Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
Kesäkuu 2021
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Kirkkohallituksen yleiskirje nro 9/2020 2.3.2020 KORONAVIRUS COVID-19

Siirry alas

 Kirkkohallituksen yleiskirje nro 9/2020 2.3.2020 KORONAVIRUS COVID-19 Empty Kirkkohallituksen yleiskirje nro 9/2020 2.3.2020 KORONAVIRUS COVID-19

Viesti kirjoittaja jarrut Pe Maalis 13, 2020 6:27 amKirkkohallituksen yleiskirje  nro 9/2020 2.3.2020
KORONAVIRUS COVID-19


Loppuvuodesta 2019 alkaen on Kiinassa todettu keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttaja on koronavirus (COVID-19). Virus on levinnyt lyhyessä ajassa eripuolille maailmaa. Suomessa viruksen aiheuttama tauti on määritelty yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi.Terveydenhoitoviranomaiset koordinoivat Suomessa varautumista pandemiaan.

Suomen sairaaloilla on hyvä valmius todeta tartunnat ja hoitaa sairastuneitaeristyksessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa ja välittää tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeita mm. tartuntojen torjumiseksi ja matkustukseen:

•https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus•https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/wuhanin-koronavirus1/uusi-koronavirus-selkokielella

•https://thl.fi/fi/-/koronavirukseen-ja-kasihygieniaan-liittyvat-viestintamateriaalit-ovat-vapaasti-hyodynnettavissa-lataa-suoraan-thl-n-aineistopankista-?redirect=%2Ffi%2Fajankohtaista

•https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus/usein-kysyttya-wuhanin-koronaviruksesta

https://thl.fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminenKirkon varautuminenSuomen evankelis-luterilaisenkirkon tulee turvata kaikissa tilanteissa hengellisen elämän hoito ja hengellinen toiminta sekä huolehtia seurakunnan palveluista. Valmius toimia häiriötilanteissa rakennetaan normaalioloissa.

Koronavirus aiheuttaa pandemiauhan, johon kirkon tulee varautua. Koronavirustartuntoja on toistaiseksi todettu Suomessa vähän. Varautuminen tähtää siihen, että tilanne myös pysyy hyvänä. Mahdollisesti nopeastikin muuttuvaan tilanteeseen kyetään vastaamaan, jos tarpeellisiin toimiin on varauduttu ennalta. Suurin osa varautumistoimenpiteistä ehkäisee myös
kausi-influenssan ja muiden tartuntatautien leviämistä. Varautumisessa koronaviruksen aiheuttamaan pandemiaan tulee seurakunnissa ottaa huomioon seuraavat periaatteet:

•Terveysviranomaiset johtavat varautumista. Terveysviranomaisilla on käytettävissään ajantasainen tieto sekä tarpeelliset valtuudet ja resurssit johtaa varautumista mahdolliseen pandemiaan ja sen hoitoon. Kirkon työnantajien ja työntekijöiden tulee seurata ja noudattaa terveysviranomaisten ohjeita ja määräyksiä.

•Seurakuntien alueelliset ja paikalliset toimintamallit luodaan yhteistyössä alueellisten ja paikallisten terveysviranomaisten kanssa. Yhteydenpito seurakunnan ja terveysviranomaisten välillä on osa varautumista.

•Seurakunnan perustoiminnan jatkuvuus on turvattava. Seurakuntien tulee varautua tartuntaepäilyjen, sairastumisten ja hoitovapaiden aiheuttamiin äkillisiin ja pitkäaikaisiinkin työntekijöiden poissaoloihin sekä tilojen väliaikaisiin käyttökieltoihin. Kirkkoherran johdolla on linjattava, miten seurakunnan perustehtävä toteutetaan kaikissa olosuhteissa. Kaikessa toiminnassa on sovittava sijaisjärjestelyistä. Pienissä seurakunnissa on suositeltavaa sopia yhteistyöstä lääninrovastin johdolla tai keskinäisin sopimuksin. Työterveyshuollon osaamista on hyvä hyödyntää työntekijöiden ennaltaehkäisevässä neuvonnassa ja ohjaamisessa sekä varauduttaessa epidemian mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen.

•Seurakunnan tilojen ja toiminnan on oltava turvallisia. Uudet tartunnat pyritään estämään. Seurakunnan tulee viestiä toimenpiteistä ihmisille, jotka osallistuvat toimintaan. Työntekijöille viestitään työnantajan toimista työn turvallisuuden ja terveellisyyden ylläpitämiseksi.

•Seurakunnan toiminnan sisältöjä muutetaan tarvittaessa tarpeiden mukaisiksi. Kirkkolain mukaan seurakuntien on tarjottava henkistä huoltoa kriisitilanteissa. (KL 25 luku 15a §) Pandemia lisää psykososiaalisen tuen tarvetta. Suuri osa henkisestä huollosta toteutuu seurakunnan perustoiminnan kautta (toimitukset, sielunhoito) myös mahdollisen pandemian aikana.

•Viestintä on keskeinen tekijä varautumisessa. Kirkon sanoma kriisitilanteessa on lohduttava, rohkaiseva ja syyllistämistä torjuva. Kirkon viestintä tuottaa tilanteen mahdollisesti edetessä yhteisiä toivoa ja lohtua tuovia some-ja muita sisältöjä, joita seurakunnat voivat halutessaan hyödyntää. Seurakunnat saattavat tavoittaa ihmisiä, joiden on muuten vaikea saada asiallista tietoa koronaviruksesta ja oikeasta toiminnasta. Oikean tiedon jakaminen näille ihmisille on tärkeää.Tartunnan epäileminenTHL pitää yllä ajantasaista toimenpideohjetta tilanteeseen, jossa epäillään koronaviruksen aiheuttamaa infektiota:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/toimenpideohje-epailtaessa-koronaviruksen-covid-19-aiheuttamaa-infektiotaKoronavirustartuntaa on syytä epäillä,

•jos on ollut läheisissä tekemisissä ihmisen kanssa, jolla on todettu koronavirus tai joka on viettänyt aikaa epidemia-alueella

•jos on itse viettänyt viime aikoina aikaa epidemia-alueella.Koronavirustartunnan merkkejä ovat yli 38 asteen kuume ja hengitystieinfektion oireet (yskä ja hengitysvaikeus).

Jos edellä mainitut altistumistiedot ja taudinkuva täsmäävät ja henkilö epäilee koronavirustartuntaa, hänen on soitettava oman alueen terveyskeskukseen lisäohjeita varten. Terveysviranomaisen ohjeita tulee noudattaa. Työhön tai työterveyshuoltoon ei tule mennä.Seurakunnan työntekijöillä on syytä olla valmius opastaa tartuntaa epäileviä ihmisiä terveydenhuollon piiriin. Ohjeistus laaditaan yhteistyössä paikallisten terveysviranomaisten kanssa.

Mahdollisia muutoksia terveysviranomaisten antamiin toimenpideohjeisiin on noudatettava.Tietoisuus ja hygieniaKäsi-ja yskimishygienia on keskeisessä roolissa, kun tartunnan riskiä pienennetään. Niihin tulee kiinnittää erityistä huomiota kaikessa seurakunnan toiminnassa.Kaikesta kättelystä tulee pidättäytyä tartuntojen ehkäisemiseksi. THL:n antamat ohjeet on hyvä jakaa työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Ohjeet on syytä käydä läpi työntekijäkokouksissa ja niitä on hyvä pitää esillä seurakunnan toiminnassa.Koronavirus on ollut tähän asti erityisen vaarallinen tartunnan saaneille iäkkäille ihmisille ja ihmisille, joilla on pitkäaikainen sairaus. Seurakunnan toiminnassa on otettava huomioon nämä erityiset riskiryhmät.

Tilanteenmukainen ohjeistusTiedot koronaviruksesta ja sen levinneisyydestä muuttuvat jatkuvasti. Seurakunnissa tulee seurata ajantasaisia ohjeita.THL seuraa tilannetta ja päivittää ohjeitaan.  Kirkkohallitus päivittää seurakunnille suunnattuja tilanteenmukaisia ohjeita tarpeen mukaan. Ohjeisiin ja muihin asiaan liittyviin uusiin sisältöihin on linkki Sakasti-intranetin etusivulla (sakasti.fi).

Lisätietoja: Kirkon valmiuspäällikkö Timo-Matti Haapiainen, 050436 2075, timo-matti.haapiainen@evl.fiKIRKKOHALLITUSPekka HuokunaTimo-Matti HaapiainenISSN 1797-0326


https://evl.fi/documents/1327140/60545655/9_2020+Koronavirus+COVID-19+.pdf/0fb3c357-885e-2cc5-13f9-93158485fb5e?t=1583157955895
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2641
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

 Kirkkohallituksen yleiskirje nro 9/2020 2.3.2020 KORONAVIRUS COVID-19 Empty Kommentti kaikkeen!

Viesti kirjoittaja Stiina Pe Maalis 13, 2020 3:02 pm

"Mikael Elmolhoda
KIRJOITTANUT

MIKAEL ELMOLHODA Seurakuntalainen.fi

TK, TEOLOGIAN MAISTERIOPISKELIJA, PSYKOLOGIAN AINEOPISKELIJA. TYÖHISTORIA NUORISOTYÖSSÄ. KIINNOSTUKSENA SIELUNHOITO, USKONNOLLISEN TOIMINNAN ETIIKKA, HENGELLINEN VÄKIVALTA, HENGELLISESTI SATUTETTUJEN TUKEMINEN SEKÄ MIELENTERVEYDEN JA USKON SUHDE.
Seurakunnat pitäisi jättää karanteenien ulkopuolelle, jotta uskovat voivat kokoontua rukoilemaan Jumalan apua koronaa vastaan
Jos uskot ja rukoilet tarpeeksi vahvasti, korona ei ole sinulle vaaraksi
Seurakuntakokoontumiset ovat turvallisia, jos koen että Pyhä Henki sinne kehottaa menemään
Kuulin tarinan, jossa [tähän jokin paikka, jokin seurakunta ja jotkut ihmiset] rukoilivat ja uskoivat palavasti, eivätkä he sairastuneet [tähän jokin epideeminen tauti].
Jeesuskin kohtasi sairaat pelkäämättä tartuntaa
Tässä muutamia vapaasti lainattuja ajatuksia, joita sosiaalisessa mediassa on viime aikoina näkynyt joko suoraan tai ”antaen ymmärtää”.

Opinnoissani minua kiehtovat erilaiset todellisuuskäsitykset. Niihin liittyviä kysymyksiä tulee runsaasti vastaan sielunhoidossa nuorten kanssa, ja ne haastavat minua etsimään mahdollisimman paljon ymmärrystä siitä, mikä on klassinen kristillinen ymmärrys todellisuudesta ja sen toiminnasta.

MAINOS
Kylväjän ilmainen neliöbanneri 2020
Psykologisesta näkökulmasta vaikuttaisi siltä, ettei ihmisen mieli pidä kaaoksesta, sattumanvaraisuudesta ja kontrolloimattomuudesta suhteessa todellisuuteen. Tämä ihmisen mielen väistämätön heikkous tuottaa kaikissa uskonnoissa erilaisia mekanistisia todellisuuskäsityksiä. Ne auttavat ihmistä selittämään näennäisen kaoottista todellisuutta ja luovat illuusion todellisuuden kontrolloinnista.

Esimerkiksi tällainen netissä vastaan tullut, egyptin vitsauksiin viittaava meemi kuvastaa asiaa hyvin:Tässä meemissä on luotu mekanistinen todellisuuskuvaus: kun sinulla on vahva suhde Jeesukseen, se vaikuttaa epidemiologiseen riskiarvioosi varsin draamattisella tavalla. Tämä on esimerkki menestysuskomuksesta, jollaisista kirjoitin aiemmassa tekstissäni: ”Tee näin ja näin, niin Jumala palkitsee sinut näin ja näin”. Tällaisesta käsityksestä voidaan helposti tehdä myös käänteinen versio: ”Ahaa, sinulle tapahtui näin, siispä et uskonut tarpeeksi tai teit liikaa syntiä”.

Jeesuskin joutui tekemään joskus facepalmeja menestysuskomusten kanssa:

”Paholainen vei Jeesuksen Jerusalemiin, asetti hänet temppelimuurin harjalle ja sanoi: ”Jos kerran olet Jumalan Poika, niin heittäydy tästä alas. Onhan kirjoitettu: ’Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua. He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.'”
— Luuk. 4:8-10

Samanlaisia todellisuuskäsityksiä Jeesus kohtasi myös Luukkaan evankeliumin luvussa 13 ja Johanneksen evankeliumin luvussa 9. Ehkäpä voisimme kuvailla tällaista raamatuntulkintaa kristilliseksi huuhaaksi?

Opillisista ja filosofisista asioista on kiva puhua teoriatasolla, mutta kohtaamieni nuorten elämässä ne ovat kaikkia muuta kuin teoriaa. Ne ovat todellista käytäntöä, kipeää kamppailua todellisuuden kanssa ja joskus epätoivoistakin hapuilua elämän arvaamattomuuden edessä. Mitä todella voin päätellä Jumalan tahdosta havainnoimalla todellisuutta? Saanko Jumalan avun — kuten parantumisen tai terveydellisen suojan — jos rukoilen vain tarpeeksi paljon? Voiko ihmisen sairastumisesta päätellä jotain hengellistä?

Korona-aika haastaa meidät kristityt pohtimaan tällaisia kysymyksiä. Toivoisin, että seuraavista ajatuksista voisi olla meille yhteistä hyötyä:

Noudatetaan lääketieteelliseen tietoon perustuvia viranomaisohjeita ja rohkaistaan muita samaan
Meillä kristityillä on joskus tapana rakentaa vastakkainasetteluja, joissa ”ihmisviisauteen” nojautuminen asetetaan vastakkain uskon kanssa. Tällainen uskon ja järjen vastakkainasettelu ei kuitenkaan ole klassisen kristinuskon tulokulma todellisuuteen.

Tulevina päivinä saatamme puhua mahdollisista ihmisten liikkuvuuden ja kokoontumisten rajoittamisista ja näiden rajoitusten noudattamisesta esimerkiksi rukoilemaan kokoontumisen suhteen. Jokaisella meistä on iso vastuu siinä, miten lääketieteelliseen tietoon perustuviin viranomaisohjeisiin asennoidutaan.

Monista eri uskonnoista tunnetaan esimerkkejä siitä, miten ihmiset ovat rikkoneet tai suhtautuneet välinpitämättömästi infektiotauteihin liittyviin varotoimiin tai muihin lääketieteellisiin ohjeisiin ja perustelleet tätä uskonnolla. Älkäämme itse toimiko näin.

Rukoileminen, Jeesukseen uskominen tai mikään muukaan uskonnollisesti hyvä toiminta ei anna kenellekään ennustettavaa suojaa tartuntatauteja vastaan. Erityisen tärkeää tämä on pitää mielessä vanhojen ihmisten suhteen, jotka usein ovat juurikin ahkerimpia seurakunnissa kävijöitä ja rukoilijoita.

Kristittyinä olemme epidemiologian näkökulmasta aivan samalla viivalla kuin muutkin niin taudin mahdollisina saajina kuin sen mahdollisina levittäjinäkin. Tartuntataudit eivät kysy uskontoamme.

Pidättäydytään tietoisesti menestysuskomusten levittämisestä
Kristittyinä meidän on hyvä tunnistaa kaikissa uskonnoissa ilmenevä taipumus selittää todellisuutta mekanistisella tavalla. On normaalia, että haluaisimme uskoa maailman toimivan ennustettavasti: ”usko näin, rukoile noin, niin säästyt virukselta”.

On tärkeää pidättäytyä menestysuskomusten levittämisestä. Ne voivat levitä sekä opillisina väittäminä että tarinoina. Tarinoilla tarkoitan erilaisia suusta suuhun leviäviä anekdootteja siitä, miten jossain jotkut olivat kuulemma säästyneet joltain tartuntataudilta rukoiltuaan tarpeeksi.

Tämä ei tarkoita tarinoiden todenperäisyyden kiistämistä: on mahdollista ja kristinuskon näkökulmasta varsin odotettavaakin, että Jumala joskus suojelee ihmisiä ihmeellisillä tavoilla. Ei ole kristillistä kiistää, etteikö Jumala vastaisi rukouksiin, vaikka rukous onkin niin sanottu ”musta laatikko” eli ilmiö, jonka varsinaista toimintamekanismia voimme vain arvailla.

Vaikka kristittyinä uskommekin Jumalan parantavan, pelastavan ja suojelevan meitä joskus yliluonnollisellakin tavalla, emme voi ennustaa Hänen toimintaansa. Hän ei ole meille mitään velkaa. Emme voi koskaan tietää, mitä Jumala tekee tai ei tee jonkun yksittäisen ihmisen kohdalla. Siksi meidän on hyvä myös pidättäytyä sellaisten näkemysten levittämisestä, jotka voisivat johtaa ihmisiä menestysajatteluun.

Tärkeää on myös pohtia piiloviestejä, joita annamme. Joskus meillä kristityillä on tapana kirjoittaa erilaisia näkemyksiä, joissa yhdistetään vaikkapa tarina Jumalan varjeluksesta egyptin vitsausten aikana kehotukseen ”olla luottamatta maalliseen apuun”. Vaikka emme suoraan sano, että Jumala suojelee palavasti uskovaa ihmistä virustartunnalta, rivien välistä sanoma on varsin selvä: Korona on nyt uusi vitsaus, jolta Jumala suojelee, kun vain uskot ja rukoilet.

Mietitään siis omaa vastuutamme ja sitä, miten muut ihmiset sanomamme ymmärtävät, ennen kuin painamme jaa-nappia.

Miten toimimme fiksusti?
Elämme harvaan asutussa maassa, jossa on korkeatasoinen terveydenhoito, alhainen korruptio ja maltillinen rajaliikenne. Käydään seurakunnassa ja hengellisissä tilaisuuksissa niissä rajoissa, joita viranomaiset suosittavat. Rukous toimii aivan hyvin puhelimen ja netinkin kautta, joista muuten saamme tänä aikana olla varsin kiitollisia. Karanteenit, yleisötilaisuuksien rajoittaminen ja muut viranomaistoimet eivät millään muotoa ole este Jumalan toiminnalle.

Näytetään myös hyvää esimerkkiä, pysytään iloisina, rohkeina ja toiveikkaina. Seurataan varhaisen kirkon mallia epidemian kohtaamisessa, eli Sauli Niinistön sanoin ”katsotaan oman napamme ulkopuolelle”.

Kristinuskon sanoma on rauhan ja toivon sanoma: mitä ikinä tapahtuukin, se on täysin rakastavan ja hyvän Jumalan kädessä. Ei kiusata tätä rakkautta mekanististilla asenteilla.

Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: ”Sanottu on: ’Älä kiusaa Herraa, sinun Jumalaasi’.”
— Luuk. 4:12

Ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.
— Room. 8:39b "

-------
Järkevä kirjoitus. Jos Raamattua lukee kuten muslimi tai muu "uskonnollinen" päätyy sellaiseen uskonnollisuuteen, mitä maailma on pullollaan, myös kristinuskon nimissä. Oikea kristinusko on ihan toisenlaista ja pyrkii järkevyyteen, hyvyyteen ja lähimmäisen parhaaksi elämiseen itseä unohtamatta. Tässä maailmassa se kuitenkin on mahdotonta, jos ei usko parempaan tulevaisuuteen Jeesuksessa K. eikä pelkästään näe Hänen uhriutumistaan, vaan se vaikea ylösnousemus on tarpeen.
Jeesus ei ollut tyhmä, sairas (hullu) eikä syntinen, vaikka kantoi ne Ristille. Hänen uhrinsa oli meidän hyväksemme ennalta, vapaaehtoisesti sovittu. Jeesus ei mm. hypännyt tornin katolta, ei kuuluisi meidänkään niin tehdä, mutta monet hyppäävät (kuvaannollisesti siis). Nämä maailmamme kärsimykset olisivat ihan liikaa pystyäksemme uskomaan hyvään Jumalaan, jollei näin olisi etukäteen kerrottu ja pahenee vielä loppua kohti, niin ettei ehkä uskoa enää löydy. Vaikea ymmärtää ja uskoa miksi, mutta ei parempaa ole. Mikään väkivalta ja pahuus ja valhe ei Jeesususkoon kuulu, joten sitä ei voi verrata muihin uskontoihin, vaikka niin väärin pystyy helposti tekemään. Paholaisella on minun silmilleni liikaa valtaa, lopullisesti emme pysty asiaa edes Jobin kirjan avulla selittämään. Raamattu on yksiselitteinen vain Pääasiassa, siksi ryhmiä on kymmeniätuhansia kristillisyydessäkin. Minulle R. Mäkelä esim. on järkevä ja terveuskoinen vastoinkäymisistään huolimatta. Kukaan ei ole kuitenkaan niin kuin Jeesus eikä pääse hänen ylitseen, vaikka kuinka uskonnollisuudessaan luulee. (Sellaisia on, ihan totta!) (Anteeksi, mutta "hulluja" on paljon.)

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

 Kirkkohallituksen yleiskirje nro 9/2020 2.3.2020 KORONAVIRUS COVID-19 Empty Vs: Kirkkohallituksen yleiskirje nro 9/2020 2.3.2020 KORONAVIRUS COVID-19

Viesti kirjoittaja Hellevi La Maalis 14, 2020 6:36 am

Seurakunnat pitäisi jättää karanteenien ulkopuolelle, jotta uskovat voivat kokoontua rukoilemaan Jumalan apua koronaa vastaan
Jos uskot ja rukoilet tarpeeksi vahvasti, korona ei ole sinulle vaaraksi
Seurakuntakokoontumiset ovat turvallisia, jos koen että Pyhä Henki sinne kehottaa menemään
Kuulin tarinan, jossa [tähän jokin paikka, jokin seurakunta ja jotkut ihmiset] rukoilivat ja uskoivat palavasti, eivätkä he sairastuneet [tähän jokin epideeminen tauti].
Jeesuskin kohtasi sairaat pelkäämättä tartuntaa
Tässä muutamia vapaasti lainattuja ajatuksia, joita sosiaalisessa mediassa on viime aikoina näkynyt joko suoraan tai ”antaen ymmärtää”.

Huh-huh, oikein on ääriuskonnollista kirjoitusta.

Sehän on sitten niin, että se on uskon puutetta, jos uskovainen koronavirukseen saa!
Poikani soitteli ja kyseli jos olen hengissä, vielä. Vastasin että olisin kyllä ilmoittanut aikaisemmin, jos en enää ole.
Hän tiedotti samalla, että koronaviruksen takia oli Oslossa suljettu päiväkodit ja koulut kahdeksi viikoksi. Minä sanoin, että rukoilen että Jumala lopettaa koko viruksen, niin silloin hän taisi saada aivojäristyksen tieteelliseen ajatteluunsa, ja vakuutti
ettei Jumalalla ole virusten kanssa mitään tekemistä, itse vakuutin päinvastaista.

Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1061
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

 Kirkkohallituksen yleiskirje nro 9/2020 2.3.2020 KORONAVIRUS COVID-19 Empty Vs: Kirkkohallituksen yleiskirje nro 9/2020 2.3.2020 KORONAVIRUS COVID-19

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa