Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» UUSI NÄKÖKULMA!
Valitse elämä! EmptyEilen kello 3:02 pm kirjoittaja jarrut

» Juhani Aitoniemi: vakavia puheita
Valitse elämä! EmptyEilen kello 2:44 pm kirjoittaja Stiina

» Jumalan salaisuus
Valitse elämä! EmptyEilen kello 8:39 am kirjoittaja arkikalusto

» Martin Luther ja evankelisen uskonpuhdistuksen 500-vuotinen perintö
Valitse elämä! EmptyEilen kello 8:33 am kirjoittaja arkikalusto

» Ristin kantaminen
Valitse elämä! EmptyEilen kello 7:48 am kirjoittaja jarrut

» Sana sinulle
Valitse elämä! EmptyEilen kello 7:37 am kirjoittaja jarrut

»  Arvo ja ikuisuus
Valitse elämä! EmptySu Loka 13, 2019 5:01 pm kirjoittaja jarrut

» Kommentti
Valitse elämä! EmptyLa Loka 12, 2019 8:32 am kirjoittaja Vierailija

» ARMOA ARMOSTA
Valitse elämä! EmptyLa Loka 12, 2019 7:24 am kirjoittaja jarrut

Lokakuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Valitse elämä!

Siirry alas

Valitse elämä! Empty Valitse elämä!

Viesti  jarrut lähetetty Ti Syys 17, 2019 7:19 am


Valitse elämä! Zzzzal10

Valitse elämä!
Meillä on kotona varalla vanha lankapuhelin. Eräänä päivänä sain siihen soiton. Minulta kysyttiin talon ikää ja tarjottiin ilmaista sähköjohtojen tarkistusta. Olimme harkinneet sähkökaapin uudistamista, joten hyväksyin tarjouksen, mutta tarjotun iltapäivän sijasta jo aamuksi.

Tarkistuksen jälkeen arvioitiin uudistuksen hinta. Valintapäätös olisi pitänyt tehdä seuraavaan aamuun mennessä. Ehdin siis ennen sitä tilata vertailevan tarjouksen. Ja yllättävää kyllä, arvio oli kaksi kertaa pienempi, ilman että laadusta tingittiin. Piti tehdä oikea valinta.

Vanhassa testamentissa on erityinen kohta, jossa kansanjohtaja kehottaa oikeaan valintaan. Hän on jättämässä oman tehtävänsä ja poistumassa tästä elämästä ja vetoaa kansaansa onnellisuuden puolesta. Kyseessä ei siis näin ollen voi olla oman edun ajaminen eikä tämä johtaja aiemminkaan ollut etsinyt omaa tai perheensä etua.

Mooses vetoaa kansaansa vahvasti, jotta se valitsisi elämän tien. Hän sanoo: Minä olen pannut sinun eteesi elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen, valitse siis elämä! (5Ms 30:19.) Oikeasti valintoja tekevät yksilöt, ja niinhän tuo johtohahmo kutsuukin kansaansa sinä-muodossa. Yksilöillä on valinnan vapaus, muutoinhan tuo kehotus olisi turha. Mutta mitä elämä on?

Elämä on päämäärä, jota kohti mennään tekemällä oikeita päätöksiä. Siunaus on ikään kuin väline, joka vie meitä kohti elämää, kun teemme oikein. Sillä tiellä ja sen seurauksena saamme onnellisuutta. Mutta miten sovittaa yhteen elämä ja kuolema, sillä molemmathan ovat ihmiselle varmoja ja mahtavia. Ja molemmat ovat tavallaan seurausta hyvästä ja pahasta. Ei kai kukaan tosissaan halua valita väärin ja kokea sen tuhoisat seuraukset?

Maailma on kuin suuri huokuva korpi, jossa on monta mutkaista polkua kuin laulun ”pikku, pikku Laurilla”. Ne hämäävät ja sekoittavat suunnistamista. Miten voi nykylapsi selvitä valinnasta? Ei ymmärtänyt pieni koululainen omassakaan lapsuudessani Oulunkylän puukoulussa, mikä oikeutti siihen, että sai mennä puhtaalla omallatunnolla nukkumaan. Olihan toki joskus istuttu jälki-istunnossa, kun oli ollut pieni nyrkkitappelu pihalla. Mutta, että ihan anteeksianto. Omatunto tunsi, vaikka ei vielä ymmärtänyt, että se oli enemmän kuin opettajan antamalla rangaistuksella pystyi itse ansaitsemaan. Ymmärryksen välineitä kuitenkin jaettiin varsinkin uskonnontuntien kertomusten kautta.

Omatunto oppi lisää. Sen luonto on vaativa kuin laki. Sitä voi käsitellä ja venyttää puolustelevilla ajatuksilla ja verukkeilla, sillä ”minähän huitasin Lassea, koska hän rikkoi pihalla mun jutun.” Omatunto on silti aina mittari, joka mittaa puolelle tai toiselle. Sen ansiosta katsomme joitakin tekoja kauhulla ja joitakin taas ihailemme. Omatunto on sisäinen ohjastaja, jonka avulla löydän eron hyvän ja pahan välillä. Huomaan, että ihmisen kaikilla teoilla on oma merkkinsä, hyvä tai paha. Voin erottaa teon arvon.

Mutta joskus käsitykset hyvästä ja pahasta ovat niin heikkoja, että ne eivät voi ohjastaa meille elämää. Silloin pitäisi odottaa ja etsiä elämää, sillä elämä ja kuolema eivät alistu kenenkään tai minkään edessä, vaan vaativat omansa.

Väkevä vaisto ajaa ihmistä aina paremmalle puolelle, mutta silti on pakko kysyä, kuinka paljon vaivaa näemme, että voisimme tyydyttää tyhmiä halujamme. Emmekö oppisi puolta vähemmällä vaivalla elämään onnellisina, jos meille opetettaisiin rakkautta ja uskollisuutta! Ja kuinka paljon erilaista väkivaltaa ihminen käyttää saadakseen lyhyttä nautintoa käyttämällä hyväkseen heikompiansa ja vaientaakseen omantuntonsa?

Pienellä osalla siitä vaivasta ja niistä kustannuksista, joilla itsekkäiden halujen aiheuttamia vaurioita korjataan, meistä saataisiin loppuelämäksi onnellisia, jos sallisimme Jeesuksen opetusten tulla käytäntöön. Elämä on luotu kauniiksi. Meidän tulisi antaa sille tilaa ja aikaa, jotta sillä olisi mahdollisuus vetää kansaamme ja lapsiamme puoleensa, pois kuolemasta ja synnistä. Valitkaamme nyt elämä!

Seppo Niemelä

seppo.niemela@airut.net
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2239
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa