Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Päivän Sana
Opetusta armolahjoista! EmptyEilen kello 11:45 am kirjoittaja Stiina

» Luterilaisena suosittelen!
Opetusta armolahjoista! EmptyEilen kello 11:27 am kirjoittaja Stiina

» Matti Pyykkönen : Tehkää parannus
Opetusta armolahjoista! EmptyTi Marras 29, 2022 12:57 pm kirjoittaja Hellevi Raitosalo

» Artikkelit /Pyhä Henki, kirkko ja karismaattiset liikkeet/ Pyhä Henki – uudistus vai eksytys?
Opetusta armolahjoista! EmptyTi Marras 29, 2022 12:55 pm kirjoittaja Hellevi Raitosalo

» Matti Pyykkönen : Pyhä Henki ja uudestisyntyminen
Opetusta armolahjoista! EmptyTi Marras 29, 2022 12:54 pm kirjoittaja Hellevi Raitosalo

» Matti Pyykkönen: Henkilökohtaisesti koettua
Opetusta armolahjoista! EmptyTi Marras 29, 2022 12:53 pm kirjoittaja Hellevi Raitosalo

» Anna meille johtaja
Opetusta armolahjoista! EmptyTi Marras 29, 2022 12:42 pm kirjoittaja arkikalusto

» Totuus helvetistä
Opetusta armolahjoista! EmptyTi Marras 29, 2022 7:30 am kirjoittaja Simo

» Merimieskirkko
Opetusta armolahjoista! EmptyTi Marras 29, 2022 4:58 am kirjoittaja Hellevi

Joulukuu 2022
MaTiKeToPeLaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Kalenteri Kalenteri


Opetusta armolahjoista!

Siirry alas

Opetusta armolahjoista! Empty Opetusta armolahjoista!

Viesti kirjoittaja Stiina Su Elo 16, 2020 12:19 pm

Ajatella, hyväksyn täysin tämän opetuksen: Very Happy

"Armolahjat Hengen uudistus kirkossamme ry.
Armolahja on Uuden testamentin alkukielellä eli kreikaksi "kharisma". Sillä tarkoitetaan Pyhän Hengen vaikuttamaa lahjaa, kykyä, taitoa tai ominaisuutta, jota ihmisellä ei ole luonnostaan tai se ei ole luonnostaan niin voimakas. Armolahja on siis yliluonnollinen kyky, kun taas luonnonlahjat ovat synnynnäisiä tai harjoittelun tuloksena syntyneitä kykyjä. Näiden kahden lahjatyypin eli armolahjojen ja luonnonlahjojen välillä ei ole arvoeroa. Molemmat ovat Jumalalta ja molemmat ovat yhtä tärkeitä lahjoja. Molemmilla lahjoilla voi palvella seurakunnassa yhteiseksi hyväksi ja molempia lahjoja voi myös käyttää väärin. Lahjojen syntymekanismi on kuitenkin eri: yliluonnollinen tai luonnollinen. Kiteyttäen voi sanoa, että kaikilla ihmisillä on luonnonlahjoja mutta vain uskovalla voi olla armolahjoja, sillä Pyhä Henki synnyttää näitä lahjoja vain Jeesuksen seuraajissa.

Millaisia armolahjoja on?

Raamattu sanoo, että armolahjoja on monenlaisia. Raamatussa onkin useita listoja erilaisista armolahjoista ja yhteensä näistä listoista löytyy yli 30 erilaista lahjaa (kts. lista tekstin lopusta). Mikään listoista ei kuitenkaan ole täydellinen ja ne ovat osin päällekkäisiä. Tästä voi päätellä, että listoja ei ole tarkoitettu tyhjentäviksi vaan esimerkinomaisiksi. Jumala voi antaa mitä erilaisimpia lahjoja ja lahjakokonaisuuksia käyttöömme. Lisäksi samakin armolahja ilmenee erilailla eri ihmisillä.

Monet armolahjat ovat luonnonlahjan oloisia ja ne saattavatkin liittyvät henkilön luonnolliseen lahjaan. Esimerkiksi Roomalaiskirjeen lista on suurimmalta osaltaan tällainen (Rm 12:6-Cool. Siinä puhutaan palvelemisesta, opettamisesta, rohkaisemisesta, antamisesta ja johtamisesta. Käytännön seurakuntaelämässä näitä lahjoja ei aina osata määritellä armolahjoiksi mutta ne ovat usein kaikkein tärkeimpiä lahjoja (vrt. 1 Kor 12:24b-25).

Osa armolahjoista taas on hyvin yliluonnollisen oloisia. Ensimmäisen Korinttilaiskirjeen lista on tätä lajia (1 Kor 12:7-11). Listasta voi nostaa esimerkeiksi parantamisen, profetoimisen ja kielillä puhumisen.

Mihin armolahjoja tarvitaan?

Raamattu vastaa yksiselitteisesti: seurakunnan rakentamiseen (Room 12:4-6, 1 Kor 14:12). Seurakunta ei ole pappiskeskeinen show vaan kaikkien seurakuntalaisten yhteinen yritys. Niinpä jokaisella kristityllä on tärkeä rooli yhteisen seurakunnan rakentamisessa. Tähän työhön me tarvitsemme työkaluja, ja niitä ovat armolahjat.

Jotta seurakunta toimisi kunnolla, me tarvitsemme kaikenlaisia lahjoja. Esimerkiksi alkuseurakunnan jumalanpalveluksissa oli käyttöä kaikille lahjoille: luonnollisille lahjoille, luonnollisen oloisille armolahjoille ja yliluonnollisille lahjoille. Siellä tehtiin ruokaa, järjesteltiin tiloja, valmisteltiin saarnoja mutta sen lisäksi Jumala puhui profetioiden, ilmestysten ja muiden yliluonnollisten armolahjojen kautta.

Miten armolahjoihin tulee suhtautua?

Armolahjat eivät itsessään ole päämäärä vaan väline. Ne ovat työkaluja ja niillä tehtävän työn jälki ratkaisee niiden arvon. Raamattu kehottaa suhtautumaan lahjoihin terveellä kriittisyydellä: 1 Tess 5:19-21 mainitsee kaksi vaaraa:


Ensimmäinen vaara on ylikriittisyys. Armolahjat vaativat riskinottokykyä. Niitä käytettäessä on suostuttava epätäydellisyyteen eikä ylilyöntien vuoksi pidä torjua koko asiaa. Emmehän lopeteta saarnojakaan vaikka monet niistä ovat huonoja ja harhaoppisia.

Toinen vaara on kritiikittömyys tai jopa ihannoiva suhtautuminen. Raamattu opettaa selvästi, että armolahjat ovat aina epätäydellisiä (1 kor 13:8-10). Ihminen on vain kanava ja Hengen toiminta suodattuu ihmisen läpi. Tämä tuo lahjoihin ns. astianmakua ja siksi niitä tulee voida ja pitää arvioida.


Armolahjonen käyttöä arvioidessa ensisijainen kriteeri on Jumalan sana eli Raamattu. Kun armolahjat toimivat Raamatullisesti, ne ovat hyviä. Esimerkisi profetia ei koskaan saa kumota tai korvata Raamatun sanaa.

Toinen kriteeri on hedelmä eli rakentavatko lahjat seurakuntaa ja kasvaako srk kiinni Kristukseen ja Jumalan sanaan. Jeesus opettaa, että väärät profeetat ovat kuin susia lampaiden vaatteissa: tunnistatte ne hedelmistä. Oikeaa ja väärää ei siis erota ulkoisesti vaan toiminnan pitemmän tähtäimen seuraukset ratkaisevat.


Kolmas arviointikriteeri on rakkaus: Pyhä Henki toimii aina rakkaudella (1 Kor 13:1-). Armolahjat eivät ole vallankäytön välineitä eikä niitä saa käyttää pelotteluun, manipulointiin tai seurakunnan hajottamiseen. Jos armolahjat aiheuttavat esim. ahdistusta tai pelkoa, ne eivät ole rakkauden palveluksessa.


Miten lahjoja voi saada?Raamattu opettaa selvästi, että jokaisella kristityllä on jo vähintään yksi armolahja ja että niitä voi saada lisää (Ef 4:7-Cool. Ei siis ole kahden tason kristittyjä vaan kaikilla kristityillä on armolahja tai lahjoja. Monet lahjoista ovat kuitenkin joko tiedostamattomia tai säästöliekillä (vrt. 2. Tim 1:6-7).

Niinpä osa lahjoista pitää löytää. Paras tapa siihen on kokeilla erilaisia juttuja. Sen kautta oppii huomaamaan, mikä toimii ja mikä ei. Esimerkiksi johtaminen tai opettaminen ovat juuri tällaisia kokeilun kautta löydettäviä lahjoja. Toiset lahjat pitää aktivoida ja ottaa uskossa vastaan. Esimerkiksi kielillä puhuminen ja profetoiminen ovat tällaisia lahjoja. Lahjojen löytämisessä voi auttaa myös erilaisten armolahjatestien tekeminen.

Lahjoja voi myös pyytää (1 Kor 12:31, 14:1, 12). On tärkeää huomata, että Paavali kehottaa moneen kertaan tavoittelemaan lahjoja. Ne eivät ole vaikeasti saavutettavia erikoisjuttuja vaan ne on tarkoitettu kaikille. Jumala ei ole vastenmielinen antamaan niitä vaan hän haluaa antaa niitä paljon ja kaikille: “pyytävä saa, etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan”.Millä perusteella armolahjoja voi saada?


a) armo: Gal 3:5

b) lahja: Matt 10:8

c) tarve: 1 Kor 14:12

d) asenne eli rakkaus: 1 Kor 13:1-2

e) Jumalan valinta: 1 Kor 12:11Armolahjalistat Raamatussa


Room. 12:6-8
* profetoiminen
- kyky välittää Jumalan puhuttelua
* palveleminen
- halu/tarve palvella toisia käytännöllisesti
* opettaminen
- kyky opettaa Raamattua
* rohkaiseminen
- kyky saada toiset innostumaan ja löytämään paikkansa
- tai kyky valaa masentuneisiin uutta toivoa
* antaminen
- erityinen kyky antaa omastaan
* johtaminen
- näyttää suuntaa ja saa muut seuraamaan
* köyhien auttaminen


1 Kor. 12:4-11
* tiedon ja viisauden jakaminen
- kyky saada tietoa ihmisestä esim. rukoillessa
- puhuu Hengen johtamana viisaasti
* usko
- uskon puuska
* parantamisen lahja
- parantaa yliluonnollisesti rukouksessa
* ihmetekojen lahja
- voi rukouksen voimin tehdä ihmeitä
* henkien erottamisen lahja
- herkkyys vaistota pahojen henkien tai ihmisen vääristä vaikuttimista
tapahtuvaa hengellistä toimintaa
* kielillä puhuminen
- kyky puhua kieltä jota ei ymmärrä
* kielen tulkinta
- kielillä puhumiseen liittyvä profetoimisen lahja


1 Kor 12:28-30
* apostoli
- valtuutettu lähettiläs
* profeetta
- profeetan virka; eriasia kuin profetoimisen lahja
* auttamisen lahja
- lähellä palvelemista


Ef. 4:10-12
* evankeliumin julistaja (evankelista)
- ihmisiä tulee uskoon
* paimen
- painotuksena huolehtivainen rakkaus

Muut:
* Marttyyrius
- ei ole armolahja; ei missään sellaiseksi määritellä
* Naimattomuus (1 Kor 7:7)
- jos pelkää tätä lahjaa, sitä ei ole "

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
© 2019 by Hengen uudistus kirkossamme ry. Proudly created with Wix.com

Stiina

Viestien lukumäärä : 1516
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Opetusta armolahjoista! Empty 10.11.2022

Viesti kirjoittaja Stiina To Marras 10, 2022 1:33 pm

Täysin raitista ja hyväksyttävä vastaus E. Junkkaala flower

Kysymys: Hei! Minua vaivaa kysymys enneunien, näkyjen ja armolahjojen todenperäisyydestä. Olen kuullut asiasta kahdenlaista tietoa. Toisessa ollaan sitä mieltä, että nykyaikana näkyjä, enneunia ja armolahjoja ei kristityillä ole/kuulu olla. Tätä kantaa perustellaan Raamatulla, mutten ole saanut selvillä Raamatunkohtaa. Toisaalla taas sanotaan, että näitä esiintyy hyvinkin nykypäivän ihmisilläkin. Mikä on totuus ja saisinko Raamatunkohdan myös vastaukseen? Collapse
Vastaus: Kiitos kysymyksestäsi. Se on moniulotteinen. Tähän aihepiiriin kietoutuu moni kristinuskon ydinasia; käsityksemme Jumalasta, itsestämme, kristityn kärsimyksestä, johdatuksesta. Rajaat kysymyksesi näkyihin, enneuniin ja armolahjoihin.
Vastaus:
Ihme kuuluu kristinuskoon aivan oleellisena osana. Raamattuteologien piirissä vallitsee yksimielisyys siitä, että esim. parantamisen armolahjat olivat hyvin yleisiä apostolisena aikana. Joidenkuiden teologien mielestä ihmeiden aika varsinaisesti on ohi. Ihmeillä oli tehtävänsä alkuaikoina mutta tänään Jumala parantaa lääketieteen avulla. Jotkut väittävät että Jeesus tarkoitti tuon tehtävän vain 12 apostolille ja 70 ensimmäiselle opetuslapselle. Heidän kuoltuaan erityistehtävä loppui siihen. Tätä vastaan puhuu kuitenkin Markuksen loppuluvun loppujakeet. ..”nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat”…

Olipa kyseessä jakeiden myöhempi lisäys tai ei, käsitystä vastaan puhuvat myös monet muut kirjoitukset. Apostolien teot kertovat näistä vaikutuksista. Paavali toimitti tehtävänsä ihmeillä ja merkeillä vahvistettuna ja kirjeissään hän katsoo parantamisen armolahjat kuuluvaksi seurakunnan normaaliin elämään. Lisäksi Jaakob suosittaa että seurakunnan tulee rukoilla sairasten puolesta. Myös kirkkohistoria kertoo parantumisihmeitä tapahtuneen; Martti Luther mm. kertoo rukoilleensa Melanchthonin, Mykoniuksen ja oman vaimonsa Käthen kuoleman kidasta. Myös nykykristityt todistavat kokeneensa parantumisia.

Näyt, enneunet ja armolahjat ovat mahdollisia Jumalan seurakunnassa. Armolahjoja on jokaisella kristityllä, Pyhä Henki jakaa ne niin kuin hyväksi näkee seurakunnan yhteiseksi hyödyksi. Armolahjoja jopa kehoitetaan pyytämään. Näkyihin, enneuniin ja armolahjoihin liittyy monia huomionarvoisia seikkoja. Se, minkälaisen opetuksen piirissä olemme olleet (kunnian teologia – ristin teologia), vaikuttaa lähtökohtaisesti odotuksiimme ja tapaamme katsoa asioita. Näyt, enneunet ja armolahjat voivat myös olla ”vääriä”, henkilö voi toimia sielullisesti tai Pyhä Henki ei toimi hänen kauttaan. Arviointi näissä asioissa on siksi tärkeää. Moni vilpitön kristitty tahtoo sydämestään elää Jumalan tahdon mukaan ja etsii elämän kipeissä kysymyksissä ja tilanteissa hyvän Jumalan johdatusta. Toisinaan on kuitenkin vaikea tietää, mikä Jumalan tahto on missäkin asiassa ja milloin Jumala toimii ja milloin toimii ihminen itse tai peräti eksyttäjä.

Mainitsemissasi kolmessa asiassa pätevät tietyt arviointiperusteet.

Yksi asia on varma. Jumala tahtoo kaikkien ihmisten pääsevän hänen yhteyteensä ja iankaikkiseen elämään. Joh 3:16: ”Sillä niin on Jumala rakastanut maailmaa, että hän antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi ikuinen elämä.” Jumala myös toivoo että elämme hänen sanansa mukaan. Kymmenessä käskyssä meille piirretään elämänohjeet jotka suojelevat. Ne myös osoittavat, että kun emme pysty niitä pitämään, tarvitsemme Jeesuksen turvaksemme, sillä hän on ainut joka pystyi käskyt pitämään ja viattomana kuoli puolestamme täydellisenä uhrina, jotta meillä olisi elämä.

Kun arvioimme näkyjä, enneunia ja erilaisia armolahjoja, tärkein arviointiperuste on Raamatun sana. Onko ilmoitettu asia ristiriidassa Raamatun kokonaisilmoituksen kanssa? Toteutuuko siinä ns. kultainen sääntö, saammeko kenties tukea jonkun Raamatun henkilön elämäkerrasta? On hyvä rukoilla Jumalaa vahvistamaan sanansa, sen mikä todella on häneltä. Ei meillä ole sellainen Jumala joka jättäisi lapsensa hätääntyneenä pohtimaan omia tai toisen ajatuksia, unia tai näkyjä ja epätoivoisena miettimään, mikä on Jumalan tahto. Raamattu kertoo henkilöistä jotka ovat saaneet unessa Jumalalta ohjeita, toisaalla se varoittaa: "Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: Älkää antako keskuudessanne olevien profeettojen ja ennustajien pettää itseänne! Älkää uskoko unia, joita he teille kertovat. Silkkaa valhetta he julistavat teille minun nimissäni, en minä ole heitä lähettänyt, sanoo Herra.” Jer 29:8-9. Kuitenkin Raamattu myös lupaa henkensä toimivan oikein: ” Tämän jälkeen on tapahtuva, että minä vuodatan henkeni kaikkiin ihmisiin. Ja niin teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukaisenne näkevät näkyjä, vanhuksenne ennusunia.” Joel3:1. Miten siis arvioida näitä asioita? Ajattelen, että näyt ja enneunet eivät ole Jumalan ensisijainen tapa puhua meille, vaan hän puhuu meille erityisesti sanassaan. Se on suuri ihme.

Wislöff neuvoo: ”Varo kuuntelemasta sisäisiä ääniä. Jos Jumalalla on sinulle jotakin suoranaista sanottavaa tällä tavoin, tietää hän kyllä, kuinka päästä puheisiin kanssasi. Eikä silloin ole epäilystäkään: Nyt puhuu Jumala!” C.O.Rosenius, joka on kirjoittanut monen rakastaman hartauskirjan Elämän leipää, puolestaan kirjoittaa: ”Sisäisen valon tulee aina pitää yhtä Raamatun yksinkertaisen sanan kanssa, ja se on sen mukaisesti koeteltava.”

Tietä eteenpäin on turvallista etsiä Raamatusta, rukouksesta, keskustelusta ystävien kanssa. Profetian armolahjan ollessa kyseessä on tärkeää saada ainakin kaksi samansisältöistä, toisistaan riippumatonta profetiaa. Senkin jälkeen pitää itse päättää mitä sanoman kanssa tekee ja ottaa siitä vastuu. Vastuu elämän ratkaisuista on aina ihmisellä itsellään.

Meidän ei tarvitse olla huolissamme. Jumala on Isämme, joka pitää huolen lapsistaan. Jesajan kirjan luvussa 42:16 hän lupaa: ”Minä johdatan sokeat tietä, jota he eivät tunne, heille tietymättömiä polkuja minä heitä kuljetan. Minä muutan pimeyden heidän edellään valoksi ja koleikot tasangoksi. Nämä minä teen enkä niitä jätä tekemättä.” Tässä Jumala lupaa taluttaa meitä niin kuin sokeaa talutetaan, eli hän on ihan liki ja lähellä. Hän taluttaa meitä kädestä pitäen.

Jos tahdot lukea Pyhästä Hengestä ja armolahjoista lisää, mainitsen kaksi kirjaa joista voisi olla apua. V.C.Pfitzner, Pyhä Henki ja armolahjat, Frederick Dale Bruner, Pyhän Hengen lahja. Aino

(Kysy Eerolta)

Stiina

Viestien lukumäärä : 1516
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa