikilla teoilla on oma merkkinsä, hyvä tai paha. Voin erottaa teon arvon.

Mutta joskus käsitykset hyvästä ja pahasta ovat niin heikkoja, että ne eivät voi ohjastaa meille elämää. Silloin pitäisi odottaa ja etsiä elämää, sillä elämä ja kuolema eivät alistu kenenkään tai minkään edessä, vaan vaativat omansa.

Väkevä vaisto ajaa ihmistä aina paremmalle puolelle, mutta silti on pakko kysyä, kuinka paljon vaivaa näemme, että voisimme tyydyttää tyhmiä halujamme. Emmekö oppisi puolta vähemmällä vaivalla elämään onnellisina, jos meille opetettaisiin rakkautta ja uskollisuutta! Ja kuinka paljon erilaista väkivaltaa ihminen käyttää saadakseen lyhyttä nautintoa käyttämällä hyväkseen heikompiansa ja vaientaakseen omantuntonsa?

Pienellä osalla siitä vaivasta ja niistä kustannuksista, joilla itsekkäiden halujen aiheuttamia vaurioita korjataan, meistä saataisiin loppuelämäksi onnellisia, jos sallisimme Jeesuksen opetusten tulla käytäntöön. Elämä on luotu kauniiksi. Meidän tulisi antaa sille tilaa ja aikaa, jotta sillä olisi mahdollisuus vetää kansaamme ja lapsiamme puoleensa, pois kuolemasta ja synnistä. Valitkaamme nyt elämä!

Seppo Niemelä

seppo.niemela@airut.net
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2370
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa