Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» "Vaikka minä kuljen ahdingosta ahdinkoon, sinä annat minulle voiman elää”
Tänään kello 9:45 am kirjoittaja Hellevi

» Mistä aina tiedätte...
Tänään kello 8:56 am kirjoittaja arkikalusto

» Pitääkö opetuslapsipiirissä ja kirkossa aina olla petturi?
Tänään kello 8:47 am kirjoittaja arkikalusto

»  Kristityn yllättäviä lankeemuksia.
Tänään kello 8:38 am kirjoittaja arkikalusto

» Kuuntele Jouko Nieminen: Evankeliumi on Jumalan voima
Eilen kello 3:55 am kirjoittaja miksu

» Uskontojen uhrien tuki UUT ry 2018
La Maalis 17, 2018 7:47 am kirjoittaja Hellevi Raitosalo

» Kun tuska on suuri
La Maalis 17, 2018 6:53 am kirjoittaja jarrut

» Laiminlyönnit ja harkitsemattomuudet
Pe Maalis 16, 2018 5:18 pm kirjoittaja miksu

» Armon pelottavuus
Pe Maalis 16, 2018 8:48 am kirjoittaja jarrut

Maaliskuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Seurakuntalainen: Intuitio vai Jumalan ääni?

Siirry alas

Seurakuntalainen: Intuitio vai Jumalan ääni?

Viesti  arkikalusto lähetetty Pe Syys 08, 2017 10:18 am


Intuitio vai Jumalan ääni?

”Joskus intuitio sanoo, ettei kannata ottaa jotakin työtä, mutta olen lähtenyt katsomaan, ja se ei olekaan ollut hyvä. En tiedä, mistä pikkuasioista intuitio tuli, kun kaikki tapaamani ihmiset ja rekrytointikonsultit olivat ihan miellyttäviä.”

– Alitajunta keksii ratkaisun yllättäen vaikka juoksulenkillä. Talouselämä 27.8.2017

”Kokeneemmat yritysjohtajat luottavat intuitioonsa enemmän kuin nuoremmat. …pörssiyhtiön toimitusjohtaja tuli kertoneeksi, että esimerkiksi rekrytoinneissa hän oli oppinut luottamaan intuitiivisesti omiin tuntemuksiinsa. Vaikka ehdokas olisi kaikin mittarein ollut erittäin kyvykäs, valinta meni pieleen aina, kun hän palkkasi hakijan vastoin intuitiotaan.”

– Viisi askelta intuitioon töissä. Kauppalehti 4.8.2017

Onko ”Jumalan äänen kuulemisessa” kyse inhimillisestä intuitiosta vai jostain ”aidosta asiasta”?


Niinpä niin. Taidan tuntea riittävän monta ihmistä, jotka ovat sanoneet kuulevansa Pyhän Hengen äänen, mutta jotka tämän herkkyyden takia ovat myös kokeneet haasteita mielensä tasapainon kanssa. Joitain vakaviakin tapauksia on tullut vastaan ja olen tunnistanut tätä herkkyyttä myös itsessäni.

Moni terapeutti ja pastori tuntee tapauksen ja on tästä syystä kriittinen ”Jumalan äänen kuulemista” kohtaan ilmiönä. Toisaalta joissain karismaattisemmissa piireissä ”Jumalan äänen kuulemista” jopa yritetään tietoisesti harjoitella.

Mistä intuitiossa ja herkkyydessä – ja toisaalta Jumalan äänen kuulemisessa on kyse? Heitämmekö jälleen lapsia pesuveden mukana?

Phillip Cary kirjassaan Hyviä Uutisia Huonoille Kristityille (Perussanoma 2013) yhdistää ”Jumalan äänen kuulemisen” ilmiönä intuitioon. Caryn teesi on, että suuri osa (kaikki?) siitä, mitä moni kutsuu ”sydämen ääneksi” tai jopa ”Pyhän Hengen ääneksi”, on täysin inhimillistä intuitiota.

Tämä saattaa jopa olla uutinen joillekin karismaatikoille: intuitio toimii jokaisella ihmisellä täysin hänen maailmankuvastaan riippumatta, kuten vaikka jutun alussa viitatuissa Talouselämän ja Kauppalehden artikkelissa haastatellut henkilöt hienosti kuvaavat. Toki toiset ovat vaistoiltaan herkempiä kuin toiset.
Miten me teemme päätöksiä?

Ihmisen ajattelun toiminta on ollut viime vuosina merkittävä tieteellisen tutkimuksen kohde. Ajattelun tutkimusta ovat popularisoineet monet tutkijat, kuten nobelisti Daniel Kahnemann (Thinking fast, Thinking slow). Intuition hyödyntämisestä löytyy jo suomeksikin paljon kirjallisuutta, kuten intuitiosta väitelleen Asta Raamin suosittu teos Älykäs intuitio (2015).

Hyvin karkeasti sanottuna, ihmisellä voidaan sanoa olevan kaksi ajattelun järjestelmää: tietoinen eli kognitiivinen ajattelu, joka on kapasiteetiltaan hyvin rajallinen ja hidas sekä toisaalta intuitio, joka pystyy käsittelemään suuria määriä tietoa valtavan nopeasti tietoisen ajattelun ulkopuolella.

Intuitio on tietyissä tilanteissa ylivoimainen ajattelun tapa, esimerkiksi silloin kun pitää tehdä päätös nopeasti, tai kun tietoa on liian vähän tai aivan liikaa.

Mitä suurempi ja monimutkaisempi päätös, sitä suurempaa roolia tunteet ja intuitio yleensä näyttelevät, oli sitten kyse naimisiin menosta tai päätöksestä ydinvoimalan rakentamisesta. Bensiinin hintoja huoltoasemilla osaamme vertailla analyyttisesti, siihen se sitten usein jääkin.

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 600
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa