Haku
Viimeisimmät aiheet
Eniten katsotut aiheet
Meitä ette rokota
Sivu 1 / 1
Meitä ette rokota
MOT
Meitä ette rokota
https://areena.yle.fi/1-50278156
28 min
toistaiseksi
205333 katselua
Mitä tehdään koronarokotteella, jos kaikki eivät halua ottaa sitä? MOT tutki, miten rokotevastaisuus yleistyy Suomessa viruksen jyllätessä.
Linkit ja artikkelit
Mikrosiruja koronarokotteessa? Näin perätön tieto rokotteista leviää koronaepidemian myötä
Perjantai-dokkari: Meitä pelottaa rokote
Vierailija- Vierailija
Lari Launonen :: Korona on vaaraksi sielulle
Korona on vaaraksi sielulle
Kirjoittanut
Lari Launonen
Vastaava opettaja IK-opiston Helsingin kampuksella ja Areiopagi-podcastin isäntä.
Hyve. Tällä sanalla filosofit ja teologit ovat kutsuneet moraalisesti arvokkaita luonteenpiirteitä sekä niihin liittyviä käyttäytymistaipumuksia. Huono luonteenpiirre on pahe. Klassisia hyveitä ovat käytännöllinen viisaus, itsehillintä (tai kohtuullisuus), rohkeus ja oikeudenmukaisuus. Seitsemän kuolemansyntiä taas kuvastavat perinteistä käsitystä paheista.
Korona-aika on vaarallista aikaa juuri hyveiden ja paheiden näkökulmasta. Esimerkiksi moni meistä on tällä hetkellä linnoittautunut kotiinsa. Etätyö tekee ainakin joillekin ihmisille arjesta vaivattomampaa. Myös Launosten yksilapsisessa yksikössä moni asia on helpottunut, kun ei tarvitse mennä ulos.
Ei tarvitse edes potea huonoa omatuntoa siitä, ettei jaksa lähteä kuntosalille tai uimaan. Voi röhnöttää sipsikaukalon kanssa Netflixin äärellä kuten miljoonat muut. Eritys antaa joillekin mahdollisuuden joulun ja uudenvuoden välipäivien kaltaiseen laiskuuden maksimointiin. Ei ylensyöntikään kaukana ole.
En osaa sanoa, onko vessapaperin, käsidesin, lääkkeiden ja pastan ylettömässä hamstraamisessa ensisijaisesti kyse ahneudesta ja kohtuuttomuudesta (ja siten itsehillinnän puutteesta) vai irrationaalisesta (ei-viisaasta) laumasieluisuudesta.
Myös ahneus nostaa päätään. Facebook-kansikuvanani on katkelma Svetlana Aleksijevitsin teoksesta Tsernobylistä nousee rukous:
Pahuuden mekanismi ei lakkaa toimimasta maailmanlopussakaan. Silloinkin juonitellaan, mielistellään ylempiä ja yritetään pelastaa oma televisio ja krimiturkki. Maailmanlopun edelläkään ihminen ei muutu.
Ylempien mielistelyssä, television ja turkin pelastamisessa ei tietenkään ole kyse vain yrityksestä selviytyä hengissä katastrofin läpi. Aleksijevitsin haastattelema henkilö viittaa ehkä tämänkaltaiseen asenteeseen: ”Vaikka muilta lähtisi työ ja henki, kukaan ei tule minulta riistämään saavuttamiani etuja ja elintasoa”.
En osaa sanoa, onko vessapaperin, käsidesin, lääkkeiden ja pastan ylettömässä hamstraamisessa ensisijaisesti kyse ahneudesta ja kohtuuttomuudesta (ja siten itsehillinnän puutteesta) vai irrationaalisesta (ei-viisaasta) laumasieluisuudesta. Joka tapauksessa tällainen paheellinen käytös näyttäisi tarttuvan virustakin herkemmin.
Epidemiapaheista vaarallisin lienee välinpitämättömyys. Niinistö puhui sarkastisesti ”urheudesta”, jossa ei ihminen ei pelkää sairastua. Tällainen urheus, jota myös hiihtokeskusten baareissa ja ostoskeskusten avajaisissa on tavattu, voi koitua kanssaihmisen kuolemaksi.
”Tämä kestää vain hetken”, ajattelee joku. Toisaalta hyveet ja paheet kehittyvät toiston ja tottumuksen kautta. Aristoteles kutsui hyveitä ja paheita ”sielun tavoiksi”. Siinä missä hyveiden oppimiseen tarvitaan paljon toistoja ja pitkäjänteisyyttä, pahojen tapojen kehitys tapahtuu huomaamatta ja lyhyessä ajassa.
Siksi esimerkiksi Selviytyjät-sarjaan osallistuminen on moraalisesti kyseenalaista. Pelissä ei pärjää ellei valehtele, kieroile ja puukota selkään. Jos päätyökseen kieroilee muutamankin viikon, ei taipumus yhtäkkiä häviä siviilissä.
Vieraanvaraisuus tarkoittaa montaa muutakin asiaa, kuten avun tarjoamista ja vastaanottamista. Se voi olla myös taloyhtiönsä asukkaiden ilahduttamista johtamalla yhteislaulua kerrostalon pihalta. Se voi olla päätös olla perimättä takaisin maksua palvelusta, mitä palveluntuottaja ei pystynytkään tuottamaan.
Korona haastaa meitä kasvamaan hyveissä. Se ehkä tekee hankalaksi harjoittaa tärkeää kristillistä hyvettä, vieraanvaraisuutta. Ei voi kutsua vieraita kotiinsa. Toisaalta vieraanvaraisuus tarkoittaa montaa muutakin asiaa, kuten avun tarjoamista ja vastaanottamista. Se voi olla myös taloyhtiönsä asukkaiden ilahduttamista johtamalla yhteislaulua kerrostalon pihalta. Se voi olla päätös olla perimättä takaisin maksua palvelusta, mitä palveluntuottaja ei pystynytkään tuottamaan.
Tällaista hyveellisyyttä olemme viime aikoina todistaneet.
Ennusteiden mukaan epidemia, ja varmaan erityskin, tulevat jatkumaan pitkään. Se tulee viemään monien terveyden ja vielä useampien talouden.
Olisi hienoa ajatella, että kaiken keskellä meistä voisi kasvaa hieman parempia ihmisiä.
https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/korona-on-vaaraksi-sielulle/
Hellevi- Viestien lukumäärä : 2300
Join date : 13.11.2017
Similar topics
» Varo Covid-PCR-testausta ja armotonta "rokota rokota rokota" -kampanjaa
» 'Toivoa toivottomalle'
» Mihin meitä NYT totutetaan?
» Täällä meitä riisutaan
» Nätti kuva tai + ajatus
» 'Toivoa toivottomalle'
» Mihin meitä NYT totutetaan?
» Täällä meitä riisutaan
» Nätti kuva tai + ajatus
Sivu 1 / 1
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Eilen kello 9:18 am kirjoittaja Hellevi
» Ukraina aikoo tyrmätä Kertšin sillan, kun Yhdysvallat on hyväksynyt ATACMS:n käytön Venäjän sisällä
Eilen kello 8:02 am kirjoittaja vakiokalusto
» Täällä me katselemme ikään kuin kuvastimesta
To Marras 21, 2024 9:56 am kirjoittaja Hellevi
» Kolossalaiskirje 1
To Marras 21, 2024 7:44 am kirjoittaja Hellevi
» Ihmisten sydämet kylmenevät
Ti Marras 19, 2024 9:13 am kirjoittaja vakiokalusto
» Israelin pääministeri Bibi Netanyahu: Hyvis vai pahis?
Ti Marras 19, 2024 9:05 am kirjoittaja vakiokalusto
» Esirippu nousee (The Curtain Is Rising) :: By Daymond Duck
Ti Marras 19, 2024 8:51 am kirjoittaja vakiokalusto
» Rukouspäivätekstien selityksiä.
Su Marras 17, 2024 8:51 am kirjoittaja Hellevi
» Diktatuuriakin vahvempi voima
Su Marras 17, 2024 7:33 am kirjoittaja Hellevi