Haku
Viimeisimmät aiheet
Eniten katsotut aiheet
Puolimatka jatkaa tieteen kaapuun puettujen homofobisten ennakkoluulojen revittelyä
Sivu 1 / 1
Puolimatka jatkaa tieteen kaapuun puettujen homofobisten ennakkoluulojen revittelyä
Puolimatka jatkaa tieteen kaapuun puettujen homofobisten ennakkoluulojen revittelyä
Professori Puolimatka verhoaa ikivanhat homofobiset ennakkoluulot tieteen kaapuun ja hyväksikäyttää akateemista arvovaltaansa niiden levittämiseen, kirjoittaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo. Kirjoitus julkaistaan Setan verkkosivu-uudistuksesta johtuen ensin Facebookissa.
Töihin palatessa täällä Setassa on pitänyt hieraista silmiä pariin otteeseen: olemmeko todella humpsahtaneet taas aikaan, jossa kirjoitellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuudesta ja pedofiliasta samassa virkkeessä. Eikö oikeasti tästä ollakaan päästy eteenpäin?
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta nosti heinäkuun lopulla esiin Jyväskylän yliopistolla professorina toimivan Tapio Puolimatkan homofobisen kirjoituksen ja vaati yliopistoa vastaamaan, miten se turvaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien yhdenvertaisuuden. JYY oli lisäksi huolissaan siitä, minkälaisessa arvomaailmassa yliopistolla koulutetaan opetusalan tulevaisuuden asiantuntijoita.
Oli tärkeää, että Jyväskylän yliopisto irtisanoutui nopeasti Puolimatkan kirjoituksesta ja lupasi ryhtyä toimenpiteisiin, jotta koulutuksen yhdenvertaisuus varmistetaan myös Jyväskylän yliopistolla. Muuta vaihtoehtoa sillä ei olisikaan, sillä yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Yhdenvertaisuuslain mukaan myös koulutuksen järjestäjällä sekä työnantajalla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta muun muassa yhdenvertaisuussuunnittelulla. Nyt Jyväskylän yliopistolla on hyvä hetki varmistaa, että sen toimet yhdenvertaisuuden edistämiseksi ovat riittäviä ja tehokkaita.
Jyväskylän yliopistossa erityispedagogiikan opiskelija Irina Tuokko kirjoitti mielipidekirjoituksen, jossa hän kertoi, minkälaista seksuaalivähemmistöön kuuluvana opiskelijana on olla professori Puolimatkan luennoilla.
Yhdenvertaisuuslaki kieltää häirinnän. Häirintää on käyttäytyminen, jolla loukataan tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti henkilön ihmisarvoa siten, että luodaan kiellettyyn syrjintäperusteeseen liittyvä halventava, nöyryyttävä, uhkaava, vihamielinen tai hyökkäävä ilmapiiri. Professori Puolimatkan kirjoitukset täyttävät helposti tämän määritelmän.
On arvokasta, että yliopistoyhteisöön kuuluvat nostavat esille yhdenvertaisuuden kyseenalaistavan toiminnan yliopistolla. Yliopiston on tärkeä varmistaa, että yliopiston opiskelijat ja työntekijät tietävät, miten yhdenvertaisuuslain vastaisesta toiminnasta, kuten häirinnästä voi yliopistolla raportoida ja yliopistolla on selvät sävelet siitä, miten sellaiseen toimintaan puututaan.
Mikäli yliopiston toimia ei pidetä riittävinä, voi asian viedä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan. Neuvoja voi pyytää myös yhdenvertaisuusvaltuutetulta ja sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun sekä sukupuolipiirteisiin perustuvassa syrjinnässä taas tasa-arvovaltuutetulta.
Professori Puolimatka käyttää hyväkseen akateemista arvovaltaansa homofobisten mielipiteiden vahvistamiseksi. Puolimatka esiintyy tieteellisenä toisinajattelijana, mutta hänen kirjoituksensa ja ajatuksensa ovat kuitenkin ikivanhojen homoihin kohdistuvien ennakkoluulojen toistamista. Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa on vuosisadat vastustettu pelottelulla, muun muassa pedofilialla sekä avioliittoinstituution tai yleisen moraalin rappiolla. Ajatuksensa Puolimatka pukee tieteelliseen kaapuun, vaikka viitteinä on esimerkiksi amerikkalaisen fundamentalistikristittyjen verkkosivusto.
Puolimatkan tekstiä on perannut perusteellisemmin Tampereen yliopiston filosofian apulaisprofessori Puolimatkan tekstiä on perannut perusteellisemmin Tampereen yliopiston filosofian apulaisprofessori Panu Raatikainen blogissaan. Puolimatkan kirjoituksen seksuaalioikeuksiin liittyviä ongelmia on käsitellyt myös Sexpo hyvässä kirjoituksessaan.
Totean vielä tämän ääneen, jotta asia ei jää epäselväksi: Suomessa ei ole käynnissä kampanjaa pedofilian laillistamiseksi. Ihmisoikeustoimijat, jotka ovat taistelleet tasa-arvoisen avioliittolain, sateenkaariperheissä elävien lasten oikeuksien ja translain uudistamisen puolesta, tekevät töitä sen eteen, että lhbtiq-ihmisille turvataan ne samat ihmisoikeudet kuin kaikille muillekin. Näitä ovat muun muassa oikeus elämään, oikeus henkilökohtaiseen turvallisuuteen, oikeus yksityisyyteen ja perheeseen, oikeus koulutukseen, oikeus terveyteen, oikeus syrjimättömyyteen ja tasa-arvoon.
Se, miten ihmisoikeudet tulisi turvata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville, on kirjattu Yogyakartan periaatteisiin sekä Yogyakarta +10 -lisäasiakirjaan. Näiden turvaamiseen meillä Suomessakin on vielä pitkä matka.
Kerttu Tarjamo
pääsihteeri, Seta ry
paasihteeri@seta.fi
jarrut- Admin
- Viestien lukumäärä : 2993
Join date : 24.10.2013
Mikä on Seta ry
Seta
Seta ry
Perustettu 1974
Toimiala ihmisoikeudet
Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä 42 järjestöä[1]
Pääsihteeri Kerttu Tarjamo
Puheenjohtaja Pekka Rantala
Hallitus
Pekka Rantala (pj.)
Alia Dannenberg (vpj.)
Tanja von Knorring (vpj.)
John Kaye
Petri Janhunen
Risto Hartikainen
Aura Castrén
Niklas Vaalgamaa
Iiris Lehto (varalla)
Joonatan Laine (varalla)[2]
Aiheesta muualla
seta.fi
Seta ry (ent. Seksuaalinen tasavertaisuus – Sexuellt likaberättigande – SETA ry[3]) on vuonna 1974 perustettu suomalainen ihmisoikeus- ja sosiaalialan kansalaisjärjestö[4], jonka tavoitteena on yhteiskunnallinen yhdenvertaisuus riippumatta ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.[5] Setan puheenjohtaja on Pekka Rantala (2023–2024).[6][2]
Seta pyrkii vaikuttamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaan parantamalla sekä lainsäädäntöä että yleistä asenneilmapiiriä. Yhdistys muun muassa julkaisee tiedotusmateriaalia ja järjestää koulutustilaisuuksia. Setan Uudenmaan jäsenjärjestö Helsinki Pride -yhteisö (entinen HeSeta) järjestää vuosittain Helsinki Pride -tapahtumaa. Seta itse kuuluu lisäksi useisiin kansainvälisiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etuja ajaviin järjestöihin.
Sisällys
1 Historia
1.1 Puheenjohtajat
1.2 Pääsihteerit
1.3 Rahoitus
2 Organisaatio
2.1 Paikalliset järjestöt
2.2 Valtakunnalliset järjestöt
2.3 Kannatusjäsenet
3 Tavoitteet ja toiminta
3.1 Lainsäädännön muutosvaatimukset
4 Tunnustuspalkinnot
4.1 Asiallisen tiedon omena
4.2 Kunniarotta
4.3 Vuoden sateenkaarinuori
5 Katso myös
6 Lähteet
7 Aiheesta muualla
Historia
Homoseksuaaliset teot poistettiin Suomessa rikoslaista vuonna 1971, mutta evankelis-luterilaisen kirkon ja korkeimman oikeuden painostuksesta säädettiin kehotuskielto, joka kielsi julkisen kehottamisen homoseksuaalisiin tekoihin ja vaikutti lähinnä yleisradiotoimintaan. Homoseksuaalisen kanssakäymisen suojaikäraja oli heteroseksuaaliselle asetettua korkeampi.[7][8]
Setan perusti ryhmä seksuaalivähemmistöön kuuluvia miehiä vuonna 1974, ja järjestö painotti toimintaansa kohti nykyisenkaltaista viranomaisten ja lainsäätäjien painostusta. Ensimmäinen näkyvä kampanja vastusti kirkon homoseksuaalisen nuorisotyöntekijän erottamista. Myöhemmin Seta kampanjoi voimakkaimmin kehotuskieltoa vastaan. Poliisi takavarikoi vuonna 1981 ”Alas kehotuskielto!” -kyltin Setan järjestämästä tilaisuudesta. Vuonna 1999 kehotuskielto kumottiin ja suojaikärajat yhtenäistettiin.[7][8] Ennen Setaa seksuaalivähemmistöjen kansalais- ja ihmisoikeuksia oli ollut ajamassa Toisen säteen ryhmä[9][10] ja Psyke ry.[11]
Sosiaalihallitus poisti homoseksuaalisuuden tautiluokituksesta Setan vaatimuksesta vuonna 1981. Tätä edelsivät sosiaali- ja terveysministerille sekä Lääkintöhallitukselle (nykyinen Sosiaalihallitus) vuonna 1979 osoitetut kirjelmät, joissa vedottiin muun muassa siihen, että tautiluokituksen olivat jo kumonneet muun muassa Ruotsin ja Norjan psykiatriyhdistykset 1970-luvun aikana sekä Yhdysvaltain psykiatriyhdistys vuonna 1973. Setan vuosikokous teki vuonna 1980 julkilausuman, jossa Lääkintöhallitusta vaadittiin poistamaan kokonaan sairausluokitus, ja jonka jälkeen Lääkintöhallitus yleiskirjeellään ilmoitti poistavansa kokonaan kaikki ”Anomaliae sexuales” -otsikon alla olevat luokitukset pois käytöstä, homoseksuaalisuus mukaan luettuna.[12] Hetero- ja homoseksuaalisen kanssakäymisen suojaikärajat yhtenäistettiin ja kehotuskielto kumottiin vuonna 1999.[7][8]
Seta julkaisi vuosina 1975–2007 homokulttuurin aikakauslehteä, jonka nimi oli aluksi SETA-lehti ja myöhemmin Z. Järjestö ilmoitti lehden julkaisemisen lopettamisesta loppuvuodesta 2006, koska julkaisemisen tuottamat tappiot olivat taloudellisesti liian raskaat.[13][14]
Vuonna 2010 Jyväskylän Seta uhkasi nostaa oikeusjutun kolumnista, jossa Pride-kulkuetta arvosteltiin ”provokaatioksi”. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen syytti Setaa sananvapauden vaarantamisesta.[15][16][17]
https://fi.wikipedia.org/wiki/Seta
Seta ry
Perustettu 1974
Toimiala ihmisoikeudet
Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä 42 järjestöä[1]
Pääsihteeri Kerttu Tarjamo
Puheenjohtaja Pekka Rantala
Hallitus
Pekka Rantala (pj.)
Alia Dannenberg (vpj.)
Tanja von Knorring (vpj.)
John Kaye
Petri Janhunen
Risto Hartikainen
Aura Castrén
Niklas Vaalgamaa
Iiris Lehto (varalla)
Joonatan Laine (varalla)[2]
Aiheesta muualla
seta.fi
Seta ry (ent. Seksuaalinen tasavertaisuus – Sexuellt likaberättigande – SETA ry[3]) on vuonna 1974 perustettu suomalainen ihmisoikeus- ja sosiaalialan kansalaisjärjestö[4], jonka tavoitteena on yhteiskunnallinen yhdenvertaisuus riippumatta ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.[5] Setan puheenjohtaja on Pekka Rantala (2023–2024).[6][2]
Seta pyrkii vaikuttamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaan parantamalla sekä lainsäädäntöä että yleistä asenneilmapiiriä. Yhdistys muun muassa julkaisee tiedotusmateriaalia ja järjestää koulutustilaisuuksia. Setan Uudenmaan jäsenjärjestö Helsinki Pride -yhteisö (entinen HeSeta) järjestää vuosittain Helsinki Pride -tapahtumaa. Seta itse kuuluu lisäksi useisiin kansainvälisiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etuja ajaviin järjestöihin.
Sisällys
1 Historia
1.1 Puheenjohtajat
1.2 Pääsihteerit
1.3 Rahoitus
2 Organisaatio
2.1 Paikalliset järjestöt
2.2 Valtakunnalliset järjestöt
2.3 Kannatusjäsenet
3 Tavoitteet ja toiminta
3.1 Lainsäädännön muutosvaatimukset
4 Tunnustuspalkinnot
4.1 Asiallisen tiedon omena
4.2 Kunniarotta
4.3 Vuoden sateenkaarinuori
5 Katso myös
6 Lähteet
7 Aiheesta muualla
Historia
Homoseksuaaliset teot poistettiin Suomessa rikoslaista vuonna 1971, mutta evankelis-luterilaisen kirkon ja korkeimman oikeuden painostuksesta säädettiin kehotuskielto, joka kielsi julkisen kehottamisen homoseksuaalisiin tekoihin ja vaikutti lähinnä yleisradiotoimintaan. Homoseksuaalisen kanssakäymisen suojaikäraja oli heteroseksuaaliselle asetettua korkeampi.[7][8]
Setan perusti ryhmä seksuaalivähemmistöön kuuluvia miehiä vuonna 1974, ja järjestö painotti toimintaansa kohti nykyisenkaltaista viranomaisten ja lainsäätäjien painostusta. Ensimmäinen näkyvä kampanja vastusti kirkon homoseksuaalisen nuorisotyöntekijän erottamista. Myöhemmin Seta kampanjoi voimakkaimmin kehotuskieltoa vastaan. Poliisi takavarikoi vuonna 1981 ”Alas kehotuskielto!” -kyltin Setan järjestämästä tilaisuudesta. Vuonna 1999 kehotuskielto kumottiin ja suojaikärajat yhtenäistettiin.[7][8] Ennen Setaa seksuaalivähemmistöjen kansalais- ja ihmisoikeuksia oli ollut ajamassa Toisen säteen ryhmä[9][10] ja Psyke ry.[11]
Sosiaalihallitus poisti homoseksuaalisuuden tautiluokituksesta Setan vaatimuksesta vuonna 1981. Tätä edelsivät sosiaali- ja terveysministerille sekä Lääkintöhallitukselle (nykyinen Sosiaalihallitus) vuonna 1979 osoitetut kirjelmät, joissa vedottiin muun muassa siihen, että tautiluokituksen olivat jo kumonneet muun muassa Ruotsin ja Norjan psykiatriyhdistykset 1970-luvun aikana sekä Yhdysvaltain psykiatriyhdistys vuonna 1973. Setan vuosikokous teki vuonna 1980 julkilausuman, jossa Lääkintöhallitusta vaadittiin poistamaan kokonaan sairausluokitus, ja jonka jälkeen Lääkintöhallitus yleiskirjeellään ilmoitti poistavansa kokonaan kaikki ”Anomaliae sexuales” -otsikon alla olevat luokitukset pois käytöstä, homoseksuaalisuus mukaan luettuna.[12] Hetero- ja homoseksuaalisen kanssakäymisen suojaikärajat yhtenäistettiin ja kehotuskielto kumottiin vuonna 1999.[7][8]
Seta julkaisi vuosina 1975–2007 homokulttuurin aikakauslehteä, jonka nimi oli aluksi SETA-lehti ja myöhemmin Z. Järjestö ilmoitti lehden julkaisemisen lopettamisesta loppuvuodesta 2006, koska julkaisemisen tuottamat tappiot olivat taloudellisesti liian raskaat.[13][14]
Vuonna 2010 Jyväskylän Seta uhkasi nostaa oikeusjutun kolumnista, jossa Pride-kulkuetta arvosteltiin ”provokaatioksi”. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen syytti Setaa sananvapauden vaarantamisesta.[15][16][17]
https://fi.wikipedia.org/wiki/Seta
jarrut- Admin
- Viestien lukumäärä : 2993
Join date : 24.10.2013
Vs: Puolimatka jatkaa tieteen kaapuun puettujen homofobisten ennakkoluulojen revittelyä
Niinpä.
Se mitä Raamattu sanoo, ei ole SETALLE eikä muille
samanhenkisille mieleen.
Se mitä Raamattu sanoo, ei ole SETALLE eikä muille
samanhenkisille mieleen.
jarrut- Admin
- Viestien lukumäärä : 2993
Join date : 24.10.2013
Similar topics
» Tapio Puolimatka
» Tapio Puolimatka Omatunto ja itsepetos
» Tapio Puolimatka // Valvontayhteiskunnasta
» Tapio Puolimatka - Uhrautumisen ilo
» Tapio Puolimatka & Toni Torppa
» Tapio Puolimatka Omatunto ja itsepetos
» Tapio Puolimatka // Valvontayhteiskunnasta
» Tapio Puolimatka - Uhrautumisen ilo
» Tapio Puolimatka & Toni Torppa
Sivu 1 / 1
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Eilen kello 9:56 am kirjoittaja Hellevi
» Nätti kuva tai + ajatus
Eilen kello 9:43 am kirjoittaja Hellevi
» Kolossalaiskirje 1
Eilen kello 7:44 am kirjoittaja Hellevi
» Ihmisten sydämet kylmenevät
Ti Marras 19, 2024 9:13 am kirjoittaja vakiokalusto
» Israelin pääministeri Bibi Netanyahu: Hyvis vai pahis?
Ti Marras 19, 2024 9:05 am kirjoittaja vakiokalusto
» Esirippu nousee (The Curtain Is Rising) :: By Daymond Duck
Ti Marras 19, 2024 8:51 am kirjoittaja vakiokalusto
» Rukouspäivätekstien selityksiä.
Su Marras 17, 2024 8:51 am kirjoittaja Hellevi
» Diktatuuriakin vahvempi voima
Su Marras 17, 2024 7:33 am kirjoittaja Hellevi
» Aapeli Saarisalo: Sapatista siunaus
Pe Marras 15, 2024 10:19 am kirjoittaja Hellevi