Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Rovasti Olavi Peltola kirjoittaa helluntaikarismaattisesta liikkeestä
Miksi olen luterilainen? EmptyTänään kello 8:01 am kirjoittaja vakiokalusto

»  Hän veti minun ylös hirmuisesta haudasta ja sontaisesta loasta
Miksi olen luterilainen? EmptyEilen kello 6:29 am kirjoittaja Hellevi

» Vallankäytöstä (uskonnollisissa) yhteisöissä – Miten tämä on mahdollista?
Miksi olen luterilainen? EmptyEilen kello 6:24 am kirjoittaja Hellevi

» Yksi mennyt kesäpäivä ja lapsenlapset
Miksi olen luterilainen? EmptyTi Joulu 05, 2023 9:31 am kirjoittaja Hellevi

» Täällä meitä riisutaan
Miksi olen luterilainen? EmptyTi Joulu 05, 2023 9:23 am kirjoittaja Hellevi

» Hengellinen väkivalta /”Pahat henget tulee mun sisään jos syön mielialalääkkeitä”
Miksi olen luterilainen? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:58 am kirjoittaja Hellevi

»  Avoimuudesta / Saako kaikki kertoa/Pitääkö kaikki kertoa?
Miksi olen luterilainen? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:45 am kirjoittaja Hellevi

» Milloin lähimmäistä koskeva rakkaus saa alkaa ja milloin ei?
Miksi olen luterilainen? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:38 am kirjoittaja Hellevi

» SISÄINEN LANKEEMUS
Miksi olen luterilainen? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:30 am kirjoittaja Hellevi

Joulukuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kalenteri Kalenteri


Miksi olen luterilainen?

Siirry alas

Miksi olen luterilainen? Empty Miksi olen luterilainen?

Viesti kirjoittaja Vierailija Ma Kesä 01, 2020 5:41 am

Miksi olen luterilainen?

21.10.2016 • Opetukset / 2 Kirkon historia / Uskonpuhdistus

Minä pyydän, että ihmiset olisivat minun nimeni suhteen vaiti eivätkä nimittäisi itseään luterilaisiksi, vaan kristityiksi. Mikä on Luther? Ei tämä oppi minusta ole, eikä minua ole ristiinnaulittu kenenkään edestä. Paavali ei voinut sietää, että kristityt nimittivät itseään hänen tai Pietarin mukaan. Kuinka sitten minä, vaivainen, haiseva matosäkki voisin antaa Kristuksen lasten nimittää itseään minun kurjan nimeni mukaan? Ei niin rakkaat ystävät, vaan hävittäkäämme juuria myöten puoluenimet ja ottakaamme kristityn nimi hänen mukaansa, jolta oppimmekin on! Minä en ole enkä tahdo olla kenenkään mestari. Yksin Kristus on meidän Mestarimme.

– Martti Luther


Yksin Jeesus

Olen luterilainen siitä samasta syystä miksi olen kristitty. Se ei perustu valintaani vaan armoon. Luterilainen tunnustus asettaa Jeesuksen kaiken keskukseen, koska Raamattu tekee niin. Mikään muu tunnustus ei osoita samanlaista uskollisuutta Jumalan sanalle. Mikään muu tunnustus ei samassa määrin kirkasta Kristusta asettamalla hänet yksin uskon keskukseen. Luterilaisuudessa on todella kyse yksin Jeesuksesta! Isä Jumala pelastaa meidät Jeesuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen kautta.

Pyhä Henki luo meihin uskon kirkastamalla Jeesuksen. Kasteessa me kuolemme ja nousemme ylös Jeesuksen kanssa. Ehtoollisessa saamme Kristuksen ruumiin ja veren. Pastorien työ on julistaa ja jakaa Kristuksen lahjoja. Rukoilemme Isää Jeesuksen kautta. Hyvät työt virtaavat Jeesuksen luottavasta sydämestä. Ristin kantamisen ja kärsimyksen keskellä katseemme on kiinnitetty Jeesukseen. Me odotamme iloisessa toivossa sitä päivää, jolloin näemme Jeesuksen kasvoista kasvoihin.

– Daniel Preus


”Olen luterilainen, koska olen kristitty”


Usein kuulee sanottavan: Tärkeämpää on olla kristitty kuin luterilainen. Tämä sanotaan yleensä kahdesta syystä. Yhtäältä sillä voidaan puolustaa täydellistä sitoutumattomuutta kristinuskoon. Eräskin mies halusi, että häntä pidetään kristittynä, vaikka hän ei halunnut kuulua mihinkään kirkkokuntaan eikä antaa lapselleen minkään tunnustuskunnan mukaista uskonnonopetusta koulussa. Tällöin termi kristitty on niin löyhästi käsitetty, että lähes mitä vain voidaan pitää kristillisenä.

Toisaalta tämä lause voi ilmaista hengellistä ylpeyttä: ”Olet vain luterilainen – minä olen kristitty ja olen näin hengellisesti sinua pidemmälle edennyt”. Tällöin on kyse samasta kuin Korintissa, jossa toiset sanomalla olevansa Kristuksen omia halusivat osoittaa olevansa parempia kuin Paavalin, Pietarin ja Apolloksen ryhmiin kuuluvat (1.Kor.1:11-13). Mutta uskon, että jokainen henkilökohtaisen kristillisen vakaumuksen omaava ymmärtää oikein kun sanon: Olen luterilainen, koska olen kristitty.

Sitoutumiseni kristinuskoon johtaa minut luterilaiseen tunnustukseen, koska ymmärrän sen olevan kristinuskon oikea ja todenmukainen ilmaus. ”Olen luterilainen, koska olen kristitty” tarkoittaakin, että (1) kristinusko on selvällä tavalla ilmoitettu, (2) se voidaan käsittää ja ymmärtää, (3) se voidaan tarkasti ilmaista, opettaa ja tunnustaa, ja (4) näin se on tehty luterilaisessa tunnustuksessa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vakaumukselliset toisten tunnustuskuntien kristityt ajattelevat aivan samalla tavalla oman tunnustuksensa suhteesta kristinuskon sanomaan.

Ja näin he myös hylkäävät minun juuri luterilaisuudelle ominaiset näkemykset. Kunnioitan todella vain sellaisia henkilöitä, jotka ottavat vakavasti oman uskonnäkemyksensä ja myös toisten kristittyjen, jotka ovat eri mieltä siitä. Todellisen kristinuskon suurin vihollinen on kompromissien ja suvaitsevaisuuden henki, jonka mukaan me kaikki olemme oikeassa. Ikään kuin tärkeää ei olisi olla luterilainen vaan kristitty ilman minkään kirkkokunnan tunnustusta.

– Henry Hamann

http://www.luterilainen.net/miksi-olen-luterilainen/

Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa