Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» tuliko tehtyä syntiä -?
Oikeuden antaminen Jumalalle EmptyTänään kello 1:10 pm kirjoittaja Vierailija

» Silloin kun epäilysten aallot vyöryvät ylitse
Oikeuden antaminen Jumalalle EmptyTänään kello 9:05 am kirjoittaja Hellevi

» UUSI NÄKÖKULMA!
Oikeuden antaminen Jumalalle EmptyEilen kello 10:18 am kirjoittaja jarrut

» ☺Tuolla>>>>
Oikeuden antaminen Jumalalle EmptyEilen kello 9:35 am kirjoittaja arkikalusto

»  Isänmaa ja uskonto on varastettu, ottakaa varkaat kiinni!
Oikeuden antaminen Jumalalle EmptyEilen kello 9:00 am kirjoittaja arkikalusto

» Jumala, Trump ja Putin – kristillisen konservatiivioikeiston toiminta Suomessa kulkee samoilla raiteilla kuin Yhdysvaltain evankelikaaleilla
Oikeuden antaminen Jumalalle EmptyEilen kello 8:45 am kirjoittaja arkikalusto

» Juhani Aitomaa: vakavia puheita
Oikeuden antaminen Jumalalle EmptyMa Loka 14, 2019 2:44 pm kirjoittaja Stiina

» Jumalan salaisuus
Oikeuden antaminen Jumalalle EmptyMa Loka 14, 2019 8:39 am kirjoittaja arkikalusto

» Martin Luther ja evankelisen uskonpuhdistuksen 500-vuotinen perintö
Oikeuden antaminen Jumalalle EmptyMa Loka 14, 2019 8:33 am kirjoittaja arkikalusto

Lokakuu 2019
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Oikeuden antaminen Jumalalle

Siirry alas

Oikeuden antaminen Jumalalle Empty Oikeuden antaminen Jumalalle

Viesti  jarrut lähetetty La Syys 21, 2019 6:00 am


Oikeuden antaminen Jumalalle Zzikel10

Oikeuden antaminen JumalalleOikeuden antaminen Jumalalle (lat. Deum iustifi care) merkitsee varsinaisesti Jumalan vanhurskauttamista. Siinä, mitä sanomme uskonpuhdistuksen vanhurskauttamisopiksi, ei siis ole kysymys vain ihmisen vanhurskauttamisesta Jumalan edessä vaan samalla ja väistämättä Jumalan vanhurskauttamisesta ihmisessä. Jumala tahtoo päästä oikeuteensa. Siksi hän ilmoittaa itsensä. Niin kuin hän on itsessään totuus, vanhurskaus ja elämä, hän tahtoo tulla siksi myös ulkopuolellaan, nimittäin meissä. Tämä tapahtuu, kun me annamme hänen sanansa ja ennen kaikkea hänen totuutensa lihaksi tulleessa Sanassa, Jeesuksessa Kristuksessa, vaikuttaa voimassaan.

Tästä Jumalan tulemisesta todeksi meissä Luther käyttää nimitystä Deum iustifi care ’Jumalan vanhurskauttaminen’. Hänen jouduttuaan Paavalin teologiaan, varsinkin Roomalaiskirjeeseen, tämä käsite ei enää päästä häntä irti. Siitä tulee hänen kompassinsa ja johtotähtensä teologian ja ahdistuneen omantunnon harharetkillä. Lutherista tuntuu siltä, että tässä on se ahdas portti, jonka kautta ihminen löytää pääsyn uskon todellisuuteen. Oikeuden antaminen Jumalalle on nimittäin kaiken uskomisen muodollinen edellytys.

Uskominen on Jumalan tuomion ottamista omakseen, hänen lupaukseensa luottamista, hänen anteeksiantamuksensa pitämistä voimassa. Antaessamme Jumalalle oikeuden otamme uskon ensimmäisen askelen, vaikkemme vielä tiedä, mihin se meidät johtaa. Näitä ei kuitenkaan voi irrottaa toisistaan, ja ne selittyvät toisistaan käsin. Niinpä  Jumalalle  oikeuden  antamisen  käsitteen  perusteella  käy selväksi, että usko on kannanotto, tuomio ja ratkaisu ja nimenomaan ihmisen kannanotto Jumalan puolesta häntä itseään vastaan.

Ihmisen Jumalan edessä vanhurskauttava usko ei ole tekemisissä kuolleen, mykän, historiassa, kirkossa ja uskonopissa ”annetun” asiaintilan kanssa. Juuri tämä tuollaisten ”objektiivisesti annettujen asioiden” kanssa askaroiminen murskautuu tähän uskon ymmärtämiseen, sillä usko merkitsee kannanottoa itse Jumalaan, joka toimii kanssamme sanassaan, ilmoituksessaan, käskyssään ja evankeliumissaan.

Uskominen on asettumista ratkaisevasti Jumalan puolelle, tarttumista hänen armahdukseensa, anteeksiantamukseensa, tahtoonsa ja ajatuksiinsa ja niiden käsittämistä, oikeuden antamista todella Jumalalle eikä vain jollekin opille, dogmalle, ihmeelle, metafyysiselle tosiasiaintilalle.Tämä  Jumalalle  oikeutta  tekevä  usko  ei  ole  vain  tekemisissä itse Jumalan kanssa vaan aina samalla ihmisen minän kanssa, jossa  maailma  ruumiillistuu.  Rauha  Jumalan  kanssa  merkitsee  samassa hengenvedossa samalla kamppailua oman itsen kanssa, myrskyä maailmassa.

Hans-Joachim Iwand: Glaubensgerechtigkeit nach Luthers Lehre
(’Us-konvanhurskaus Lutherin opin mukaan’). München 1941, s. 11–12.
https://www.perustalehti.fi/wp-content/uploads/2015/04/Perusta_6_2009.pdf
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2240
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa