Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Katsokaas tänne
    Kunnollisuus ei auta EmptyEilen kello 7:09 am kirjoittaja vakiokalusto

»  Voiko ihminen pelastua "tekemällä voitavansa"? Yksin evankeliumi herättää uskon Kristukseen
    Kunnollisuus ei auta EmptyEilen kello 7:05 am kirjoittaja vakiokalusto

»  Perisynnin vaikutus, eräitä väitteitä luterilaisen syntiopetuksen pohjalta
    Kunnollisuus ei auta EmptyEilen kello 6:57 am kirjoittaja vakiokalusto

»  Mikä sytyttäisi kristityn sammuneen rakkauden?
    Kunnollisuus ei auta EmptyEilen kello 6:44 am kirjoittaja vakiokalusto

» Osmo Tiililä /Kristitty matkalaisena
    Kunnollisuus ei auta EmptyTi Marras 05, 2024 9:19 am kirjoittaja Hellevi

» Raivoisa, voimakas ja yllättävä (Fierce, Strong, and Surprising) :: By Daymond Duck
    Kunnollisuus ei auta EmptyTi Marras 05, 2024 8:47 am kirjoittaja vakiokalusto

» Professori Jeffrey Sachs tuhoaa täysin lännen Ukraina-narratiivin joka on valheellinen (VIDEO)
    Kunnollisuus ei auta EmptyMa Marras 04, 2024 8:17 am kirjoittaja jarrut

» Henkien koettelu Raamatun mukaan
    Kunnollisuus ei auta EmptySu Marras 03, 2024 10:56 am kirjoittaja jarrut

» Brooks Alexander: TULEVA MAAILMANUSKONTO
    Kunnollisuus ei auta EmptySu Marras 03, 2024 10:48 am kirjoittaja jarrut

Marraskuu 2024
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalenteri Kalenteri


Kunnollisuus ei auta

Siirry alas

    Kunnollisuus ei auta Empty Kunnollisuus ei auta

Viesti kirjoittaja jarrut Ti Joulu 31, 2019 11:51 am

 Löysin arkikaluston laittaman kirjoituksen:

 Kunnollisuus ei auta

   Raamatuntutkija Lauri Thurén muistuttaa, että hyväksi tuleminen ei ollut Jeesukselle ykkösasia.

      06.08.2009 12:32 Ulla-Maija Vilmi Hans von Schantz

   Suomessa on jälleen poliittisesti korrektia puhua kirkosta arvojen puolestapuhujana. Monen mielestä nimenomaan arvot, tietyt elämänihanteet ja kristillinen etiikka oikeuttavat kirkon olemassaolon.

   Kokonaiskuvaan kuuluu, että moni sellainenkin, joka muutoin ottaa etäisyyttä kristinuskoon tai ylipäätään uskontoon, sanoo esimerkiksi kannattavansa Vuorisaarnan etiikkaa.

   Joensuun yliopiston eksegetiikan professorin Lauri Thurénin mukaan hyvä elämä ei ollut kuitenkaan ykkösasiana Jeesuksen esityslistalla.

   Jeesuksen pääuutinen oli Jumalan valtakunnan tuleminen, eikä siinä ollut kyse ensisijaisesti etiikasta tai moraalista. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Uudesta testamentista löytyisi minkäänlaisia elämänohjeita.

   — Jeesuksella ei juurikaan ollut ikiomia moraalisia ihanteita ja arvoja. Hän eli ja toimi lähinnä tuona aikana vallalla olleiden yhteiskunnallisten normien mukaisesti. Hänen moraalinsa oli sama, mitä juutalaisuus ja kreikkalainen filosofia opettivat. Evankeliumeihin on kirjattu lähinnä tapauksia, joissa Jeesuksen ajattelu poikkesi jollain tavalla tavanomaisesta, Thurén toteaa.

   Juutalaisuudesta on peräisin esimerkiksi vähäosaisista, leskistä, orvoista ja maahanmuuttajista huolehtiminen.

   — Uuden testamentin ajan hellenistisessä kulttuurissa oli tapana ajatella, ettei vähäosaisista tarvinnut välittää. Niinpä vammainen lapsi saatettiin surutta heittää kalliolta alas. Tässä asiassa juutalaiset toimivat toisin.

   Ikävien ihmisten puolella

   Aivan uutta Jeesuksen opetuksessa oli Thurénin mukaan kehotus rakastaa vihollisia. Vuorisaarnassa Jeesus sanoo: "Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi.’ Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta."

   Jeesus kääntää selkänsä sukulaisille ja ystäville ja kääntyy vähemmän mukavien ihmisten puoleen. Raamatunkohta luetaan kirkossa lähimmäisen sunnuntaina. Professorin mielestä teksti sopisi paremmin ikävien ihmisten nimikkopyhään.

   "Jumalaa pidetään joulupukin leppoisana kaksoisveljenä,
   joka siunaa kaiken, vaikka onkin pääosan vuodesta
   työttömänä."

   — Tavallisissa jumalanpalveluksissa on usein yhteisessä esirukouksessa hiljainen hetki, jonka aikana ihmisiä kehotetaan rukoilemaan hiljaa itsekseen rakkaidensa ja mielessään olevien asioiden puolesta. Kristillisempää olisi neuvoa rukoilemaan eri lailla hankalien, ikävien ja epämiellyttävien ihmisten puolesta.

   — Jumalan näkökulmasta ikävien ihmisten rakastaminen ei ole erikoissuoritus, vaan mitä luonnollisin asia. Jumala on pyhä, täydellinen ja kokonaan hyvä kaikkia kohtaan. Hän rakastaa tasapuolisesti kaikkia. Jeesus neuvoo seuraajiaan noudattamaan tätä Jumalan mallia.

   Pyhyyttä levittäen

   Thurén on kiinnittänyt huomiota siihen, miten vähän Jeesus puhuu Raamatussa syntiä vastaan.

   — Paljon enemmän hän vastustaa kaikenlaista hyvää, kuten vaikkapa vanhempien kunnioittamista tai fariseusten hyvää ja mukavaa elämää. Monet syntisiksi leimautuneet ihmiset olivat Jeesuksen parasta kuulijakuntaa — ehkä siksi, että ihminen ei koe tarvitsevansa Jumalaa silloin, kun elämässä on kaikki kohdallaan.

   "Ei kenenkään elämä ole niin turha, että Jumala
   käyttäisi häntä vain toisten opettamiseen."

   Jeesus myös jutteli ja juhli reippaasti julkisyntisten kanssa.

   — Tästä asiasta fariseukset vetivät herneen nenään. Tosi hurskaat halusivat pysyä erillään pahiksista, erottua ja eristäytyä siksi, että he pelkäsivät, että synti tarttuu. Jeesus ajatteli päinvastoin, että pyhyys tarttuu. Kun Jeesus sanoi, etteivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat, se ei ollut ironista puhetta.

   — Ongelma ei ollut, etteivätkö ihmiset olisi tienneet, miten tulee elää. Heiltä puuttui motivaatio ja halu tehdä se, minkä tiesivät oikeaksi. Jeesuksen kohtaaminen antoi monelle motivaation, halun ja voiman elää oikein.

   Uudesta testamentista löytyy paljon Jeesuksen ja fariseusten keskinäistä kritiikkiä. Se herättää ajatuksen, että fariseuk-set olisivat olleet Jeesuksen vastakohta kaikessa.

   Thurénin mukaan tuon ajan juutalaisten teologisista ryhmistä lähimpänä Jeesusta olivat kuitenkin juuri fariseukset. Yhteistä oli muun muassa elämänkatsomuksen ehdottomuus ja usko kuolemanjälkeiseen elämään.

   — Moni luulee, että Vanha testamentin Jumala on ankara ja Uuden testamentin leppoisa. Asia menee kuitenkin aika lailla päinvastoin. Muun muassa siksi Raamattua kannattaa lukea niin, että unohtaa kaikki ennakkoluulot ja tulkinnat.

   — Sillä tavoin lukemalla voi selvitä, että vastoin yleistä luuloa Raamatusta ei löydy esimerkiksi sellaisia lauseita kuin "nainen vaietkoon seurakunnassa" tai "jokainen tulee omalla uskollaan autuaaksi".

   Jumalan lupauksiin tarttuen

   Kun kristinusko levisi juutalaisen kuulijakunnan ulkopuolelle, kristityt joutuivat miettimään suhdetta omaan taustaansa, juutalaisuuteen ja Mooseksen lakiin. Paavali tunsi ne hyvin, sillä hän oli ennen kristityksi kääntymistään saanut kirjanoppineen koulutuksen.

   — Oikeanlainen käytös on Paavalin ajattelun mukaan kristitylle itsestään selvää ja luonnollista. Mooseksen laki ja käskyt kuitenkin epäonnistuivat tehtävässään. Paavali oli sitä mieltä, että oikeaa, Jumalan tahdon mukaista elämää synnyttää vapaus laista ja säännöistä. Evankeliumi saa aikaan sen, mihin laki ei kyennyt.

   Thurén muistuttaa, että Paavali teki tilit selviksi menneisyyden kanssa korostamalla, että Kristus oli lain loppu.

   — Jos Raamattua katsoo kokonaisuutena, on selvää, että Vanhan testamentin ohjeiden parasta ennen päivä oli ajanlaskumme alussa.

   — Silti esimerkiksi kymmenen käskyä eivät lakkaa kertomasta Jumalan tahdosta. Niihin kirjattuja sääntöjä ihmiset pitävät luonnostaan oikeina uskontoon katsomatta.

   Thurén lisää, että Raamatun mukaan oikea elämäntapa ei ole kuitenkaan vakuutus sille, että ihmiselle kävisi aina hyvin tässä elämässä saati tuonpuoleisessa.

   — Uutiset sodista, väkivallasta ja onnettomuuksista, joissa syyttömät joutuvat kärsimään, sopivat huonosti yhteen monien jumalakäsityksen kanssa. Ihan yleisestihän Jumalaa pidetään joulupukin kaksoisveljenä, leppoisana taivaan Isänä, joka siunaa kaiken, vaikka onkin pääosan vuodesta työttömänä.

   Raamatussa Jumalaa ei esitetä noin yksioikoiseksi. Näkyvissä on myös Jumalan pimeä puoli. Job ja Jeesus ovat esimerkkejä siitä, kuinka perusteellisesti Raamatussa paneudutaan syyttömän kärsimisen kysymykseen.

   "Vanhan testamentin ohjeiden parasta ennen -päivä
   oli ajanlaskumme alussa."

   — Jeesukselle kävi huonosti, vaikka hän eli ihanteiden, ohjeiden ja Mooseksen lain mukaan. Moni muukin joutuu kokemaan vastoinkäymisiä, joita ei ole ansainnut.

   Vastoinkäymisten keskellä

   Thurén kertoo perheensä kolme vuotta sitten kokemasta menetyksestä. Perheeseen syntyi tytär, joka kuoli vakavan sydänvian takia vain viiden päivän ikäisenä.

   — Ei voi ajatella, että kyseessä olisi sellainen vastoinkäyminen, jonka synti aiheut-taa. Vaikka emme ymmärrä sitä, taivaan Isä oli suunnitellut lapsemme elämän yhdeksän kuukauden ja viiden päivän mittaiseksi.

   Vanhemmat ovat yhdessä 4- ja 1-vuotiaiden tyttäriensä kanssa osallistuneet lapsensa menettäneiden perheiden toimintaan.

   — Ei kenenkään elämä ole niin turha, että Jumala käyttäisi häntä vain toisten opettamiseen. Kukaan ei ole myöskään niin arvokas, että toisen pitäisi kuolla hänen takiaan.

   Thurén on sitä mieltä, että lapsen kuolemassa on kyse aivan muusta kuin vanhempien opettamisesta tai rankaisemisesta, vaikka salatun Jumalan tarkoitukset eivät selviäkään tässä elämässä.

   — Kärsimyksen keskellä puhe rakastavasta Jumalasta tuntuu mielettömältä. Silti kukaan kärsijä ei ole niin yksin, etteikö Jumala olisi vierellä. Tyhjyydessä ja pimeydessä, kun todisteita Jumalan hyvyydestä ei ole, syntyy käsittämätön luottamus siihen, että Herra pitää huolen.
jarrut
jarrut
Admin

Viestien lukumäärä : 2981
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

    Kunnollisuus ei auta Empty Vs: Kunnollisuus ei auta

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 02, 2020 12:06 pm

Löysin arkikaluston laittaman kirjoituksen:

Kunnollisuus ei auta


Hmmm.. onkohan siltikään vanhentunut aihe.
Tarkoittaako *vanhentunut aihe*  sitä, että tänään
kunnollisuus auttaakin ja että Jeesus painottikin sitä,'
herää nyt kysymys!


Olen pannut merkille, monet "vanhat aiheet" ovat täällä vähän niin kuin
arkistoitu hautumaan, tai kypsymään.

Tämä on todellakin sellainen aihe minun mielestäni, koska
kunnollisuudellahan moni ratsastaa ja palkitaan, vai mitä ajattelette,
TE monet verkkosilmäilijät, jotka täällä käytte etsimässä jotakin!
Kuka mitäkin, joku etsii tosissaan jotakin, joku taas muuten vain,
aikaa kuluttaa, mutta pääasia että kiinnostusta riittää,
olkoon mikä syy tahansa.

Minua henkilökohtaisesti puhutteli kirjoituksen laittaessani jokin aika sitten,
juuri Jeesuksen sanat:
'Laupeutta minä tahdon enkä uhria.' Sillä en minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita,
vaan syntisiä." jos tietäisitte, mitä tämä on:
'Laupeutta minä tahdon enkä uhria', niin te ette tuomitsisi syyttömiä


Nyt joku voi sanoa, että Jumala itse määräsi uhrimenot, mutta uhri ilman laupeutta
ei kelvannut Jumalalle, silloinkaan, eikä tänäänkään.
Armahtavaisuus/laupeus on itsessään välttämätön uskon hedelmä, ainut ja todellinen sovitusuhri!
Autuaita ovat laupiaat, sillä he saavat laupeuden.
Tätä ei farisealaisuus ole tajunnut, tänäänkään.

Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

    Kunnollisuus ei auta Empty Vs: Kunnollisuus ei auta

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 02, 2020 12:40 pm

Farisealaisuus on sitä, kun uskonnollinen ihminen pitää itseään moraalisesti erinomaisempana, kunnollisempana, kuin muut;
on tekopyhyyttä.

Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

    Kunnollisuus ei auta Empty Vs: Kunnollisuus ei auta

Viesti kirjoittaja jarrut To Tammi 02, 2020 1:10 pm

Olen pannut merkille, monet "vanhat aiheet" ovat täällä vähän niin kuin arkistoitu hautumaan, tai kypsymään.

Näin on.
Lueskelen täällä usein, ja monesti näkee asiat kirkkaammin,
kun ovat saaneet sulaa. Olen märehtijä, ottaa aikansa
ennenkuin asiat sulavat. Ja taas sulavat. Wink
jarrut
jarrut
Admin

Viestien lukumäärä : 2981
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

    Kunnollisuus ei auta Empty Mitä on antinomismi

Viesti kirjoittaja Vierailija Pe Tammi 03, 2020 8:19 am

Antinomismi

Antinomistit ovat uskonpuhdistuksen aikainen kristillinen ryhmittymä, joka korosti syntien anteeksiantamista, mutta vähätteli syntiä ja hengellistä lakia. Antinomismin synnyttäjä oli Martti Lutherin ystävä Johannes Agricola. Antinomistien pääväittämä on, ettei lakia tulisi saarnata ollenkaan. Eli että hengellisen lain sijasta uskon synnyttää evankeliumi. Hengellinen laki poistettiin kokonaan käytöstä. Luther kirjoitti antinomisteja vastaan kirjan "Antinomilaisia vastaan". Luther on myös todennut Agricolasta: "ettei kukaan paavi ole häntä kiusannut niin paljon kuin Agricola". Antinomistisen opin toinen äärilaita on oppi lain kolmannesta käytöstä.

Antinomistinen riita syntyi luterilaisessa kirkossa 1500-luvulla siitä, onko lain saarnaaminen tarpeellista vai ei.


Antinomismi
13.1.2017 • Ydinkohdat / A

Antinomismilla (kreik. anti = vastaan, nomos = laki) tarkoitetaan Jumalan lain hylkäämistä ja kieltämistä. Antinomismin mukaan kristillisessä kirkossa ei tule saarnata lakia, vaan ainoastaan evankeliumia. Antinomistit kieltävät siten sen, että Jumalan lain saarna saa aikaan synnintunnon. Tämä on täysin vastoin sitä, mitä apostoli Paavali sanoo: ”Mitä siis sanomme? Onko laki syntiä? Pois se! Mutta syntiä en olisi tullut tuntemaan muuten kuin lain kautta; sillä en minä olisi tiennyt himosta, ellei laki olisi sanonut: ’Älä himoitse’” (Room. 7:7).

Antinomismia on esiintynyt kristillisen kirkon piirissä eri aikoina. Näyttää siltä, että antinomismi on noussut esille erityisesti silloin, kun vanhurskauttamisoppia on opetettu hyvin kirkkaasti. Tällaisina aikoina voidaan mainita mm. apostolien aikakausi ja luterilaisen uskonpuhdistuksen aika. Samoin Suomessa evankelisen herätysliikkeen vaiheista tunnetaan myös taistelu antinomismia vastaan. Meidän aikanamme tyypillisiä antinomilaisuuden ilmauksia on mm. sanonta: ”Lakia ei pidä saarnata, koska ihmiset ovat jo niin ahdistuneita muutenkin” jne.

Luther joutui elinaikanaan taistelemaan myös antinomismia vastaan. Näkyvimpänä antinomismin edustajana vaikutti Johan Agricola (1492–1566). Agricola oli alkujaan Lutherin ja myös Melanchthonin läheinen ystävä ja työtoveri. Hän oli mukana useissa uskonpuhdistuksen kannalta merkittävissä tapahtumissa alkaen Leipzigin väittelystä.

Hän toimi latinan opettajana ja pastorina Eislebenissä. 1530-luvulla hänellä oli joitakin vuosia opetusvirka Wittenbergin yliopistossa. Agricola toi esille antinomistisia opetuksia jo 1525. Luukkaan evankeliumin selityksessään hän julisti, ettei laki kuulu saarnatuoliin vaan raastupaan. Vuonna 1527 Agricola kritisoi julkisesti Melanchthonin kirjoitusta, jonka tämä oli laatinut seurakuntien tarkastusmatkan jälkeen. Melanchthonin mukaan pastorien tulee noudattaa Kristuksen esimerkkiä ja saarnata ensin lakia ja sitten evankeliumia. Agricola ei voinut hyväksyä tätä.

Torgaussa 1527 pidetyssä neuvottelussa tätä kiistaa selviteltiin ja siinä päästiin toistaiseksi sopuunkin. Uudelleen kiista puhkesi vuonna 1537. Agricola oli levitellyt salaa ja nimettömänä painettuina antinomistia väitelauseita. Tämä sai Lutherin itsensä tarttumaan kynään. Seurauksena olivat hänen antinomistidisputaationsa, joista ensimmäinen osa julkaistiin samana vuonna. Lutherin ankaran kritiikin kohtaaminen sai Agricolan perääntymään useita kertoja.

Hän peruutti opetuksiaan julkisesti, mutta ikävä kyllä tämä oli vain näennäistä. Pian hän taas toi antinomistisia käsityksiään esille. Tämä kaikki rikkoi lopulta kokonaan heidän välinsä. Luther ei enää kyennyt luottamaan tähän entiseen ystäväänsä. Agricola menetti opetusvirkansa Wittenbergissä ja joutui lähtemään sieltä pois. Agricola näyttää pitäneen elämänsä loppuun asti kiinni antinomistista käsityksistään.

Toinen antinomismia koskeva kiista käytiin luterilaisessa kirkossa Lutherin kuoleman jälkeen. Osa filippisteistä edusti käsitystä, jossa kielletään lain ns. kolmas käyttö eli se, että laki on ohjeena uskoville. Luterilaisiin tunnustuskirjoihin kuuluvassa Yksimielisyyden ohjeessa otetaan kantaa antinomismiin ja siinä yhteydessä kysymykseen lain kolmannesta käytöstä.

Yksimielisyyden ohjeessa sanotaan: ”Edellä sanotun perusteella me hylkäämme vahingollisena, kristillisen siveellisyyden ja oikean jumalisuuden vastaisena sellaisen harhaopin, jonka mukaan lakia ei edellä selostetulla tavalla pitäisi saarnata kristityille, oikein uskoville, vaan ainoastaan epäuskoisille, paatuneille jumalattomille.”

(FC Ep. 6,8 TK 1990, 441) Samoin yksimielisyyden ohjeessa sanotaan: ”Lainhylkääjät eli antinomistit tuomitaan täydellä syyllä, he kun tahtovat lopettaa kirkosta lain saarnaamisen ja vaativat, että syntiä on nuhdeltava ja katumuksen tuskaa aikaansaatava yksinomaan evankeliumia opettamalla, ilman lain saarnaa.” (FC SD 5,15 TK 1990, 508)

Antinomilaisuus on tuhoisa harhaoppi: ”Kuitenkin he säilyttivät toista nimitystä käyttäen juuri sen, minkä olivat poistavinaan. He sisällyttivät lain evankeliumiin. Näin tehdessään he valitettavasti tekivät ensimmäisestä asiasta viimeisen, kuten Luther karkeasti sanoo. Jumalan vihasta he tekivät evankeliumin lisäkkeen. Luther sanoo: ’He kulkevat takaperin ja opettavat meille lakia evankeliumin jälkeen ja vihaa armon jälkeen’ (St. L. XX, 1618 s.; W.A. 50, 474).” ”Sen vuoksi Luther on oikeassa sanoessaan, että antinomilaiset vaatiessaan, että lain saarna on hävitettävä Kirkosta, riistävät Kirkolta myös evankeliumin ja Kristuksen, sikäli kuin asia heistä riippuu” (St. L. XX, 1616 ss.; W.A. 50, 471 ss.). (Pieper, Kristillinen dogmatiikka)

http://www.luterilainen.net/antinomismi/

Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

    Kunnollisuus ei auta Empty Vs: Kunnollisuus ei auta

Viesti kirjoittaja Vierailija Pe Tammi 03, 2020 8:25 am

Antinomistinen riita syntyi luterilaisessa kirkossa 1500-luvulla siitä, onko lain saarnaaminen tarpeellista vai ei.

Mitenkähän mahtaa olla Teidän mielestänne, lukijat?
Onko se tarpeellista? Riittäkö Evankeliumi yksistään?
Miettikää; ja sanokaa se täällä, KIITOS!

Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

    Kunnollisuus ei auta Empty Farisealaisuuden ydin

Viesti kirjoittaja jarrut Ke Tammi 08, 2020 3:28 pm


Farisealaisuuden ydin





”Ei voitane kyllin voimakkaasti tähdentää sitä,  etteivät  fariseukset  myöskään  käytännössä  —  luokkana  ja  ryhmänä  tarkasteltaessa,  siis  siinä  määrin  kuin  he  olivat  todellisia  fariseuksia  —  suinkaan  olleet  mitään  tietoisia  ulkokultailijoita.  Varustettuna   niin   valppaalla   huomiokyvyllä,   joka  heillä  oli  ihmisen  heikkouksiin  ja  taipumuksiin,   olivat   he   tässä   suhteessa   hyvin tarkkaavaisia itseensäkin nähden. Lienee  vaikea  löytää  toista  uskonnollista  ryhmää,  joka  oli  niin  vapaa  ulkokultaisuudesta  —  siinä  mielessä,  jossa  tätä  sanaa  nykyään  yleisesti  käytetään  ja  ymmärretään — kuin juuri fariseukset.

Kuten jo on tähdennetty, tekivät fariseukset mitä täysintä  totta  eetillisestä  ja  uskonnollisesta  pyrkimyksestään.  Juuri  tämä  vakavuus  ja   tämä   ponnekkuus   alusta   saakka   sai   farisealaisen veljeskunnan aikaan. Ja  kuitenkin  täytyi  sen  persoonallisen  asenteen,  joka  on  fariseukselle  tunnus-omaista,  alkukristillisen  tarkkailun  edessä  näyttää  teeskentelyltä.  Voisi  lausua  sen  näin:  farisealaisen  etiikan  täytyi  välttämättä  johtaa  tosiasialliseen,  joskin  myös  välttämättä    tiedottomaan    teeskentelyyn    (hypokrisis).  

Sillä   mitä   tekee   sellainen   mies,  joka  kuuluen  toiseen  elämänyhteyteen koettaa käyttäytyä siten, kuin kuuluisi  toiseen  elämänyhteyteen?  Hän  koettaa  olla jotain sellaista, jota hän ei ole ja joksi hän  ei  koskaan  voi  tulla,  niin  kauan  kuin  hän jää samaksi, mitä on. Meillä on täysi syy olettaa, että he kristilliseltä  kannalta,  ainakin  Jeesuksen  näkökannalta  katsoen,  ovat  pahoja  ihmisiä.  (Tämä  ei  merkitse  sitä,  että  heitä  olisi  pidettävä  pahoina  nykyisen  kristityn  näkökulmasta  katsoen.  Jos  tätä  vastaan  huomautetaan,  että  farisealaisia  Uudessa  testamentissa  kuitenkin  kuvataan  pahoiksi,  on ymmärrettävä, että juuri Jeesuksen
näkemys on paljastanut heidän kuvansa.

Nykyaikainen   arvostelija   ei   olisi   piirtänyt   samaa kuvaa kuin evankeliumit.) Miten  he  sitten  ovat  tulleet  pahoiksi?  Vastaukseksi  tulee:  aivan  yksinkertaisesti  sen kautta, että he ovat ottaneet tehtäväkseen tulla hyviksi. Tahtoessaan olla oikeamielisiä ja hurskaita ja koettamalla sitä olla he ovat tulleet pahoiksi, tahtoessaan ol-la  Jumalan  lapsia  on  heistä  tullut  perke-leen  lapsia,  koettaessaan  suorittaa  Jumalan tekoja he tulevat täyttämään perkeleen tekoja.  Pyrkiessään  niin  innokkaasti  noudattamaan Jumalan käskyjä he ovat
kykenemättömiä   kuulemaan   Jumalan   ääntä.   Kun he kohtaavat Jumalan sanansaattajan, eivät  he  tunne  häntä  sellaiseksi  eivätkä  tahdo  tietää  hänestä,  vaan  jopa  katsovat,  että hän on pahan hengen riivaama.

Farisealaisuuden ja kristillisyyden ero


Tässä  tulee  näkyviin  farisealaisuuden  ja  kristillisyyden  ratkaiseva  ero.  Farisealaisuus sanoo: ihmisen pitää tahtoa hyvää ja hän  voi  tahtoa  hyvää.  Siitä,  joka  tahtoo  hyvää  ja  koettaa  sitä  tehdä,  tulee  hyvä  ja  oikeamielinen ihminen. Kristillinen  etiikka  sitä  vastoin  perustuu näkemykseen ihmisen todellisesta olemuksesta  ja  sanoo:  luonnostaan  ihminen  ei  voi  tahtoa  eikä  tehdä  hyvää.  Jos  hän  kohdistaa  tahtonsa  ja  pyrkimyksensä  hyvään,  hän  tosiasiassa  joutuu  pyrkimään  kohti  pahaa.

Joka  koettaa  tehdä  hyvää,  joutuu  tekemään  pahaa.  Sillä  huono  puu  ei  voi  tuottaa  hyvää  hedelmää.  Ja  paha  ihminen  on  ja  jää  huonoksi  puuksi,  vaikkapa  hän  itse  tahtookin  tuottaa  hyvää  hedelmää ja luulee pystyvänsä siihen. Farisealaisuus,  joka  hyväksyy  noudatettavaksi  kristillistä  ajattelua,  lakkaa  olemasta  farisealaisuutta,  ja  kristillisyys,  joka  sisällyttää  itseensä  farisealaista  ajattelua,   samoin   lakkaa   olemasta   kristillisyyttä. Kristillinen  siveysoppi  voidaan  tiivistää  siihen,  minkä  Paavali  ilmaisee  näin:  ”Ja minä elän, en enää minä, vaan Kristus elää  minussa”  (Gal.  2:20),  kun  taas  farisealaisuus  alkukristillisen  käsityksen  
mukaan merkitsee sitä, että tahdotaan toteuttaa  jumalallinen  Jumalasta  erossa  olevilla  keinoilla — tahdotaan tehdä Jumalan tahto välittämättä Jumalasta.

Farisealaisuus  arvioidaan  Raamatussa  liikkeeksi,  joka  koko  asenteellaan  tähtää  siihen,  että  se  saisi  huonon  puun  kasvamaan  hyvää  hedelmää  ts.  se  lähtee  siitä,  että  ihminen  sellaisena  kuin  hän  on,  voi  muovata  itsensä  suorittamaan  ja  toteuttamaan    Jumalan    tahtoa.    Uudestisyntyminen,  uusi  luomus,  torjuu  farisealaisuuden.  Farisealaisuus on aina ollut ongelmana ja   vaarana   kristillisessä   seurakunnassa.   Jeesus  varoittaa  siitä  ja  sitä  vastaan  on  täytynyt  taistella,  sillä  jos  sen  sallitaan  vapaasti levittäytyä, se vaikuttaa kuolettavana  myrkkynä,  joka  perin  pohjin  tuhoaa  kristillisen elämän.”



Hugo Odeberg: Farisealaisuus ja kristillisyys, Kuva ja Sana 1947

https://www.evankeliumikoulu.fi/wp-content/uploads/2014/10/AR_2005-1_C5.pdf
jarrut
jarrut
Admin

Viestien lukumäärä : 2981
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

    Kunnollisuus ei auta Empty Vs: Kunnollisuus ei auta

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa