Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
Kesäkuu 2021
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Timo Junkkaala/ Helluntailainen usko

Siirry alas

 Timo Junkkaala/ Helluntailainen usko Empty Timo Junkkaala/ Helluntailainen usko

Viesti kirjoittaja jarrut Ke Tammi 30, 2019 12:07 pmHelluntailainen usko
Timo Junkkaala

Suomen helluntaiseurakuntiin kuuluu noin 47 000 ihmistä. Osa heistä on myös luterilaisen seurakunnan jäseniä. Suomen helluntaikirkkoon kuuluu noin 8000 jäsentä. Heidän ei ole mahdollista kuulua luterilaiseen kirkkoon. Hyvin hitaasti helluntailaiset siis näyttävät siirtyvän oman kirkon jäsenyyteen. Helluntailaiset ovat olleet varovaisia oppinsa määrittelyssä.

Nyt helluntaikirkko on kuitenkin julkaissut suppean vihkosen, jonka nimenä on ”Suomen helluntaiseurakuntien uskon pääkohdat”. Varmuutta ei ole siitä, kuinka suuri osa seurakunnista ja seurakuntalaisista kokee linjauksen omakseen. Asiat on kuitenkin pyritty ilmaisemaan niin, että mahdollisimman moni voisi tekstiin yhtyä.

Prosessi on ollut perusteellinen. Lähtökohtana oli vuonna 2001 hyväksytty hyvin suppea ”Helluntaiseurakunnan uskon pääkohdat”. Siitä lähdettiin muodostamaan hieman laajempaa tekstiä helluntaikirkon eettis-opillisessa toimikunnassa. Lausuntokierroksen jälkeen toimikunta lähetti tekstin helluntaikirkon hallitukselle, jonka hyväksymä lopullinen teksti on.

Johdannon mukaan tekstissä tulevat esiin sekä ”klassisen kristinuskon teologiset perusnäkemykset” että ”helluntaiseurakunnille ominainen Pyhän Hengen toiminnan painotus”. Johdannossa todetaan myös, että niissä kysymyksissä, joissa helluntaiseurakunnissa vallitsee näkemyseroja, ei tekstissä ole haluttu määrittää yhtä ainoaa linjaa.

Tekstissä on kymmenen kohtaa:

(1) Raamattu,
(2) Jumala,
(3) Jeesus Kristus,
(4) Ihminen, synti ja vanhurskaus,
(5) Pyhä Henki,
(6) Seurakunta,
(7) Kaste,
(8 Ehtoollinen,
(9) Ylösnousemus ja
(10) Jeesuksen paluu ja vanhurskaiden ikuinen osa.

Johdannossa mainitut klassisen kristinuskon perusteet ja helluntailiikkeelle tyypillinen Pyhän Hengen korostus ovat kautta linjan jännitteessä. Raamattukysymyksessä se näkyy niin, että sen jälkeen kun on ilmaistu Lausannen liikkeen julistuksen sanoilla pitäytyminen Raamattuun Jumalan sanana, jatketaan toteamalla, että ”helluntaiseurakunnissa uskomme Jumalan puhuvan myös karismaattisten lahjojen välityksellä”.

Tekstin mukaan pidetään tärkeänä Jumalan sanan ja Pyhän Hengen välittömän vaikutuksen tasapainoa. Tällaisena teksti avaa oven pikemminkin klassiselle sisäisen sanan hurmahenkisyydelle kuin klassiselle kristinuskolle.

Eräässä helluntailiikkeen kannalta keskeisessä kohdassa teksti näyttää avaavan uuden suunnan. Tekstin mukaan kaikki ihmiset ovat jo syntymässään perineet turmeltuneisuuden. Tämän sanotaan merkitsevän sitä, ettei ihminen pysty pelastamaan itseään. Tekstissä hyväksytään myös näkemys sidotusta tahdosta.
”Ihminen on hengellisesti kuollut, eikä hänen tahtonsa ole vapaa.”

Tämän jälkeen todetaan kuitenkin, että pieni lapsi on Kristuksen sovitustyön tähden vapaa kadottavasta tuomiosta. Lapsen varttuessa vastuulliseksi, ”synnistä tulee hänen elämäänsä henkilökohtaista todellisuutta”.

Vanhurskauttamisessa Jeesuksen pelastustyö lahjoitetaan ihmisen hyväksi. Vanhurskauttaminen tapahtuu armosta uskon kautta, ja se merkitsee aseman muutosta Jumalan edessä. Uskon sanotaan syntyvän ”evankeliumin sanoman vastaanottamisesta, minkä Pyhä Henki vaikuttaa”. Ilmaisut tulevat lähelle luterilaista näkemystä, mutta erokin on selvä.

Usko ei tekstin mukaan synny evankeliumin sanasta vaan sen vastaanottamisesta. Se tuo ihmisen osuuden pelastukseen. Sama näkemys tulee esiin opetuksessa Pyhästä Hengestä. Pyhä Henki herättää ihmisen niin että ”hän voi ottaa vastaan pelastuksen”. ”Pelastuksen vastaanottaessaan ihminen uudestisyntyy.” Klassisen helluntailaisen opin mukaan opetetaan, että Pyhän Hengen kaste on ”uudestisyntymistä seuraava hengellinen kokemus”.

Se on Hengen ”toiminnan laajentumista uskovassa”. Kielilläpuhumisesta sanotaan, että se on ”yleisesti esiintyvä merkki Pyhän Hengen kasteesta”. Armolahjoja kehotetaan tavoittelemaan ja harjoittamaan.
Kasteesta opetetaan perinteiseen baptistiseen tapaan, että se toimitetaan ”uskoa tunnustavalle henkilölle”. Sitä edeltää uskon syntyminen ja ”sitä seuraava elämänmuutos”.  Moneen kertaan tulee vahvistetuksi, että ”raamatullinen kaste otetaan uskon ehdon toteuduttua”.

”Kaste ei välitä pelastuksen lahjoja vaan vahvistaa niiden merkityksen. Näin kaste itsessään ei pelasta vaan toimii syntyneen uskon tunnustuksena.” Myös kastetapa määritellään: Se tapahtuu ”veteen upottamalla, joka eroaa vedellä valelusta ja vedellä pirskottamisesta”.

Ehtoollinen on tekstin mukaan ennen muuta muisto- ja yhteysateria, mutta sen sanotaan myös julistavan Jeesuksen sovitustyötä ja olevan ”osallisuutta hänen kuolemaansa ja ylösnousemukseensa”.
Ilmaisut tulevat paikoin lähelle reaalipreesensiä: ”Kristus on läsnä todellisesti uskon kautta”, mutta lopulta teksti edustaa kuitenkin reformoitua näkemystä, jonka mukaan kyse on ”Jeesuksen pelastustyön näkyvästä merkistä”. Leipä ja viini ”edustavat Kristuksen ruumista ja verta” ja ne ”vakuuttavat Golgatan työn riittävyydestä”.

Selvää ilmaisua siitä, että Kristus antaa ehtoollisessa itsensä ja synnit anteeksi, ei tekstissä ole.Viimeinen luku on sekava. Se osoittaa lähinnä vain sen, että eskatologia kiinnostaa ylen määrin, mutta eri seurakunnissa opetetaan siitä eri tavoin. Helluntaikirkko on tehnyt palveluksen määritellessään helluntailaisen opin.

Vaikka esitys on vaatimaton ja osaksi ristiriitainen, se antaa kuitenkin riittävän kuvan siitä, miten helluntaiseurakunnissa opetetaan. Joiltakin osin teksti tukee näkemystä, että luterilainen ympäristö on saattanut hieman vaikuttaa suomalaiseen helluntailiikkeeseen.

Pääosin teksti kuitenkin vahvistaa sen käsityksen, että keskeisissä opin kohdissa kasteesta ja Pyhän Hengen työstä meikäläinen helluntailiike opettaa kansainvälisten esikuviensa mukaisesti ja että ero suhteessa luterilaiseen oppiin on merkittävä.

Vaikka teksti ei kaikin osin ole täysin onnistunut – onpa joukkoon livahtanut erikoinen virhekin, kun sanotaan, että Raamatun kaanon on vahvistettu nykyiseen muotoon uskonpuhdistuksen yhteydessä – on helluntaikirkkoa syytä kiittää opillista tilannetta selkiyttävästä dokumentista.

jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2641
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

 Timo Junkkaala/ Helluntailainen usko Empty Kirja-arvostelu!

Viesti kirjoittaja Stiina Pe Helmi 08, 2019 11:06 am


https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/kirjablogi-aarre-saviastioissa/

I love you
(Täytyypä yrittää ostaa, vaikka uusien kirjojen lukeminen on jo jäänyt vähälle. Kotiinkaan ei mahtuisi uusia kirjoja, kun en saa vietyä pois entisiäkään. Arvostelukin tästä oli jo rakentavaa. flower)

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa