Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
Kesäkuu 2021
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit

Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit

Viesti kirjoittaja arkikalusto Ma Toukokuu 27, 2019 4:29 am


Kirjoittaja Topias Haikala
Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivitKirkon pitäisi pysyä Raamatussa ja julistaa pelastusta, sanovat herätysliikkeiden konservatiivit. Sen sijaan kirkko kaivaa omaa hautaansa.


Olipa kerran kaksi professoria Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.
Dogmatiikan professori Osmo Tiililä (1904–1972) oli aikansa luterilaisten konservatiivien johtohahmoja, joka korosti henkilökohtaisen uskon merkitystä.Hänen seuraajansa, dogmatiikan professori Seppo A. Teinonen (1924–1995), oli katolisesta kirkosta ja klassisesta mystiikasta kiinnostunut ekumeeninen ajattelija, jonka mukaan kirkko ja kaste kantoivat kristittyä – ei niinkään henkilökohtainen uskonratkaisu.
Tiililä ja Teinonen olivat paljosta eri mieltä, mutta yhden kunniamaininnan Teinonen antoi Tiililälle: hänen mukaansa Tiililä ymmärsi, mistä uskonnossa on kyse.

– Ja minä en ole ihan varma, ymmärtääkö meidän kirkkomme sitä enää, jatkaa Timo Junkkaala.
Junkkaala on kirkkohistorian dosentti, joka jäi pari vuotta sitten eläkkeelle Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtajan tehtävästä. Sitä ennen hän työskenteli pappina Suomen Evankelisluterilaisessa Opiskelija- ja Koululaislähetyksessä eli OPKOssa.

Raamattuopisto ja OPKO ovat konservatiivien linnoituksia, ja monet niiden kannattajista ovat Junkkaalan kanssa samaa mieltä: luterilainen kirkko on luhistumassa – ja saa syyttää siitä lähinnä itseään.

Jos kirkossa puhutaan samoista asioista kuin päivän uutisissa, miksi ihmiset menisivät kirkkoon?

– Timo Junkkaala

Junkkaala tietää myös, että kirkon eri ryhmittymillä on kovin vähän halua kuunnella toistensa kritiikkiä. Siksi hän suhtautui tähänkin haastatteluun varauksella. Kirkko ja kaupunki näyttäytyy monille kirkon liberaalin siiven äänenkannattajana. Harvalla konservatiivilla on ikävä lehden edellistä päätoimittajaa Seppo Simolaa, jonka törkymoottori suolsi pommeja heidän niskaansa.

Timo Junkkaala sitä vastoin puhuu kieli keskellä suuta. Esimerkiksi edellisen Simolaa koskevan lauseen sai hänen puolestaan jättää juttuun vain, jos tehdään selväksi, että se ei ole hänen suustaan. Junkkaala ei myöskään haluaisi pörrätä kysymyksissä samaa sukupuolta olevien avioliitosta tai naispappeudesta, koska ne ovat vain jäävuoren huippu. Oleellista on jokin aivan muu.

– Tämä kirkko laiminlyö teologian ja unohtaa menneisyytensä. Uskonpuhdistuksen merkkivuonnakin toistellaan, että kirkkoa tulee jatkuvasti uudistaa, mutta ei Luther niin ajatellut. Hän halusi palata Raamattuun, Junkkaala selittää.

– Jos ajatellaan, että kirkon piti muuttaa tämä maailma, niin nyt on käynyt toisinpäin. Maailma muuttaa kirkkoa.
Ongelman ydin on yksinkertainen: kirkko ei keskity siihen, mihin sen pitäisi: Jumalaan ja tuonpuoleiseen.

– Jos kirkossa puhutaan samoista asioista kuin päivän uutisissa, miksi ihmiset menisivät kirkkoon?


Demokratia on kirkon kompastuskivi


Yksi kirkon kompastuskivi on demokratia, Timo Junkkaala ajattelee.
Kirkon pitäisi puhua Jumalasta, ja Jumala puhuu ihmisille Raamatussa.
Jos kirkon asioista päättävät ihmiset eivät sitoudu Raamattuun, kirkko on tuuliajolla.
Juuri niin Suomen luterilaisessa kirkossa Junkkaalan mukaan tapahtuu.
– Jumalan sanan pitäisi olla se ainoa ääni, joka kirkolla on. Jos kirkko sen kadottaa,
se on vain tämän maailman kaiku, Junkkaala sanoo.

Kirkon ylin päättävä elin on kirkolliskokous. Seurakuntien luottamushenkilöt äänestävät kirkolliskokoukseen edustajansa, ja edustajat päättävät kirkon opista äänestämällä. Demokraattisen menetelmän ja Jumalan sanan yhdistäminen näyttää Junkkaalasta olevan vaikea tie. Ei hän osaa suoralta kädeltä sanoa, miten kirkon hallinto pitäisi järjestää – mutta ei ainakaan näin.

– Mitä malleja tässä syntiinlankeemuksen maailmassa sitten voisi olla, Junkkaala hymähtää.
– Jumalan sanasta ja kirkon tunnustuksesta ei kuitenkaan voi päättää äänestämällä.
Helsingin piispanvaalit käytiin 16. elokuuta. Timo Junkkaala asuu Helsingissä,
mutta hän ei päässyt osallistumaan paimenen valintaan. Kun Irja Askola valittiin
Helsingin piispaksi, Junkkaala päätti siirtyä Helsingin hiippakunnasta Espoon hiippakuntaan.
Hänen työpaikkansa sijaitsi Espoon puolella, mutta asiaan vaikutti myös piispan sukupuoli.
– Olen lukenut Raamattuni niin, ettei piispan virka kuulu naiselle.
Muistutan, että olen tässä samalla kannalla kuin kristikunnan enemmistö.

Kysytään silti: miltä ehdokkaat Jaana Hallamaa, Kaisamari Hintikka ja Teemu Laajasalo vaikuttivat?
– Kolme enemmän tai vähemmän liberaalia ehdokasta, Junkkaala toteaa.
– Minultakin kyseltiin, eikö herätysliikeväellä ole omaa ehdokasta. Sanoin, että ei ole eikä ole syytä asettaa, koska ei sellaisilla ole täällä mahdollisuuksia.

Kirkon liberalisoituminen näyttää tosiaan edenneen pisimmälle pääkaupungissa. Maaseutu tulee hitaasti perässä.
– Olen käynyt Kallion kirkossa jonkun kerran, ja Laajasalon saarnoissa on hyviä puolia. Kuten eräs henkilö kysyi minulta: "Oletko pannut merkille, että Kallion kirkossa saarnataan Jeesuksesta?"
Junkkaala nauraa.
– Että se pitää erikseen sanoa!

Raamattu ei ole helppo kirja

Konservatiivikristityt vetoavat usein logiikkaan. Jumala on luonut ihmisen ja ilmoittanut itsensä Raamatussa. Jos Raamattu sanoo jotain, sillä mennään. Yksi plus yksi on kaksi.Timo Junkkaala on teologian tohtori – siis tiedemies. Hänen mielestään Raamatun ja sen syntyhistorian tieteellinen tutkiminen on hyvä asia, mutta johtopäätöksissä voidaan mennä liian pitkälle.
– Kirkon ja kristillisen uskon perustaksi ei sovi käsitys, jonka mukaan Raamatussa on vain ihmisten käsityksiä Jumalasta, Junkkaala selittää.

Jumalan sanan pitäisi olla se ainoa ääni, joka kirkolla on.
– Timo Junkkaala


Ei Raamattu Junkkaalankaan mielestä ole helppo kirja. Päinvastoin:
sen kanssa saa painia. Kun tulee siihen ikään, että kaverit ympärillä alkavat kuolla,
Raamattua pitää todella ravistella. On kysyttävä, minkä varassa tässä mennään.
Mitä Raamattu sitten antaa isoja kysymyksiä pohtivalle?
– Minusta tuntuu, että meillä ei ole muuta vastausta kuin se,
että Kristuksen työssä ja syntien anteeksiantamuksessa on
se ainoa mahdollisuus tässä elämässä. Ja kuolemassa.
Onko se tyydyttävä vastaus?

Junkkaala huokaa syvään.
– Siinä määrin kuin tyydyttävää vastausta voi saada.
Elämän ja kuoleman kysymysten edessä on niin paljon avointa,
niin paljon vaikeaa. Mutta Jumalan sanan varassa on
hyvä mennä silloinkin, kun ei ymmärrä.


Mies, joka ei kelvannut papiksi


Leif Nummela istuu Helsinki–Vantaan lentokentän kakkosterminaalin aulassa ja juo kahvia. Nummela on konservatiivikristillisen Uusi tie -lehden päätoimittaja ja kirkolliskokouksen maallikkojäsen. Hänen poikansa on ollut lähetystyössä Japanissa, ja tänään poika palaa kotiin.
– Tämä on merkillinen pallo, Nummela sanoo.

– Hirveä määrä ihmisiä kärsii suunnattomasti. Ihmisten elämä on lyhyt, synkkä ja kurja. Mikä sen tarkoitus on?
Sitä Nummela mietti 15-vuotiaana. Hän päätteli, että jos on olemassa Jumala, se muuttaisi kaiken. Kun Nummela tuli uskoon, hän huomasi, että niin se muuttikin. Nummela kuului luterilaiseen kirkkoon ja oli käynyt rippikoulun. Hänestä alkoi kuitenkin näyttää, että uskonsa vakavasti ottavat ovat muualla: helluntaiseurakunnissa ja niin sanotuissa vapaissa suunnissa.

Tämä näyttää kirkolta, jossa ongelmat eivät helpotu vaan syvenevät.
– Leif Nummela

– Mietin, pitäisikö minunkin lähteä vapaisiin suuntiin. Yllättävää kyllä, näiden vapaakirkollisten nuorten neuvo oli, että ei, älä lähde minnekään. Pidä uskosi ja pysy luterilaisessa kirkossa. Meidät on ensisijaisesti kutsuttu palvelemaan siellä, missä me olemme, Nummela selittää. Tänne hän jäi, ja nyt Nummela kertoo olevansa ilolla vakaumukseltaan evankelisluterilainen.Nummela on tehnyt uransa lähinnä Kansanlähetyksen leivissä. Kansanlähetys kuuluu niin sanottuun viidesläiseen ryhmittymään, johon kuuluvat myös Suomen Raamattuopisto ja OPKO. Leif Nummela tajusi nopeasti, etteivät hänen laillaan ajattelevat ole kirkkoon oikein tervetulleita. Hän halusi papiksi, mutta se ei ollut mahdollista.

– Tietyllä konservatiivisella vakaumuksella varustettu ihminen ei voi iloisin ja vapain sydämin tulla vihityksi papiksi tähän kirkkoon. Yksikään piispa Suomessa ei tänä päivänä ole valmis vihkimään sinua, jos vakaumuksesi on, että naispappeus ei ole Raamatun mukaista, Nummela selittää. Se on monien konservatiivien mielestä outoa. Paavalihan toteaa ensimmäisessä kirjeessään korinttilaisille selvästi: "Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa, naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua." Silti kirkolliskokous hyväksyi naispappeuden vuonna 1986.

Kun seinä nousi vastaan, Leif Nummela päätti hakea pappisvihkimyksen Inkerin luterilaisesta kirkosta Venäjältä. Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa hänellä ei ole pappisoikeuksia.

Kysymys avioliitosta on enemmän kuin kysymys avioliitosta.

Kun puhutaan kirkon jakautumisesta, keskustelu menee nopeasti samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon. Kysymys avioliitosta ei Leif Nummelan mukaan kuitenkaan ole pelkästään kysymys avioliitosta. Pohjimmiltaan kysymys on jälleen Raamatusta.
– Sen voisi ilmaista näin, Nummela selittää.
– Me tiedämme, mitä Raamattu sanoo tästä. Jos Raamattu on tässä asiassa ihan perusteellisesti väärässä, Raamatun suhteen tulee niin suuri luottamuspula, että kirkko ei selviä siitä. Se repeää.
Siltä varalta, että joku ei tiedä mitä Raamattu sanoo, lukekaamme taas Paavalia: "Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet", ja niin edelleen.

Jos ei usko Jeesukseen, joutuu kuoleman jälkeen helvettiin. Ei ne puhu siitä.
– Leif Nummela

Repeämisiä on Nummelan mukaan käynyt jo esimerkiksi anglikaanikirkossa ja Yhdysvaltain luterilaisissa kirkoissa.  Jotkut ehdottavat, että kirkon sisällä voisi suvaita monenlaisia näkemyksiä. Yhdet vihkikööt samaa sukupuolta olevia pareja ja toiset olkoot vihkimättä. Nummelan mielestä malli ei toimi.
– Miten hahmotat kirkon, jossa alttarilla yksi pappi vihkii kaksi samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa, ja samassa seurakunnassa toinen pappi sanoo, että tämä on syntiä? Se ei ole uskottavaa. Nummela korostaa, että luterilaisessa kirkossa tehdään myös paljon hyvää. Diakonia auttaa ihmisiä ja hengellisesti laadukasta opetustakin on. Railot vain alkavat käydä aika isoiksi.
– Tämä näyttää kirkolta, jossa ongelmat eivät helpotu vaan syvenevät.

Kirkon suurin virhe

Leif Nummela kehottaa kuuntelemaan, mistä Suomen luterilaisen kirkon piispat puhuvat, kun he avaavat suunsa mediassa.
Turvapaikanhakijoista, yhteiskunnasta, luonnonsuojelusta ja sen sellaisesta.
– Eivät siitä, että Jeesus on Jumalan Poika joka kuoli meidän puolestamme ja että meidän pitäisi uskoa häneen päästäksemme taivaaseen. Jos ei usko Jeesukseen, joutuu kuoleman jälkeen helvettiin. Ei ne puhu siitä, Nummela toteaa.
Mistä se johtuu?
Nummela naurahtaa.
– Liian hyvä kysymys. Minä en tiedä.
Kohta hän toteaa, että mahdollisia syitä on kolme. Yksi vaihtoehto on, että piispat eivät usko kirkon sanomaan. Toinen vaihtoehto on, että he eivät pidä sitä tärkeänä. Kolmas vaihtoehto on, että he pelkäävät.
– Kaikki kolme ovat äärimmäisen huonoja vaihtoehtoja.
Nummela uskoo, että ongelman varsinainen ydin ei kuitenkaan ole kysymys avioliitosta tai edes Raamatusta. Ydinkysymys on kysymys Jumalasta.
– Onko Jumala oikeasti olemassa? Onko Jeesus oikeasti ainoa tie hänen luokseen? Jos näistä ollaan yksimielisiä, ollaan jo niin pitkällä, että voidaan alkaa keskustella muusta.
Jumala-kysymyksen suhteen kirkko on Nummelan arvion mukaan aika selvillä vesillä. Kyllä papit uskovat Jumalaan.

Jeesus-kysymys sen sijaan on monille karikko.
– Osallistuin vuonna 2015 Kouvolan kirkkopäivillä paneeliin, jossa oli viisi pappia ja yksi piispa. Yksikään heistä ei voinut seistä sen takana, että Jeesus on ehdottomasti ainoa tie.Niin Jeesus itse sanoo Johanneksen evankeliumissa: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani."

Sitä kirkon pitäisi Leif Nummelan mukaan julistaa. Kun joku mainitsee luterilaisen kirkon, ihmisten pitäisi ajatella, että ah, se on se paikka jossa puhutaan koko ajan Jeesuksesta.
– Mutta sitä sinä et kuule.

Lisäys 11.9. kello 13.45: Jutun julkaisun jälkeen tulleen lukijapalautteen mukaan alussa kuvattu Seppo A. Teinosen kommentti ei olisikaan koskenut Osmo Tiililää vaan Uuras Saarnivaaraa. Kyseisen kohdan oikeellisuuteen on siis syytä suhtautua varauksella. Timo Junkkaalan näkemyksiin mahdollinen virhe ei vaikuta.

arkikalusto
arkikalusto

Viestien lukumäärä : 1120
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty kommentti

Viesti kirjoittaja Stiina Ma Toukokuu 27, 2019 9:51 am

Crying or Very sad En tykännyt tietenkään tästä, vaikka osittain samaa mieltä ja uuspietisti olen lähinnä itsekin. Lauri Thurènin mielestä Semmoista Raamatunlausetta ei ole, kuin tässä vedotaan. (Minunkin lukemassani on)???

""Naisen rooli, mitätön on perua antiikin ajasta.
Silloin ei paimenia, eikä naisia ja lapsia laskettu miksikään, ei vanhuksia tai sairaita, ainoastaan asekelpoiset miehet, jotka nykyisin juoksentelevat pitkin ja poikin Saksan ja Tanskan moottoriteitä, uusissa Adidas kuteissa, ja sormissa kultaa, kuten tango laulajilla.
Vain nämä laskettiin, mutta lasketaanko nyt? Ei, sillä nämä rahan onkijat ovat niin arkoja, että jättivät vanhukset sinne, ja lähtivät livohkaan.
Mutta kirjoitukseesi.
Israel on aina huolehtinut vanhuksista, sairaista sekä naisista.
Pakan samalla alueella ei. mm eräs mullah tutki Koraania ja tuli siihen tulokseen, että jaos miehellä on vaikeuksia ja nälkä, voi Hän tappaa vaimonsa henkensä pitimiksi ja syödä Hänet?
Näin Koraani.
Raamatussa, siis Vanhassa Testamentissa nainen oli aika huomioitu, He jopa opettivat Tanakia kuninkaiden lapsille ja onhan yksi Kirjeenkin naisen kirjoittama.
Uudessa Testamentissa on yksi seurakunta, Korintti, jossa naiset käskettiin olla hiljaa, ja kysyä asioista kotona mieheltään.
Miksi, siksi kun naiset olivat saaneet seksuaalisella keinolla vallan Temppelissä, jossa oli kymmeniä ”Temppelihuoria”.
Näin heille tuli itsetuntoa ja kun eivät päässeet puheen aikaan sisälle, vaan jäivät avoimien ikkunoiden taakse ja eivät hyvin kuulleet, joten huutelivat; - mitä sanoit, miksi sanoit yms.
Tätä Paavali oikaisi, kuten myös niitä Temppeli huoria.
Ei KETÄÄN MUUTA NAISTA.
Mutta onko nainen opettajana muualla, kyllä ilman rajoitteita.
Panen muutama.
Euodia Fil. 4:2-3 nainen, kreikkaa
Priscilla (Prisca) Room. 16:3 nainen, latinaa
Syntyke Fil. 4:2-3 nainen, kreikkaa
Lukekaa, niin näette, vihaako Pave naisia, ja turha Häntä on vanhaksi pojaksi haukkua, oletteko varmoja siitä.
Nythän vain SRK vastoin Raamattua heittää naiset vain synnyttämään.
Kes."

Voi olla vaikea lukea, koska kirjaimia puuttuu yms. Uskon näin ja niihin Raamatun tutkijoihin, jotka ovat tulleet Raamatun perusteella toisiin aatoksiin naispappeuden kieltämisestä. (Usko horjuisi, vaan en Jeesusta kieltää pystyisi. Ihmettelisin kylläkin ristiriitaa naisen halveksimiseta teoriassa, mutta kunnioittamisesta käytännössä)- Minusta naispappeuden kieltäminen ei ole perusteltua Raamatulla, vaikka en teologi olekaan ollenkaan. Pelkkä sydämen uskova vain. Ainoa peruste sille on pitkä, vanha käytäntö, josta on aina ollut poikkeuksia. Uskonnollisuus sotkee monessa muussakin asiassa käsitteitä, niin kuin se selibaatti vaatimus yms. pukeutumiset ja rituaalit.)

Uskallan siis puolestani Kolmiyhteisen Jumalan edessä sanoa, että naispappeuden torjujat ovat väärässä. Kaikki me oolemme monessa kohtaa väärässä kylläkin ja Armo riittää meille Kristuksen tähden, kun siis uskomme. I love you

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty Vs: Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit

Viesti kirjoittaja arkikalusto Ke Toukokuu 29, 2019 7:28 am

Paras esimerkki naistakin kunnioittavasta asennoitumisesta on meidän Herramme Jeesus Kristus. Hän ei mennyt aikakautensa enemmistön mukana, että naisen arvo ihmisenä oli miehestänsä riippuvainen.
Jeesus ei laittanut naisia vähempiarvoisten lokeroon, vaan nosti heidät Jumalan edessä arvokkaiksi ihmisiksi, siinä kuin mieskin.

Aivan eri asia on kuitenkin pappien paimenten ja seurakunnan johtajien tehtävät, Raamatussa ne on Jumala määrännyt miehille. Täällä Vapaasanalla on tästä aiheesta monia kirjoituksia, joita olisi mielenkiintoista kerrata.

Mielipide eroavaisuuksista ei kannata väitellä, sillä Jumalan Sana on tässä se korkein auktoriteetti. Valitettavaa on tietenkin, ettei sitä aina noudateta, vaan toimitaan omien sääntöjen mukaan.

Apostoli Paavalilla oli kuten mainitsit, Stiina, sisaria apulaisinaan, ja Apostolilla oli Jeesuksen Hengen kautta tullutta viisautta ja arvonantoa sisaria kohtaan. Olisi kuitenkin vastoin Raamatun ilmoitusta sanoa, tai olettaa, että he olisivat olleet johtajia paimenia taikka pappeja.
arkikalusto
arkikalusto

Viestien lukumäärä : 1120
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty kommentti

Viesti kirjoittaja Stiina Ke Toukokuu 29, 2019 9:08 am

Olen vilpittömästi pahoillani, että joudun olemaan eri mieltä. En osaa pulliaisena syvästi perustella Raamatun tulkintaani. Siksi puoli salaa toivon, että kirkko avaisi riitelemättä keskustelun naispappeudesta uudestaan, että voisin minäkin pohtia uudestaan puolesta ja vastaan asiaa. Lienee mahdotonta luulen. Kristillistä on kuitenkin näissä kysymyksissä antaa toiselle kristitylle omantunnon vapaus, koska emme voi olla toisen omantunnon vartioita, perustella vain tulkintamme. Jos ei ole toisinajattelijalle tilaa, niin sitten vasta voisi erota rakkaudessa kuitenkin. Jos enemmistö voittaa, pystyn naispappeusasiassa olemaan rehellisesti molempien kannalla, jos naisia kohdellaan tasa-arvoisesti kirkossa ja heillä on omat arvostetut armolahjansa käytössä, kiitos.
Sukupuolineutraaliavioliittolaki kirkossa on taas aivan mahdoton, luonnoton ajatus. Enkä voi ymmärtää, miksei joku ymmärrä, sanakin on ihan hirveä. Armo ja anteeksianto Kristuksen täytetyn työn takia saa riittää tämmöistä harrastaville siinäkin asiassa. Syntiä ei saa suosia, vaikka se anteeksianto onkin täydellinen. Kirkon tehtävä ei ole mielistellä ihmisten loputtomia tarpeita, vaan julistaa Kristusta, että kaikki pääsisivät siitä osalliseksi ja pysyisivät uskossa. Kirkon on kiire tehdä oma parannus, kun on saanut ja saa syntinsä ja virheensä anteeksi nyt ja tulevaisuudessa. Olisi palattava siihen, että uskonsa menettäneet työntekijät ja - yleisö vain kuuntelisivat eivätkä toimisi. Olisi mentävä ajoissa eläkkeelle, jos ei saa maallista työtä tilalle. Luterilaisen kirkon tulisi toimia nykyelämään soveltaen Lutherin Raamatullisten periaatteiden mukaan. Selviää edelleen pitkälle. Toisuskoiset ja ateistit eivät saa opettaa kirkossa. Uskovalle ja tosissaan etsivälle vanha luterilainen jumalanpalvelus ei ole tylsä, vaan erittäin siunaava, vaikka ei tekisi yhtään mitään konkreettista. Uskominen riittää. Kynttilöiden sytyttäminen ja kilpailu kahvipöydässäkin saattaa vain häiritä yms. Ihmiset ovat aina kilpailevia paremmuudesta, joten kirkossa sellaista tulisi välttää. Tätä voisi jatkaa pitkään, mutta voimani ovat vähäiset. I love you

Minulle naispappeudelle ei siis ole Raamatun mukaan estettä, enkä ole löytänyt muuta kuin enemmistön käytännön vanhastaan. Se on vääränä käytäntönä johtanut suuren osan miehistä tekemään jatkuvaa syntiä luullessaan Jumalan tahtovan, että he ovat naisen yläpuolella hengellisissä asioissa Jumalan edessä. Siitäkin on tullut yleinen käytäntö niin maallisissakin kuin muissakin uskonnoissa yleensä. Ja toisin käyttäytyvää miestä on halveksittu. Kristityllä ei saa olla niin. Siitä voisi päätellä, että Jumala todellakin loi ja tarkoitti naisen alempiarvoiseksi sukupuolensa vuoksi. Niin ei voi teologisesti eikä kirjaimellisestikaan Raamatun perusteella uskoa. Kyllä se taas on se synti, mikä meidät niin helposti sitoo.
Maallistuminen kirkossa on erittäin turmiollista, samoin tietenkin hurmahenkisyys (väärät armolahjat, armolahjojen väärinkäyttö). I love you

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty Vs: Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit

Viesti kirjoittaja arkikalusto To Toukokuu 30, 2019 7:15 am

-- osan miehistä tekemään jatkuvaa syntiä luullessaan Jumalan tahtovan, että he ovat naisen yläpuolella hengellisissä asioissa Jumalan edessä. Siitäkin on tullut yleinen käytäntö niin maallisissakin kuin muissakin uskonnoissa yleensä. Ja toisin käyttäytyvää miestä on halveksittu. Kristityllä ei saa olla niin. Siitä voisi päätellä, että Jumala todellakin loi ja tarkoitti naisen alempiarvoiseksi sukupuolensa vuoksi. Niin ei voi teologisesti eikä kirjaimellisestikaan Raamatun perusteella uskoa. Kyllä se taas on se synti, mikä meidät niin helposti sitoo.

Mitä tällaisesta näkökannasta sanottaisiin:

Jumala loi naisen miehelle avuksi.1.Mooseksen kirja:
2:18 Ja Herra Jumala sanoi: "Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva.

Mies on naisen pää: 1 Korinttolaiskirje11:3 Mutta minä tahdon, että te tiedätte sen, että Kristus on jokaisen miehen pää ja että mies on vaimon pää ja että Jumala on Kristuksen pää.


Nainen on niin kuin heikompi astia:  1.Pietarin kirje:
3:7 Samoin te, miehet, eläkää taidollisesti kukin vaimonne kanssa, niinkuin heikomman astian kanssa, ja osoittakaa heille kunnioitusta, koska he ovat elämän armon perillisiä niinkuin tekin; etteivät teidän rukouksenne estyisi.

Mies ja nainen on  luotu erilaisiksi.
Kaiken Luoja on nähnyt miehet sopivammiksi toimittamaan hegellisiä toimintoja kuin naiset.

1.Timoteuksen kirje:
2:1 Minä kehoitan siis ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta,
2:2 kuningasten ja kaiken esivallan puolesta, että saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa.
2:3 Sillä se on hyvää ja otollista Jumalalle, meidän vapahtajallemme,
2:4 joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden.

2:5 Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus,
2:6 joka antoi itsensä lunnaiksi kaikkien edestä, josta todistus oli annettava aikanansa,
2:7 ja sitä varten minä olen saarnaajaksi ja apostoliksi asetettu - minä puhun totta, en valhettele - pakanain opettajaksi uskossa ja totuudessa.

2:8 Minä tahdon siis, että miehet rukoilevat, joka paikassa kohottaen pyhät kädet ilman vihaa ja epäilystä;
2:9 niin myös, että naiset ovat säädyllisessä puvussa, kaunistavat itseään kainosti ja siveästi, ei palmikoiduilla hiuksilla, ei kullalla, ei helmillä eikä kallisarvoisilla vaatteilla,
2:10 vaan hyvillä teoilla, niinkuin sopii naisille, jotka tunnustautuvat jumalaapelkääviksi.

2:11 Oppikoon nainen hiljaisuudessa, kaikin puolin alistuvaisena;
2:12 mutta minä en salli, että vaimo opettaa, enkä että hän vallitsee miestänsä, vaan eläköön hän hiljaisuudessa.
2:13 Sillä Aadam luotiin ensin, sitten Eeva;
2:14 eikä Aadamia petetty, vaan nainen petettiin ja joutui rikkomukseen.
2:15 Mutta hän on pelastuva lastensynnyttämisen kautta, jos hän pysyy uskossa ja rakkaudessa ja pyhityksessä ynnä siveydessä.
arkikalusto
arkikalusto

Viestien lukumäärä : 1120
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty KIITOS!

Viesti kirjoittaja Stiina To Toukokuu 30, 2019 8:54 am

I love you
Näihin juuri minäkin haluaisin selvyyttä, muutakin kuin, että ei koske enää ei patriaattista yhteiskuntaa. Missään tapauksessa patriaalisuus (taivutankohan oikein?) ei olisi kristillistä nykymaailmassa (hui!). Sen muistan kyllä, että Jeesuksen luonne ei ollut patrialkaalinen ollenkaan, vaikka lähimmät mukana kulkevat (apostolit) olivat miehiä. Kuinka toisin olisikaan voinut olla? Silti esim. Marialla ja Martalla oli mielestäni yhtä tärkeä asema.
Tuo "avuksi" sana luomiskertomuksessa on käännöskukkanen. Tarkoitetaan tasa-arvoista kumppania (nykykielellä ymmärrettynä). Muistaakseni Paavalillakin on kuitenkin (tai jollain apostolilla) kirjeissä parikin kertaa lause, jossa Jumalalle ei ole skyyttalaista, kreikkalaista, naista tai miestä, vaan kaikki ovat yhtä Jeesuksessa Kristuksessa. Yleinen Raamatun henki huokuu Paavalin näitä mainitsemiasi lauseita lukuunottamatta tasa-arvoa yms. naista kunnioittavaa, vaikka yhteiskunta oli syvästi patrialkaalinen. Jeesuksen kunnioitus äitiään kohtaan ja huolehtiminen hänen hengellisyydestäänkin naisena eikä miehen kautta, mielestäni.
Paavalia on pidetty noiden kirjoitusten takia naisvihaajana ja toiset tutkijat, että on tarkoitettu määrättyjä rasittavia, ei vielä uskossa olevia naisia ja heidän kuriin laittamistaan. Tiedä sitten, mutta kova on puhe naisia vastaan Jumalan auktoriteetilla Paavalilla. Ei sitä voi olankohautuksella ohittaa.
Erilaisia ollaan, mutta ei vähemmän arvokkaita Jumalalle ainakaan. Kyllä se on koko maailman synti, mikä tämän alistuksen on luonut ja johon ei edes maallinen ymmärrys täysin pure. Tähän nykyiseen tasa-arvoon on ollut pitkä tie. Mielestäni se on siis kristillistä, samaten kaikkien ihmisten: sairaiden, vammaisten, homojen, tyhmien, hullujen, valkoisten, mustien, punaisten, ja keltaisten sekä ei kristittyjen täysi ihmisarvo on kristillistä. I love you
Teodikean-ongelmaa kukaan ei ole pystynyt ratkaisemaan (Jumala ei salli?). Silti on kristillistä auttaa kaikkia niin paljon kuin pystyy ja voi, vaikka se on vaarallistakin täällä synnin ja kärsimyksen maailmassa. Siksi on annettava tässä asiassa omantunnonvapaus kaikin puolin ja pyrittävä rauhallisesti miettimään ja keskustelemaan, josko sitten tulisi yksimielisyys. Riiteleminen on syntiä, vaikka olisi oikeassakin. Sitä ei aina voi välttää täällä synnin maailmassa sitäkään.

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty Vs: Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit

Viesti kirjoittaja Hellevi To Kesä 06, 2019 8:59 am

Paavalia on pidetty noiden kirjoitusten takia naisvihaajana ja toiset tutkijat, että on tarkoitettu määrättyjä rasittavia, ei vielä uskossa olevia naisia ja heidän kuriin laittamistaan. Tiedä sitten, mutta kova on puhe naisia vastaan Jumalan auktoriteetilla Paavalilla. Ei sitä voi olankohautuksella ohittaa.


Hmm..
Eiköhön Apostoli Paavali ollut leski! Tuskin Hän mikään naisvihaaja oli.
Jukka Norvanto vahvisti sen, mitä itsekin tiesin, luennollaan,
https://vapaasana.swedishforum.net/t2246-raamattu-kannesta-kanteen-66-kirjaa-aanitiedostoina

http://rkk-sansa.net/kuuntele/ kannattaa kuunnella ko. raamatunpaikat!
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1061
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty Vs: Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit

Viesti kirjoittaja Stiina Pe Kesä 07, 2019 8:21 am

Täytyy yrittää vielä kuunnella, kiitti! Norvanto on ihan rehellisesti alusta alkaen kertonut olevansa naispappeuden torjuja "änkyrä". Kunnioitan näkemystä ja muutenkin hänen luterilaista teologiaansa. Minä kunnioitan kuitenkin myös vastakkaisia näkemyksiä ja haen myös sieltä hyväksyttäväksi näkemyksiä.
Ongelmani on, että hyväksyn molemmat tulkinnat, mutta olen kallistumassa yhä enemmän naispappeuden hyväsymisen puolelle Raamatullisena näkemyksenä. Omissa henkilökohtaisissa tunteissani ja kokemuksessani olen naispappeuden hyväksyjä ollut aina. On ehdottoman tarpeellinen asia minulle uskossa säilymisen kannalla. Kompromissiin pattitilanteessa olen valmis kuitenkin suostumaan (mielessäni vain, ei minulta tietenkään tätä kysytä oikeasti), jos se tasa-arvoinen arvostus Jumalan edessä toteutuu. En voi sille mitään, jos jotakuta loukkaa ja ärsyttää Raamatun tulkintani. Yritän itse olla provosoitumatta kuitenkin. I love you

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty Vs: Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit

Viesti kirjoittaja Hellevi Pe Kesä 07, 2019 1:25 pm

Stiina sanoi: "En voi sille mitään, jos jotakuta loukkaa ja ärsyttää Raamatun tulkintani. Yritän itse olla provosoitumatta kuitenkin. "Armo Kristuksessa riittää onneksi heikollekin vaeltajalle. En ymmärrä muuta.

Täällä on lupa sanoa negatiivisetkin mielipiteensä.
Tutkikaamme ja koetelkaamme kaikki, ja pitäkäämme se mikä hyvää on. Emme me silti  pysty edes sitä hyvääkään aina ottamaan itsellemme, olemmehan ihmisiä emmekä koneita.


Yhdyn Jarrut;n sanoihin - myös tuossa että koetellaan kaikki ja pidetään se mikä hyvää on;
se, mikä sitä hyvää on, on Raamatun Sanaa, Jumalan Sanaa,
emmekä me sitäkään aina pysty ottamaan itsellemme,
jos ei Jumalan Henki meitä erikoisesti valista -vai mitä! ♥
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1061
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit Empty Vs: Kirkko on unohtanut Jeesuksen ja repii itsensä rikki, varoittavat konservatiivit

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa