Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Kesäkuu 2021
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Tiedoksi ja varoitukseksi

Siirry alas

Tiedoksi ja varoitukseksi Empty Tiedoksi ja varoitukseksi

Viesti kirjoittaja Stiina Ke Marras 27, 2019 12:58 pm

Monella on taipumus vieläkin tällaisiin lahkoihin johtamaan ihmisiä. Toisilla taas halu "uskoa" tällaisiin uskontoihin vielä tänäänkin. Näitä on ollut ja on pilvin pimein.
---
Jeesus Nasaretilainen oli ihan toisenlainen lähemmin tarkasteltuna. Äkkiseltään tutustuessa jotain samaa voi löytyä. Siksikin Raamatun pohjainen oppi ja eletty kokemus on tärkeä. (Varoitus, ei J:n arvostelua missään nimessä huom. huh.)

-------
uutiset iltasanomat 27.11.2019
LOKAKUUSSA ensi-iltaan tullut Marian paratiisi -elokuva alkaa rajusti. Eletään 1920-lukua, ja Kokkolan rautatieasemalla on täysi kaaos.

Aikansa kohujulkkis ja hurmossaarnaaja Maria Åkerblom on johtamassa seuraajansa vihaisen väkijoukon läpi junaan ja kohti Helsinkiä.

”Väärä profeetta”, huudot kaikuvat.

Åkerblomia heitetään kivellä poskeen. Veri vuotaa.

Uskovaisten joukko pääsee kuin pääseekin junaan ja Helsingissä suuren kartanoon.

”Täällä meillä on hyvä olla”, Åkerblom julistaa seuraajilleen.

Elokuvan alku on toki dramatisoitu, mutta totta on, että Åkerblom (1898–1981) asettui vuonna 1923 seuraajineen Meilahdessa sijaitsevaan Villa Toivolaan. Marian paratiisissa rakennusta ei nähdä, sillä sitä esittää virolainen Olustveren kartano.

VUONNA 1870 valmistunut Villa Toivola on yhä olemassa ja nykyään asuinkäytössä. Tosin nykyään meno on rauhallisempaa kun 1920-luvulla.

Villa Toivolaan ahtautui vuonna 1923 noin 270 Åkerblomin seuraajaa. Yhdessä huoneessa saattoi asua jopa kymmenen ihmistä, ja kaikkien huoneiden seinällä oli kuva Mariasta.

Asukkaat olivat pääasiassa pohjalaisia maanviljelijöitä, joita Åkerblom oli käskenyt myymään omaisuutensa. Rahat annettiin Åkerblomille ja Eino Vartiovaaralle, joka oli liikkeen toinen johtohahmo. Rahoilla ostettiin Villa Toivola ja rahoitettiin eläminen siellä.

Seuraajilleen Åkerblom oli Jumalan lähettiläs maan päällä.

Åkerblom saarnasi – tai näytteli saarnaavansa – unissaan. Hän makasi sängyssä valkoisen lakanan alla, sai kouristuskohtauksen ja nousi hurmoksessa julistamaan näkemäänsä.

Åkerblomin näyt enteilivät maailmanloppua ja tulevaa Jumalan valtakuntaa.

”Maria Åkerblom oli karismaattinen ihminen. Hänellä oli kyky esiintyä ja puhua kansantajuisella tavalla, joka vetosi sen ajan ihmisiin”, kertoo åkerblomilaisuutta tutkinut Aili Nyman.

”Ihmiset kaipasivat yhteisöllisyyttä ja seurasivat henkilöä, joka lupasi parempia aikoja. Hän keräsi jopa tuhansia kannattajia ympäri Suomen.”

VILLA TOIVOLAAN joukko päätyi, kun Åkerblom pakeni Kokkolassa aiheuttamiaan kohuja. Häntä oli syytetty kirkkolain rikkomisesta, rengin pahoinpitelystä ja erästä maanviljelijää kohti ampumisesta.

Uskovien joukon tarkoitus oli jatkaa matkaa Palestiinaan, mutta Åkerblom jäi kiinni myymälävarkaudesta. Matka Luvattuun maahan tyssäsi Villa Toivolaan, kun saarnaaja passitettiin mielisairaalaan.

Vuonna 1928 Åkerblom sai kahdeksan vuoden vankilatuomion nimismies Ernst Veneliuksen murhayrityksen suunnittelusta ja väärään valaan yllyttämisestä. Venelius oli tutkinut saarnaajan toimia Kokkolassa.


Maria Åkerblom kuvattuna vankilassa 1930-luvulla. (KUVA: HS-ARKISTO)

Julkisuutta Åkerblom sai paettuaan vartijoiltaan hyppäämällä liikkuvasta junasta ja pakenemalla sekä poliisivankilasta että Hämeenlinnan naisvankilasta.

Villa Toivolaan Åkerblom palasi vapauduttuaan vuonna 1933. Vankila-aikana suurin osa hänen kannattajistaan oli lähtenyt. Jäljellä oli enää 60 uskollisinta.

”Moni menetti uskonsa Marian jumalallisuuteen, mutta toisilla usko oli vahvempi. Jotkut uskoivat Åkerblomiin vielä hänen kuoltuaankin”, Nyman sanoo.

Liike alkoi hiipua, eikä Åkerblom enää saarnannut.

ÅKERBLOM jatkoi jäljelle jääneiden seuraajiensa kanssa elämää Villa Toivolan yhteisössä. Åkerblom esiintyi varakkaana perijättärenä ja järjesti talossa suuria juhlia, vaikka muut yhteisön jäsenet elivät köyhyydessä.

Juhlavieraita viihdytti talossa asuneiden lasten kuoro. Enimmillään talossa asui yli 30 lasta.

Toivolan pihamaalla käyskenteli kanoja, pari lehmää ja hevonen. Asukkaat elivät jonkinlaisessa yhteistaloudessa.

Åkerblom ryhtyi myös yrittäjäksi. Hän perusti tontille kennelin, jossa kasvatettiin muun muassa tanskandoggeja ja englanninlammaskoiria. Villa Toivolan kellariin avattiin myös sekatavarakauppa.

VUONNA 1941 Villa Toivolaan muutti Korkeasaaresta kaksi uutta asukasta.

Eläintarhan leijonanaaras oli hylännyt pentunsa, eikä Korkeasaaresta löytynyt sopivaa keinoemoa. Niinpä eläintenhoitajat keksivät, että imettäjäksi voisi kelvata suurikokoinen koira. Sopiva löytyi Åkerblomin kennelistä.

Åkerblom ei suostunut antamaan koiraansa Korkeasaareen, joten pennut muuttivat Meilahteen. Kun kolmen kuukauden imetys oli ohi, ei Åkerblom halunnut antaa leijonia takaisin. Hän oli nimennyt pennut Athenaksi ja Zephyriksi.


Maria Åkerblom kuvattuna leijonanpennun kanssa 1940-luvun alkupuolella. (KUVA: HS-ARKISTO)

Korkeasaari myöntyi lopulta siihen, että Athena palautettiin eläintarhaan mutta Zephyr jäi Villa Toivolaan. Zephyr pelotti naapureita karjunnallaan ja muuttui kasvaessaan rajuotteiseksi, joten se lopetettiin keväällä 1942.

Åkerblomin elämän loppupuoli Villa Toivolassa oli yhtä alamäkeä. Koko saarnaajan elämä oli perustunut siihen, että muut rahoittivat hänen toimensa. Nyt rahat ja sponsorit olivat vähissä.

Åkerblom alkoholisoitui 1960-luvulla ja käytti lisäksi muita päihteitä. Ikääntyvä nainen käyttäytyi myös väkivaltaisesti yhteisön jäseniä kohtaan jopa siinä määrin, että hänen yksityissihteerinsä pakeni talosta.

Liiketoimissaankaan Åkerblom ei menestynyt. Hänen parkettiyrityksensä jouduttiin lopettamaan kannattamattomana vuonna 1978, vaikka se oli urakoitsijana uusimassa Presidentinlinnan parketteja.

Elämän loppupuolella Åkerblomin terveys romahti täysin. Hänen kuoltuaan ruumis oli esillä muutamia päiviä avoimessa arkussa Seurasaarentiellä.

VILLA TOIVOLA pääsi pikkuhiljaa rapistumaan. Åkerblomin perikunta myi rakennuksen, ja se muutettiin 1990-luvulla useita luksusasuntoja sisältäväksi pienkerrostaloksi.

Jos Åkerblomin aikana talon toiminta oli jatkuvasti otsikoissa, ovat kuluneet vuodet olleet hiljaisempia. Vuonna 2012 talo kuitenkin pääsi taas uutisiin.

Suojeltu puuhuvila syttyi Meilahdessa, Helsingin Sanomat otsikoi ja kertoi kahden huoneiston vaurioituneen.

Talossa oli lämmitetty takkoja helmikuun pakkasilla. Rolling Eyes


Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa