Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Rovasti Olavi Peltola kirjoittaa helluntaikarismaattisesta liikkeestä
Viekö terveys uskon? EmptyTänään kello 8:01 am kirjoittaja vakiokalusto

»  Hän veti minun ylös hirmuisesta haudasta ja sontaisesta loasta
Viekö terveys uskon? EmptyEilen kello 6:29 am kirjoittaja Hellevi

» Vallankäytöstä (uskonnollisissa) yhteisöissä – Miten tämä on mahdollista?
Viekö terveys uskon? EmptyEilen kello 6:24 am kirjoittaja Hellevi

» Yksi mennyt kesäpäivä ja lapsenlapset
Viekö terveys uskon? EmptyTi Joulu 05, 2023 9:31 am kirjoittaja Hellevi

» Täällä meitä riisutaan
Viekö terveys uskon? EmptyTi Joulu 05, 2023 9:23 am kirjoittaja Hellevi

» Hengellinen väkivalta /”Pahat henget tulee mun sisään jos syön mielialalääkkeitä”
Viekö terveys uskon? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:58 am kirjoittaja Hellevi

»  Avoimuudesta / Saako kaikki kertoa/Pitääkö kaikki kertoa?
Viekö terveys uskon? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:45 am kirjoittaja Hellevi

» Milloin lähimmäistä koskeva rakkaus saa alkaa ja milloin ei?
Viekö terveys uskon? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:38 am kirjoittaja Hellevi

» SISÄINEN LANKEEMUS
Viekö terveys uskon? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:30 am kirjoittaja Hellevi

Joulukuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kalenteri Kalenteri


Viekö terveys uskon?

Siirry alas

Viekö terveys uskon? Empty Viekö terveys uskon?

Viesti kirjoittaja Hellevi La Maalis 14, 2020 7:37 am


Viekö terveys uskon?
https://www.kotimaa24.fi/blogit/vieko-terveys-uskon/ Päivi Huuhtanen-Somero

Tuore tanskalainen tv-sarja "Huuto syvyydestä" nostaa esiin useita kärjisteisesti kuvattuja uskonkysymyksiä. Hyvä niin, vaikka joissakin on liioittelun makua (mm. alleviivattu symboliikka). Yksi tärkeistä kysymyksistä on uskovan ihmisen, papin, suhtautuminen omaan psyykkiseen romahtamiseensa sodan aiheuttamien kauhukuvien ja oman sotasyyllisyytensä paineessa. Ongelmaksi nousee, veisikö psyykenlääkitys, mietokin, häneltä uskon. Jos mielialalääke tasoittaa psyykkistä tilaa, mitä hänen uskostaan jää jäljelle?

Nuori mies saa ankaralta, kiihkomieliseltä pappis-isältään vankkumattoman käsityksen, että yksin Jumala parantaa. Muu on harhaa. Lääkettä ei saisi ottaa eikä uskoutua psykiatrille. Isän fanaattinen esikuva ei kuitenkaan vakuuta. Hän itse purkaa ahdistuksiaan alkoholiin ja seksiin avioliiton ulkopuolella.

Pojan dilemma tuo mieleeni kokemukseni opiskelijoiden parissa yliopisto-opettajana. Koska opetin taideaineita, etenkin kirjallisuutta, luokseni vastaanotoilla hakeutui useita kirjalllisesti ja taiteellisesti lahjakkaita nuoria. Moni oli ahdistunut, usea mielenterveydellisesti epävakaassa tilassa. Kutsumus luovaan työhön oli suuri, niin myös pelko suoriutumisesta. Vaivaava kysymys oli, veisikö mielialalääke, jota oli lääkärin toimesta ehdotettu, heiltä luovuuden.

Olin itse nuorena opiskelijana haastatellut mm. Mika Waltaria, joka kirjoittamisperiodiensa jälkeen hakeutui Hesperian sairaalaan kuntoutettavaksi. Bipolaarinen astevaihtelu oli eittämätön tosiasia, mutta luovuus mahdollistui kaikessa voimassaan vaimon huolenpidon ja lepoajan hoidon varassa lääkkeineen.

Kysyin myös nykyajan pykiatriselta asiantuntijalta, miten hän ymmärtäisi lääkityksen vaikuttavan luovuuteen. Lääkäri myönsi, että vaikeissa kriisitiloissa ja mielisairauden aallonpohjissa tarvittava lääkitys voi rajoittaa henkisiä luovia toimintoja. Kuitenkin akuutti psyykkinen häiriötila voi vaatia lääkitystä, jotta luovuus pääsisi vapautuneesti esiin. Psyyke lyö sairaana lukkoja (paniikkihäiriö yms.), joiden avaamiseen tarvitaan akuutisti myös lääkkeitä, ei vain terapiaa.

Mitä uskon menettämiseen lääkityksen ja terapian vuoksi tulee, asiantuntija suhtautui kielteisesti. Hän totesi kokemuksistaan ja tutkimusten perusteella, että usko on niin voimakas vaikuttaja uskovan elämässä, että "hyvänolon pilleri" ei sitä vie pois. Harhaisessa skitsofreniassa, jossa ilmenee kaikenlaisia hallusinaatioita myös uskonnon alueella, lääkitys on suorastaan tarpeellinen väline mielenterveyteen, jossa myös uskonnollinen kokemustodellisuus vapautuu harhoista. Usko ja uskonnollinen elämänasenne säilyvät.

Itse olen jäänyt miettimään tv-sarjan tiimoilta, miksi ilon evankeliumin mukainen kristinusko vaatisi hyvänolon sijasta ennemmin ahdistusta ja painajaismaisia mielialoja kuin mielenrauhaa. Miten mielensairautta voidaan pitää aidommin uskovaisen tilana kuin terveyttä ja tasapainoa. Kun teini-iässä luin eksistentiaalista kirjallisuutta, kaikki syvällisyys näytti tiivistyvän ahdistukseen, Angstiin. Oletan että uskossa voidaan nähdä toivo paremmasta. Siihen kuuluu myös sairaitten parantaminen keinoin joita on tarjolla. Kristinuskon tunnustus ei ole Angst. Se on usko parantavaan Vapahtajaan, joka armahtaa niin psyyken parantajia maallisin keinoin kuin myös parannettavia.https://www.kotimaa24.fi/blogit/vieko-terveys-uskon/


Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Viekö terveys uskon? Empty Vs: Viekö terveys uskon?

Viesti kirjoittaja Hellevi La Maalis 14, 2020 7:42 am

Hyvä kommentti aiheeseen:
Emilia Karhu:


"Ymmärrän hyvin kysymyksen siitä, mitä psyykenlääkkeet tekevät ihmisen luovuudelle ja herkkyydelle. Olen ymmärtänyt, että vahvat, vakaviin mielen sairauksiin määrätyt lääkkeet usein turruttavat ja väsyttävät. Ja lievemmätkin masennuslääkkeet saavat jotkut kokemaan, että tunteiden kirjo leikkautuu liiaksi, tulee ikään kuin olo, että ei olisi oma itsensä, olisi vain puoliksi elossa. Sellainen ei varmasti ole kovin luova tila. Luovaa työtä tekevälle tuo on varmasti vielä tuskallisempaa kuin joillekin muille. Toki lääkkeet onneksi kehittyvät koko ajan. Ja on selvää, että on tosi vaarallista, jos psykoottinen ihminen ei syö lääkkeitään.

Mutta tuota en ymmärrä henkilökohtaisesti ollenkaan, että psyyken lääkkeillä ja uskolla olisi mitään tekemistä toistensa kanssa. Ei kai usko ole mikään tunne, joka muuttuu ja vaihtelee mielialan tai mielenterveyden mukaan?


Emilia Karhu:


Eli tarkoitan siis sanoa, että lääkkeiden syöminen lääkärin ohjeiden mukaan ei voi koskaan olla mikään uhka uskolle."
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa