Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Jumalan armo Kristuksessa on kuolemaa voimakkaampi
Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / EmptyTänään kello 8:08 am kirjoittaja arkikalusto

» Ansa viritetty
Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / EmptyTänään kello 7:41 am kirjoittaja jarrut

» Ystävänpäivää!
Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / EmptyEilen kello 3:36 pm kirjoittaja Vierailija

» Sorrettujen kyynelet
Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / EmptyEilen kello 10:36 am kirjoittaja Hellevi

» Päivän Sana! Vähäsarja
Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / EmptyLa Helmi 15, 2020 12:09 pm kirjoittaja Stiina

» Hyviä kuunneltavia opetuksia
Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / EmptyLa Helmi 15, 2020 12:04 pm kirjoittaja Stiina

» Lohdutus Kristuksessa
Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / EmptyLa Helmi 15, 2020 12:02 pm kirjoittaja Stiina

» Jukka Norvannon raamattuopetus aiheesta: Sana uudistaa
Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / EmptyLa Helmi 15, 2020 12:01 pm kirjoittaja Stiina

» Milloin saan lohdutuksen
Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / EmptyLa Helmi 15, 2020 12:00 pm kirjoittaja Stiina

Helmikuu 2020
MaTiKeToPeLaSu
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta /

Siirry alas

Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / Empty Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta /

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty La Joulu 12, 2015 1:12 pm

Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään
Perheväkivalta /

Paula Huhtala


Se voi alkaa jo papin aamenen jälkeisenä aamuna. Puoliso muuttuu väkivaltaiseksi. Miten tästä selvitään?
Pimeydestä voi päästä pois. Ammatillinen apu ja vertaistuki auttavat väkivallan uhria selviytymään ja suuntaamaan katseen eteenpäin. Kuva: Elina Orpana

Oletko kokenut tai käyttänyt väkivaltaa? Millaista? Oletko saanut apua? Muun muassa tällaisia kysymyksiä esitetään odottaville äideille Espoossa.

Lokakuun alusta alkaen äitiysneuvolassa on käytäntönä, että asiakkaiden kanssa otetaan puheeksi lähisuhdeväkivalta. Tulevat äidit vastaavat aihetta koskeviin kysymyksiin, jotka pohjautuvat sosiaali- ja terveysministeriön ohjeisiin.

Espoolainen Rauni Kortesalmi on pitkään tehnyt lähisuhdeväkivallan vastaista työtä ja tuntee lähisuhdeväkivallan monet muodot sekä sen, miten väkivalta vaikuttaa sen kohteeseen.

Tekijä voi olla kodin ulkopuolella mitä miellyttävin ja perheestään huolehtiva henkilö, jota muut kehuvat, mutta kotona aivan toisenlainen."


Hän on ollut luomassa Naisten Linjaa sekä ohjannut pitkään vertaistukiryhmiä. Vuosituhannen vaihteessa hän oli mukana hankkeessa, jossa vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen sisällä tehtiin lähisuhdeväkivallan vastaista työtä. Hankkeessa tehtiin yhteistyötä myös adventtikirkon ja romanien kanssa.

Uhri löytää syyn aina itsestään

Väkivaltainen suhde voi jatkua vuosia eikä uhri näe omaa tilannettaan. Tekijä voi olla kodin ulkopuolella mitä miellyttävin ja perheestään huolehtiva henkilö, jota muut kehuvat, mutta kotona aivan toisenlainen. Tekijä osaa selittää asiat niin, että uhri löytää syyn aina itsestään.

Fyysisestä väkivallasta jää todistettavat jäljet, henkisestä tai hengellisestä ei mitään näkyvää. Kortesalmen mukaan henkinen ja hengellinen väkivalta ovat yhtä tuhoisia kuin fyysinen, ellei pahempiakin. Ne vaurioittavat uhrin psyykettä.

Uskovainen uhri ajattelee, että tietenkin minun kuuluu antaa anteeksi, kun toinen sydämestään pyytää."


"Silloin kun parisuhteessa on väkivaltaa, mukana on aina pelon ilmapiiri. Henkinen väkivalta vaikuttaa uhrin identiteettiin ja hän miettii, olenko hullu ja sittenkin kuvitellut kaiken."

Hengellisessä väkivallassa usko tuo tilanteeseen lisäulottuvuuksia. Avioliitto on omantunnon kysymys etenkin tiukoissa hengellisissä yhteisöissä. Eroamisen kynnys on korkealla, sillä vihkilupaus tehtiin Jumalan edessä.

Aina on annettava anteeksi, kun Jeesus sanoi, että ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentä kertaa pitää tehdä niin.

Uskovainen uhri ajattelee, että tietenkin minun kuuluu antaa anteeksi, kun toinen sydämestään pyytää. Toistuvien anteeksi antamisten seurauksena jää näkemättä, miten raivokohtaukset traumatisoivat uhrin. Anteeksiantoa on silloin käytetty väärin.

Näiden seurauksena uhri joutuu uskon kriisiin ja kyselee, miksi Jumala voi sallia tämän tapahtuma minulle. Samaan aikaan tekijä voi kulkea kertomassa omaa versiotaan tarinasta uskonyhteisön jäsenille.

Kumpaa uskonyhteisö tukee: tekijää vai uhria? Suvut saattavat jakautua tällaisissa tilanteissa, kun osa uskoo tekijää ja osa uhria. Uhri voi joutua myös hengellisen puhuttelun kohteeksi.

Joku toinenkin on kokenut saman kuin minä

Ammattiapu ja vertaistuki ovat Rauni Kortesalmen mukaan tärkeä tuki uhrille. Ne auttavat uhria tunnistamaan tilanteen ja eheytymään. Saman kokeneet ihmiset auttavat sanoittamaan kokemukset. Lisäksi vertaistuki poistaa uhrin häpeää.

"Naisille on kaikkein vaikeinta puhua seksuaalisesta ja hengellisestä väkivallasta. Joskus vertaistukiryhmässä tulee esille, että uhri kohtaa kumpaakin."

Väliintulo on Kortesalmen mukaan tärkeä. Ulkopuolinen voi sanoa ääneen, että näin ei saa tehdä. Väliintulo on herättänyt väkivallan tekijöitä hakemaan apua itselleen. On tärkeää, että myös uhri saa apua selviytymiseen.

Kortesalmen mukaan väkivalta alkaa usein sitoutumisen, kuten avioliiton solmimisen jälkeen. Kuvioon liittyy suuri rakkauden tunne toisen taholta ja kiire edetä suhteessa.

"Tällaista henkilöä on syytä varoa", huomauttaa Rauni Kortesalmi, joka on kuullut lukuisia samankaltaisia tarinoita.


- See more at: http://www.valomerkki.fi/aiheet/elama/pelko-ei-kuulu-rakkauteen#sthash.bs52IzZy.dpuf

arkikalusto

Viestien lukumäärä : 940
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / Empty Naisten linja /Tietoa väkivallasta/Naisten puolella/ Väkivaltaa vastaan/.

Viesti kirjoittaja arkikalusto lähetetty La Joulu 12, 2015 1:18 pm


Naisten Linja

Palvelut
Tietoa väkivallasta
Tule mukaan
Lahjoita
0800 02400

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.
Jaa salaisuus. Kuuntelemme sinua. Tehdään toipumisesta totta.

Naisten Linja on tarkoitettu kaikenikäisille väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naisille. Voit soittaa tai ottaa yhteyttä verkon kautta. Sinulle vastaavat vapaaehtoiset naiset, jotka ovat koulutettuja tukemaan sinua. Toimintamme on luottamuksellista.
Miten voimme auttaa?


https://www.naistenlinja.fi/
arkikalusto

Viestien lukumäärä : 940
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / Empty Vs: Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta /

Viesti kirjoittaja jarrut lähetetty Ma Kesä 25, 2018 6:34 am

NOSTO ! LUE!
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2370
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta / Empty Vs: Lähisuhdeväkivallan uhri löytää usein syyn itsestään/ Perheväkivalta /

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa