Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Sinä sanot: "Mutta Hän ei ollut viisas valitessaan minut...
Tänään kello 10:40 am kirjoittaja Stiina

» Nettikirja/ C. H. MacIntosh/ Ei enää syntiä
Tänään kello 10:29 am kirjoittaja Stiina

» Rekisteröitymisvaikeuksia Vapaasanalle
Tänään kello 9:01 am kirjoittaja jarrut

» Jos minulla olisi armo sinä hetkenä
Tänään kello 8:33 am kirjoittaja jarrut

» Saako vai eikö?
Tänään kello 6:01 am kirjoittaja Vierailija

» Kristuksen täydellinen ja kertakaikkinen uhri
Eilen kello 10:20 am kirjoittaja jarrut

»  Gud varnade för företagstänkande i församlingen
Eilen kello 10:17 am kirjoittaja jarrut

» Mistä voisi valittaa
Ke Marras 15, 2017 12:10 pm kirjoittaja Stiina

» Katalonialaisille anneta vapautta
Ke Marras 15, 2017 11:46 am kirjoittaja Stiina

Marraskuu 2017
MaTiKeToPeLaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Hyljättyjen ystävä

Näytä edellinen aihe Näytä seuraava aihe Siirry alas

Hyljättyjen ystävä

Viesti  jarrut lähetetty Su Elo 09, 2015 7:52 amAlexander Master: Jesus Heals a Possessed Man at GerasaHylättyjen ystäväMarkuksen evankeliumin 5. luvussa on kuvattu sarja tapahtumia, jotka myös evankelistat Matteus ja Luukas ovat tallentaneet muistiin. Erikoista tämän tapahtumasarjan kohdalla on, että vaikka se on luettavissa kolmessa evankeliumissa, se ei ole kirkkokäsikirjassamme yhdenkään sunnuntaijumalanpalveluksen saarnatekstinä. Saarnatekstien valitsijat ovat aikanaan hylänneet tämän kertomuksen ja kertomuksen miehen, niin kuin miehen omat aikalaisetkin olivat hänet hylänneet.

Markus (kuten Matteus ja Luukas) kertoo tästä hylätystä miehestä, että hän "asusti haudoissa" eli luolissa, joita alueen asukkaat käyttivät kuolleiden hautoina. "Kaiket päivät ja yöt hän oleskeli haudoissa ja vuorilla, huusi ja runteli itseään kivillä", kertoo Markus. Evankelista kertoo myös, että ihmiset olivat monet kerrat kahlinneet miehen jaloista ja käsistä, "mutta hän oli särkenyt kahleet ja katkonut köydet, eikä kukaan kyennyt häntä hillitsemään", Mark. 5:4.

Miehen ja hänen asuinympäristönsä surkeaa tilaa "täydensi" juutalaisten kannalta vielä se, että noiden hautaluolien liepeillä oli suuri sikala, johon kuului noin 2000 sikaa, Mark 5:11, 13. Miehen asuinpaikka oli siis juutalaisten kannalta hyvin pimeää pakanamaata. Siat olivat juutalaisten mielestä saastaisia eläimiä, ja sian ruoka oli juutalaisten oppien mukaan kiellettyä ravintoa. Kertomuksen mies olisi tuskin voinut joutua huonompiin oloihin kuin missä hän eli: sikalan liepeillä vainajille valmistetuissa hautaluolissa.

Tälle kartettavalle ja halveksittavalle Gerasan alueelle Gennesaretin järven kaakkoisrannalla Jeesus opetuslastensa kanssa suuntasi kulkunsa eräänä päivänä. Mestarin vene osui juuri suuren sikalan kohdalle, lähelle hautaluolia. Arvottomien saastaisten sikopaimenten lisäksi alueella oli siis tuo outo hautaihminen, "jonka koko olemuksessa näkyi manalanomainen, ihmisolentoa alempana oleva, hornan henkivaltojen kokonaan valtaansa ottama raukka", kuten edesmennyt Tampereen piispa Elis Gulin aikanaan sanoi.

Mies oli perheensä, sukunsa, yhteisönsä, ilmeisesti sikopaimentenkin hylkäämä. Hän oli ihmisten leimaama, sukunsa ja perheensä musta lammas, vanhempiensa surun ja häpeän aihe. Hän kuului niihin ihmisiin, joista jotkut joskus ajattelevat, että olisi ollut parempi, ettei hän olisi koskaan syntynytkään.

Kun tuo luolien outo asukas, jonka huuto öisin karmeana kaikui vuorilla, verinaarmuissaan ja ryysyissään näki Jeesuksen, hän juoksi Herran luo ja heittäytyi maahan.

Huomaa tämä: Mies tuli Jeesuksen luo sellaisena kuin hän ihmisten hylkäämänä oli, saastaisena ja haisevana, sairaana ja henkivaltojen täyttämänä. Ja huomaa tämäkin: Jeesus ei katsonut muualle välttääkseen näkemästä tämän ihmisraunion. Jeesus ei perääntynyt miehen ja sikopaimenten luota takaisin veneeseen, jolla hän oli tullut paikalle. Hän ei pelännyt miestä, hän ei vältellyt miestä eikä hän hylännyt miestä. Sen sijaan mies sai kokea aivan saman kuin varakas ja arvostettu juutalainen nuorukainen sai kokea, kun hän kerran tuli Jeesuksen luo: "Jeesus katsahti häneen, rakasti häntä ja sanoi..." Mark 10:21.

Jeesuksen rohkeus ja rakkaus voittivat pahat henget, joita hautaluolista tulleessa miehessä oli monta. Jeesuksen luona ja Jeesusta kuunnellessaan mies vapautui pahan voimista. Piispa Gulin on tästä sanonut voimakkaasti: "Elämän kurjuus ei milloinkaan ole niin suuri, ettei Jumalan valta riittäisi sitä korjaamaan."

Mutta tapahtumien johdosta alueen asukkaat alkoivat pyytää Jeesusta lähtemään pois paikkakunnalta. Hän ei toiminut niin kuin laki vaati, hän kulki saastaisilla alueilla ja oli tekemisissä saastaisten ja yhteisöstään ulos työnnettyjen hylättyjen kanssa. Niin kuin he olivat karkottaneet väkivaltaisen sairaan miehen pois yhteisöstään, niin he karkottivat nyt syntisten Vapahtajankin luotaan. Näin he jäivät kaikkein yksinäisimmiksi ja onnettomimmiksi ihmisiksi tällä seudulla.

Kun Jeesus lähti, rannalle jäi yksi, jonka elämään oli tullut uusi sisältö, uusi vapaus, uusi ilo. Taivas oli koskettanut hautaluolien riivattua miestä.

Jeesuksen luo saa tulla sellaisena kuin on. Jeesus ei karkota ketään luotaan. Tällainen on evankeliumi sinulle tänään, ja tällainen on evankeliumi monille muillekin tänään.


- Per-Olof Malk

_________________
"Sillä sanoistasi sinut julistetaan vanhurskaaksi,
ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi."
Matteuksen evankeliumi
avatar
jarrut

Viestien lukumäärä : 1443
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Tänäänkin

Viesti  jarrut lähetetty Su Elo 09, 2015 8:25 am

Tänäänkin löytyy Gerasan miehiä ja naisia.
Heitä on joka maassa, kaupungissa ja kylässä.
Heitä on naapurinasi.


He ovat hylättyjä.
Itseään inhoavia ja pelkääviä.

He ovat kahleissa, eikävätkä löydä vapauttajaa.
Laitokset vankilat ja sairaalat ovat väliaikaisia ratkaisuja.
Lääkkeet eivät poista kahleita.

Jeesus kuoli Golgatalla kaikkien ihmisten tähden.
Hän etsii kenet saisi pelastaa.


_________________
"Sillä sanoistasi sinut julistetaan vanhurskaaksi,
ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi."
Matteuksen evankeliumi
avatar
jarrut

Viestien lukumäärä : 1443
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Näytä edellinen aihe Näytä seuraava aihe Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa