Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
Kesäkuu 2021
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Raamatusta!

Siirry alas

Raamatusta! Empty Raamatusta!

Viesti kirjoittaja Stiina Ma Marras 16, 2020 12:34 pm

Hyvää settiä Diakonilta (Uskojarukous, STLK:n opillinen kiista)

Kyrillos Jerusalemilainen (piispana 350- )sanoi oppilailleen, että jos hän (piispa) opettaa jotain jota ei voi Raamatulla varmistaa, niin se on hylättävä. Gregorius Nyssalainen, Johannes Krysostomos ja Augustinus sanoivat samankaltaista. Ei sola scriptura ollut mikään novum. Uutuutta oli ehkä se, että Lutherin aikaan kirkkoisien kirjoituksia alkoi olla vasta saatavilla kunnolla. Kaikilla ei ollut edes omaa Raamattua saatikka kirkkoisien kirjoituksia.

Luther oli lukenut kirkkoisiä paljon. Wittenbergissä oli vuonna1536, 1600 nidettä isien kirjoituksia osin latinankielisinä editioina ja osin kreikkalaisina teksteinä. Lutherilla oli pääsy isoon osaan kirkkoisien teksteistä ja hän sanoi lukeneensa niitä enemmän kuin vastustajansa.

"Lutherin sola scriptura tarkoitti kristuskeskeisyyttä. Raamattu on autoritaarinen sen mukaan ajaako se Kristusta vai ei. Kaikki raamatunkohdat eivät olleet samanarvoisia. Kaikissa raamatunkohdissa ei esitetty jotain uskottavaa faktaa. Yksittäiset raamatunkohdat olivat autoritaarisia tuon kristusta-ajavan periaatteen mukaan ja kun Pyhä Henki (ja tulkitseva yhteisö) herättivät uskoa kuulijassa.

Lutherille ja luterilaisille SS tarkoittaa aina Solien yhteyttä: sola scriptura, sola fide, sola gratia ja solus Christus. Milloin joku puuttuu, niin harhaan mennään.


Toisekseen Lutherille SS oli ensisijaisesti tarkoitettu erityisesti uskonnollisia ja poliitisia auktoriteetteja vastaan."

Duane H. Larsonin artikkelista Luther´s influence on the rise of the natural science, teoksessa The Oxford Encyclopedia of Martin Luther, Edited by Derek R. Nelson and Paul R. Hinlicky, Volume II, s. 468 - 469.

Luterilaisuudessa SS on aina ymmärretty sola scriptura numquam sola, eli Raamattu ei ole koskaan yksin. Se on normien normi, mutta se ei saa normatiivisuuttaan itsestään, vaan kirkolta ja viime kädessä Jumalalta.

Kaikki suuret kirkkokunnat ovat sitoutuneita Sola Scriptura periaatteseen tavallaan. Yksikään kirkkokunta ei aja periaatetta jonka mukaan kirkossa voitaisiin perustella asioita jotka ovat suoraan raamatunvastaisia.

Luterilaisuus, Lutherinsa ja tunnustuskirjat vakavasti ottavat kirkot eivät ole hajaantuneet niin paljon kuin kirkot jotka unohtivat tulkinnan kokonaisuuden. Ja kyllä, tähän voi kaivaa luterilaisia kirkkoj ajotka eivät ole esimerkiksiluterilaisen maailmanliiton jäseniä. Samoin voi löytää ort ja kat kirkkoja jotka eivät ole yhteydessä näihin äitikirkkoihin.

On selvää, että luterilainen traditio ja periaatteet ovat erilaisia kuin vaikkapa ort ja kat, joilla on myös keskinäisiä isoja eroja traditiossa ja tulkinnassa.

Alunperin kritisoin Hullutuksen viestissä sen yksinkertaistavaa ansatsia. Jokaisella kirkolla on oma sola scripturansa ja luterilainen esitetään yleensä karikatyyrinä.

Erilaisten harhajoukkojen ja lahkojen taustalla on yleensä ihmisharha. Jokin kohta raamatussa näyttäytyy minulle autoritaarisena ja koen sen oikeaksi ja velvoittavaksi. Alan elämään tuota yhtä kohtaa ainoaksi oikeaksi tai tulkitsemaan kaikkea sen kautta mekaanisesti. Alan velvoittamaan samaa muilta. Saan ympärilleni melko samanmielisen joukon, joka ei siedä toisinajattelevia kovinkaan pitkään.

Monesti nämä kokevat pettymyksiä aitikirkkonsa taholta. Huonoa pastoraalisuutta ja huonoa kohtaamista. Sitä löytyy edellenkin ja väitän että vielä enemmän kuin ennen vanhaan.

D I love you

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa