Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Meillä on vain yksi ainoa evankeliumi, jota me julistamme
Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma EmptyTänään kello 7:04 am kirjoittaja arkikalusto

» Kuka tuolla tulee ?
Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma EmptyEilen kello 10:07 am kirjoittaja Hellevi

» MITÄ PYHITYS ON?
Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma EmptyEilen kello 7:54 am kirjoittaja Hellevi

» Kristittyjen on tehtävä valinta - julistammeko tämän maailman ruhtinaan sanomaa vaiko Jeesuksen Kristuksen evankeliumia
Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma EmptyEilen kello 4:06 am kirjoittaja Rea Aalto

» HÄTÄRUKOUS P Paavolan puolestA
Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma EmptyTi Joulu 07, 2021 9:36 am kirjoittaja Admin

» Karmea totuus
Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma EmptyTi Joulu 07, 2021 8:40 am kirjoittaja arkikalusto

» Profetoista
Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma EmptyLa Joulu 04, 2021 9:20 pm kirjoittaja Morosus

» Tapio Puolimatka // Voiko meillä olla moraalinen velvollisuus kieltäytyä tottelemasta lakeja ja asetuksia?
Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma EmptyLa Joulu 04, 2021 8:04 am kirjoittaja Hellevi

» Kaikki näkyy Jumalan kiikarissa
Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma EmptyTo Joulu 02, 2021 6:46 pm kirjoittaja Morosus

Joulukuu 2021
MaTiKeToPeLaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kalenteri Kalenteri


Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma

3 posters

Siirry alas

Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma Empty Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma

Viesti kirjoittaja arkikalusto Pe Syys 16, 2016 9:58 am

Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma

Hengellisestä väkivallasta ei silti pidä syyttää liikkeiden rivijäseniä, sanoo tutkija Aini Linjakumpu

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1305995427374


Lisätietoa Aini Liljakummun tutkielmasta täällä

https://freepathways.wordpress.com/tag/aini-linjakumpu/

ja täällä

Aini Linjakumpu: Viranomaisten on puututtava hengelliseen väkivaltaan

https://freepathways.wordpress.com/2015/04/28/uskonnon-varjot/

arkikalusto
arkikalusto

Viestien lukumäärä : 1267
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma Empty Hengellinen väkivalta jättää syvät haavat

Viesti kirjoittaja jarrut Pe Maalis 20, 2020 3:02 am

Hengellinen väkivalta jättää syvät haavatTerve usko tuo elämään eheyttä ja iloa. Ahtaassa uskonnollisessa yhteisössä ihminen pahimmillaan sairastuu ja menettää uskonsa. Ahtaalla yhteisöllä on tietyt tuntomerkit. Kolme väkivaltaa kokenutta kertoo tarinansa.

Seurakunta tai uskonnollinen yhteisö on parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa palvella Jumalaa vapaasti omana persoonanaan. Sellaisessa yhteisössä vallitsee armo ja rakkaus ja ihmisillä on hyvä olla.

Kun yhteisössä hallitsevat armon sijaan laki ja tiukat säännöt, ollaan vaarallisilla vesillä. Silloin siirrytään helposti viisaasta ohjaamisesta ihmisen tahdon nujertamiseen ja manipulointiin.

Hengellisen väkivallan tai vallankäytön määritteleminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista, koska ihmiset kokevat asiat niin eri tavoin.

Jollekin yhteisön tiukat säännöt tuovat turvaa, kun toiselle ne aiheuttavat ahdistusta.

- Hengellinen väkivalta on salakavalaa. Uskonnollisen yhteisön ilmapiiri voi olla lämmin, mutta maailmankuva hyvin mustavalkoinen, kuvailee
Ahtaasta uskosta avarammalle -kirjan kirjoittanut opettaja ja kirjailija, FM Saara Karppinen.

Joissakin tapauksissa yhteisön jäsen voi löytää aiempien traumaattisten kokemusten vuoksi hengellistä vallankäyttöä tai väkivaltaa sieltäkin, missä sitä ei ole. Siksi arvioinnissa on syytä olla varovainen.

Ahtaan yhteisön tunnusmerkit


Ahtaalla yhteisöllä on monenlaisia yleisesti tiedossa olevia tunnusmerkkejä. Asioita ei ole yleensä lupa kyseenalaistaa, eikä johtajaa tai yhteisöä saa arvostella.

Ahtaalla yhteisöllä on ainoa oikea totuus, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki muut ovat väärässä. Sekä ulkopuolinen maailma että ihmiset nähdään pahoina ja moraalittomina ja omat jäsenet hyvinä.
- Vaikka yhteisön ulkopuolinen olisi yleisesti tunnettu kristillisestä vakaumuksestaan, voidaan häntä lahkon sisällä pitää epäuskoisena, kuvaa hengellistä väkivaltaa pro gradu -tutkielmassaan selvittänyt teologi Aila Ruoho.

Ahtaassa yhteisössä on määritelty tarkkaan, mitä jäsenen pitää tehdä ja mitä hän ei saa tehdä. Säännöt voivat liittyä ulkonäköön, harrastuksiin ja ihmissuhteisiin. Jäsentä saatetaan esimerkiksi vaatia jättämään seurakunnan ulkopuoliset ystävät.

Hyvin kontrolloivassa yhteisössä jäsen joutuu elämään tutkivan katseen alla, ja esimerkiksi hänen osallistumisaktiivisuuttaan saatetaan kytätä.
- Kyttääjä voi olla johtaja mutta yhtä lailla äiti, joka pitää lastaan kurissa Jumalan avulla, Saara Karppinen sanoo.

Jäseneltä saatetaan vaatia myös kohtuutonta sitoutumista yhteisöön, ja hänen odotetaan antavan kaiken vapaa-aikansa ja rahansa yhteisölle.

Saara Karppisen mukaan tiukkojen sääntöjen takana on usein hyvin ankara jumalakuva.
- Jumala nähdään tuomarina, joka koko ajan vaanii virheitä ja tykkää rankaista, ja ihmistä pidetään puolestaan heikkona ja pahana.
- Ihminen voi päästä ankarasta jumalakuvasta ja löytää armon elämäänsä, kun hän oivaltaa, että Jumalan perusolemus on muuta kuin äkäinen järjestyksenpitäjä ja rankaisija.

Profetiat manipulaation välineenä

Kaikenlaiset keinot, joilla halutaan nurjertaa ihmisen omat ajatukset uskonnon varjolla, luetaan hengelliseksi väkivallaksi. Keinot vaihtelevat pelottelusta syyllistämiseen, eristämiseen ja kontrollointiin.

Ihmisiä voidaan yrittää ohjailla esimerkiksi armolahjojen, kuten profetian lahjan, kautta. Sanomilla saatetaan pyrkiä vaikuttamaan jopa ihmisten ammatin- ja puolisonvalintaan.


Pohjoissuomalainen Arto meni aikoinaan naimisiin profetian perusteella.

- Eräs nainen soitti minulle ja kertoi saaneensa ilmoituksen Herralta, kenen kanssa minun tulisi mennä naimisiin. Kyseinen henkilö ei ollut käynyt mielessäkään. Aloin kyllä miettiä häntä ja etsin hänestä myönteisiä puolia. Aloimme seurustella ja menimme naimisiin, kertoo Arto, joka erosi puolisostaan vuosia myöhemmin.

Jotkut kokevat kielillä puhumiseen painostamisen hyvin ahdistavana. Eteläsuomalainen Satu koki Pyhällä Hengellä täyttymisen tullessaan uskoon, muttei alkanut puhua kielillä. Tämän vuoksi hän joutui seurakunnassa pari kertaa rukoustilanteeseen, jossa hänet yritettiin saada täyttymään Hengellä "oikein".
- En alkanut puhua kielillä, enkä tuntunut Jumalan läheisyyttä. Tilanne oli lähinnä nöyryyttävä ja epämiellyttävä. Tunsin itseni pitkään kakkosluokan uskovaksi.

Vaarallista vallankäyttöä tapahtuu toisinaan parantumiskokouksissa, joissa saatetaan kehottaa sairasta jättämään lääkkeet ilman, että hän on käynyt lääkärissä tarkistamassa, onko todella parantunut.

Sairautta saatetaan pitää myös porttikieltona palvelutehtäviin. Etelä-Suomessa asuva Jutta lauloi seurakunnan nuorten lauluryhmässä useamman vuoden ajan. Kun hän sairastui, häntä ei pyydettykään enää laulamaan.
- Sain kuulla samassa ryhmässä soittaneelta veljeltäni, ettei minua haluttu enää mukaan porukkaan. Ryhmänvetäjän mielestä jumalasuhteeni ei voinut olla kunnossa, koska olin sairas.

Toipuminen voi kestää vuosia


Hengellinen yhteisö voi parhaassa tapauksessa muuttua. Saara Karppinen rohkaiseekin keskustelemaan asioista seurakunnan johdon kanssa, jos se vain on mahdollista.

Jos asioista keskustelu ei ole mahdollista eikä ahdistavasta tilanteesta näy muuta ulospääsyä, on yhteisön jättäminen paras ratkaisu. Poislähteminen voi tuntua hyvin vaikealta, jos on liittynyt yhteisöön jossain elämän kriisivaiheessa.
- Usein ihminen ei uskalla lähteä pois, koska hänet saatetaan hylätä. Siksi lähtemiseen täytyy olla täysin valmis, Karppinen sanoo.

Etelä-Suomessa asuva Katja oli nuorena useita vuosia manipuloivia johtamismenetelmiä käyttävän nuorisopastorin johdettavana. Pastori pyrki vaikuttamaan nuoriin muun muassa profetioilla. Nämä yrittivät keskustella hänen kanssaan, mutta pastori ei nähnyt toiminnassaan mitään vikaa. Yksi kerrallaan nuoret lähtivät.

Katjalla toipuminen vallankäytöstä kesti monta vuotta.

- Kävin sielunhoidossa ja sisäisen eheytymisen palvelumuodoissa. Luin paljon kirjoja ja yritin selvittää, mitä oli tapahtunut. Otin myös täydellisen pesäeron kaikkeen karismaattisuuteen.
- Olen parantunut täydellisesti kokemuksestani, ja se on minulle suuri Jumalan ihme. Olen pystynyt antautumaan Jumalalle uudestaan, enkä pelkää enää karismaattisuutta tai armolahjojen käyttöä. Koen olevani nyt paljon vahvempi kristitty, ja nautin Jumalan palvelemisesta lahjoillani, vapaana ja omasta tahdostani.

Haastateltavien esimerkkihenkilöiden nimet on muutettu.


Lähteet:
Karppinen, Saara: Ahtaasta uskosta avarammalle. Päivä Oy. 1994.
Ruoho, Aila: Päästä meidät pelosta - Hengellinen väkivalta uskonnollisissa yhteisöissä. Pro gradu -tutkielma. 2010.
http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/usko/3258/hengellinen_vakivalta_jattaa_syvat_haavat
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2664
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma Empty Vs: Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma

Viesti kirjoittaja jarrut Pe Maalis 20, 2020 3:14 am

Joissakin tapauksissa yhteisön jäsen voi löytää aiempien traumaattisten kokemusten vuoksi hengellistä vallankäyttöä tai väkivaltaa sieltäkin, missä sitä ei ole. Siksi arvioinnissa on syytä olla varovainen.

Vallankäyttäminen tai väkivallan kokeminen on järkyttävää, kun ihminen tulee
uskoon maailman helvetistä, ja seurakunnassa johon hän pääsee
aivan kuin turvaan, onkin pahempi helvetti.

En usko tuohon; "Joissakin tapauksissa yhteisön jäsen voi löytää aiempien traumaattisten kokemusten vuoksi hengellistä vallankäyttöä tai väkivaltaa sieltäkin, missä sitä ei ole". Pikemminkin se on niin, kun  kerran on palanut
osaa karttaa tulta, he huomaavat sen heti helpommin, kuin muut.
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2664
Join date : 24.10.2013

Hellevi likes this post

Takaisin alkuun Siirry alas

Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma Empty Vs: Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma

Viesti kirjoittaja Hellevi Ke Syys 22, 2021 4:01 am

"En usko tuohon; "Joissakin tapauksissa yhteisön jäsen voi löytää aiempien traumaattisten kokemusten vuoksi hengellistä vallankäyttöä tai väkivaltaa sieltäkin, missä sitä ei ole". Pikemminkin se on niin, kun kerran on palanut
osaa karttaa tulta, he huomaavat sen heti helpommin, kuin muut."


Pikemminkin se on niin, kun kerran on palanut
osaa karttaa tulta, he huomaavat sen heti helpommin, kuin muut.

Näin on.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1160
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma Empty Vs: Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma

Viesti kirjoittaja jarrut Pe Loka 15, 2021 6:21 am

Tämän päivän Helluntailaisuuskin on monin paikoin juuri
tuota Aili Liljakummun valaisemaa hengellisyyttä.
Kontrollisystemi on toiminnassa havaittavasti.
Harhaoppien myötä monia muitakin
epäraamatullisia toimintoja on lisääntynyt jo entisestäänkin
epähengelliseen maastoon.

jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2664
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma Empty Vs: Tutkija: Uskonnollisten liikkeiden hengellinen väkivalta on Suomessa merkittävä ongelma

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa