Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Kaunis uskonto
Var inte för blåögda med sekter EmptyMa Syys 25, 2023 7:31 pm kirjoittaja Morosus

» Tukholman suomalainen helluntaiseurakunta
Var inte för blåögda med sekter EmptyMa Syys 25, 2023 4:12 pm kirjoittaja Rea Aalto

» Korkeamman toivon tason sivuuttaminen
Var inte för blåögda med sekter EmptyMa Syys 25, 2023 7:30 am kirjoittaja Vierailija

» Oikea apostoli on surkea apostoli kuulijoittensa tähden
Var inte för blåögda med sekter EmptySu Syys 24, 2023 7:30 am kirjoittaja Vierailija

» Onko Pelastajasi palvelutehtäväsi vai Herra Jeesus?
Var inte för blåögda med sekter EmptyLa Syys 23, 2023 7:02 am kirjoittaja Vierailija

» Olenko vihamiehesi kun puhun sinulle totuutta?
Var inte för blåögda med sekter EmptyLa Syys 23, 2023 6:58 am kirjoittaja Vierailija

» C.O. Rosenius // Katso, käsiini olen minä sinut piirtänyt. Jes. 49:14.
Var inte för blåögda med sekter EmptyPe Syys 22, 2023 1:16 pm kirjoittaja jarrut

» Kelle olemme kyyneleemme velkaa? Kuolemansurun moraalisesta merkityksestä
Var inte för blåögda med sekter EmptyPe Syys 22, 2023 1:01 pm kirjoittaja jarrut

» Jmalan valtakunta on kuin suuri sairaala
Var inte för blåögda med sekter EmptyTo Syys 21, 2023 12:47 pm kirjoittaja jarrut

Syyskuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalenteri Kalenteri


Var inte för blåögda med sekter

Siirry alas

Var inte för blåögda med sekter Empty Var inte för blåögda med sekter

Viesti kirjoittaja Hellevi Raitosalo Su Tammi 04, 2015 11:47 am

Var inte för blåögda med sekter

| |Terttu Forsell varnar för slutna religiösa samfund


Personliga erfarenheter drev Terttu Forsell att grunda en stödorganisation för dem som är offer för religiös maktutövning. Problemen kommer efter att man försökt eller lyckats lösgöra sig från mer eller mindre slutna samfund eller sekter.

Personliga erfarenheter drev Terttu Forsell att grunda en stödorganisation för dem som är offer för religiös maktutövning. Problemen kommer efter att man försökt eller lyckats lösgöra sig från mer eller mindre slutna samfund eller sekter. Då Terttu och Pentti Forsell flyttade från Mäntyharju till Kuopio gjorde de det med en mörkerfaren het i bagaget: en präst i S:t Michel hade vägrat döpa deras barn. Orsaken var att Pentti Forsell hade ett tidigare äktenskap bakom sig. Han var alltså frånskild.

– I vår ungdomliga iver beslöt vi att gå med i det samfund som visar oss för ståelse och vänlighet, berättar Terttu Forsell. Snart nog dök repre sentanter för ett sådant samfund upp:två unga, välklädda och sympatiska män från Jesu Kristi Kyrka av De Sista Dagars Heliga.

– Utan att vi egentligen fattade något enskilt beslut att bli mormoner,blev vi det. Det gick helt enkelt så naturligt,steg för steg. Alla var så vänliga, tillmötesgå ende och hjälpsamma. I över fjorton år var paret Forsell aktivt med i mormonkyrkan. Men sedan fick de nog. Kraven på total underkastelse och lydnad kändes oacceptabla. Men att lämna kyrkan visade sig svårt och smärtsamt.

I ett par radioprogram intervjuades de om dessa saker. Det resulterade i att radion blev nedringd av personer som ville berätta om och diskutera liknande erfarenheter. – Jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att börja ta emot samtalen och svarade ja. Jag antog att det skulle komma några få och att uppståndelsen därmed skulle vara över, berättar Terttu Forsell.

– Så blev det nu inte.. Samtalen bara fortsatte att komma och hjälpbehovet visade sig vara så stort att det blev nödvändigt att grunda en förening. Det skedde inofficiellt år 1987 och ett par år senare regist rerades Uskontojen Uhrien Tuki (UUT), alltså Stöd för religionernas offer.

Återkommande mönster

Under de år som Forsell arbetat med personer som känt sig som offer för religiös maktutövning har hon kunnat konstatera att det finns mönster som återkommer. Detta oberoende av vilket samfund det är fråga om.

– Ett första grunddrag är att samfunden i grunden är slutna och att deras innersta verksamhet är helt ogenomskinlig, säger Forsell. – Ett andra grunddrag, som har att göra med slutenheten, är kravet på lydnad. Inte endast för läran utan också för ledarna, ytterst för ledaren. – Slutenheten och kravet på lydnad leder till ett tredje gemensamt grunddrag: trossamfunden skapar känslor av tacksamhets skuld gentemot samfundet och av rädsla för vad som händer om medlemmarna lämnar samfundet.

Effektiva system

Paret Forsell vet hur effektiva dessa system är. Erfarenheterna som de fått via föreningen för stöd för religionernas offer stöder deras personliga erfarenheter.
– Redan om man ifrågasätter sitt samfund blir man själv ifrågasatt. Vänligheten och hjälpsamheten är som bortblåsta. I stället beläggs man med skuldkänslor.
– Eftersom det är speciellt i situationer av stor förändring eller sorg som människan är mottaglig för religiösa influenser ut nyttjas sådana situationer också i detta system.

– Jag är både bedrövad och förargad över den naiva blåögdhet som inte minst den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland visar i förhållande till alla möjliga och omöjliga tros samfund, säger Terttu Forsell. Inser prästerna och kyrkans ledning verkligen inte att den andarnas kamp som Bibeln talar om är verklig? Tror man inte längre att det finns en Gud och en djävul och att de två kämpar om människans själ?

– För min och min mans del kan jag bara säga att om vi hade vetat mera om vad kristendomen lär skulle vi aldrig ha blivit mormoner, slår Terttu Forsell fast.
– Här har kyrkan en oerhört stor uppgift att undervisa och lära, att göra de klart och rakt på sak. Den får inte svepa in sitt budskap i vaga formuleringar som bara leder till att ingen vet vad den egentligen tror och lär.

Var finns den kritiska granskningen?

Forsell förundrar sig också över att alla andra trossamfund än den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland förefaller stå mer eller mindre utanför allt vad kritik heter.
– Den evangelisk-lutherska kyrkan kan och får kritiseras för allt möjligt och omöjligt, men när vågar någon kritiskt granska och rapportera om vad som händer i andra trossamfund och sekter? Terttu Forsell har konkret fått känna av vad det innebär att gå i närkamp med slutna samfund, som inte tål kritik och som skyr öppenhet och ”avslöjanden”. Hennes före detta samfund, mormonkyrkan, hade anmält henne för hets mot folkgrupp. Detta med anledning av en intervju som hon hade gett en tidning.

– Det som jag berättade om var dels sådant som framgår av mormonkyrkans egna dokument, berättar Forsell. Mormonkyrkan såg det mesta som osanna angrepp gjorda för att svärta ner samfundet. Brottsanmälan gjordes under rubrikerna hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid. Ärendet blev ett fall för statsåklagaren.

Inget åtal

I Statsåklagarämbetets beslut konstateras:

*I intervjuerna har Forsell ytterst kritiskt granskat kyrkans förfaringssätt. Oberoende av inexaktheterna och tillspetsningarna i skriverierna kan man enligt mitt förmenande inte dra slutsatsen att Forsell haft för avsikt eller strävat efter att få till stånd förakt för den berörda religionen. Det blev alltså inget åtal mot Terttu Forsell.
– Det var principiellt ett mycket viktigt beslut. Det visar att det är möjligt att sakligt kritisera ett trossamfund. Det var alltså ett nej till mörkläggning av information, understryker Forsell. Terttu Forsell varnar för slutna religiösa samfund Under åren har Terttu Forsell samlat en hel del material rörande olika samfunds och sekters missbruk av religion och religiös makt.

Stig Kankkonen


Fakta: Vad är en sekt?

En farlig eller destruktiv sekt är en religiös rörelse vars ursprungliga religiösa eller mänskliga mål mer och mer få ge vika för maktutövning. Uskontojen uhrien tuki ry har samlat kännetecken för en farlig sekt på sin nätsida www.uskontojenuhrientuki.fi. Ju fler av påståendena nedan som stämmer, desto säkrare är det att du har att göra med en farlig religiös grupp. Man måste ändå vara försiktig vid kategoriseringen, för i praktiken har varje religiös rörelse något eller några drag av en farlig sekt utan att nödvändigtvis vara farliga. Ledarna har alltid rätt. De står över all kritik,för att de är andligt mer utvecklade än medlemmarna.

*En svartvit världsbild: rörelsens läror är perfekta och felfria, de kan inte kritiseras eller tolkas. Rörelsen präglas av mentaliteten “Allt eller inget”: om medlemmarna vill utvecklas andligt måste de godkänna allt som rörelsen erbjuder. Skuldbeläggning och tankekontroll. Kritiska tankar är synd och visar att medlemmarna är andligen outvecklade.

Medlemmarna isoleras från omvärlden:det tidigare livet och gamla vänner är värdelösa. Om släktingar eller gamla vänner kritiserar samfundet eller dess lära är det bättre att undvika deras sällskap.

Medlemmarna är aldrig ensamma. Det är obligatoriskt att delta i gruppens aktiviteter.
Medlemmarna måste överlämna eller testamentera sin egendom åt rörelsen, och verksamheten måste understödas med tionde oberoende av inkomst.
Skrämseltaktik: Medlemmar som lämnar rörelsen kommer att stöta på motgångar och olyckor, efter döden hamnar de till helvetet, föds på nytt som djur el.dyl. Bara inom rörelsen finns räddningen.
Kyrkpressen torsdagen 21.7.2005 •nr 29 –30 Stig Kankkonen


http://www.uskontojenuhrientuki.fi/svenska-artikel/89-var-inte-blaogna-med-sekter

* Liknande beteende/tillvegagång finns i många frikyrkliga samfunden t.ex. pingstkyrkorna.
Egen tillägg/ Hellevi Raitosalo.
Hellevi Raitosalo
Hellevi Raitosalo

Viestien lukumäärä : 434
Join date : 23.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa