Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Yoga – ei mitään uskontovapaata harjoitusta
Tänään kello 11:16 am kirjoittaja jarrut

» Povaaminen tai ennustaminen
Tänään kello 11:11 am kirjoittaja jarrut

» Pelastuksen perusteista ja kristityn vapaudesta Lain edessä
Tänään kello 11:06 am kirjoittaja jarrut

» En minä sinua hylkää enkä sinua jätä
Tänään kello 10:38 am kirjoittaja jarrut

» OIKEA JUMALAN TUNTEMINEN
Eilen kello 7:01 pm kirjoittaja jarrut

»  Tässä olen – elämän mittainen matka
Eilen kello 10:23 am kirjoittaja jarrut

» Majaniemen ja Kurkivallin tietä
Ma Loka 15, 2018 8:39 am kirjoittaja jarrut

» Luterilaiset ja helluntailaiset tekivät sovinnon – Arkkipiispa: "Haluan pyytää anteeksi kaikkea sitä syntiä"
Su Loka 14, 2018 6:37 am kirjoittaja Stiina

» Ymmärrätkö Lutheria?
Su Loka 14, 2018 6:30 am kirjoittaja Stiina

Lokakuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Pelko ei kuulu rakkauteen

Siirry alas

Pelko ei kuulu rakkauteen

Viesti  arkikalusto lähetetty Pe Marras 27, 2015 4:51 pm


Teksti Paula Huhtala

Pelko ei kuulu rakkauteen

Se voi alkaa jo papin aamenen jälkeisenä aamuna. Puoliso muuttuu väkivaltaiseksi. Miten tästä selvitään Oletko kokenut tai käyttänyt väkivaltaa? Millaista? Oletko saanut apua? Muun muassa tällaisia kysymyksiä esitetään odottaville äideille Espoossa. Lokakuun alusta alkaen äitiysneuvolassa on käytäntönä, että asiakkaiden kanssa otetaan puheeksi lähisuhdeväkivalta.

Tulevat äidit vastaavat aihetta koskeviin kysymyksiin, jotka pohjautuvat sosiaali- ja terveysministeriön ohjeisiin. Espoolainen Rauni Kortesalmi on pitkään tehnyt lähisuhdeväkivallan vastaista työtä ja tuntee lähisuhdeväkivallan monet muodot sekä sen, miten väkivalta vaikuttaa sen kohteeseen. Hän on ollut luomassa Naisten Linjaa sekä ohjannut pitkään vertaistukiryhmiä. Vuosituhannen vaiheessa hän oli mukana hankkeessa, jossa vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen sisällä tehtiin lähisuhdeväkivallan vastaista työtä.

Yhteistyötä tehtiin silloin myös adventtikirkon ja romanien kanssa. Väkivaltainen suhde voi jatkua vuosia eikä uhri näe omaa tilannettaan. Tekijä voi olla kodin ulkopuolella mitä miellyttävin ja perheestään huolehtiva henkilö, jota muut kehuvat, mutta kotona aivan toisenlainen. Tekijä osaa selittää asiat niin, että uhri löytää syyn aina itsestään. Fyysisestä väkivallasta jää todistettavat jäljet, henkisestä tai hengellisestä ei mitään näkyvää. Kortesalmen mukaan henkinen ja hengellinen väkivalta ovat yhtä tuhoisia kuin fyysinen, ellei pahempiakin. Ne vaurioittavat uhrin psyykettä.

”Silloin kun parisuhteessa on väkivaltaa, mukana on aina pepelon ilmapiiri. Henkinen väkivalta vaikuttaa uhrin identiteettiin ja hän
miettii, olenko hullu ja sittenkin kuvitellut kaiken.” Hengellisessä väkivallassa usko tuo tilanteeseen lisäulottuvuuksia. Avioliitto on omantunnon kysymys etenkin tiukoissa hengellisissä yhteisöissä. Eroamisen kynnys on korkealla, sillä vihkilupaus tehtiin Jumalan edessä. Aina on annettava anteeksi, kun Jeesus sanoi, että ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentä kertaa pitää tehdä niin.

Uskovainen uhri ajattelee, että tietenkin minun kuuluu antaa anteeksi, kun toinen sydämestään pyytää. Toistuvien anteeksi antamisten seurauksena jää näkemättä, miten raivokohtaukset traumatisoivat uhrin. Anteeksiantoa on silloin käytetty väärin. Näiden seurauksena uhri joutuu uskon kriisiin ja kyselee, miksi Jumala voi sallia tämän tapahtuma minulle. Samaan aikaan tekijä voi kulkea kertomassa omaa versiotaan tarinasta uskonyhteisön jäsenille.


” Naisten on vaikeinta puhua seksuaalisesta ja hengellisestä väkivallasta.”
Rauni Kortesalmi

Kumpaa uskonyhteisö tukee: tekijää vai uhria? Suvut saattavat jakautua tällaisissa tilanteissa, kun osa uskoo tekijää ja osa uhria. Uhri voi joutua myös hengellisen puhttelun kohteeksi. Ammattiapu ja vertaistuki ovat Kortesalmen mukaan tärkeä tuki  lähisuhdeväkivallan uhrille. Ne auttavat häntä tunnistamaan tilanteen ja eheytymään. Saman kokeneet ihmiset auttavat sanoittamaan kokemukset. Lisäksi vertaistuki poistaa uhrin häpeää.

”Naisille on kaikkein vaikeinta puhua seksuaalisesta ja hengellisestä väkivallasta. Joskus vertaistukiryhmässä tulee esille, että uhri kohtaa kumpaakin.” Väliintulo on Kortesalmen mukaan tärkeä. Ulkopuolinen voi sanoa ääneen, että näin ei saa tehdä. Väliintulo on herättänyt väkivallan tekijöitä hakemaan apua itselleen. On tärkeää, että myös uhri saa apua selviytymiseen. Kortesalmen mukaan väkivalta alkaa usein sitoutumisen, kuten avioliiton solmimisen jälkeen. Kuvioon liittyy suuri rakkauden tunne toisen taholta ja kiire edetä suhteessa. ”Tällaista henkilöä on syytä varoa”, huomauttaa Rauni Kortesalmi, joka on kuullut lukuisia samankaltaisia tarinoita.


Väkivallatonta viikkoa vietetään 25.11.-2.12.
Apua uhrille ja tekijälle
www.espoo.fi /omatila.fi  
(kaupungin palvelu)
www.lyomatonlinja.fi  
(Espoon oma)
www.lyomatonlinja.fi /web/ guest/miehen-linja1
(maahanmuuttajille)
www.espoonseurakunnat.fi / web/perheet/perheneuvonta
www.naistenlinja.fi  
(valtakunnallinen nro)

esse-23-2015-11-26(1).pdf- lukuohjelma

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 718
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Ajattelemistä

Viesti  arkikalusto lähetetty La Joulu 12, 2015 1:07 pm

Mihin se RAKKAUS suurpyhinä katoaa?
Pitääkö Puolison ja Lasten pelätä?
Onko alkoholilla tai muilla päihteillä
osuutta asiaan? Mitä aiottehhdä asialle,
vai jatkuuko kaikki entiseen tapaan?arkikalusto

Viestien lukumäärä : 718
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa