Haku
Viimeisimmät aiheet
Eniten katsotut aiheet
MITÄ ON OLLA KRISTITTY?
MITÄ ON OLLA KRISTITTY?
MITÄ ON OLLA KRISTITTY?
Olavi Peltola
Kristittynä olemisen paradoksaalisuus
Kristittynä olemista ei voi ilmaista yhdellä käsitteellä, vaan on välttämätöntä käyttää toisilleen vastakkaisia ilmauksia, paradokseja, jotka molemmat ovat yhtä totta.
Olla kristitty merkitsee rohkeutta olla aivan tavallinen arkinen ihminen ja jopa olla oma itsensä. Samaan aikaan kristitty on uskon ihminen, joka tietoisesti sitoo itsensä ihmisen ulkopuolella olevaan Jumalan sanaan, Raamattuun ja suostuu sen tuomaan rajoitukseen olla vapaasti oma itsensä. Siksi olla kristitty merkitsee aina myös olla ihminen, joka tutkii Raamattua, kuuntelee julistetuttua Herran sanaa ja vastaanottaa Jumalan kansan kanssa näkyvän sanan, ehtoollisen ja pukee rukoukseksi sanan vaikutuksen itsessään.
Ihmisenä oleminen on uskallusta nähdä omat kykynsä ja niiden rajat. Se sisältää ilon siitä, että saa olla juuri se, joka on ja sellainen kuin on. Ihmisten edessä kristityn ei tarvitse jännittää jonain parempana olemista kuin, mitä on todellisuudessa. Uskovana ihmisenä oleminen taas merkitsee jatkuvaa tietoisuutta Jumalan läsnäolosta omassa elämässä ja siksi myös ahdistusta siitä, että on niin huono ja kelvoton kristitty. Edellinen johtaa sopeutumiseen ympäristönsä kanssa, jälkimmäinen vaatii uskallusta olla erilainen kuin ympäristön asenteet ja käyttäytyminen edellyttävät.
Raamatusta löydämme tämän saman vastakohtaisuuden monessa eri muodossa. Kristittyinä olemme jo nyt täydellisesti pyhitetyt (Hebr 10:14) ja kuitenkin meitä vasta pyhitetään (Room 6:22). Meidän on siis tultava siksi, mitä jo olemme. Jumala on se, joka meissä vaikuttaa koko pyhityksen ja meidän on vain oltava hiljaa ja sallittava hänen tehdä työnsä meissä (Fil 2:13, 1:6, 1 Tess 5:23). Olemme kuin savi savenvalajan pöydällä (ks Jer 18:3-6). Toisaalta meidän itsemme on kamppailtava tullaksemme pyhitetyiksi (1 Tess 4:3-7, Room 6:19). Meissä on sekä uusi ihminen, joka on luotu ja johon silti on päivittäin pukeuduttava (2 Kor 5:17), että myös vanha ihminen, joka on ristiinnaulittu Kristuksen kanssa ja jonka on silti päivittäin kuoltava (Kol 3:1-5). Olemme murheellisia ja huokailemme ja kuitenkin saamme aina olla iloisia.
Kristitty on vasta tulossa joksikin
Vastakohtien yhteys kristityn elämässä aiheuttaa myös sen, ettei voi olla vain yhtä kristityn mallia, vaan niin monta kuin on kristittyä, niin monta erilaista kristittyä on maailmassa. Jokainen kristitty joutuu jatkuvasti kamppailemaan pitääkseen molemmat vastakohdat edes jonkinlaisessa tasapainossa elämässään. Tässä kamppailussa kristityt onnistuvat eri tavoin. Siksi uskovan elämän voidaan sanoa olevan enemmän halajamista kuin omistamista, vasta hurskaaksi tulemista eikä vielä hurskaana olemista.
"Ei niin, että jo olisin sen saavuttanut...vaan minä riennän sitä kohti" (Fil 3:12). Olemme vasta matkalla "eikä ole vielä käynyt ilmi, mitä meistä tulee" (1 Joh 3:2). Tämän asian aikoinaan uskonpuhdistaja ilmaisi hienosti: "Tämän elämän tiedetään olevan, ei vanhurskautta, vaan vanhurskaaksi tulemista, ei terveyttä, vaan tervehtymistä, se ei ole päämäärä, vaan siihen pyrkimistä, ei perillä, vaan matkalla olemista, kaiken kaikkiaan jatkuvaa puhdistumista synnistä ja siirttymistä hyveestä hyveeseen".
Kristitty on samaan aikaan vanhurskas ja syntinen
Eräs eniten käytettyjä sananparsia kuvaamassa tätä jännittävää kristittynä olemisen ydinsalaisuutta on sanonta olla samaan aikaan vanhurskas ja syntinen. "Tämä on Jumalan tahto, joka on ihmeellinen pyhissään, että he samalla kertaa ovat vanhurskaita, kun pyytävät tulla vanhurskaiksi, ja epävanhurskaita, koska pyytävät tulla vanhurskaiksi: omissa silmissään ja todellisuudessa epävanhurskaita, Jumalan silmissä, joka vastaanottaa tämän heidän uskonsa ja armon pyyntönsä, vanhurskaita. Samalla kertaa syntisiä ja pyhiä, syntisiä tietoisesti, pyhiä tietämättään tai syntisiä todellisuudessa, pyhiä toivossa" (Luther).
Tämän syynä on taas totuus, josta on käytetty ilmausta perisynti ja perisyyllisyys. Jos kiistetään ihmisen perisyntisyys ja turmellus silloin voidaan myös opettaa uskovan täydellistä jalostumista ja hyväksi tulemista jo tässä ajassa. Silloin synti ei ole pysyvä vaurio ihmisessä vaan ainoastaan tahra ja yksittäinen teko, joka voidaan selvittää ja poistaa. Sanotaan mitä tahansa niin tosiasiaksi jää, että synti on uudestisyntyneen kristityn olemukseen juurtunut paha tahto ja se pysyy siellä niin kauan kuin kristitty on ihmisenä tässä maailmassa. Armo ei siis uudestisynnytä uskovaa niin, että hänestä tulisi kokonaan uusi ja täydellinen ihminen, vaan häneen ja hänen olemukseensa jää loppuun asti monenlaisia vikoja.
Uskovana olemisen paradoksaalisuuden tähden on toki monia kristittyjä, jotka väittävät että he esim. hengellä täyttymisen tähden ovat vapaat kaikesta synnistä. Näin väittävä voi vedota joihinkin Raamatun lauseisiin (esim. 1 Joh 3:6,9), mutta sellainen uskottelu ei kuitenkaan muuta tosiasioita toiseksi. On uskonnollinen valhe väittää, että tosikristitty on synnitön.
Uskonnollinen valhe voi kuitenkin olla tavattoman voimakas ja lumota ihmisen vuosikymmeniksi. Tällaisen ihmisen lähellä olevat näkevät kyllä asian todellisen laidan. Opetus uskovan synnittömyydestä on aina väärä. Samoin on harhauttavaa väittää, että uskovan vanha ihminen s.o. hänen turmeltunut luontonsa on ristiinnaulittu Jeesuksen kanssa jo kaksituhatta vuotta sitten ja siksi vanhaa ihmistä ei ole enää olemassakaan.
Meidän on pyrittävä uskonelämässä totuudellisuuden näkemiseen suhteessa itseemme, suostuttava vaeltamaan valossa ja rukoiltava, ettei vain silmämme olisi sokeat (Matt 6:23). Ut:ssa farisealaisuus tulkitaan ulkokullaisuudeksi. Silloin ei olla aitoja, rehellisiä, nimenomaan omaa itseä ei nähdä totuudellisesti. Meidän ei tule kiinnittää huomiota vain siihen, miten asioiden tulisi olla, vaan nimenomaan siihen, miten ne ovat. Se ei ole uskoa, että uskotellaan jonkin asian olevan toisin kuin se todellisuudessa on.
Kristtty elää jatkuvasti anteeksiantamuksessa
Koska uskovassa asuu voittamaton synnin juuri, hän joutuu jatkuvasti myös katumaan Jumalan edessä. Kristityn perustuntomerkkejä on jokapäiväinen katumus ja Jeesuksen luokse meneminen saamaan kaikki anteeksi. Olla uskova merkitseekin olla ihminen, joka luottaa syntiensä anteeksiantamukseen. Anteeksiantamus ei ole vain jokin uskovan alkuajan elämään kuuluva lahja, vaan hänen rauhansa ja ilonsa pysyvä peruste.
Kun hän yhä selvemmin näkee, miten kaikissa hänen teoissaan on syntiä, hän ei voi olla ihmettelemättä sitä sovitusrakkautta, joka kaiken peittää. Se luo syvän perusturvallisuuden hänen elämäänsä. Ihmeellinen anteeksiantamus. Nyt kristitty tietää, mitä Jumala ajattelee hänestä. Jumala peittää Jeesukseen uskovan syntisen olemuksen Karitsan veressä valkaistuihin vaatteisiin. Hän ei lue uskovalle hänen syntejään Se on loputon kiitollisuuden aihe.
Halun kilvoitukseen antaa yksin armon ja anteeksiantamuksen evankeliumi. Ihminen kestää tuomiolla vain Kristuksen tähden, ei sen uuden tähden, mikä hänen sydämessään syntyy ja kasvaa. Jaksamme kilvoitella, kun näemme, että perille pääseminen ei riipukaan kilvoittelijan voimista ja onnistumisesta, vaan Jeesuksen Kristuksen sovitusrakkaudesta.
Hän ei koskaan heitä ulos sitä, joka tulee hänen tykönsä (Joh 6:37). "Älä siis ihminen, kuka lienetkin, jännitä voimiasi ja ponnistele ollaksesi uskollinen ja ahkera, elävä ja hengellinen, vaan laskeudu hiljaa Armahtajasi jalkoihin voimattomana, uskottomana, laiskana, hitaana ja kuolleena. Puhu vain hänelle huonoista asioistasi ja pyydä lupaa saada katsella häntä ja ano apua kaidalla tiellä kulkemiseen" (Lagus).
Kristityssä on vanha ja uusi ihminen
Vanhalla ihmisellä tarkoitetaan itsekästä minäkeskeinen asennetta, joka kaikessa etsii omaansa. Se on piintynyt luontoomme ja on hidas ja vastahakoinen hyvän tekemiseen, mutta aina valmis pahaan. Vanha on minä itse. Sen on aina oltava lain, syyttävän omantunnon ja kuoleman alainen ja sitä tarkoittaa Raamatun opetus vanhan ihmisen ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kanssa. Uusi ihminen on paljon vaikeammin "löydettävissä" omasta sisimmästämme. Jumalan Hengen työ jää katseiltamme salaan.
Uusi ihminen on Kristus meissä, Pyhä Henki meissä asuvana, emme me itse. Uusi ihminen on "vierasta lahjavanhurskautta" ja sen mukana alttiutta ja avoimuutta Hengen työlle, jota kuitenkin koko ajan vanha ihminen häiritsee. Myös uusi haluaa saada luontomme valtaansa. Emme pysty täsmällisesti useinkaan erottamaan, mikä meissä on vanhan ihmisen tahtoa ja mikä taas uuden. Ne ovat sekoittuneet toisiinsa ja ne ovat aina ja kaikessa samanaikaisesti läsnä. Siksi valvominen ja siihen liittyvä jokapäiväinen katumus, vanha ihmisen kuolettaminen ja kamppailu Hengen voitolle pääsemiseksi on oleellinen uskovan tunnusmerkki.
Kristitty taistelee itsessään asuvaa syntiä vastaan
Kristitty ei saa jäädä synteihinsä ja kuitenkin hän on jatkuvasti syntinen - siinä sovittamaton ristiriita. Uskova pyrkii kaikin voimin irti synnistä, synti on hänelle vierasta, mutta hän joutuu havaitsemaan, että synti on piintynyt häneen. Uskova ei saa ikäänkuin leikkiä synnillä ja tehdä syntiä tahallaan uhmaten Jumalan pyhyyttä. Aidossa uskossa säilyy aina Jumalan pyhyyden pelko.
Synti on kuin tuleen kaatumista. Siitä haluaa heti pois (Miik 7:. Siksi paha ja jatkuvasti synnissä pysymisen aikomus ja täysin vailla katumusta ja tuskaa oleminen tukahduttaa autuuttavan uskon. Emme saa puolustaa syntejämme ja erehdyksiämme emmekä antautua niiden palvelijaksi. Ne on jatkuvasti tuotava valoon ja pyydettävä armoa ja anteeksiantamusta.
On opittava taistelemaan Hengessä lihaa vastaan (Gal 5:17). Emme saa lakata taistelemasta itsessä asuvaa syntiä ja sen ilmauksia vastaan eikä pyrkimästä niistä vapauteen. Ei ole helppo erottaa milloin taistelemme vilpitömästi milloin taas annamme synnille sijaa itsessämme. Joudumme paljon kamppailemaan saavuttaaksemme puhtaan omantunnon ja kuitenkin jäämme elämään raadollisina ihmisinä.
Eräänä vaikeutena tässä taistelussa on se, että omassatunnossamme haluamme olla lakihenkisiä, mutta omassa elämässämme ja elämäntavoisamme vapaita ja ilman lakia ja noudattaa vapauden varjolla omia itsekkäitä pyyteitämme. Tämän tähden taistelu meissä asuvan Hengen ja lihaamme piintyneen synnin välillä on tavattoman vaikea ja sitkeää. Siinä taistelussa monet voimakkaat Ut:n kehoitukset ovat suurena apuna.
Kristityn tehtävä on palvella
Kristityn tulee pyrkiä elämään kaikessa Jumalan tahdon mukaan ja palvelemaan lähimmäisiä. Kristityn elämän painopisteen tulee olla arkielämässä ja lähimmäisten parissa. Olemme vastuullisia ihmisiä. Siksi meidän on suostuttava olemaan mukana saatanan ja Jumalan välisessä taistelussa (Ef 6:12-17). On luotettava Raamatun lupauksiin, on rukoiltava, hyvää tekisi joskus paastotakin, on oltava mukana Jumalan valtakunnan työssä ja rakastettava lähimmäistä ja tehtävä hyvää. Perusteluna palvelulle ei ole, että kelpaimme sen avulla entistä paremmin Jumalalle. Se on meille annettu kutsumus, tehtävä. Joudumme tekemään kerran siitä tiliä (1 Kor 3:12-13).
Kärsimys on osa kristityn elämää
Kenellekkään ei ole helppoa hyväksyä kärsimys omassa elämässä osaksi todellisena kristittynä elämmistä. Kuitenkin ahdistus on pysyvä elämäntodellisuus - ainakin osalle kristityistä. Silloin on vain opittava elämään yhdessä ahdistuksensa kanssa. On ahdistusta kuunnellessamme maailman tilaa ja ihmiskunnan kärsimystä, on ahdistusta lähellä olevien ihmisten vierellä nähdessämme heidän ahdistuksensa, on ahdistusta Jumalan valtakunnan heikon menestymisen tähden lähellä ja kaukana, on ahdistusta omista sairauksistamme, omasta luonteestamme, omasta kyvyttömyydestämme ja omasta jumalattomuudestamme ja syyllisyydestämme. Kuitenkin ahdistus on se tie, jolla meidän on opittava vaeltamaan tässä ajallisessa elämässä (Apt 14:22). Ahdistusten keskellä Herra on lähellä ja hän kärsii mukana (Jes 63:19), saamme kärsiä yhdessä hänen kanssaan (Room 8:17).
Tärkeintä on säilyttää usko Jeesukseen loppuun asti
Uskon säilyttäminen ratkaisee kristityn elämän lopputuloksen (Joh 3:16), "sillä vanhurskas on elävä uskosta" (Room 1:17). On suostuttava siihen, että kaikki taivaallinen ja hengellinen on vielä todellisuutta nimenomaan uskon kautta. Saamme nähdä kovin vähän ja kokemukset ovat vain hetken kestäviä. On jopa opeteltava uskomaan vastoin omia kokemuksiakin. Täyttymys on jatkuvasti edessäpäin. "Aabraham toivoi, vaikka ei toivoa ollut, ja uskoi...eikä heikentynyt uskossa... Jumalan lupausta hän ei epäuskossa epäillyt, vaan vahvistui uskossa, antaen kunnian Jumalalle, ja oli täysin varma siitä, että minkä Jumala on luvannut, sen hän voi myös täyttää" (Room 4:18-21).
Pahan voimat pyrkivät mitä kiihkeimmin siihen, että meidän uskomme raukeaisi tyhjään (Luuk 22:32). Jeesus toteaa, että "kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?" (Luuk 18:. Juuri uskoa tässä ennen muuta vaaditaan (1 Kor 4:2). Siksi "ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun" (Ilm 2:10). Tärkeintä on säilyttää usko loppuun asti (2 Tim 4:7), sillä "joka häneen uskoo, se ei häpeään joudu" (Room 9:33).
Ehkä syvällisimpiä Pyhän Hengen aidosti täyttämän ihmisen rukouksia on eräs vanha rukous. Löysin sen jostain kirjasta ja olen säilyttänyt sen siinä toivossa, että osaisin rukoilla sen sydämestäni. "Herra en tiedä, mitä minun olisi sinulta pyydettävä. Sinä yksin tiedät, mitä tarvitsen. Sinä rakastat minua paremmin kuin osaan omaa itseäni rakastaa. Isä, anna lapsellesi, mitä hän ei osaa itse anoa.
En uskalla pyytää ristiä enkä lohdutusta. Tahdon vain laskeutua jalkaisi juureen ja avata sydämeni sinulle. Katso hätääni, jota en itsekkään täysin tunne. Katso minuun ja kohtele minua armahtavan laupesi mukaan. Lyö tai paranna minut. Paina alas tai nosta. Minä suostun sinun suunnitelmiisi, vaikka en niitä tunnekaan. Vaikenen ja jäytydyn kokonaan sinun käsiisi. En tahtoisi halata mitään muuta kuin täyttää sinun tahtosi. Opeta minua rukoilemaan. Rukoile sinä itse minussa" (Augustinus).
Olavi Peltola
Kristittynä olemisen paradoksaalisuus
Kristittynä olemista ei voi ilmaista yhdellä käsitteellä, vaan on välttämätöntä käyttää toisilleen vastakkaisia ilmauksia, paradokseja, jotka molemmat ovat yhtä totta.
Olla kristitty merkitsee rohkeutta olla aivan tavallinen arkinen ihminen ja jopa olla oma itsensä. Samaan aikaan kristitty on uskon ihminen, joka tietoisesti sitoo itsensä ihmisen ulkopuolella olevaan Jumalan sanaan, Raamattuun ja suostuu sen tuomaan rajoitukseen olla vapaasti oma itsensä. Siksi olla kristitty merkitsee aina myös olla ihminen, joka tutkii Raamattua, kuuntelee julistetuttua Herran sanaa ja vastaanottaa Jumalan kansan kanssa näkyvän sanan, ehtoollisen ja pukee rukoukseksi sanan vaikutuksen itsessään.
Ihmisenä oleminen on uskallusta nähdä omat kykynsä ja niiden rajat. Se sisältää ilon siitä, että saa olla juuri se, joka on ja sellainen kuin on. Ihmisten edessä kristityn ei tarvitse jännittää jonain parempana olemista kuin, mitä on todellisuudessa. Uskovana ihmisenä oleminen taas merkitsee jatkuvaa tietoisuutta Jumalan läsnäolosta omassa elämässä ja siksi myös ahdistusta siitä, että on niin huono ja kelvoton kristitty. Edellinen johtaa sopeutumiseen ympäristönsä kanssa, jälkimmäinen vaatii uskallusta olla erilainen kuin ympäristön asenteet ja käyttäytyminen edellyttävät.
Raamatusta löydämme tämän saman vastakohtaisuuden monessa eri muodossa. Kristittyinä olemme jo nyt täydellisesti pyhitetyt (Hebr 10:14) ja kuitenkin meitä vasta pyhitetään (Room 6:22). Meidän on siis tultava siksi, mitä jo olemme. Jumala on se, joka meissä vaikuttaa koko pyhityksen ja meidän on vain oltava hiljaa ja sallittava hänen tehdä työnsä meissä (Fil 2:13, 1:6, 1 Tess 5:23). Olemme kuin savi savenvalajan pöydällä (ks Jer 18:3-6). Toisaalta meidän itsemme on kamppailtava tullaksemme pyhitetyiksi (1 Tess 4:3-7, Room 6:19). Meissä on sekä uusi ihminen, joka on luotu ja johon silti on päivittäin pukeuduttava (2 Kor 5:17), että myös vanha ihminen, joka on ristiinnaulittu Kristuksen kanssa ja jonka on silti päivittäin kuoltava (Kol 3:1-5). Olemme murheellisia ja huokailemme ja kuitenkin saamme aina olla iloisia.
Kristitty on vasta tulossa joksikin
Vastakohtien yhteys kristityn elämässä aiheuttaa myös sen, ettei voi olla vain yhtä kristityn mallia, vaan niin monta kuin on kristittyä, niin monta erilaista kristittyä on maailmassa. Jokainen kristitty joutuu jatkuvasti kamppailemaan pitääkseen molemmat vastakohdat edes jonkinlaisessa tasapainossa elämässään. Tässä kamppailussa kristityt onnistuvat eri tavoin. Siksi uskovan elämän voidaan sanoa olevan enemmän halajamista kuin omistamista, vasta hurskaaksi tulemista eikä vielä hurskaana olemista.
"Ei niin, että jo olisin sen saavuttanut...vaan minä riennän sitä kohti" (Fil 3:12). Olemme vasta matkalla "eikä ole vielä käynyt ilmi, mitä meistä tulee" (1 Joh 3:2). Tämän asian aikoinaan uskonpuhdistaja ilmaisi hienosti: "Tämän elämän tiedetään olevan, ei vanhurskautta, vaan vanhurskaaksi tulemista, ei terveyttä, vaan tervehtymistä, se ei ole päämäärä, vaan siihen pyrkimistä, ei perillä, vaan matkalla olemista, kaiken kaikkiaan jatkuvaa puhdistumista synnistä ja siirttymistä hyveestä hyveeseen".
Kristitty on samaan aikaan vanhurskas ja syntinen
Eräs eniten käytettyjä sananparsia kuvaamassa tätä jännittävää kristittynä olemisen ydinsalaisuutta on sanonta olla samaan aikaan vanhurskas ja syntinen. "Tämä on Jumalan tahto, joka on ihmeellinen pyhissään, että he samalla kertaa ovat vanhurskaita, kun pyytävät tulla vanhurskaiksi, ja epävanhurskaita, koska pyytävät tulla vanhurskaiksi: omissa silmissään ja todellisuudessa epävanhurskaita, Jumalan silmissä, joka vastaanottaa tämän heidän uskonsa ja armon pyyntönsä, vanhurskaita. Samalla kertaa syntisiä ja pyhiä, syntisiä tietoisesti, pyhiä tietämättään tai syntisiä todellisuudessa, pyhiä toivossa" (Luther).
Tämän syynä on taas totuus, josta on käytetty ilmausta perisynti ja perisyyllisyys. Jos kiistetään ihmisen perisyntisyys ja turmellus silloin voidaan myös opettaa uskovan täydellistä jalostumista ja hyväksi tulemista jo tässä ajassa. Silloin synti ei ole pysyvä vaurio ihmisessä vaan ainoastaan tahra ja yksittäinen teko, joka voidaan selvittää ja poistaa. Sanotaan mitä tahansa niin tosiasiaksi jää, että synti on uudestisyntyneen kristityn olemukseen juurtunut paha tahto ja se pysyy siellä niin kauan kuin kristitty on ihmisenä tässä maailmassa. Armo ei siis uudestisynnytä uskovaa niin, että hänestä tulisi kokonaan uusi ja täydellinen ihminen, vaan häneen ja hänen olemukseensa jää loppuun asti monenlaisia vikoja.
Uskovana olemisen paradoksaalisuuden tähden on toki monia kristittyjä, jotka väittävät että he esim. hengellä täyttymisen tähden ovat vapaat kaikesta synnistä. Näin väittävä voi vedota joihinkin Raamatun lauseisiin (esim. 1 Joh 3:6,9), mutta sellainen uskottelu ei kuitenkaan muuta tosiasioita toiseksi. On uskonnollinen valhe väittää, että tosikristitty on synnitön.
Uskonnollinen valhe voi kuitenkin olla tavattoman voimakas ja lumota ihmisen vuosikymmeniksi. Tällaisen ihmisen lähellä olevat näkevät kyllä asian todellisen laidan. Opetus uskovan synnittömyydestä on aina väärä. Samoin on harhauttavaa väittää, että uskovan vanha ihminen s.o. hänen turmeltunut luontonsa on ristiinnaulittu Jeesuksen kanssa jo kaksituhatta vuotta sitten ja siksi vanhaa ihmistä ei ole enää olemassakaan.
Meidän on pyrittävä uskonelämässä totuudellisuuden näkemiseen suhteessa itseemme, suostuttava vaeltamaan valossa ja rukoiltava, ettei vain silmämme olisi sokeat (Matt 6:23). Ut:ssa farisealaisuus tulkitaan ulkokullaisuudeksi. Silloin ei olla aitoja, rehellisiä, nimenomaan omaa itseä ei nähdä totuudellisesti. Meidän ei tule kiinnittää huomiota vain siihen, miten asioiden tulisi olla, vaan nimenomaan siihen, miten ne ovat. Se ei ole uskoa, että uskotellaan jonkin asian olevan toisin kuin se todellisuudessa on.
Kristtty elää jatkuvasti anteeksiantamuksessa
Koska uskovassa asuu voittamaton synnin juuri, hän joutuu jatkuvasti myös katumaan Jumalan edessä. Kristityn perustuntomerkkejä on jokapäiväinen katumus ja Jeesuksen luokse meneminen saamaan kaikki anteeksi. Olla uskova merkitseekin olla ihminen, joka luottaa syntiensä anteeksiantamukseen. Anteeksiantamus ei ole vain jokin uskovan alkuajan elämään kuuluva lahja, vaan hänen rauhansa ja ilonsa pysyvä peruste.
Kun hän yhä selvemmin näkee, miten kaikissa hänen teoissaan on syntiä, hän ei voi olla ihmettelemättä sitä sovitusrakkautta, joka kaiken peittää. Se luo syvän perusturvallisuuden hänen elämäänsä. Ihmeellinen anteeksiantamus. Nyt kristitty tietää, mitä Jumala ajattelee hänestä. Jumala peittää Jeesukseen uskovan syntisen olemuksen Karitsan veressä valkaistuihin vaatteisiin. Hän ei lue uskovalle hänen syntejään Se on loputon kiitollisuuden aihe.
Halun kilvoitukseen antaa yksin armon ja anteeksiantamuksen evankeliumi. Ihminen kestää tuomiolla vain Kristuksen tähden, ei sen uuden tähden, mikä hänen sydämessään syntyy ja kasvaa. Jaksamme kilvoitella, kun näemme, että perille pääseminen ei riipukaan kilvoittelijan voimista ja onnistumisesta, vaan Jeesuksen Kristuksen sovitusrakkaudesta.
Hän ei koskaan heitä ulos sitä, joka tulee hänen tykönsä (Joh 6:37). "Älä siis ihminen, kuka lienetkin, jännitä voimiasi ja ponnistele ollaksesi uskollinen ja ahkera, elävä ja hengellinen, vaan laskeudu hiljaa Armahtajasi jalkoihin voimattomana, uskottomana, laiskana, hitaana ja kuolleena. Puhu vain hänelle huonoista asioistasi ja pyydä lupaa saada katsella häntä ja ano apua kaidalla tiellä kulkemiseen" (Lagus).
Kristityssä on vanha ja uusi ihminen
Vanhalla ihmisellä tarkoitetaan itsekästä minäkeskeinen asennetta, joka kaikessa etsii omaansa. Se on piintynyt luontoomme ja on hidas ja vastahakoinen hyvän tekemiseen, mutta aina valmis pahaan. Vanha on minä itse. Sen on aina oltava lain, syyttävän omantunnon ja kuoleman alainen ja sitä tarkoittaa Raamatun opetus vanhan ihmisen ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kanssa. Uusi ihminen on paljon vaikeammin "löydettävissä" omasta sisimmästämme. Jumalan Hengen työ jää katseiltamme salaan.
Uusi ihminen on Kristus meissä, Pyhä Henki meissä asuvana, emme me itse. Uusi ihminen on "vierasta lahjavanhurskautta" ja sen mukana alttiutta ja avoimuutta Hengen työlle, jota kuitenkin koko ajan vanha ihminen häiritsee. Myös uusi haluaa saada luontomme valtaansa. Emme pysty täsmällisesti useinkaan erottamaan, mikä meissä on vanhan ihmisen tahtoa ja mikä taas uuden. Ne ovat sekoittuneet toisiinsa ja ne ovat aina ja kaikessa samanaikaisesti läsnä. Siksi valvominen ja siihen liittyvä jokapäiväinen katumus, vanha ihmisen kuolettaminen ja kamppailu Hengen voitolle pääsemiseksi on oleellinen uskovan tunnusmerkki.
Kristitty taistelee itsessään asuvaa syntiä vastaan
Kristitty ei saa jäädä synteihinsä ja kuitenkin hän on jatkuvasti syntinen - siinä sovittamaton ristiriita. Uskova pyrkii kaikin voimin irti synnistä, synti on hänelle vierasta, mutta hän joutuu havaitsemaan, että synti on piintynyt häneen. Uskova ei saa ikäänkuin leikkiä synnillä ja tehdä syntiä tahallaan uhmaten Jumalan pyhyyttä. Aidossa uskossa säilyy aina Jumalan pyhyyden pelko.
Synti on kuin tuleen kaatumista. Siitä haluaa heti pois (Miik 7:. Siksi paha ja jatkuvasti synnissä pysymisen aikomus ja täysin vailla katumusta ja tuskaa oleminen tukahduttaa autuuttavan uskon. Emme saa puolustaa syntejämme ja erehdyksiämme emmekä antautua niiden palvelijaksi. Ne on jatkuvasti tuotava valoon ja pyydettävä armoa ja anteeksiantamusta.
On opittava taistelemaan Hengessä lihaa vastaan (Gal 5:17). Emme saa lakata taistelemasta itsessä asuvaa syntiä ja sen ilmauksia vastaan eikä pyrkimästä niistä vapauteen. Ei ole helppo erottaa milloin taistelemme vilpitömästi milloin taas annamme synnille sijaa itsessämme. Joudumme paljon kamppailemaan saavuttaaksemme puhtaan omantunnon ja kuitenkin jäämme elämään raadollisina ihmisinä.
Eräänä vaikeutena tässä taistelussa on se, että omassatunnossamme haluamme olla lakihenkisiä, mutta omassa elämässämme ja elämäntavoisamme vapaita ja ilman lakia ja noudattaa vapauden varjolla omia itsekkäitä pyyteitämme. Tämän tähden taistelu meissä asuvan Hengen ja lihaamme piintyneen synnin välillä on tavattoman vaikea ja sitkeää. Siinä taistelussa monet voimakkaat Ut:n kehoitukset ovat suurena apuna.
Kristityn tehtävä on palvella
Kristityn tulee pyrkiä elämään kaikessa Jumalan tahdon mukaan ja palvelemaan lähimmäisiä. Kristityn elämän painopisteen tulee olla arkielämässä ja lähimmäisten parissa. Olemme vastuullisia ihmisiä. Siksi meidän on suostuttava olemaan mukana saatanan ja Jumalan välisessä taistelussa (Ef 6:12-17). On luotettava Raamatun lupauksiin, on rukoiltava, hyvää tekisi joskus paastotakin, on oltava mukana Jumalan valtakunnan työssä ja rakastettava lähimmäistä ja tehtävä hyvää. Perusteluna palvelulle ei ole, että kelpaimme sen avulla entistä paremmin Jumalalle. Se on meille annettu kutsumus, tehtävä. Joudumme tekemään kerran siitä tiliä (1 Kor 3:12-13).
Kärsimys on osa kristityn elämää
Kenellekkään ei ole helppoa hyväksyä kärsimys omassa elämässä osaksi todellisena kristittynä elämmistä. Kuitenkin ahdistus on pysyvä elämäntodellisuus - ainakin osalle kristityistä. Silloin on vain opittava elämään yhdessä ahdistuksensa kanssa. On ahdistusta kuunnellessamme maailman tilaa ja ihmiskunnan kärsimystä, on ahdistusta lähellä olevien ihmisten vierellä nähdessämme heidän ahdistuksensa, on ahdistusta Jumalan valtakunnan heikon menestymisen tähden lähellä ja kaukana, on ahdistusta omista sairauksistamme, omasta luonteestamme, omasta kyvyttömyydestämme ja omasta jumalattomuudestamme ja syyllisyydestämme. Kuitenkin ahdistus on se tie, jolla meidän on opittava vaeltamaan tässä ajallisessa elämässä (Apt 14:22). Ahdistusten keskellä Herra on lähellä ja hän kärsii mukana (Jes 63:19), saamme kärsiä yhdessä hänen kanssaan (Room 8:17).
Tärkeintä on säilyttää usko Jeesukseen loppuun asti
Uskon säilyttäminen ratkaisee kristityn elämän lopputuloksen (Joh 3:16), "sillä vanhurskas on elävä uskosta" (Room 1:17). On suostuttava siihen, että kaikki taivaallinen ja hengellinen on vielä todellisuutta nimenomaan uskon kautta. Saamme nähdä kovin vähän ja kokemukset ovat vain hetken kestäviä. On jopa opeteltava uskomaan vastoin omia kokemuksiakin. Täyttymys on jatkuvasti edessäpäin. "Aabraham toivoi, vaikka ei toivoa ollut, ja uskoi...eikä heikentynyt uskossa... Jumalan lupausta hän ei epäuskossa epäillyt, vaan vahvistui uskossa, antaen kunnian Jumalalle, ja oli täysin varma siitä, että minkä Jumala on luvannut, sen hän voi myös täyttää" (Room 4:18-21).
Pahan voimat pyrkivät mitä kiihkeimmin siihen, että meidän uskomme raukeaisi tyhjään (Luuk 22:32). Jeesus toteaa, että "kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?" (Luuk 18:. Juuri uskoa tässä ennen muuta vaaditaan (1 Kor 4:2). Siksi "ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun" (Ilm 2:10). Tärkeintä on säilyttää usko loppuun asti (2 Tim 4:7), sillä "joka häneen uskoo, se ei häpeään joudu" (Room 9:33).
Ehkä syvällisimpiä Pyhän Hengen aidosti täyttämän ihmisen rukouksia on eräs vanha rukous. Löysin sen jostain kirjasta ja olen säilyttänyt sen siinä toivossa, että osaisin rukoilla sen sydämestäni. "Herra en tiedä, mitä minun olisi sinulta pyydettävä. Sinä yksin tiedät, mitä tarvitsen. Sinä rakastat minua paremmin kuin osaan omaa itseäni rakastaa. Isä, anna lapsellesi, mitä hän ei osaa itse anoa.
En uskalla pyytää ristiä enkä lohdutusta. Tahdon vain laskeutua jalkaisi juureen ja avata sydämeni sinulle. Katso hätääni, jota en itsekkään täysin tunne. Katso minuun ja kohtele minua armahtavan laupesi mukaan. Lyö tai paranna minut. Paina alas tai nosta. Minä suostun sinun suunnitelmiisi, vaikka en niitä tunnekaan. Vaikenen ja jäytydyn kokonaan sinun käsiisi. En tahtoisi halata mitään muuta kuin täyttää sinun tahtosi. Opeta minua rukoilemaan. Rukoile sinä itse minussa" (Augustinus).
jarrut- Admin
- Viestien lukumäärä : 2981
Join date : 24.10.2013
Olavi Peltola: Samaan aikaan vanhurskas ja syntinen
SAMAAN AIKAAN VANHURSKAS JA SYNTINEN
Hengellisillä syventymispäivillä Helsingissä 29.08.2009
Uskova Jumalan edessä Jumalan silmien tarkkailtavana
Eräs usein toistettu, mutta ei suinkaan helposti avautuva iskulause uskonpuhdistuksen ajalta on sanonta: Uskova on samaan aikaan vanhurskas ja syntinen (latinaksi: simul iustus et peccator).
Tämän lauseen avulla meidät halutaan viedä tälläkin hetkellä Jumalan eteen katselemaan itseämme uskovina Jumalan silmillä. Käytännössä se merkitsee sitä, että opettelemme arvioimaan itseämme ja elämäämme Jumalan sanan valossa. Siinä on siis pohjimmaltaan kysymys meille niin vaikeasta näkökulmasta uskonelämään, jossa ratkaisevaa onkin se, miten Jumala näkee meidät ja mitä hän ajattelee meistä (vrt. Ps. 139).
Meillehän sittenkin tärkeintä on uskossa se, mitä itse koemme itsestämme ja millaisia luulemme olevamme. Meissä asuu hiljainen epäluulo sellaista opetusta kohtaan, joka korostaa Jumalan ajatusta ja näkökulmaa meihin. Mistä me ihmisinä voimme varmasti tietää, mitä kaikkivaltias Jumala ajattelee juuri meistä? Eikö sellainen ole vähän liian rohkeaa luulottelua? Jumalahan on salattu eikä yksikään ihminen ole koskaan häntä nähnyt eikä edes voi nähdä. ”Hän asuu valossa, jota ei voi lähestyä” (1 Tim. 6:16). ”Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja jäljittämättömät hänen tiensä! Kuka voi tuntea Herran ajatukset, kuka pystyy neuvomaan häntä?” (Room. 11:33,34). Kuinka nyt me voisimme kukin tietää, mitä hän ajattelee ja näkee meistä! Mutta Jumalahan on nähnyt hyväksi tulla Pojassaan ihmiseksi ja niin tulla meitä lähelle ja ilmoittaa itsensä. Nyt voimme Jeesuksen ja kirjoitetun sanan valaisemana tietää, mitä Jumala meistä ajattelee ja mikä on hänen tuomionsa elämästämme.
Siksi hänen ajatuksensa meistä tulisi olla meille mittaamattomasta tärkeämpiä kuin kaikki omat ajatuksemme hänestä ja itsestämme. Joka tapauksessa elävä Jumala on se, joka sanoo viimeisen ja ratkaisevimman sanan meistä. Siksi vain sillä on meille lopulta merkitystä, mitä hän ajattelee ja sanoo!
Väitän, että tämä lauselma – uskova on samaan aikaan vanhurskas ja syntinen – antaa meille mahdollisuuden edes jollain tavoin selvittää itsellemme millaisena pyhä Jumala näkee tällä hetkellä meidät, kun uskomme Jeesukseen Kristukseen.
Samaan aikaan
Tartumme otsikkomme ensimmäisiin sanoihin samaan aikaan, yhtä aikaa (latinaksi simul). Väitämme siis, että jokainen Jeesukseen uskova on Jumalan edessä samaan aikaan vanhurskas ja syntinen.
Miten hyvin tämä uskovan syntisyys tuleekaan esiin Elävä uutinen käännöksessä: ”En ollenkaan ymmärrä itseäni - Tiedän aivan hyvin tekeväni väärin. Omatuntoni syyttää minua. Myönnän lain käskyt oikeiksi, vaikka jatkuvasti niitä rikon. En voi itselleni mitään: sisimmässäni oleva synti on minua voimakkaampi, ja se saa minut tekemään pahaa. Tiedän olevani pohjiani myöten turmeltunut, eikä minussa itsessäni - itsekkäässä vanhassa minässäni - ole mitään hyvää. Vaikka kuinka yritän, en pysty elämään oikein. Tahdon, mutta en voi. Kun haluan tehdä hyvää, siitä ei tule mitään ja kun yritän olla pahaa tekemättä, sorrun siihen kuitenkin” (Room. 7:15-20).
Uskallamme lisätä tähän samaan aikaan väitteeseen vielä senkin, että uskova on syntinen tietoisesti ja vanhurskas vasta toivossa. Tämä vanhurskaus on Kristuksen vanhurskautta ja se luetaan meille Jeesuksen sovituskuoleman tähden, kun uskomme häneen. Meitä ei ole täällä alhaalla uskoessamme Kristukseen vielä muutettu, tehty Jumalan pyhyyden, puhtauden ja vanhurskauden vaatimusten kaltaiseksi.
Toivon mukaan jokainen uskova on omissa silmissään kuten hän joka tapauksessa on todellisuudessa Jumalan silmissä monin tavoin epävanhurskas. Mutta Kristukseen uskoessaan Jumalan silmissä hän on kuitenkin vanhurskas ja kestää Jumalan tuomiolla. Kristus peittää uskovan syntisyyden omaan puhtauteensa, kuten morsian puetaan puhtaaseen morsiuspukuun (ks. Sak. 3: 1-5).
Luther sanoo tämän tilanteemme varsin suorasukaisesti Galatalaiskirjeen selityksessään: "Vanhurskaushan...on meidän ulkopuolellamme, ainoastaan jumalallisen armon ja vanhurskaaksi arvostelemisen varassa eikä meissä ole mitään muuta oleellista eikä vanhurskautta kuin mainittu heikko usko eli uskon esikoislahja, me kun olemme alkaneet omistaa Kristusta. Meihin kuitenkin tosiasiallisesti jää synti olemaan" (s. 282)
Valitettavasti synti ja Jumalan vastainen vanha ihminen, liha, asuu uskovassa koko elämän ajan (Room. 7:17). Synnin tahto on lihan tahto ja se on aina vihamielinen Jumalaa kohtaan (Room. 8:7). Siksi uskovakin haluaa olla itseriittoinen, seurata itsekkäitä intohimojaan ja palvoa omaa minäänsä. Lihan teot on luetteloitu Gal. 5:19-21, vrt. 2 Tim. 3:2-5. On kauhistuttavaa, kun ne pääsevät uskovassa valtaan ja toisinaan tapahtuu niin.
Mutta ihmeellistä ihmeellisempää on se, että samaan aikaan uskova on myös uusi ihminen ja hänessä asuu Kristus Pyhässä Hengessä. Jeesus on omiensa kanssa joka päivä ja pitää heitä ystävinään (Joh. 15:15).
Vanha ihminen meissä on helposti määriteltävissä ja havaittavissa. Se on itsekäs minäkeskeinen, joka kaikessa etsii omaansa. Se on piintynyt luontoomme ja siksi luontomme on hidas ja vastahakoinen hyvän tekemiseen, mutta aina valmis pahaan. Vanha on minä itse. Sen on aina oltava Jumalan lain, syyttävän omantunnon ja kuoleman alainen.
Uusi ihminen on paljon vaikeammin "löydettävissä" omasta sisimmästämme. Jumalan Hengen työ jää katseiltamme salaan. Uusi ihminen on Kristus meissä, Pyhä Henki meissä asuvana, emme me itse. Uusi ihminen on "vierasta lahjavanhurskautta" ja sen mukana alttiutta ja avoimuutta Hengen työlle, jota kuitenkin koko ajan vanha ihminen häiritsee. Myös uusi haluaa saada luontomme ja elämämme hallintaansa.
Emme pysty täsmällisesti useinkaan erottamaan, mikä meissä on vanhan ihmisen tahtoa ja mikä taas uuden. Ne ovat sekoittuneet toisiinsa ja ovat aina ja kaikessa samanaikaisesti läsnä.
Kahden vastakkaisen totuuden yhteensovittamisen tuoma jännite
Tämä kahden vastakkaisen totuuden samanaikaisuus leimaa muutenkin uskon elämää. Uskova on siis uusi ihminen (2 Kor. 5:17) ja samaan aikaan hänen on päivittäin pukeuduttava uuteen ihmiseensä, joka on jo luotu totuuteen, elämään oikeuden ja totuuden mukaista, pyhää elämää.(Ef. 4:24). Uskova on myös vanha ihminen, joka on ristiinnaulittu Kristuksen kanssa (Room. 6:6) ja samaan aikaan hänen on pantava pois vanha ihmisensä (Ef. 4:22) ja ristiinnaulittava liha himoineen ja haluineen (Gal. 5:4, KR 38).
Olemme läpi elämme ajan kuin savi savenvalajan pöydällä (Jer. 18:3-6) ja samaan aikaan jo valmis saviastia, jossa on suunnattoman suuri aarre, usko Jeesukseen (2 Kor. 4:7). Olemme murheellisia ja huokailemme ja samaan aikaan saamme aina olla iloisia (2 Kor. 6:10). Loistamme kyllä Herran valoa, mutta samaan aikaan meidän on elettävä valon lapsina (Ef. 5:6). Tajuamme, että on kauheaa joutua elävän Jumalan käsiin (Hepr. 10:31) ja pelkäämme Jumalan vihaa (Fil. 2:12) ja samaan aikaan riemuitsemme siitä toivosta, että pääsemme Jumalan kirkkauteen (Room. 5:2). Olemme varmoja pelastumisestamme (Room. 8:38-39) ja samaan aikaan emme voi kuitenkaan olla varmoja siitä, että pääsemme perille (1 Kor. 10:11-12). Jumala pyhittää meidät kokonaan (1 Tess. 5:23) ja kuitenkin meitä kehotetaan Jumalaa peläten pyhittämään elämämme kokonaan hänelle (2 Kor. 7:1).
Uskovan elämässä on Jumalan rauhaa ja iloa, mutta myös uskon heikkoutta, kiusauksia ja ahdistuksia. Uskonelämä on pikemminkin kaiken vastaanottamista Jumalalta kuin itsensä Jumalalle antamista, enemmän halajamista kuin omistamista, hurskaaksi tulemista kuin hurskaana olemista.
Kristukseen uskovan elämää leimaa sekoitus heikkoutta ja voimaa, kärsimystä ja iloa, luottamusta ja toiveissa pettymistä, turvallisuutta ja pelkoa, menestystä ja vastoinkäymistä, epätoivoa ja toivoa, kiitosta ja panettelua, katkeraa itkua ja vapauttavaa naurua, sairautta ja terveyttä ja lopuksi kaikkein varmimpana vaiheena - usein vähiten sitä odottaessamme - kuolema.
"Juuri siinä on kristityn elämän sisäinen jännitys, että hän omistaa eikä vielä omista, hänellä jo on ja kuitenkaan hänellä ei vielä ole. Hän ei jää rauhaan syntiinsä, vaan pyytää joka päivä puhdistusta synneistään. Hän kärsii pahasta luonnostaan ja rukoilee Herraa Kristusta voittamaan pahuuden. Mutta mitä enemmän hän näkee itsensä tästä Kristuksesta riippuvaiseksi sitä pitemmälle myös tosiasiallisesti hänen sisäinen uudistuksensa pääsee. Vain Kristuksen mukana tulee uusi elämä" (Osmo Tiililä, Armojärjestyksestä, 117).
Meidän on hyväksyttävässä tuo jännitteinen samanaikaisuus. Kaikki jää monella tavoin rosoiseksi ja ristiriitaiseksi nimenomaan silloin kun pyrimme syvälle Jumalan salaisuuteen. Ilman tätä salaisuuden tuomaa jännitystä koko kristillisyys muodostuu kovin latteaksi ja älyperäiseksi, jota voi sitten höystää manipuloinnin avulla aikaansaadut hurmoskokemukset.
Meidän on opittava pitämään yhdessä tällaiset vastakkaiset kuvaukset uskonelämästä. On helpompi yksinkertaistaa ja korostaa vain toista puolta. Kuitenkaan Jumalan Hengen meissä tapahtuvaa työtä ei voida kuvata totuudellisesti muuten kuin näennäisesti toisensa poissulkevien vastakohtien avulla.
Eräänä seurauksena tästä on, että Raamattua tuekseen käyttäen pyhityksestä opetetaan varsin eri tavoin ja kristityt ovat kovin eri mieltä.
Eräitä tapoja laukaista tuo jännite
Todella kaukana edellä kuvastusta luterilaisesta pyhitysopetuksesta – samaan aikaan vanhurskas ja syntinen - ovat monien pyhitysliikkeiden opetus. Näissä liikkeissä vanhurskauttaminen on vain uskonelämän alkutapahtuma. Sen jälkeen Henki alkaa työnsä uskovassa, niin että vanhurskautetun on edistyttävä näkyvällä tavalla. Tällöin syntien anteeksiantamus on vain kristillisen elämän alkukohta, mutta ei sen jatkuva keskus. Näissä liikkeissä saatetaankin nimittää luterilaisuutta pelkäksi jatkuvan ”syntikurjuuden lohdutteluksi” (miserable-sinner-Christianity). Luterilaisina otamme miellämme vastaan tällaisen pilkkanimen ja iloitsemme, jos luterilainen julistus todella pystyy lohduttamaan oman syntikurjuutensa vaivaamia uskovia. Tässä maailmassa on elänyt vain yksi ainoa synnitön ihminen – Jeesus Kristus! Jumalanpalveluksemme alkaakin joka kerta synnintunnustuksella ja synnin päästön sanoilla. Se on suuri lahja ja etuoikeus. Näin siitäkin huolimatta, että jotkut saattavat käyttää ”lohdutettua syntikurjuutta” oman suruttomuutensa ja lihallisuutensa verhona.
Aikoinaan käytiin raju kiista Augustinuksen ja Pelagiuksen välillä. Pelagiuksen ajattelua ovat kannattaneet monet sellaiset, jotka ovat pelänneet, että armon anteeksiantamuksen korostaminen voi helposti johtaa ihmisen vapauden ja moraalisen vastuun väheksymiseen. Ensin on Augustinuksen väite ja sitten Pelagiuksen:
1. Ihmisluonto on syntiinlankeemuksen seurauksena kokonaan
synnin turmelema ja se saastuttaa elämän syntymästä alkaen
ja ottaa sen valtaansa - Ihminen on syntynyt synnittömäksi ja
tekee syntiä vain tarkoituksellisten tekojen kautta.
2. Ihminen on syntymästään alkaen taipuvainen syntiin -
Ihmisellä on täysin vapaa tahto ja hän on täysin
vastuussa synneistään.
3. Ihmisen mieli on synnin pimentämä ja heikentämä -
Ihmisen luontaiset kyvyt, järki ja tahto eivät ole turmeltuneet.
4. Ihmisluonto on hauras, heikko ja eksyksissä - Ihmisellä
on mahdollisuus olla tekemättä syntiä ja totella kaikki
hänelle annettuja käskyjä.
5. Syntisen on mahdotonta ajatella selkeästi ja
ymmärtää hengellisiä totuuksia oikein - Jumala
on luonut ihmisluonnon ja vaatii vain sen,
minkä se voi noudattaa.
6. Synti on heikentänyt ihminen tahtoa
- Käskyt on tarkoitettu noudatettavaksi.
7. Olemme vakavasti sairaita emmekä pysty
määritelmään omaa sairauttamme eikä parantaa
sitä - Ei saa väittää, että heikkous estää ihmistä
noudattamasta käskyjä.
8. Ihminen ei hallitse omaa syntisyyttään - Ihminen
voi aina täyttää velvollisuutensa Jumalaa ja
lähimmäistään kohtaan.
9. Synti saa aikaan syntiä, syntisyyden tila
yksittäisiä synnin tekoja - Synti on aina teko,
joka on tehty tahallisesti.
10. Synti on kuin periytyvä sairaus, Kristus
on lääkäri Jes 53:5 - Täydellisyys on ihmiselle
mahdollinen ja siksi se on pakollinen.
11. Synnin voima on vanginnut ihmisen vapaan
tahdon ja Kristus on vapauttaja - Monet VT:n
henkilöt olivat synnittömiä.
12. Synti on oikeuden edessä olevan syyllisyys ja
Kristus on tuomari, joka vapauttaa - Kirkon
jäsenyyteen ei tule hyväksyä moraalisesti alamittaisia.
13. Jumalan armoa on Jumalan antelias ja täysin
ansaitsematon huomionosoitus ihmiselle - Armo
on Jumalan antamaa ulkonaista ohjausta,
kuten 10 käskyä ja Jeesusten esimerkki.
14. Kaikki pelastukseen johtava on Jumalan ilmaista
ja ansaitsematonta lahjaa, jonka hän antaa rakkaudesta
syntisiä kohtaan - Armo paljastaa velvoitteemme,
mutta ei auta täyttämään.
15. Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen
kautta Jumala voi kohdella langennutta ihmistä
antaen meille sen mitä emme ansaitse (pelastus)
ja ottaen pois sen, minkä ansaitsemme
(tuomio) - Pystymme välttämään syntiä
Kristuksen opetuksen ja esimerkin avulla.
16. Yksilölle annettu palkkio perustuu hänelle anne
ttuun lupaukseen ja siksi pelastus on Jumalan lahja
eikä palkkio - Pelastus Kristuksessa tarkoittaa
Kristuksen esimerkin seuraamisen kautta saatua pelastusta.
17. Syntisillä ei ole muuta oikeutta vaatia
vanhurskautta kuin Jumalan armollinen lupaus,
jonka he ovat uskon kautta vastaanottaneet
- Tuomiopäivänä tuomitaan sen mukaan ovatko
ihmiset täyttäneet moraaliset velvoitteensa
täydellisesti, Jumala palkitsee jokaisen
tarkasti hänen ansioittensa mukaan, jos eivät
ole heidät tuomitaan ikuiseen rangaistukseen
18. Augustinus: Jumalan armo toimi
ihmisen elämässä jo ennen kääntymistä
(edeltävä armo), Jumala saa aikaan
syntisten kääntymisen ilman heidän
omaa apuaan (toimiva armo),
saatuaan aikaan kääntymisen,
Jumala tekee työtään yhdessä uudistuneen
ihmisen tahdon kanssa saadakseen aikaan
uudistumista ja pyhyydessä kasvamista
(myötävaikuttava armoa)
(Alister E. McGrath. Kristillisen uskon perusteet, ss. 461-470).
Toisena esimerkkiä meidän omasta ajastamme otan Tapio Nousiaisen kirjasta löytämäni väitteet. (Tapio Nousiainen, Taistelu henkivaltoja vastaan, Hämeenlinna 1971, siv. 180-181). Hän kirjoittaa: ”Toiset kristityt omaksuvat niin sanotun ’vaivaisen syntisen’ osan. He uskottelevat olevansa yhtä aikaa vanhurskaita ja syntisiä.” ”Kristityn ei ole hyvä olla kauan aikaa tilassa, jossa hän on syntinen ja vanhurskas samalla kertaa.” ”Hän ei saisi olla samalla kertaa synnissä ja vanhurskaudessa. Raamatun mukaan se on mahdotonta.” ”On helppoa haavoittaa, jopa surmata sellainen kristitty, joka pitää Jumalan Kristuksessa valmistamaa pelastusta niin heikkona, että se ei voisi voittaa syntiä. Ihminen tyytyessään tähän asenteeseen ei koskaan pääse voittoelämään.” ”Hän ei tahdo olla samalla kertaa syntinen ja vanhurskas. Hän tietää sen mahdottomaksi.” ”Rehellinen kristitty … ei uskottele olevansa yhtaikaa vanhurskas ja syntinen.”
Nämä ovat suoria lainaukset ja ne on otettu irti yhteydestään. Hän kirjoittaa kuitenkin vähän myöhemmin: ”Tekijää älköön käsitettäkö väärin. Vieläkin on selvyyden vuoksi sanottava, että myös uudestisyntynyt kristitty voi langeta syntiin. Mutta lankeaminen syntiin ja eläminen synnissä ovat kaksi eri asiaa.” ”Kokonaan toinen asia on lihan turmelus ja heikkous. Pelastuneessakin kristityssä on samalla kertaa uusi ja vanha ihminen. Me olemme samalla kertaa heikkoja ja vanhurskaita. Vanha ja uusi luonto taistelevat kuolemaamme saakka toisiaan vastaan (Gal. 5:17).”
Liekö erilaisten johtopäätösten syynä se, ettei Tapio Nousiaisella ei ole opetusta ihmisen perinpohjaisesta turmeluksesta perisynnin takia. Tällöin synniksi tulevat vain irralliset, yksittäiset teot, ennen kaikkea ns. julkisynnit. Joka tapauksessa hän opettaa, että pelastuneessakin kristityssä on samalla kerta uusi ja vanha ihminen. Hän sittenkin käyttää tuota avainsanaa samalla kertaa. Hän myös väittää, että ”me olemme samalla kertaa heikkoja ja vanhurskaita.” Tässä on vaihdettu sanan synti tilalle sana heikko.
Tapio Nousiaisen vaikean sairauden ja kuoleman jälkeen julkaistussa kirjassa Kristuksen kanssa kärsimyksen koulussa (Loimaa 1981) tulee esiin toisenlaisia painotuksia. Hän jo esipuheessa sanoo, että hän on monesti katkeroitunut ja napissut (13). Hän kuvaa: ”Jos me näkisimme hengellisin röntgensilmin monen menevän sananjulistajan sisään, me kauhistuisimme. Mikä määrä ylpeyttä, kunnianhimoa, omahyväisyyttä, erehtymätöntä oikeaoppisuutta, lahkohenkeä, toisten halveksuntaa, alentuvaa pilkallisuutta, likaisia ajatuksia, himokkuutta, haureellisia silmäyksiä, hekumointia, kateutta, juonittelua, taktikointia ja vallankipeyttä? Mutta kuinka vähän jumalanpelkoa, rukousta, Raamatun tutkiskelua, rehellisyyttä, avoimuutta, veljellistä rakkautta, nöyryyttä ja pyhittymistä? Todellinen suuruus on kaukana. On vain Jumalan armoa, jos tällainen menevä mies pääsee Jumalan kolhimatta tiensä loppuun” (s. 24).
Sitten kirjan tekijä jatkaa: ”Jumala ei suinkaan heti kohta pelastuttuamme vie meitä kärsimyskouluunsa. Toki hän suo meille kihlausajan ihanuuden, kuten kristityt tapaavat sanoa. Tästä johtuu vastakääntyneiden, varsinkin nuorten, elävä todistaminen uskonelämän suloisuudesta. He ovat todella vilpittömiä kuvatessaan sitä vapautumista, autuutta ja onnea, jonka pelastus on heille tuonut.” ”Jumala aloittaa siis varovaisesti ja pitkällä tähtäyksellä Kristuksen kärsimyskoulun. Kirjoittajakin ihmetteli vuosikausia ja kuunteli ylimielisesti vanhempien kristittyjen sanoja siitä, kuinka ristin tie vanhemmiten käy yhä kaidemmaksi. Ajattelin näitä mielipiteitä vähätellen: "Mitä ihmettä ne puhuvat? Tämähän on tie, jota on mukava vaeltaa. Se on tosin kaita, mutta hyvin valoisa. Ovatkohan nuo höpisijät oikein uskossakaan?" (27).
Hengellisillä syventymispäivillä Helsingissä 29.08.2009
Uskova Jumalan edessä Jumalan silmien tarkkailtavana
Eräs usein toistettu, mutta ei suinkaan helposti avautuva iskulause uskonpuhdistuksen ajalta on sanonta: Uskova on samaan aikaan vanhurskas ja syntinen (latinaksi: simul iustus et peccator).
Tämän lauseen avulla meidät halutaan viedä tälläkin hetkellä Jumalan eteen katselemaan itseämme uskovina Jumalan silmillä. Käytännössä se merkitsee sitä, että opettelemme arvioimaan itseämme ja elämäämme Jumalan sanan valossa. Siinä on siis pohjimmaltaan kysymys meille niin vaikeasta näkökulmasta uskonelämään, jossa ratkaisevaa onkin se, miten Jumala näkee meidät ja mitä hän ajattelee meistä (vrt. Ps. 139).
Meillehän sittenkin tärkeintä on uskossa se, mitä itse koemme itsestämme ja millaisia luulemme olevamme. Meissä asuu hiljainen epäluulo sellaista opetusta kohtaan, joka korostaa Jumalan ajatusta ja näkökulmaa meihin. Mistä me ihmisinä voimme varmasti tietää, mitä kaikkivaltias Jumala ajattelee juuri meistä? Eikö sellainen ole vähän liian rohkeaa luulottelua? Jumalahan on salattu eikä yksikään ihminen ole koskaan häntä nähnyt eikä edes voi nähdä. ”Hän asuu valossa, jota ei voi lähestyä” (1 Tim. 6:16). ”Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja jäljittämättömät hänen tiensä! Kuka voi tuntea Herran ajatukset, kuka pystyy neuvomaan häntä?” (Room. 11:33,34). Kuinka nyt me voisimme kukin tietää, mitä hän ajattelee ja näkee meistä! Mutta Jumalahan on nähnyt hyväksi tulla Pojassaan ihmiseksi ja niin tulla meitä lähelle ja ilmoittaa itsensä. Nyt voimme Jeesuksen ja kirjoitetun sanan valaisemana tietää, mitä Jumala meistä ajattelee ja mikä on hänen tuomionsa elämästämme.
Siksi hänen ajatuksensa meistä tulisi olla meille mittaamattomasta tärkeämpiä kuin kaikki omat ajatuksemme hänestä ja itsestämme. Joka tapauksessa elävä Jumala on se, joka sanoo viimeisen ja ratkaisevimman sanan meistä. Siksi vain sillä on meille lopulta merkitystä, mitä hän ajattelee ja sanoo!
Väitän, että tämä lauselma – uskova on samaan aikaan vanhurskas ja syntinen – antaa meille mahdollisuuden edes jollain tavoin selvittää itsellemme millaisena pyhä Jumala näkee tällä hetkellä meidät, kun uskomme Jeesukseen Kristukseen.
Samaan aikaan
Tartumme otsikkomme ensimmäisiin sanoihin samaan aikaan, yhtä aikaa (latinaksi simul). Väitämme siis, että jokainen Jeesukseen uskova on Jumalan edessä samaan aikaan vanhurskas ja syntinen.
Miten hyvin tämä uskovan syntisyys tuleekaan esiin Elävä uutinen käännöksessä: ”En ollenkaan ymmärrä itseäni - Tiedän aivan hyvin tekeväni väärin. Omatuntoni syyttää minua. Myönnän lain käskyt oikeiksi, vaikka jatkuvasti niitä rikon. En voi itselleni mitään: sisimmässäni oleva synti on minua voimakkaampi, ja se saa minut tekemään pahaa. Tiedän olevani pohjiani myöten turmeltunut, eikä minussa itsessäni - itsekkäässä vanhassa minässäni - ole mitään hyvää. Vaikka kuinka yritän, en pysty elämään oikein. Tahdon, mutta en voi. Kun haluan tehdä hyvää, siitä ei tule mitään ja kun yritän olla pahaa tekemättä, sorrun siihen kuitenkin” (Room. 7:15-20).
Uskallamme lisätä tähän samaan aikaan väitteeseen vielä senkin, että uskova on syntinen tietoisesti ja vanhurskas vasta toivossa. Tämä vanhurskaus on Kristuksen vanhurskautta ja se luetaan meille Jeesuksen sovituskuoleman tähden, kun uskomme häneen. Meitä ei ole täällä alhaalla uskoessamme Kristukseen vielä muutettu, tehty Jumalan pyhyyden, puhtauden ja vanhurskauden vaatimusten kaltaiseksi.
Toivon mukaan jokainen uskova on omissa silmissään kuten hän joka tapauksessa on todellisuudessa Jumalan silmissä monin tavoin epävanhurskas. Mutta Kristukseen uskoessaan Jumalan silmissä hän on kuitenkin vanhurskas ja kestää Jumalan tuomiolla. Kristus peittää uskovan syntisyyden omaan puhtauteensa, kuten morsian puetaan puhtaaseen morsiuspukuun (ks. Sak. 3: 1-5).
Luther sanoo tämän tilanteemme varsin suorasukaisesti Galatalaiskirjeen selityksessään: "Vanhurskaushan...on meidän ulkopuolellamme, ainoastaan jumalallisen armon ja vanhurskaaksi arvostelemisen varassa eikä meissä ole mitään muuta oleellista eikä vanhurskautta kuin mainittu heikko usko eli uskon esikoislahja, me kun olemme alkaneet omistaa Kristusta. Meihin kuitenkin tosiasiallisesti jää synti olemaan" (s. 282)
Valitettavasti synti ja Jumalan vastainen vanha ihminen, liha, asuu uskovassa koko elämän ajan (Room. 7:17). Synnin tahto on lihan tahto ja se on aina vihamielinen Jumalaa kohtaan (Room. 8:7). Siksi uskovakin haluaa olla itseriittoinen, seurata itsekkäitä intohimojaan ja palvoa omaa minäänsä. Lihan teot on luetteloitu Gal. 5:19-21, vrt. 2 Tim. 3:2-5. On kauhistuttavaa, kun ne pääsevät uskovassa valtaan ja toisinaan tapahtuu niin.
Mutta ihmeellistä ihmeellisempää on se, että samaan aikaan uskova on myös uusi ihminen ja hänessä asuu Kristus Pyhässä Hengessä. Jeesus on omiensa kanssa joka päivä ja pitää heitä ystävinään (Joh. 15:15).
Vanha ihminen meissä on helposti määriteltävissä ja havaittavissa. Se on itsekäs minäkeskeinen, joka kaikessa etsii omaansa. Se on piintynyt luontoomme ja siksi luontomme on hidas ja vastahakoinen hyvän tekemiseen, mutta aina valmis pahaan. Vanha on minä itse. Sen on aina oltava Jumalan lain, syyttävän omantunnon ja kuoleman alainen.
Uusi ihminen on paljon vaikeammin "löydettävissä" omasta sisimmästämme. Jumalan Hengen työ jää katseiltamme salaan. Uusi ihminen on Kristus meissä, Pyhä Henki meissä asuvana, emme me itse. Uusi ihminen on "vierasta lahjavanhurskautta" ja sen mukana alttiutta ja avoimuutta Hengen työlle, jota kuitenkin koko ajan vanha ihminen häiritsee. Myös uusi haluaa saada luontomme ja elämämme hallintaansa.
Emme pysty täsmällisesti useinkaan erottamaan, mikä meissä on vanhan ihmisen tahtoa ja mikä taas uuden. Ne ovat sekoittuneet toisiinsa ja ovat aina ja kaikessa samanaikaisesti läsnä.
Kahden vastakkaisen totuuden yhteensovittamisen tuoma jännite
Tämä kahden vastakkaisen totuuden samanaikaisuus leimaa muutenkin uskon elämää. Uskova on siis uusi ihminen (2 Kor. 5:17) ja samaan aikaan hänen on päivittäin pukeuduttava uuteen ihmiseensä, joka on jo luotu totuuteen, elämään oikeuden ja totuuden mukaista, pyhää elämää.(Ef. 4:24). Uskova on myös vanha ihminen, joka on ristiinnaulittu Kristuksen kanssa (Room. 6:6) ja samaan aikaan hänen on pantava pois vanha ihmisensä (Ef. 4:22) ja ristiinnaulittava liha himoineen ja haluineen (Gal. 5:4, KR 38).
Olemme läpi elämme ajan kuin savi savenvalajan pöydällä (Jer. 18:3-6) ja samaan aikaan jo valmis saviastia, jossa on suunnattoman suuri aarre, usko Jeesukseen (2 Kor. 4:7). Olemme murheellisia ja huokailemme ja samaan aikaan saamme aina olla iloisia (2 Kor. 6:10). Loistamme kyllä Herran valoa, mutta samaan aikaan meidän on elettävä valon lapsina (Ef. 5:6). Tajuamme, että on kauheaa joutua elävän Jumalan käsiin (Hepr. 10:31) ja pelkäämme Jumalan vihaa (Fil. 2:12) ja samaan aikaan riemuitsemme siitä toivosta, että pääsemme Jumalan kirkkauteen (Room. 5:2). Olemme varmoja pelastumisestamme (Room. 8:38-39) ja samaan aikaan emme voi kuitenkaan olla varmoja siitä, että pääsemme perille (1 Kor. 10:11-12). Jumala pyhittää meidät kokonaan (1 Tess. 5:23) ja kuitenkin meitä kehotetaan Jumalaa peläten pyhittämään elämämme kokonaan hänelle (2 Kor. 7:1).
Uskovan elämässä on Jumalan rauhaa ja iloa, mutta myös uskon heikkoutta, kiusauksia ja ahdistuksia. Uskonelämä on pikemminkin kaiken vastaanottamista Jumalalta kuin itsensä Jumalalle antamista, enemmän halajamista kuin omistamista, hurskaaksi tulemista kuin hurskaana olemista.
Kristukseen uskovan elämää leimaa sekoitus heikkoutta ja voimaa, kärsimystä ja iloa, luottamusta ja toiveissa pettymistä, turvallisuutta ja pelkoa, menestystä ja vastoinkäymistä, epätoivoa ja toivoa, kiitosta ja panettelua, katkeraa itkua ja vapauttavaa naurua, sairautta ja terveyttä ja lopuksi kaikkein varmimpana vaiheena - usein vähiten sitä odottaessamme - kuolema.
"Juuri siinä on kristityn elämän sisäinen jännitys, että hän omistaa eikä vielä omista, hänellä jo on ja kuitenkaan hänellä ei vielä ole. Hän ei jää rauhaan syntiinsä, vaan pyytää joka päivä puhdistusta synneistään. Hän kärsii pahasta luonnostaan ja rukoilee Herraa Kristusta voittamaan pahuuden. Mutta mitä enemmän hän näkee itsensä tästä Kristuksesta riippuvaiseksi sitä pitemmälle myös tosiasiallisesti hänen sisäinen uudistuksensa pääsee. Vain Kristuksen mukana tulee uusi elämä" (Osmo Tiililä, Armojärjestyksestä, 117).
Meidän on hyväksyttävässä tuo jännitteinen samanaikaisuus. Kaikki jää monella tavoin rosoiseksi ja ristiriitaiseksi nimenomaan silloin kun pyrimme syvälle Jumalan salaisuuteen. Ilman tätä salaisuuden tuomaa jännitystä koko kristillisyys muodostuu kovin latteaksi ja älyperäiseksi, jota voi sitten höystää manipuloinnin avulla aikaansaadut hurmoskokemukset.
Meidän on opittava pitämään yhdessä tällaiset vastakkaiset kuvaukset uskonelämästä. On helpompi yksinkertaistaa ja korostaa vain toista puolta. Kuitenkaan Jumalan Hengen meissä tapahtuvaa työtä ei voida kuvata totuudellisesti muuten kuin näennäisesti toisensa poissulkevien vastakohtien avulla.
Eräänä seurauksena tästä on, että Raamattua tuekseen käyttäen pyhityksestä opetetaan varsin eri tavoin ja kristityt ovat kovin eri mieltä.
Eräitä tapoja laukaista tuo jännite
Todella kaukana edellä kuvastusta luterilaisesta pyhitysopetuksesta – samaan aikaan vanhurskas ja syntinen - ovat monien pyhitysliikkeiden opetus. Näissä liikkeissä vanhurskauttaminen on vain uskonelämän alkutapahtuma. Sen jälkeen Henki alkaa työnsä uskovassa, niin että vanhurskautetun on edistyttävä näkyvällä tavalla. Tällöin syntien anteeksiantamus on vain kristillisen elämän alkukohta, mutta ei sen jatkuva keskus. Näissä liikkeissä saatetaankin nimittää luterilaisuutta pelkäksi jatkuvan ”syntikurjuuden lohdutteluksi” (miserable-sinner-Christianity). Luterilaisina otamme miellämme vastaan tällaisen pilkkanimen ja iloitsemme, jos luterilainen julistus todella pystyy lohduttamaan oman syntikurjuutensa vaivaamia uskovia. Tässä maailmassa on elänyt vain yksi ainoa synnitön ihminen – Jeesus Kristus! Jumalanpalveluksemme alkaakin joka kerta synnintunnustuksella ja synnin päästön sanoilla. Se on suuri lahja ja etuoikeus. Näin siitäkin huolimatta, että jotkut saattavat käyttää ”lohdutettua syntikurjuutta” oman suruttomuutensa ja lihallisuutensa verhona.
Aikoinaan käytiin raju kiista Augustinuksen ja Pelagiuksen välillä. Pelagiuksen ajattelua ovat kannattaneet monet sellaiset, jotka ovat pelänneet, että armon anteeksiantamuksen korostaminen voi helposti johtaa ihmisen vapauden ja moraalisen vastuun väheksymiseen. Ensin on Augustinuksen väite ja sitten Pelagiuksen:
1. Ihmisluonto on syntiinlankeemuksen seurauksena kokonaan
synnin turmelema ja se saastuttaa elämän syntymästä alkaen
ja ottaa sen valtaansa - Ihminen on syntynyt synnittömäksi ja
tekee syntiä vain tarkoituksellisten tekojen kautta.
2. Ihminen on syntymästään alkaen taipuvainen syntiin -
Ihmisellä on täysin vapaa tahto ja hän on täysin
vastuussa synneistään.
3. Ihmisen mieli on synnin pimentämä ja heikentämä -
Ihmisen luontaiset kyvyt, järki ja tahto eivät ole turmeltuneet.
4. Ihmisluonto on hauras, heikko ja eksyksissä - Ihmisellä
on mahdollisuus olla tekemättä syntiä ja totella kaikki
hänelle annettuja käskyjä.
5. Syntisen on mahdotonta ajatella selkeästi ja
ymmärtää hengellisiä totuuksia oikein - Jumala
on luonut ihmisluonnon ja vaatii vain sen,
minkä se voi noudattaa.
6. Synti on heikentänyt ihminen tahtoa
- Käskyt on tarkoitettu noudatettavaksi.
7. Olemme vakavasti sairaita emmekä pysty
määritelmään omaa sairauttamme eikä parantaa
sitä - Ei saa väittää, että heikkous estää ihmistä
noudattamasta käskyjä.
8. Ihminen ei hallitse omaa syntisyyttään - Ihminen
voi aina täyttää velvollisuutensa Jumalaa ja
lähimmäistään kohtaan.
9. Synti saa aikaan syntiä, syntisyyden tila
yksittäisiä synnin tekoja - Synti on aina teko,
joka on tehty tahallisesti.
10. Synti on kuin periytyvä sairaus, Kristus
on lääkäri Jes 53:5 - Täydellisyys on ihmiselle
mahdollinen ja siksi se on pakollinen.
11. Synnin voima on vanginnut ihmisen vapaan
tahdon ja Kristus on vapauttaja - Monet VT:n
henkilöt olivat synnittömiä.
12. Synti on oikeuden edessä olevan syyllisyys ja
Kristus on tuomari, joka vapauttaa - Kirkon
jäsenyyteen ei tule hyväksyä moraalisesti alamittaisia.
13. Jumalan armoa on Jumalan antelias ja täysin
ansaitsematon huomionosoitus ihmiselle - Armo
on Jumalan antamaa ulkonaista ohjausta,
kuten 10 käskyä ja Jeesusten esimerkki.
14. Kaikki pelastukseen johtava on Jumalan ilmaista
ja ansaitsematonta lahjaa, jonka hän antaa rakkaudesta
syntisiä kohtaan - Armo paljastaa velvoitteemme,
mutta ei auta täyttämään.
15. Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen
kautta Jumala voi kohdella langennutta ihmistä
antaen meille sen mitä emme ansaitse (pelastus)
ja ottaen pois sen, minkä ansaitsemme
(tuomio) - Pystymme välttämään syntiä
Kristuksen opetuksen ja esimerkin avulla.
16. Yksilölle annettu palkkio perustuu hänelle anne
ttuun lupaukseen ja siksi pelastus on Jumalan lahja
eikä palkkio - Pelastus Kristuksessa tarkoittaa
Kristuksen esimerkin seuraamisen kautta saatua pelastusta.
17. Syntisillä ei ole muuta oikeutta vaatia
vanhurskautta kuin Jumalan armollinen lupaus,
jonka he ovat uskon kautta vastaanottaneet
- Tuomiopäivänä tuomitaan sen mukaan ovatko
ihmiset täyttäneet moraaliset velvoitteensa
täydellisesti, Jumala palkitsee jokaisen
tarkasti hänen ansioittensa mukaan, jos eivät
ole heidät tuomitaan ikuiseen rangaistukseen
18. Augustinus: Jumalan armo toimi
ihmisen elämässä jo ennen kääntymistä
(edeltävä armo), Jumala saa aikaan
syntisten kääntymisen ilman heidän
omaa apuaan (toimiva armo),
saatuaan aikaan kääntymisen,
Jumala tekee työtään yhdessä uudistuneen
ihmisen tahdon kanssa saadakseen aikaan
uudistumista ja pyhyydessä kasvamista
(myötävaikuttava armoa)
(Alister E. McGrath. Kristillisen uskon perusteet, ss. 461-470).
Toisena esimerkkiä meidän omasta ajastamme otan Tapio Nousiaisen kirjasta löytämäni väitteet. (Tapio Nousiainen, Taistelu henkivaltoja vastaan, Hämeenlinna 1971, siv. 180-181). Hän kirjoittaa: ”Toiset kristityt omaksuvat niin sanotun ’vaivaisen syntisen’ osan. He uskottelevat olevansa yhtä aikaa vanhurskaita ja syntisiä.” ”Kristityn ei ole hyvä olla kauan aikaa tilassa, jossa hän on syntinen ja vanhurskas samalla kertaa.” ”Hän ei saisi olla samalla kertaa synnissä ja vanhurskaudessa. Raamatun mukaan se on mahdotonta.” ”On helppoa haavoittaa, jopa surmata sellainen kristitty, joka pitää Jumalan Kristuksessa valmistamaa pelastusta niin heikkona, että se ei voisi voittaa syntiä. Ihminen tyytyessään tähän asenteeseen ei koskaan pääse voittoelämään.” ”Hän ei tahdo olla samalla kertaa syntinen ja vanhurskas. Hän tietää sen mahdottomaksi.” ”Rehellinen kristitty … ei uskottele olevansa yhtaikaa vanhurskas ja syntinen.”
Nämä ovat suoria lainaukset ja ne on otettu irti yhteydestään. Hän kirjoittaa kuitenkin vähän myöhemmin: ”Tekijää älköön käsitettäkö väärin. Vieläkin on selvyyden vuoksi sanottava, että myös uudestisyntynyt kristitty voi langeta syntiin. Mutta lankeaminen syntiin ja eläminen synnissä ovat kaksi eri asiaa.” ”Kokonaan toinen asia on lihan turmelus ja heikkous. Pelastuneessakin kristityssä on samalla kertaa uusi ja vanha ihminen. Me olemme samalla kertaa heikkoja ja vanhurskaita. Vanha ja uusi luonto taistelevat kuolemaamme saakka toisiaan vastaan (Gal. 5:17).”
Liekö erilaisten johtopäätösten syynä se, ettei Tapio Nousiaisella ei ole opetusta ihmisen perinpohjaisesta turmeluksesta perisynnin takia. Tällöin synniksi tulevat vain irralliset, yksittäiset teot, ennen kaikkea ns. julkisynnit. Joka tapauksessa hän opettaa, että pelastuneessakin kristityssä on samalla kerta uusi ja vanha ihminen. Hän sittenkin käyttää tuota avainsanaa samalla kertaa. Hän myös väittää, että ”me olemme samalla kertaa heikkoja ja vanhurskaita.” Tässä on vaihdettu sanan synti tilalle sana heikko.
Tapio Nousiaisen vaikean sairauden ja kuoleman jälkeen julkaistussa kirjassa Kristuksen kanssa kärsimyksen koulussa (Loimaa 1981) tulee esiin toisenlaisia painotuksia. Hän jo esipuheessa sanoo, että hän on monesti katkeroitunut ja napissut (13). Hän kuvaa: ”Jos me näkisimme hengellisin röntgensilmin monen menevän sananjulistajan sisään, me kauhistuisimme. Mikä määrä ylpeyttä, kunnianhimoa, omahyväisyyttä, erehtymätöntä oikeaoppisuutta, lahkohenkeä, toisten halveksuntaa, alentuvaa pilkallisuutta, likaisia ajatuksia, himokkuutta, haureellisia silmäyksiä, hekumointia, kateutta, juonittelua, taktikointia ja vallankipeyttä? Mutta kuinka vähän jumalanpelkoa, rukousta, Raamatun tutkiskelua, rehellisyyttä, avoimuutta, veljellistä rakkautta, nöyryyttä ja pyhittymistä? Todellinen suuruus on kaukana. On vain Jumalan armoa, jos tällainen menevä mies pääsee Jumalan kolhimatta tiensä loppuun” (s. 24).
Sitten kirjan tekijä jatkaa: ”Jumala ei suinkaan heti kohta pelastuttuamme vie meitä kärsimyskouluunsa. Toki hän suo meille kihlausajan ihanuuden, kuten kristityt tapaavat sanoa. Tästä johtuu vastakääntyneiden, varsinkin nuorten, elävä todistaminen uskonelämän suloisuudesta. He ovat todella vilpittömiä kuvatessaan sitä vapautumista, autuutta ja onnea, jonka pelastus on heille tuonut.” ”Jumala aloittaa siis varovaisesti ja pitkällä tähtäyksellä Kristuksen kärsimyskoulun. Kirjoittajakin ihmetteli vuosikausia ja kuunteli ylimielisesti vanhempien kristittyjen sanoja siitä, kuinka ristin tie vanhemmiten käy yhä kaidemmaksi. Ajattelin näitä mielipiteitä vähätellen: "Mitä ihmettä ne puhuvat? Tämähän on tie, jota on mukava vaeltaa. Se on tosin kaita, mutta hyvin valoisa. Ovatkohan nuo höpisijät oikein uskossakaan?" (27).
Viimeinen muokkaaja, jarrut pvm To Maalis 27, 2014 4:53 am, muokattu 2 kertaa
jarrut- Admin
- Viestien lukumäärä : 2981
Join date : 24.10.2013
SAMAAN AIKAAN VANHURSKAS JA SYNTINEN
Hän sanoo suoraan omasta elämästään: ”Niin, jo 30 vuotta, mutta erikoisesti viisi viimeistä vuotta Jumala on vuollut kieron kampelaa ja okaista tekelettä, nimeltään Tapio Nousiainen” (29). ”Sinut tyhjennetään maan matoseksi suuren Jumalan edessä. Nyt sinulta otetaan luulot pois, sinä suuriluuloinen, omahyväinen ja itsekeskeinen tärkeilijä” (31). ”Olet ehkä tehnyt sen havainnon, että kaikkein vaikeinta on uskovaiselle antaa sydämestään anteeksi.”
”Syytät itseäsi mahdottomaksi ja luonnevikaiseksi. Kaivelet itseäsi ja saatana antaa käteeni oikein pitkän rassin. Olet tulissa ja kärsimyskoulussa” (41). ”Ehkä olet saanut lukea syytöksiä tuttaviesi kasvoilta. Vaistoat, että he ajattelevat: ’Mitähän syntiä tuokin on tehnyt, vaikka luulee olevansa uskovainen? Jumala ei varmaan syyttä ole sallinut tuota sairautta’” (44).
”Emme täällä alhaalla ja lihassa tule koskaan synnittömiksi. Eräs nuoren uskovaisen harhakäsitys on se, että kun tulemme uskoon, meistä tulee täydellisiä synnin voittajia. Ehkä vähän halveksuen nuori uskovainen katselee vanhojen kristittyjen keturoimista ja huokailua kaidalla tiellä. Siitä vaan painetaan kaasua ja pelastuksen vaunu hyrrää täysillä eteenpäin.
Voi niitä ihania nuorten lauluja, joissa meille luvataan täydellistä vapautta… nuori uskovainen unohtaa vanhan Paavalin keturoinnin, kun tämä sanoo (Room. 7:24): ’Minä viheliäinen ihminen, kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?’" (73). ”Jumalan pitää ottaa meiltä luulot pois ristin tiellä. Hänen täytyy näyttää meille, että koko uskonelämä ja perillepääsy perustuu yksinomaan Jeesuksen Kristuksen veriseen ansioon” (74).
”Kärsivä lukijani, ehkä luulet, että tekijä puhuu tässä asiassa huuliensa ulkopuolelta. Että miehen, joka kirjoittaa ja puhuu näistä asioista vuosikymmenien ajan, täytyy jo olla täysin synnitön ja pyhittynyt. Erehdyt; miehen täytyy hymyillä surumielisesti ja tunnustaa avoimesti, että olen saanut vuosia taistella verisesti helmasyntejä vastaan. Huomaa, ei syntiä, vaan syntejä, koska niitä on monia” (75). ”Armolahjojen toiminnassa on paljon nuoruuden intoa ja prosessia, jonka läpi uskovaisen on käytävä.
Jumala haluaa tässäkin viedä meidät raittiiseen täysi-ikäisyyteen. Armolahjat ovat kallis lahja uskovaisille ja seurakunnalle. Mutta niissä voi olla paljon astian makua, liioittelua, jopa suoranaista erehtymistä. Sillä ihmisen alitajunta ja saatana yrittävät vääristää Hengen puhetta. On säälittävää, että monet jo varttuneemmatkin uskovaiset juoksevat Hengen sanomien perään, käyvät profeettain luona niinkuin tietäjissä ja ohjaavat elämäänsä sanomien mukaan. Epäraittius voi viedä meidät harhateille. Siitä on monia ikäviä tosikokemuksia” (78).
Aivan kuin loppuhuipennuksena on avoin itsetunnustus: ”Täällä ajassa ja lihassa emme kestäisi nähdä todellista minäämme. Niin saastainen ja läpikotaisin viheliäinen se on, kun pääsee kurkistamaan julkisivun taakse. Mutta sen, minkä siedämme, Pyhä Henki näyttää. Kun tekijä pääsi tähän vaiheeseen, hän tunsi, kuinka Jumalan kaira porasi yhä syvemmälle.
Vähitellen mies alkoi nähdä itseään. Kuinka pöyhkeä, kunnianhimoinen, kiitoksenkipeä, vallanhimoinen, saastainen, ohutnahkainen, ärtyisä, kaksimielinen, katkeroituva, juonittelija, himokas, hengellinen laiskuri, fariseus, panettelija, lahkolainen, vakoilija, valheellinen, saarnatautinen ja kateellinen mies olikaan? Varmasti Jumalan kaira syvemmältä olisi paljastanut uusia asioita, mutta mies ei olisi sitä kestänyt. Tekijä heittäytyi pyhän Jumalan eteen ja huusi tuskissaan: ’Voi, Jumala, millainen minä olenkaan? Miten olet saattanut pelastaa minut ja sietää minua vuosikymmeniä? Olen aivan toivoton. En voi parantaa itseäni’” (99).
Kuinka hyvin tätä kaikkea kuvaakaan hänen runonsa Alatien Kristus, jonka hän on kirjoittanut kirjansa loppuun. Aluksi hän terävästi kuvaa monen nuoren kristityn asennetta vanhoihin uskoviin: ”Sanovat sinua alatien Kristukseksi, tiedäthän nuo tummapukuiset körttiläiset. Nuorena uskovaisena kuuntelin ylimielisenä heidän puheitaan. Noiden huivipäisten, virsikirjaa käsissään pyörittelevien ja niiskuttavien mummojen, jotka niin hartaina kuuntelivat pappiensa harvaan putoilevia sanoja.
Minä hymähdin halveksivasti ja ajattelin — Pyh, vai alatien Kristus. Lienevätkö nuo oikein uudestisyntyneitäkään, nuo sanojat? Mutta minun Kristukseni on täynnä voimaa, rennosti ja itsevarmana hän nojautuu puhujapulpettiin, heristelee nyrkkiään, lyö kahta kämmentä, huutaa ja tuomitsee noita kurjia helvettiin.
Noita niiskuttavia mummoja, tapakristittyjä ja noita pappeja, jotka tuskin ovat tehneet parannusta, jotka tuskin ovat uudestisyntyneet, joilla tuskin on pelastusvarmuutta, jotka eivät tiedä mitään henkikasteesta kielilläpuhumisesta ja profetoimisesta..
Mutta minulla on voimakas ja äänekäs Kristus ja minä tahdon kulkea hänen kanssaan voittosaatossa. Sillä uskossaolohan on yhtä voittosaattoa, ilakointia, naurunremahduksia ja hallelujahuutoja.
Mitä ne puhuvatkaan ristin tiestä, nuo niiskuttavat mummot?
Tämähän on helppoa, oikein voittokulkua. Naurettavaa puhua alatien Kristuksesta, se on vain noiden muotojumalisten, noiden nimikristittyjen tekopeliä.
Ne yrittävät kätkeä sen alle muotojumalisuutensa. Veisaavat vain tuota alituista lauluaan vaivaisesta ja kurjasta syntisestä, kun eivät uudestisyntymättöminä tiedä mitään todellisesta voittoelämästä.”
Hän kuvaa runossaan kuinka Jumala pani hänet kärsimysten kouluun. ”Sitten tuli kuin myrskytuuli, kuin vuoksiaalto, kuin lumivyöry, tuli Jumalan kärsimyskoulu. Otettiin pois ystäviä, otettiin pois terveys. Mies joutui syrjään elämän valtaväylältä, kehumiset vaihtuivat pilkkapuheiksi.
Mies huusi kuin Job: "väkivaltaa", ei vastausta, mies huusi apua, mutta ei ollut mitään oikeutta. Ne, joita mies rakasti, kääntyivät häntä vastaan.
Jumala repi hänet maahan joka puolelta. Hallelujahuudot vaikenivat, mies katseli ympärilleen, pelkkää tyhjyyttä ja pimeyttä. Hän parkaisi hädissään: "Missä olet sinä voittoisa ja äänekäs Kristus? Jota seuraavat ilakointi, naurunremahdukset ja hallelujahuudot? Auta minua, sillä Baasanin härät piirittävät minua. Minun voimani on kuivettuneet kuin saviastian siru ja sinä lasket minut alas kuoleman tomuun. Minun ystäväni ja läheiseni pysyvät syrjässä minun vitsauksestani. Missä olet sinä voittoisa ja äänekäs Kristus? Mutta ei vastausta, ei vaarinottoa. Vain sysipimeä ja hiljainen yö ympäröi huutajaa.”
Runoilija kertoo kuinka hänelle ilmestyi ahjon loimussa Kristus ja sanoi: ”Minä olen alatien Kristus ja olen kauan odottanut vuoroani, päästäkseni sinun luoksesi. Mutta ihmisjoukot, kansansuosio, alituinen kiire, hurja meno, rukoilemattomuus, valvomattomuus, valhekristillisyys ovat ympäröineet sinua kuin pakkopaitaa, enkä ole päässyt luoksesi. Hämmästyneenä kohottauduin vuoteestani ja kysyin: — Mutta etkö sinä sitten olekaan voittosaaton Kristus? Jälleen hän hymyili ahjon loimossa ja sanoi: — Tämä on voittosaattoa. Enhän minä ole koskaan ollutkaan äänekäs Kristus, joka itsevarmana nojautuu puhujapulpettiin, heristelee nyrkkiään ja tuomitsee vaivattuja helvettiin. Sinulla on ollut valhekristus mukanasi. Minä olen kärsivien ja vainottujen Kristus alatiellä. Siellä, missä kuullaan tuskanhuutoja ja yön kauhut ympäröivät vaivattua matkamiestä. Siellä, missä ristin tie johtaa vuorten väliseen laaksoon ja ollaan alatiellä.”
Lihan ja hengen välinen sota uskovassa
Palaamme perusteemaamme – samaan aikaan vanhurskas ja syntinen.
Valvovassa kristityssä riehuu lakkaamaton sisällissota. Henki sotii lihaa vastaan (Gal 5:17). Meissä oleva synti ja liha vastustaa Henkeä.
"Pitäkää tarkka huoli siitä, että... taistelette Hengessä lihaa vastaan ja seuraatte Hengen johdatusta... Teissä on kaksi taisteluasenteessa olevaa käskijää: Henki ja liha. Jumala on teidän ruumiissanne nostattanut kiukkuisen taistelun. Henki ponnistelee lihaa vastaan ja liha taas puolestaan Henkeä vastaan. Näissä olosuhteissa minä en vaadi teiltä mitään muuta - ettekä mitään muuta voikaan aikaansaada - kuin Hengen johtovaltaan alistumista ja lihan johtovallan vastustamista. Edellistä totelkaa, jälkimmäistä vastaan sotikaa" (Luther). "Syntinen olen ja syntiä tunnen. Enpä vielä ole riisunut yltäni lihaa, johon synti, niin kauan kuin se elää, on piintyneenä. Mutta minä seuraan Henkeä, en lihaa, toisin sanoen, minä uskossa ja toivossa omistan Kristuksen, minä rohkaistun hänen sanastaan ja näin rohkaistuna en täytä lihan himoa" (Luther).
Ei ole kuitenkaan helppo oppia tottelemaan Henkeä, joka käyttää aina armon sanaa. Siksi valvominen ja siihen liittyvä jokapäiväinen katumus, vanha ihmisen kuolettaminen ja kamppailu Hengen voitolle pääsemiseksi ovat oleellinen uskovan tuntomerkki.
Eräänä vaikeutena tässä taistelussa on se, että omassatunnossamme haluamme olla lakihenkisiä, mutta arkielämässämme ja elämäntavoissamme vapaita ja ilman lakia ja noudattaa vapauden varjolla omia itsekkäitä pyyteitämme ja himojamme. Tämän tähden taistelu meissä asuvan Hengen ja lihaamme piintyneen synnin välillä on tavattoman vaikea ja sitkeää. Siinä taistelussa monet selvät UT:n kehotukset oikeaan vaellukseen ovat suurena apuna.
Ytimeltään Hengen totteleminen on kuitenkin Kristukseen armoon tarttumista. Armoon turvautuessamme emme saa lakata taistelemasta itsessämme asuvaa syntiä ja sen ilmauksia vastaan. Emme saa jäädä synteihimme, vaikka olemmekin jatkuvasti syntisiä - siinä pysyvä ristiriita.
Kun uskova lankeaa syntiin, hän on kuin pieni lapsi, joka kaatuu kuralätäkköön. Hän menee heti itkien kotiin. Hän ei ole kuin sika, joka nauttii kurassa olemisesta. Syntiin suostumien on kuin nuotioon kaatumista. Kyllä siitä pian on päästävä pois (Miika 7:.
"Hurskaiden on toivottava kuolemaa siksi, että tässä elämässä ei synnin tekeminen koskaan lopu, ja niin asia totisesti on. Hurskaiden mielissä on enemmän murhetta synneistä ja kuoleman pelosta kuin iloa lahjaksi annetusta elämästä ja Kristuksen sanomattomasta armosta. He kuitenkin painiskelevat tuota epäuskoa vastaan ja uskon avulla he voittavat sen, mutta silti tuo murheen henki aina palaa. Siksi heissä pysyy parannus kuolemaan asti" (Luther).
Kutsu palveluun
Hengellisesti heränneitä ihmisiä polttaa jatkuvasti kaksi kysymystä: Miten voin olla vanhurskas Jumalan edessä? Miten voin suunnata elämäni Jumalan tahdon mukaisesti?
Vastaus ensimmäiseen kysymykseen kuuluu: Tulemalla vanhurskautetuksi armosta, uskosta Jeesukseen. Olet vanhurskas Jumalan edessä, kun päivittäin tunnustat syntisi ja turvaudut Jeesukseen ja annat hänen olla vanhurskautesi. Toisin sanoen vastauksena on päivittäinen kääntyminen. Kuinka sanomattoman vapauttavaa onkaan tietää, että koko uskonkilvoitukseni on samaan aikaan vanhurskaana ja syntisenä elämistä oman arkisen todellisuuteni keskellä. Siinä on koko pyhitysoppini. Pyhitykseni on yksin Kristus ja luottamus häneen. Olen vanhurskas Jumalan armon ja lahjan vuoksi, en oman synnittömyyteni vuoksi.
Jumalan pyhyyden tunto on seurannut läpi vuosikymmenien. Tunnen sisimmässäni jatkuvasti, etten täytä vaadittua mittaa, tosin en usko, että sitä täyttää kukaan muukaan kristitty. Siksi elän alituisessa ahdistuksessa. Koen, että ihmisenä olen myyty synnin alaisuuteen (Room 7:14). Olen kaikkine lahjoineni, kykyineen ja taivasikävöimisineni Jumalan edessä syntinen. Sisimmässäni asuu kokonaisvaltainen vajaamittaisuuden tunto. En pysty mihinkään, mikä todella kelpaa Jumalan edessä. Siksi toivoni on siinä, että Kristus on tälläkin hetkellä minun puolestani ja minun hyväkseni kaikkea sitä, mitä Jumala tahtoo minun olevan. Hän on minun ainoa vanhurskauteni Jumalan edessä.
Vastaus toiseen kysymykseen kuuluu: Palvelemalla ja tekemällä työtä arkielämässä. Niin kuin olen vanhurskautettu uskoessani Jeesukseen, niin ovat vaatimattomat arkielämän palvelummekin vanhurskautettuja ja uskallan ajatella, että sitten saan vaeltaa niissä teoissa, jotka Jumala on asettanut eteeni (Ef 2:10). Nämä teot löydän päivittäisistä velvollisuuksistasi. En halua etsiä jotain erityistoimintoja, joilla oletan olevan itseisarvoa Jumalan edessä. Tärkeintä, että voin edes joskus jollakin tavoin palvella kärsivää tai vaikeuksissa olevaa lähimäistäni. Tosin huomaan usein laiminlyöväni ja epäonnistuvani. Onneksi Jumala ei enää kysy tekojani vaan saan kätkeytyä Kristuksen turviin ilman mitään tekojani ja luottaa yksin häneen ja pyytää uskollisuutta vähässä.
Samalla muistaen, että vaikka palveleminen onkin keskeistä pyhityselämässämme, se ei ole kuitenkaan tie pelastukseen. On vain yksi tie pelastukseen, nimittäin usko Jeesukseen Kristukseen.
Liite:
Niilo Tuomenoksa: 1. Näin syntisenä Herra,
mun täytyy vaeltaa. Sun kanssas tiellä taivaan,
perille kulkea. En paremmaks' voi tulla, en pyhäks'
ollenkaan, ja kuitenkin, oi Herra, Sun käsiis jäädä saan.
2. Sä suostut mahdottoman mun luonain asumaan ja
aivan tällaisena mua kaikes kantamaan. Et väsy,
vaikka usein mä väsyn kokonaan. Sun armos,
rakkautesi ei lopu milloinkaan.
3. Mä mato vain ja savi oon huono sotija, kiusoissa,
taisteluissa mun täytyy sortua, jos et sä Kristus,
Herra, mua auta, vahvista. Vaan autathan, oi auta,
voimallas pueta.
4. Mä sydämelles halaan. Sun että kokonaan mä aina saisin
olla - mua auta valvomaan. Ah, etten murehduttais
Henkeäs milloinkaan. Herkistä tunnon korva Sua kaikess' kuulemaan.
5. Sä rohkeaksi hoidat ja uskon vahvistat,
hiljennät levottoman murheessa lohdutat.
Sä kurjan ilo, riemu, ja taivas syntisen,
Sua itkussani kiitän, viritän virren sen.
6. Se virsi ain on heikko ja kiitos köyhä on, niin usein nurkumiellä
mä kuljen lohduton. Vaan kuitenkin mua hoidat lahjojas tuhlaillen
päivästä päivään kannat perille saatellen.
Erkki Leminen: 1. Mitä sinulle antaisin,
Herra, kun kaikki on hallussasi?
Mitä sinulle sanoisin vielä, kun kaikki on tiedossasi?
Miten jotakin salata voisin, kun kaikki on valossasi?
2. Sinun katseesi edessä, Herra, olen aina tällaisenaan
. Syvä murhe mun mieltäni painaa, kun en muuttunut
ollenkaan. Sama turmellus, itkuni aihe, on minussa yhä vaan.
3. Minut voisit jo hyljätä, Herra, sinä oikein tekisit vain.
Olen tuhlannut armosi aina niin paljon kuin sinulta sain.
Sanon kuitenkin, laupias Herra: "Pidä heikkoja omanain".
4. Mihin luotasi menisin, Herra, mihin yksin joutuisinkaan?
Miten kylmä ja tyhjä ja turha, voisi elämä ollakaan?
Sinun ikuinen sanasi yksin on toivoni ainoastaan.
5. Sinun eteesi haluan, vaikka en osaisi uskoakaan.
Sinun luonasi viivyn, vaikka olen voimaton rukoilemaan.
Sinä kiusani, vaivani tunnet, sinun hoitoosi jäädä saan.
6. Mitä sinulle antaisin, Herra, mitä sanoisin tuskassain?
Miten maksaisin velkani suuret, kun omistan syntiä vain?
Sanoit Jeesus: "On täytetty kaikki, minä vapaaksi sinut sain".
Osmo Tiililä: "Uskovan ihmisen tie käy erityisen kaidaksi siitä syystä, että Jumalan Henki paljastaa hänelle hänen oman kelvottomuutensa yhä selvemmin ja selvemmin. Aluksi ehkä ’juostiin ylpeinä’ ja kuviteltiin paljonkin pyhyyden saavuttamisesta, mutta usein käy aivan päinvastoin. Ihanne jää saavuttamattomaksi, juoksusta tulee kompastelua, kaikki saattaa paljastua pelkäksi kehnoudeksi, ja kun uskova ihminen katsoo vuosien jälkeen elämänsä tuloksia, ne näyttävät toinen toistaan huonommilta. En osannut tehdä oikein sitäkään, mitä luulin helpoimmaksi, en osannut enkä jaksanut pitää pahaa luontoani kurissa, vaan tieni varrella näen monen monia loukkaamiani ihmisiä, paljon rakkaudettomuutta, paljon sellaista, mikä on varmasti tehnyt Pyhän Hengen murheelliseksi. Oikeastaan on kaikki pelkkää suurta epäonnistumista. Elämäni on särkynyttä, niin huonoa, että ehkä olisi ollut parempi, jollei minua ollenkaan olisi maailmassa ollutkaan. Luulin jo voittaneeni sen ja sen synnin - ja sitten se yllätti minut uudestaan. Yritin parannusta, mutta olen silti yhä matalalla, ehkäpä sisimmässäni itkevä ja onneton ihminen. Älkää, kuulijani, puhuko kristityn rististä vain ulkonaisissa tai paremminkin: onnettomuuden ja kohtalonomaisuuden tuntoa sisältävissä asioissa. Nämä sisäiset kelvottomuuden tuskat voivat olla kaikkein kauheimpia. En ole toisin sanoen vain kiusattu, vaan myös langennut ja lankeava ihminen. Tässä en ole enää Herrani kanssa samalla kohdalla."
Urho Muroma: ”Jumalan pyhien kasvojen eteen asetettuna ja hänen Pyhän Henkensä valaistessa tuntoamme, ei meissä itsessämme ole mitään eikä minkäänlaista ilon aihetta. Kuta syvemmälle Herran valo tunkeutuu, sitä hirvittävämmän synnin saastan se tuo valoon. Ei ole enää kysymys joistakin tekosynneistä ja hairahduksesta, vaan sydämemme suuri itsekkyys ja pahuus paljastuu silmiemme eteen mitä kauhistuttavimpana. Ellei nyt olisi armoa, olisimme auttamattomasti hukassa. Ja nyt ei tarvita vain pientä armoa pienistä synneistä, nyt tarvitaan aivan ääretön ja rajaton armo, joka voi pelastaa kaikkein suurimman syntisen. Ja silloin ei ihminen voi enää hetkeäkään katsoa itseensä. Hän tuntee olevansa kaikkeen armoon aivan mahdoton. Hänen täytyy tulla jumalattomana, kerrassaan jumalattomana, vanhurskautetuksi. Hänen täytyy tulla pelastetuksi niin kylmänä, kovana, kuolleena ja mahdottomana kuin hän on. Kaiken täytyy olla sulaa armoa, ettei siinä ihmisellä itsellään ole pienintäkään osuutta. Vasta sitten, kun hän on näin kokonaan kadotettuna ja tuomittuna heittäytynyt Kristuksen armon turviin ja saanut uskoa että hänetkin otetaan vastaan juuri tällaisena, saa hän rauhan” (Elämään 9/2006, 48, toukokuu 1946).
”Syytät itseäsi mahdottomaksi ja luonnevikaiseksi. Kaivelet itseäsi ja saatana antaa käteeni oikein pitkän rassin. Olet tulissa ja kärsimyskoulussa” (41). ”Ehkä olet saanut lukea syytöksiä tuttaviesi kasvoilta. Vaistoat, että he ajattelevat: ’Mitähän syntiä tuokin on tehnyt, vaikka luulee olevansa uskovainen? Jumala ei varmaan syyttä ole sallinut tuota sairautta’” (44).
”Emme täällä alhaalla ja lihassa tule koskaan synnittömiksi. Eräs nuoren uskovaisen harhakäsitys on se, että kun tulemme uskoon, meistä tulee täydellisiä synnin voittajia. Ehkä vähän halveksuen nuori uskovainen katselee vanhojen kristittyjen keturoimista ja huokailua kaidalla tiellä. Siitä vaan painetaan kaasua ja pelastuksen vaunu hyrrää täysillä eteenpäin.
Voi niitä ihania nuorten lauluja, joissa meille luvataan täydellistä vapautta… nuori uskovainen unohtaa vanhan Paavalin keturoinnin, kun tämä sanoo (Room. 7:24): ’Minä viheliäinen ihminen, kuka pelastaa minut tästä kuoleman ruumiista?’" (73). ”Jumalan pitää ottaa meiltä luulot pois ristin tiellä. Hänen täytyy näyttää meille, että koko uskonelämä ja perillepääsy perustuu yksinomaan Jeesuksen Kristuksen veriseen ansioon” (74).
”Kärsivä lukijani, ehkä luulet, että tekijä puhuu tässä asiassa huuliensa ulkopuolelta. Että miehen, joka kirjoittaa ja puhuu näistä asioista vuosikymmenien ajan, täytyy jo olla täysin synnitön ja pyhittynyt. Erehdyt; miehen täytyy hymyillä surumielisesti ja tunnustaa avoimesti, että olen saanut vuosia taistella verisesti helmasyntejä vastaan. Huomaa, ei syntiä, vaan syntejä, koska niitä on monia” (75). ”Armolahjojen toiminnassa on paljon nuoruuden intoa ja prosessia, jonka läpi uskovaisen on käytävä.
Jumala haluaa tässäkin viedä meidät raittiiseen täysi-ikäisyyteen. Armolahjat ovat kallis lahja uskovaisille ja seurakunnalle. Mutta niissä voi olla paljon astian makua, liioittelua, jopa suoranaista erehtymistä. Sillä ihmisen alitajunta ja saatana yrittävät vääristää Hengen puhetta. On säälittävää, että monet jo varttuneemmatkin uskovaiset juoksevat Hengen sanomien perään, käyvät profeettain luona niinkuin tietäjissä ja ohjaavat elämäänsä sanomien mukaan. Epäraittius voi viedä meidät harhateille. Siitä on monia ikäviä tosikokemuksia” (78).
Aivan kuin loppuhuipennuksena on avoin itsetunnustus: ”Täällä ajassa ja lihassa emme kestäisi nähdä todellista minäämme. Niin saastainen ja läpikotaisin viheliäinen se on, kun pääsee kurkistamaan julkisivun taakse. Mutta sen, minkä siedämme, Pyhä Henki näyttää. Kun tekijä pääsi tähän vaiheeseen, hän tunsi, kuinka Jumalan kaira porasi yhä syvemmälle.
Vähitellen mies alkoi nähdä itseään. Kuinka pöyhkeä, kunnianhimoinen, kiitoksenkipeä, vallanhimoinen, saastainen, ohutnahkainen, ärtyisä, kaksimielinen, katkeroituva, juonittelija, himokas, hengellinen laiskuri, fariseus, panettelija, lahkolainen, vakoilija, valheellinen, saarnatautinen ja kateellinen mies olikaan? Varmasti Jumalan kaira syvemmältä olisi paljastanut uusia asioita, mutta mies ei olisi sitä kestänyt. Tekijä heittäytyi pyhän Jumalan eteen ja huusi tuskissaan: ’Voi, Jumala, millainen minä olenkaan? Miten olet saattanut pelastaa minut ja sietää minua vuosikymmeniä? Olen aivan toivoton. En voi parantaa itseäni’” (99).
Kuinka hyvin tätä kaikkea kuvaakaan hänen runonsa Alatien Kristus, jonka hän on kirjoittanut kirjansa loppuun. Aluksi hän terävästi kuvaa monen nuoren kristityn asennetta vanhoihin uskoviin: ”Sanovat sinua alatien Kristukseksi, tiedäthän nuo tummapukuiset körttiläiset. Nuorena uskovaisena kuuntelin ylimielisenä heidän puheitaan. Noiden huivipäisten, virsikirjaa käsissään pyörittelevien ja niiskuttavien mummojen, jotka niin hartaina kuuntelivat pappiensa harvaan putoilevia sanoja.
Minä hymähdin halveksivasti ja ajattelin — Pyh, vai alatien Kristus. Lienevätkö nuo oikein uudestisyntyneitäkään, nuo sanojat? Mutta minun Kristukseni on täynnä voimaa, rennosti ja itsevarmana hän nojautuu puhujapulpettiin, heristelee nyrkkiään, lyö kahta kämmentä, huutaa ja tuomitsee noita kurjia helvettiin.
Noita niiskuttavia mummoja, tapakristittyjä ja noita pappeja, jotka tuskin ovat tehneet parannusta, jotka tuskin ovat uudestisyntyneet, joilla tuskin on pelastusvarmuutta, jotka eivät tiedä mitään henkikasteesta kielilläpuhumisesta ja profetoimisesta..
Mutta minulla on voimakas ja äänekäs Kristus ja minä tahdon kulkea hänen kanssaan voittosaatossa. Sillä uskossaolohan on yhtä voittosaattoa, ilakointia, naurunremahduksia ja hallelujahuutoja.
Mitä ne puhuvatkaan ristin tiestä, nuo niiskuttavat mummot?
Tämähän on helppoa, oikein voittokulkua. Naurettavaa puhua alatien Kristuksesta, se on vain noiden muotojumalisten, noiden nimikristittyjen tekopeliä.
Ne yrittävät kätkeä sen alle muotojumalisuutensa. Veisaavat vain tuota alituista lauluaan vaivaisesta ja kurjasta syntisestä, kun eivät uudestisyntymättöminä tiedä mitään todellisesta voittoelämästä.”
Hän kuvaa runossaan kuinka Jumala pani hänet kärsimysten kouluun. ”Sitten tuli kuin myrskytuuli, kuin vuoksiaalto, kuin lumivyöry, tuli Jumalan kärsimyskoulu. Otettiin pois ystäviä, otettiin pois terveys. Mies joutui syrjään elämän valtaväylältä, kehumiset vaihtuivat pilkkapuheiksi.
Mies huusi kuin Job: "väkivaltaa", ei vastausta, mies huusi apua, mutta ei ollut mitään oikeutta. Ne, joita mies rakasti, kääntyivät häntä vastaan.
Jumala repi hänet maahan joka puolelta. Hallelujahuudot vaikenivat, mies katseli ympärilleen, pelkkää tyhjyyttä ja pimeyttä. Hän parkaisi hädissään: "Missä olet sinä voittoisa ja äänekäs Kristus? Jota seuraavat ilakointi, naurunremahdukset ja hallelujahuudot? Auta minua, sillä Baasanin härät piirittävät minua. Minun voimani on kuivettuneet kuin saviastian siru ja sinä lasket minut alas kuoleman tomuun. Minun ystäväni ja läheiseni pysyvät syrjässä minun vitsauksestani. Missä olet sinä voittoisa ja äänekäs Kristus? Mutta ei vastausta, ei vaarinottoa. Vain sysipimeä ja hiljainen yö ympäröi huutajaa.”
Runoilija kertoo kuinka hänelle ilmestyi ahjon loimussa Kristus ja sanoi: ”Minä olen alatien Kristus ja olen kauan odottanut vuoroani, päästäkseni sinun luoksesi. Mutta ihmisjoukot, kansansuosio, alituinen kiire, hurja meno, rukoilemattomuus, valvomattomuus, valhekristillisyys ovat ympäröineet sinua kuin pakkopaitaa, enkä ole päässyt luoksesi. Hämmästyneenä kohottauduin vuoteestani ja kysyin: — Mutta etkö sinä sitten olekaan voittosaaton Kristus? Jälleen hän hymyili ahjon loimossa ja sanoi: — Tämä on voittosaattoa. Enhän minä ole koskaan ollutkaan äänekäs Kristus, joka itsevarmana nojautuu puhujapulpettiin, heristelee nyrkkiään ja tuomitsee vaivattuja helvettiin. Sinulla on ollut valhekristus mukanasi. Minä olen kärsivien ja vainottujen Kristus alatiellä. Siellä, missä kuullaan tuskanhuutoja ja yön kauhut ympäröivät vaivattua matkamiestä. Siellä, missä ristin tie johtaa vuorten väliseen laaksoon ja ollaan alatiellä.”
Lihan ja hengen välinen sota uskovassa
Palaamme perusteemaamme – samaan aikaan vanhurskas ja syntinen.
Valvovassa kristityssä riehuu lakkaamaton sisällissota. Henki sotii lihaa vastaan (Gal 5:17). Meissä oleva synti ja liha vastustaa Henkeä.
"Pitäkää tarkka huoli siitä, että... taistelette Hengessä lihaa vastaan ja seuraatte Hengen johdatusta... Teissä on kaksi taisteluasenteessa olevaa käskijää: Henki ja liha. Jumala on teidän ruumiissanne nostattanut kiukkuisen taistelun. Henki ponnistelee lihaa vastaan ja liha taas puolestaan Henkeä vastaan. Näissä olosuhteissa minä en vaadi teiltä mitään muuta - ettekä mitään muuta voikaan aikaansaada - kuin Hengen johtovaltaan alistumista ja lihan johtovallan vastustamista. Edellistä totelkaa, jälkimmäistä vastaan sotikaa" (Luther). "Syntinen olen ja syntiä tunnen. Enpä vielä ole riisunut yltäni lihaa, johon synti, niin kauan kuin se elää, on piintyneenä. Mutta minä seuraan Henkeä, en lihaa, toisin sanoen, minä uskossa ja toivossa omistan Kristuksen, minä rohkaistun hänen sanastaan ja näin rohkaistuna en täytä lihan himoa" (Luther).
Ei ole kuitenkaan helppo oppia tottelemaan Henkeä, joka käyttää aina armon sanaa. Siksi valvominen ja siihen liittyvä jokapäiväinen katumus, vanha ihmisen kuolettaminen ja kamppailu Hengen voitolle pääsemiseksi ovat oleellinen uskovan tuntomerkki.
Eräänä vaikeutena tässä taistelussa on se, että omassatunnossamme haluamme olla lakihenkisiä, mutta arkielämässämme ja elämäntavoissamme vapaita ja ilman lakia ja noudattaa vapauden varjolla omia itsekkäitä pyyteitämme ja himojamme. Tämän tähden taistelu meissä asuvan Hengen ja lihaamme piintyneen synnin välillä on tavattoman vaikea ja sitkeää. Siinä taistelussa monet selvät UT:n kehotukset oikeaan vaellukseen ovat suurena apuna.
Ytimeltään Hengen totteleminen on kuitenkin Kristukseen armoon tarttumista. Armoon turvautuessamme emme saa lakata taistelemasta itsessämme asuvaa syntiä ja sen ilmauksia vastaan. Emme saa jäädä synteihimme, vaikka olemmekin jatkuvasti syntisiä - siinä pysyvä ristiriita.
Kun uskova lankeaa syntiin, hän on kuin pieni lapsi, joka kaatuu kuralätäkköön. Hän menee heti itkien kotiin. Hän ei ole kuin sika, joka nauttii kurassa olemisesta. Syntiin suostumien on kuin nuotioon kaatumista. Kyllä siitä pian on päästävä pois (Miika 7:.
"Hurskaiden on toivottava kuolemaa siksi, että tässä elämässä ei synnin tekeminen koskaan lopu, ja niin asia totisesti on. Hurskaiden mielissä on enemmän murhetta synneistä ja kuoleman pelosta kuin iloa lahjaksi annetusta elämästä ja Kristuksen sanomattomasta armosta. He kuitenkin painiskelevat tuota epäuskoa vastaan ja uskon avulla he voittavat sen, mutta silti tuo murheen henki aina palaa. Siksi heissä pysyy parannus kuolemaan asti" (Luther).
Kutsu palveluun
Hengellisesti heränneitä ihmisiä polttaa jatkuvasti kaksi kysymystä: Miten voin olla vanhurskas Jumalan edessä? Miten voin suunnata elämäni Jumalan tahdon mukaisesti?
Vastaus ensimmäiseen kysymykseen kuuluu: Tulemalla vanhurskautetuksi armosta, uskosta Jeesukseen. Olet vanhurskas Jumalan edessä, kun päivittäin tunnustat syntisi ja turvaudut Jeesukseen ja annat hänen olla vanhurskautesi. Toisin sanoen vastauksena on päivittäinen kääntyminen. Kuinka sanomattoman vapauttavaa onkaan tietää, että koko uskonkilvoitukseni on samaan aikaan vanhurskaana ja syntisenä elämistä oman arkisen todellisuuteni keskellä. Siinä on koko pyhitysoppini. Pyhitykseni on yksin Kristus ja luottamus häneen. Olen vanhurskas Jumalan armon ja lahjan vuoksi, en oman synnittömyyteni vuoksi.
Jumalan pyhyyden tunto on seurannut läpi vuosikymmenien. Tunnen sisimmässäni jatkuvasti, etten täytä vaadittua mittaa, tosin en usko, että sitä täyttää kukaan muukaan kristitty. Siksi elän alituisessa ahdistuksessa. Koen, että ihmisenä olen myyty synnin alaisuuteen (Room 7:14). Olen kaikkine lahjoineni, kykyineen ja taivasikävöimisineni Jumalan edessä syntinen. Sisimmässäni asuu kokonaisvaltainen vajaamittaisuuden tunto. En pysty mihinkään, mikä todella kelpaa Jumalan edessä. Siksi toivoni on siinä, että Kristus on tälläkin hetkellä minun puolestani ja minun hyväkseni kaikkea sitä, mitä Jumala tahtoo minun olevan. Hän on minun ainoa vanhurskauteni Jumalan edessä.
Vastaus toiseen kysymykseen kuuluu: Palvelemalla ja tekemällä työtä arkielämässä. Niin kuin olen vanhurskautettu uskoessani Jeesukseen, niin ovat vaatimattomat arkielämän palvelummekin vanhurskautettuja ja uskallan ajatella, että sitten saan vaeltaa niissä teoissa, jotka Jumala on asettanut eteeni (Ef 2:10). Nämä teot löydän päivittäisistä velvollisuuksistasi. En halua etsiä jotain erityistoimintoja, joilla oletan olevan itseisarvoa Jumalan edessä. Tärkeintä, että voin edes joskus jollakin tavoin palvella kärsivää tai vaikeuksissa olevaa lähimäistäni. Tosin huomaan usein laiminlyöväni ja epäonnistuvani. Onneksi Jumala ei enää kysy tekojani vaan saan kätkeytyä Kristuksen turviin ilman mitään tekojani ja luottaa yksin häneen ja pyytää uskollisuutta vähässä.
Samalla muistaen, että vaikka palveleminen onkin keskeistä pyhityselämässämme, se ei ole kuitenkaan tie pelastukseen. On vain yksi tie pelastukseen, nimittäin usko Jeesukseen Kristukseen.
Liite:
Niilo Tuomenoksa: 1. Näin syntisenä Herra,
mun täytyy vaeltaa. Sun kanssas tiellä taivaan,
perille kulkea. En paremmaks' voi tulla, en pyhäks'
ollenkaan, ja kuitenkin, oi Herra, Sun käsiis jäädä saan.
2. Sä suostut mahdottoman mun luonain asumaan ja
aivan tällaisena mua kaikes kantamaan. Et väsy,
vaikka usein mä väsyn kokonaan. Sun armos,
rakkautesi ei lopu milloinkaan.
3. Mä mato vain ja savi oon huono sotija, kiusoissa,
taisteluissa mun täytyy sortua, jos et sä Kristus,
Herra, mua auta, vahvista. Vaan autathan, oi auta,
voimallas pueta.
4. Mä sydämelles halaan. Sun että kokonaan mä aina saisin
olla - mua auta valvomaan. Ah, etten murehduttais
Henkeäs milloinkaan. Herkistä tunnon korva Sua kaikess' kuulemaan.
5. Sä rohkeaksi hoidat ja uskon vahvistat,
hiljennät levottoman murheessa lohdutat.
Sä kurjan ilo, riemu, ja taivas syntisen,
Sua itkussani kiitän, viritän virren sen.
6. Se virsi ain on heikko ja kiitos köyhä on, niin usein nurkumiellä
mä kuljen lohduton. Vaan kuitenkin mua hoidat lahjojas tuhlaillen
päivästä päivään kannat perille saatellen.
Erkki Leminen: 1. Mitä sinulle antaisin,
Herra, kun kaikki on hallussasi?
Mitä sinulle sanoisin vielä, kun kaikki on tiedossasi?
Miten jotakin salata voisin, kun kaikki on valossasi?
2. Sinun katseesi edessä, Herra, olen aina tällaisenaan
. Syvä murhe mun mieltäni painaa, kun en muuttunut
ollenkaan. Sama turmellus, itkuni aihe, on minussa yhä vaan.
3. Minut voisit jo hyljätä, Herra, sinä oikein tekisit vain.
Olen tuhlannut armosi aina niin paljon kuin sinulta sain.
Sanon kuitenkin, laupias Herra: "Pidä heikkoja omanain".
4. Mihin luotasi menisin, Herra, mihin yksin joutuisinkaan?
Miten kylmä ja tyhjä ja turha, voisi elämä ollakaan?
Sinun ikuinen sanasi yksin on toivoni ainoastaan.
5. Sinun eteesi haluan, vaikka en osaisi uskoakaan.
Sinun luonasi viivyn, vaikka olen voimaton rukoilemaan.
Sinä kiusani, vaivani tunnet, sinun hoitoosi jäädä saan.
6. Mitä sinulle antaisin, Herra, mitä sanoisin tuskassain?
Miten maksaisin velkani suuret, kun omistan syntiä vain?
Sanoit Jeesus: "On täytetty kaikki, minä vapaaksi sinut sain".
Osmo Tiililä: "Uskovan ihmisen tie käy erityisen kaidaksi siitä syystä, että Jumalan Henki paljastaa hänelle hänen oman kelvottomuutensa yhä selvemmin ja selvemmin. Aluksi ehkä ’juostiin ylpeinä’ ja kuviteltiin paljonkin pyhyyden saavuttamisesta, mutta usein käy aivan päinvastoin. Ihanne jää saavuttamattomaksi, juoksusta tulee kompastelua, kaikki saattaa paljastua pelkäksi kehnoudeksi, ja kun uskova ihminen katsoo vuosien jälkeen elämänsä tuloksia, ne näyttävät toinen toistaan huonommilta. En osannut tehdä oikein sitäkään, mitä luulin helpoimmaksi, en osannut enkä jaksanut pitää pahaa luontoani kurissa, vaan tieni varrella näen monen monia loukkaamiani ihmisiä, paljon rakkaudettomuutta, paljon sellaista, mikä on varmasti tehnyt Pyhän Hengen murheelliseksi. Oikeastaan on kaikki pelkkää suurta epäonnistumista. Elämäni on särkynyttä, niin huonoa, että ehkä olisi ollut parempi, jollei minua ollenkaan olisi maailmassa ollutkaan. Luulin jo voittaneeni sen ja sen synnin - ja sitten se yllätti minut uudestaan. Yritin parannusta, mutta olen silti yhä matalalla, ehkäpä sisimmässäni itkevä ja onneton ihminen. Älkää, kuulijani, puhuko kristityn rististä vain ulkonaisissa tai paremminkin: onnettomuuden ja kohtalonomaisuuden tuntoa sisältävissä asioissa. Nämä sisäiset kelvottomuuden tuskat voivat olla kaikkein kauheimpia. En ole toisin sanoen vain kiusattu, vaan myös langennut ja lankeava ihminen. Tässä en ole enää Herrani kanssa samalla kohdalla."
Urho Muroma: ”Jumalan pyhien kasvojen eteen asetettuna ja hänen Pyhän Henkensä valaistessa tuntoamme, ei meissä itsessämme ole mitään eikä minkäänlaista ilon aihetta. Kuta syvemmälle Herran valo tunkeutuu, sitä hirvittävämmän synnin saastan se tuo valoon. Ei ole enää kysymys joistakin tekosynneistä ja hairahduksesta, vaan sydämemme suuri itsekkyys ja pahuus paljastuu silmiemme eteen mitä kauhistuttavimpana. Ellei nyt olisi armoa, olisimme auttamattomasti hukassa. Ja nyt ei tarvita vain pientä armoa pienistä synneistä, nyt tarvitaan aivan ääretön ja rajaton armo, joka voi pelastaa kaikkein suurimman syntisen. Ja silloin ei ihminen voi enää hetkeäkään katsoa itseensä. Hän tuntee olevansa kaikkeen armoon aivan mahdoton. Hänen täytyy tulla jumalattomana, kerrassaan jumalattomana, vanhurskautetuksi. Hänen täytyy tulla pelastetuksi niin kylmänä, kovana, kuolleena ja mahdottomana kuin hän on. Kaiken täytyy olla sulaa armoa, ettei siinä ihmisellä itsellään ole pienintäkään osuutta. Vasta sitten, kun hän on näin kokonaan kadotettuna ja tuomittuna heittäytynyt Kristuksen armon turviin ja saanut uskoa että hänetkin otetaan vastaan juuri tällaisena, saa hän rauhan” (Elämään 9/2006, 48, toukokuu 1946).
jarrut- Admin
- Viestien lukumäärä : 2981
Join date : 24.10.2013
Similar topics
» Kun esivalta muuttuu tyranniaksi - Mitä tekee kristitty?
» Syyrialainen Kristitty paljastaa mitä todella tapahtuu Syyriassa
» Sinua pyydetään pian ottamaan uusi ns. rokote- sitä on testattu vain kahdeksalla hiirellä!
» Uusi käännös julkaistu Martti Lutherin kirjeestä: ”Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia” Martti Lutherin kirje: ”Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia” on jälleen ajankohtainen
» Mitä on ollut, sitä vastakin on; ja mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu. Ei ole mitään uutta auringon alla.
» Syyrialainen Kristitty paljastaa mitä todella tapahtuu Syyriassa
» Sinua pyydetään pian ottamaan uusi ns. rokote- sitä on testattu vain kahdeksalla hiirellä!
» Uusi käännös julkaistu Martti Lutherin kirjeestä: ”Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia” Martti Lutherin kirje: ”Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia” on jälleen ajankohtainen
» Mitä on ollut, sitä vastakin on; ja mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu. Ei ole mitään uutta auringon alla.
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Eilen kello 8:24 am kirjoittaja vakiokalusto
» Pasuunat (Trumpets) :: By Daymond Duck
Eilen kello 8:16 am kirjoittaja vakiokalusto
» Raivoisa, voimakas ja yllättävä (Fierce, Strong, and Surprising) :: By Daymond Duck
Eilen kello 8:05 am kirjoittaja vakiokalusto
» Katsokaas tänne
Ke Marras 06, 2024 7:09 am kirjoittaja vakiokalusto
» Voiko ihminen pelastua "tekemällä voitavansa"? Yksin evankeliumi herättää uskon Kristukseen
Ke Marras 06, 2024 7:05 am kirjoittaja vakiokalusto
» Perisynnin vaikutus, eräitä väitteitä luterilaisen syntiopetuksen pohjalta
Ke Marras 06, 2024 6:57 am kirjoittaja vakiokalusto
» Mikä sytyttäisi kristityn sammuneen rakkauden?
Ke Marras 06, 2024 6:44 am kirjoittaja vakiokalusto
» Osmo Tiililä /Kristitty matkalaisena
Ti Marras 05, 2024 9:19 am kirjoittaja Hellevi
» Professori Jeffrey Sachs tuhoaa täysin lännen Ukraina-narratiivin joka on valheellinen (VIDEO)
Ma Marras 04, 2024 8:17 am kirjoittaja jarrut