Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
»  Tässä olen – elämän mittainen matka
Eilen kello 10:12 am kirjoittaja Stiina

» Majaniemen ja Kurkivallin tietä
Eilen kello 8:39 am kirjoittaja jarrut

» Luterilaiset ja helluntailaiset tekivät sovinnon – Arkkipiispa: "Haluan pyytää anteeksi kaikkea sitä syntiä"
Su Loka 14, 2018 6:37 am kirjoittaja Stiina

» Ymmärrätkö Lutheria?
Su Loka 14, 2018 6:30 am kirjoittaja Stiina

» Artikkelit /Pyhä Henki, kirkko ja karismaattiset liikkeet/ Pyhä Henki – uudistus vai eksytys?
Su Loka 14, 2018 6:27 am kirjoittaja Stiina

» Anteeksiantamatonta?
Su Loka 14, 2018 6:26 am kirjoittaja Stiina

» Suhteemme veljiin ja sisariin
La Loka 13, 2018 12:19 pm kirjoittaja arkikalusto

» Päivän kuva ja vähän muutakin
Pe Loka 12, 2018 10:35 am kirjoittaja arkikalusto

» Surumusiikki – kuin rinnalla kulkeva ystävä
Pe Loka 12, 2018 10:08 am kirjoittaja arkikalusto

Lokakuu 2018
MaTiKeToPeLaSu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit

Seurakuntalainen: Intuitio vai Jumalan ääni?

Siirry alas

Seurakuntalainen: Intuitio vai Jumalan ääni?

Viesti  arkikalusto lähetetty Pe Syys 08, 2017 10:18 am


Intuitio vai Jumalan ääni?

”Joskus intuitio sanoo, ettei kannata ottaa jotakin työtä, mutta olen lähtenyt katsomaan, ja se ei olekaan ollut hyvä. En tiedä, mistä pikkuasioista intuitio tuli, kun kaikki tapaamani ihmiset ja rekrytointikonsultit olivat ihan miellyttäviä.”

– Alitajunta keksii ratkaisun yllättäen vaikka juoksulenkillä. Talouselämä 27.8.2017

”Kokeneemmat yritysjohtajat luottavat intuitioonsa enemmän kuin nuoremmat. …pörssiyhtiön toimitusjohtaja tuli kertoneeksi, että esimerkiksi rekrytoinneissa hän oli oppinut luottamaan intuitiivisesti omiin tuntemuksiinsa. Vaikka ehdokas olisi kaikin mittarein ollut erittäin kyvykäs, valinta meni pieleen aina, kun hän palkkasi hakijan vastoin intuitiotaan.”

– Viisi askelta intuitioon töissä. Kauppalehti 4.8.2017

Onko ”Jumalan äänen kuulemisessa” kyse inhimillisestä intuitiosta vai jostain ”aidosta asiasta”?


Niinpä niin. Taidan tuntea riittävän monta ihmistä, jotka ovat sanoneet kuulevansa Pyhän Hengen äänen, mutta jotka tämän herkkyyden takia ovat myös kokeneet haasteita mielensä tasapainon kanssa. Joitain vakaviakin tapauksia on tullut vastaan ja olen tunnistanut tätä herkkyyttä myös itsessäni.

Moni terapeutti ja pastori tuntee tapauksen ja on tästä syystä kriittinen ”Jumalan äänen kuulemista” kohtaan ilmiönä. Toisaalta joissain karismaattisemmissa piireissä ”Jumalan äänen kuulemista” jopa yritetään tietoisesti harjoitella.

Mistä intuitiossa ja herkkyydessä – ja toisaalta Jumalan äänen kuulemisessa on kyse? Heitämmekö jälleen lapsia pesuveden mukana?

Phillip Cary kirjassaan Hyviä Uutisia Huonoille Kristityille (Perussanoma 2013) yhdistää ”Jumalan äänen kuulemisen” ilmiönä intuitioon. Caryn teesi on, että suuri osa (kaikki?) siitä, mitä moni kutsuu ”sydämen ääneksi” tai jopa ”Pyhän Hengen ääneksi”, on täysin inhimillistä intuitiota.

Tämä saattaa jopa olla uutinen joillekin karismaatikoille: intuitio toimii jokaisella ihmisellä täysin hänen maailmankuvastaan riippumatta, kuten vaikka jutun alussa viitatuissa Talouselämän ja Kauppalehden artikkelissa haastatellut henkilöt hienosti kuvaavat. Toki toiset ovat vaistoiltaan herkempiä kuin toiset.
Miten me teemme päätöksiä?

Ihmisen ajattelun toiminta on ollut viime vuosina merkittävä tieteellisen tutkimuksen kohde. Ajattelun tutkimusta ovat popularisoineet monet tutkijat, kuten nobelisti Daniel Kahnemann (Thinking fast, Thinking slow). Intuition hyödyntämisestä löytyy jo suomeksikin paljon kirjallisuutta, kuten intuitiosta väitelleen Asta Raamin suosittu teos Älykäs intuitio (2015).

Hyvin karkeasti sanottuna, ihmisellä voidaan sanoa olevan kaksi ajattelun järjestelmää: tietoinen eli kognitiivinen ajattelu, joka on kapasiteetiltaan hyvin rajallinen ja hidas sekä toisaalta intuitio, joka pystyy käsittelemään suuria määriä tietoa valtavan nopeasti tietoisen ajattelun ulkopuolella.

Intuitio on tietyissä tilanteissa ylivoimainen ajattelun tapa, esimerkiksi silloin kun pitää tehdä päätös nopeasti, tai kun tietoa on liian vähän tai aivan liikaa.

Mitä suurempi ja monimutkaisempi päätös, sitä suurempaa roolia tunteet ja intuitio yleensä näyttelevät, oli sitten kyse naimisiin menosta tai päätöksestä ydinvoimalan rakentamisesta. Bensiinin hintoja huoltoasemilla osaamme vertailla analyyttisesti, siihen se sitten usein jääkin.

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 718
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa