Vapaasana
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Sydäntä ilahduttavaa
KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? EmptyTänään kello 5:31 am kirjoittaja Hellevi

» Jorma Kalajoki Leipää ja Kalaa
KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? EmptyEilen kello 12:05 pm kirjoittaja Stiina

» Emme voi koskaan päästä evankeliumia pitemmälle
KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? EmptyEilen kello 11:55 am kirjoittaja Stiina

» Kun miekka kulkee sydämen lävitse
KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? EmptyEilen kello 10:11 am kirjoittaja Hellevi

» MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIEN KOHTELU HENGELLISISSÄ PIIREISSÄ
KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? EmptyMa Tammi 27, 2020 11:06 am kirjoittaja Stiina

» ANNAN TUNNUSTUSTA!
KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? EmptyMa Tammi 27, 2020 10:28 am kirjoittaja Stiina

» Olkaa anteeksiantavaisia
KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? EmptyMa Tammi 27, 2020 7:56 am kirjoittaja jarrut

»  FinFami – järjestö mielenterveysomaisten asialla
KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? EmptySu Tammi 26, 2020 11:15 am kirjoittaja kiinteistö

» Päivän Sana! Vähäsarja
KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? EmptyLa Tammi 25, 2020 10:51 am kirjoittaja Stiina

Tammikuu 2020
MaTiKeToPeLaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus?

Siirry alas

KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus? Empty KristitynFoorumi: Kääntyminen vai parannus?

Viesti kirjoittaja Hellevi lähetetty Ma Tammi 29, 2018 6:37 pm

Kääntyminen vai parannus?

Kaksi käsitettä kaipaavat selvennystä; ne ovat kääntyminen  ja  parannus.  Kohtalokkaalla tavalla  ne  sekoitetaan usein  toisiinsa.  Uskovatkaan  eivät  niitä  tunne  eivätkä  ymmärrä niiden merkitystä, kuinka sitten tavallinen maailman ihminen. Jos ihminen on aidosti herkistynyt hengelliseen etsintään, niin tottakai hän alkaa muuttamaan käytöstään ja muita  asioita, jotka ovat lähinnä ulkonaisia ja muidenkin nähtävissä. Hän saattaa aktivoitua hengellisten tilaisuuksien kävijäksi ja muuta senkaltaista.

Parannusvaatimus tai kehoitus herättää luonnollisessa ihmisessä ajatuksen, että hänen olisi muutettava itseään sellaiseksi, että saisi Jumalan ja uskovaisten hyväksynnän. Näin ymmärretty parannus-sana on johtanut aivan päinvastaisiin ajatuksiin kuin mitä sana kääntyminen tarkoittaa. Parannus -sana antaa sellaisen kuvan, että ihminen on menossa “periaatteessa” oikeaan suuntaan, mutta on ikäänkuin joutunut sivuraiteelle. Tällaista tulkintaa puoltavat myös jotkut psykologiset opit, joita yhä enemmän virtaa myös seurakuntiin. Tämä oli perustavaa laatua oleva ajatus myös Jeesuksen ajan farisealaisessa ajattelussa. “Jeesuksen  näkökulmasta  ihminen  ja  ihmiskunta  eivät  ole vain sivuraiteella, vaan menossa täysin väärään suuntaan.


Sana synti ei Uudessa testamentissa tarkoita vain harha-askelta, vaan täydellistä poiskääntymistä.Tämä näkemys läpäisee koko Uuden testamentin. Jumalan valtakunta ei ole päämäärä, johon ihminen on pyrkimässä, vaikka hän onkin eksynyt, vaan se on täysi vastakohta sille, missä ihminen on.”On paljon kiistelty siitä, voiko ihminen ylipäätään vaikuttaa omaan pelastukseensa ja pyhitykseensä ja jos voi, niin kuinka paljon. Toiset ovat sitä mieltä, että tämä asia on ihmisen vallassa ja toiset sanovat, että ihminen ei voi tehdä yhtään mitään pelastuksensa hyväksi. Luultavimmin kumpikaan  ääripää  ei  ole  oikea.  Mutta  mikä  on  sitten  ihmisen osuus pelastuksessa?

Fredrik Wislöffin mielestä ihmisen valta näissä kysymyksessä on pelottavan suuri, ihminen voi nimittäin estää Jumalan työn itsessään: “Ainoa,  mitä  sielu  voi,  on  vetäytyä  pois.  Mutta  tämän  se voikin tehdä milloin tahansa.” Tämä estäminen tapahtuu yleensä kolmella tavalla. Ensimmäinen on koko kysymyksen selvä torjunta.
Toinen on asian  siirtäminen  tuonnemmaksi.  Kolmas  hyvin  tuhoisa muoto on se, että ihminen vastaa Jumalan kutsuun omalla toimeliaisuudellaan ja omilla ehdoillaan.Tällöin hänen uskonnollisuutensa saa johdettua hänet uskonnon harjoittajaksi ja evankeliumi ei pääse muuttamaan hänen sydäntään. Hän jää pohjimmiltaan entiselleen huolimatta monista hänen “kristillisistä” toiminnoistaan ja niistä asioista, joita hän kutsuu “uudeksi elämäksi”.

Kääntymisestä puhuttaessa hengellisessä julistuksessa tehdään kaksi toisistaan poikkeavaa virhettä:“Muutamat saarnaajat puhuvat kääntymisestä teroittamatta kyllin selvästi, että siinä tapahtuu ratkaisu. Korostetaan Jumalan työtä siinä määrin, että ihmisen oma ratkaisu jää syrjään. Mutta siitä seuraa, että edesvastuun suuruutta ei selitetä syntiselle, joka kuulee Jumalan kutsun. On varsin luonnollista, että sellainen julistus harvoin kannustaa kuulijaa tekemään ratkaisunsa heti.

Toiset sitä vastoin erikoisen jyrkästi ja voimakkaasti puhuvat ihmisen omasta ratkaisusta. Mutta he tekevät sen sillä tavalla, että kääntymisen jumalallinen puoli himmenee. Ihmisen ratkaisusta puhutaan tavalla, joka osoittaa, että vaillinaisesti käsitetään, mitä synti vaikuttaa syntisen tahtoon, ja että ihminen on täysin voimaton.”
“Ihmisen todelliseen kääntymiseen kuuluu aina kaksi asiaa: särkyminen lain vaikutuksesta ja turvautuminen Jeesukseen. Aito usko tulee sydämeen samalla hetkellä, kun totuuden valossa menetän uskoni itseeni ja kaikkeen omaani ja huudan avukseni Jeesusta”.

Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 456
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa