Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» "Vaikka minä kuljen ahdingosta ahdinkoon, sinä annat minulle voiman elää”
Tänään kello 9:45 am kirjoittaja Hellevi

» Mistä aina tiedätte...
Tänään kello 8:56 am kirjoittaja arkikalusto

» Pitääkö opetuslapsipiirissä ja kirkossa aina olla petturi?
Tänään kello 8:47 am kirjoittaja arkikalusto

»  Kristityn yllättäviä lankeemuksia.
Tänään kello 8:38 am kirjoittaja arkikalusto

» Kuuntele Jouko Nieminen: Evankeliumi on Jumalan voima
Eilen kello 3:55 am kirjoittaja miksu

» Uskontojen uhrien tuki UUT ry 2018
La Maalis 17, 2018 7:47 am kirjoittaja Hellevi Raitosalo

» Kun tuska on suuri
La Maalis 17, 2018 6:53 am kirjoittaja jarrut

» Laiminlyönnit ja harkitsemattomuudet
Pe Maalis 16, 2018 5:18 pm kirjoittaja miksu

» Armon pelottavuus
Pe Maalis 16, 2018 8:48 am kirjoittaja jarrut

Maaliskuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Autuuksien vuorella

Siirry alas

Autuuksien vuorella

Viesti  jarrut lähetetty La Helmi 22, 2014 8:13 am


Autuuksien vuorella, osa 1
Per-Olof Malk, 1974
Per-Olof Malk piti raamattukurssilla Säämingissä kesällä 1974 kahdeksan luennon sarjan vuorisaarnasta. Ensimmäinen luento käsitteli vuorisaarnan syntyä ja sen kuutta ensimmäistä jaetta. (Mt. 5:1-6). Julkaisemme Internetissä syksyn 2004 aikana otteita tästä luentosarjasta.


Autuus kyynellaaksossa

4. jakeessa Jeesus ottaa esille toisen näköalan: "Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen." Murheellisia ovat ne jotka sydämessään tiedostavat syyllisyytensä ja vihollisuutensa Jumalan edessä. mutta myös sen että tämä hengellinen köyhyys ei merkitse sydämen tyhjyyttä vaan sydämen saastaisuutta. Publikaanilla ei ollut mitään, mutta huomasitteko?

Hänellä oli kuitenkin jotain: hänellä oli syntinsä. Tämä oli hänen murheensa aihe. Hän ei voinut katsoa ylöspäin. Emme siis ole vain köyhiä vaan rikkaita synneissä. Meillä on lankeemuksia, tappioita, puutteenalaisuutta kaikin tavoin. Siinä ei sitten merkitse kovinkaan paljon, että näemme koko maailman ja muitten ihmisten olevan samassa tilassa. Oma syyllisyys Jumalan edessä kohoaa järkyttävän kauhistavaksi. Ja tästä syntisyyden näkemisestä murheelliset kokevat ahdistusta aina itkuun ja valvomisiin saakka. He eivät suhtaudu tilaansa huolettomasti. Se saa heidät siihen, etteivät he enää tohdi päätään kohottaa kohti taivasta. Se saa kyyneleet heidän silmiinsä. Se saa aikaan puristavaa itkua sydämeen.

Mutta Jeesus sanoo, että he saavat lohdutuksen tähän itkuun. Jesajan 61 luvussa on kohta, joka liittyy tähän: "Herran, Herran henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan ilosanomaa nöyrille, lähettänyt minut sitomaan särjettyjä sydämiä, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kirvoitusta, julistamaan Herran otollista vuotta ja meidän Jumalamme koston päivää, lohduttamaan kaikkia murheellisia, panemaan Siionin murheellisten päähän - antamaan heille - juhlapäähineen tuhkan sijaan, iloöljyä murheen sijaan, ylistyksen vaipan masentuneen hengen sijaan; ja heidän nimensä on oleva 'vanhurskauden tammet', 'Herran istutus'."

Tämä on näitten murheellisten saama lupaus Vanhasta testamentista, Ilmestyskirjan näköala on se, että Jumala on pyyhkivä pois kaikki kyyneleet heidän silmistään. Se ei tapahdu niin, että Hän vain lohduttaisi: "Älä itke, eihän se niin vakavaa ole." Ei, vaan siellä perillä kaikki itkujen ja kyynelten ja ahdistusten aiheet on pyyhitty pois. Kun meillä ei enää ole itkemisen aiheita, emme enää itke. Autuaat ovat murheelliset.

Viidennessä jakeessa Jeesus tulee kolmanteen "autuas"-sanaan: "autuaita ovat hiljaiset, sillä he saavat maan periä." Vanhan testamentin puolella, nimenomaan psalmeissa, hiljaiset mainitaan usein nöyrien kanssa. Nöyryys näyttää ilmenevän hiljaisuutena. Matteuksen 11. luvussa, jakeissa 28-29 Jeesus kutsui: "Tulkaa minun tyköni, kaikki työtätekeväiset ja raskautetut, niin minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni päälleni ja oppikaa minusta, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä, niin te löydätte levon sieluillenne." Hiljaisille on luvassa lepo. Heille on luvassa rauha. Tässä sanotaan, että he saavat periä maan. He saavat rauhan maan ja he saavat levon sieluillensa.

Koska he ovat hiljaisia, heidän sydämensä ja suunsa on vaiennettu tai vaientunut vaatimasta ja puhumasta omista oikeuksista ja siitä, mitä heille kuuluu. He eivät puhu puolestaan. Jumala on heidät nöyryyttänyt sanansa ja Henkensä valolla heidän oman syyllisyytensä hiljaisuudella. Psalmissa 37 on tähän liittyvä sana: "Nöyrät perivät maan ja iloitsevat suuresta rauhasta".


Kirjoitus kokonaisuudessaan täällä:
http://www.evank.org/sivu4_teol_autuus1.php

_________________
"Sillä sanoistasi sinut julistetaan vanhurskaaksi,
ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi."
Matteuksen evankeliumi
avatar
jarrut

Viestien lukumäärä : 1565
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa