Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
Kesäkuu 2021
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon”

Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon”

Viesti kirjoittaja jarrut To Syys 07, 2017 9:13 am

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut virhekäsitykset Raamatusta – "Mooses kuuluu museoon"


Mistä on kyse?

   Raamattua ei ole mielekästä käyttää vain kokoelmana oraakkelilauseita, sanoo eksegetiikan professori Lauri Thurén.
   "Nainen vaietkoon seurakunnassa" tai "Jokainen tulee uskollaan autuaaksi" perustuvat kirkolliseen perinteeseen eivätkä Raamattuun.


Raamatunlauseiden nostaminen Vanhasta testamentista ilman käsitystä Uudesta testamentista kummastuttaa kirkon pyhien tekstien asiantuntijaa. Eksegetiikan professori Lauri Thurén tähdentää, että Kristus on lain loppu eli Mooses kuuluu museoon.


Raamattua voidaan lukea kuin piru Raamattua nostamalla esiin yksittäisiä lauseita. Kirkon pyhiä tekstejä tutkivan eksegetiikan professori Lauri Thurén Joensuun yliopistokampukselta pitää sinällään hyvänä, että Raamattua luetaan tarkasti. Mutta:

– Sitä ei ole mielekästä käyttää vain kokoelmana oraakkelilauseita, joiden avulla voi perustella mitä tahansa. Mutta kirjaimellinen tulkinta ei tarkoita ensimmäistä ajatusta, joka sattuu juolahtamaan mieleen tekstiä lukiessa. Aina kannattaa lukea laajempi kokonaisuus ja pohtia, minkä viestin kirjoittaja halusi oikeasti välittää kuulijoilleen, sanoo Thurén.

   Raamattua olisi hyvä lukea itse eikä luottaa siihen, mitä muut siitä kertovat.
   Lauri Thurén


Ongelmia tulee, jos luetaan yksisilmäisesti vain Vanhaa testamenttia. Professorin mielestä Raamatusta yritetään tehdä joskus mahdoton kirja lainaamalla jotakin Mooseksen lain kohtaa, kuten että "Jumalanpilkkaaja on kivitettävä" (3. Moos. 24:16).
(Kuva
Eksegetiikan professori Lauri Thurén.
Itä-Suomen yliopiston eksegetiikan professori Lauri Thurén.UE
F)

– Sitten todetaan, että koska tätä ei enää sovelleta, ei Uuden testamentin ohjeitakaan tule ottaa todesta. Näin se ei mene. Kristinuskon perusidea on, että "Kristus on lain loppu" (Room. 10:4), eli Mooses kuuluu museoon. Jeesus tai Paavali eivät sinne kuulu. Nurmeksen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, isä Andrei Verikov, miettii Facebook-päivityksessään, osataanko Raamattua lukea oikein.

Nykypäivänä näemme julkisuudessa erilaisia raamatunlainauksia, joita käytetään pönkittämään mitä moninaisimpia asioita. Eli Raamattua voidaan tietoisesti käyttää väärin, kun tekstejä on lainattu eri asiakokonaisuuksista ja näin muokattu sen sanomaa. Osaammeko siis lukea Raamattua oikein, vai yritetäänkö meitä joskus jopa johtaa harhaan?


Kirkollisesta perinteestä nousevat lausahdukset

Usein kuulee väitettävän, että "Nainen vaietkoon seurakunnassa" olisi sanatarkkaa tekstiä Raamatusta.

– Tämä on yksi niistä kuuluisista raamatunlauseista, joita Raamatussa ei ole. Paavali antaa kyllä naisille ohjeita jumalanpalveluksessa toimimisesta, mutta ei noilla sanoilla. Toinen vastaava on "Jokainen tulee uskollaan autuaaksi". Nämä nousevat kirkollisesta perinteestä, huomauttaa Itä-Suomen yliopiston eksegetiikan professori Lauri Thurén.

– Raamattua olisi hyvä lukea itse eikä luottaa siihen, mitä muut siitä kertovat. Reformaation (uskonpuhdistuksen) aikaan ihmiset yllättyivät, kun eivät löytäneet Raamatusta sanaakaan paavista, aneista tai munkeista, toteaa Thurén.

https://yle.fi/uutiset/3-8346023
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2641
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Mitäs TE ajattelette?

Viesti kirjoittaja jarrut To Syys 07, 2017 9:14 am

Mitäs TE ajattelette?
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2641
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Lähetyssaarnaaja Mailis Janatuinen / Naisen paikka seurakunnassa

Viesti kirjoittaja Stiina Ke Syys 13, 2017 8:23 am

En nyt jaksanut / ehdi lukea näitä uudestaan, joten pistän tähän mitä tuli ensimmäisellä kerralla mieleen. Mailis tekee vaikutelman aina onnistuneesta, todella fiksusta naisesta, ketä kannattaa kyllä seurata. Rivien välistä olin tulkitsevani kuitenkin vahvan miehen tukea kaipaavan naisellisen naisen. Olisi todella tärkeää saada hänen työssään miehinen näkökulma ja tuki. Hän on kyllä saanutkin paljon enemmänkin kuin me naimisissa olevat. Olisi hassua, jos naimisissa olevat miehet tukisivat vielä enemmän Mailista, kun on tähän mennessä näyttänyt. Tulisi mieleen, että miehet pitävät haaremia (vaikka ei olekaan seksiä). Samasta syystä mielestäni Jeesus ei voinut ottaa naisia opetuslasten sisäpiiriin. Skandaali olisi tullut sen ajan Israelissa. Jeesus kyllä muuten tuki ja nosti sekä arvosti naisia koko ajan vastoin sen ajan tapaa. Uskon, että tänään Jeesuksella ei olisi mitään uskovia naispappeja, -opettajia vastaan sukupuolen perusteella. Olen ihan varma, että molempia sukupuolia tarvitaan yhtälailla.

Lauri Thurenin kommentti oli mielenkiintoinen ja hyvä muistutus lakihenkisille. (Olen nähnyt Laurin n. 3 vuotiaana vanhempiensa seurassa kouluni pihalla, oli silloin jo fiksu niin kuin vanhempansakin). Yksinkertaisena maallikkona huomauttaisin, että Jeesuksessa Kristuksessa meille kaikille on lain loppu, (laki ei enää meitä tuomitse) mutta täällä ajassa ei pieninkään lain kohta katoa eikä sitä saa purkaa. Emme pysty lakia täyttämään, joten siitä tulee synnintunto ja löydämme Kristuksen. Tahallaan = ehdoin tahdoin lain rikkominen on kuitenkin todella vakavaa ja saattaa ilman henkilökohtaista armoa Kristuksessa viedä meidät Helvettiin sovituksesta huolimatta. Ihminen hylkää armon, onhan sitä nähty ihan liikaa. Usein minun on pakko ajatella, että kaikki pääsevät Taivaaseen. Minä en muuten jaksa täällä elää. Tuomiopäivä on kuitekin luvattu ja Jeesus K suorittaa tuomion ja Saatana syyttää.

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Vs: Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon”

Viesti kirjoittaja jarrut To Syys 14, 2017 8:04 am

Niin, varmasti Majlis Janatuinen on oman taistelunsa käynyt yksinolemisensa kanssa ja toivottavasti
osaansa tyytynyt.

Uskon että jokainen kristitty toivoo kaikkien pääsevän taivaaseen, sillä on se karmeeta ajatella että
tänne jää ihmisiä, kun toiset menevät Karitsan häihin! Toisaalta, jokaista kutsutaan Jeesusta seuraamaan,
moni ei halua. Tapasin melkein 100 vuotiaan rouvan, ja kun uskonasioista tuli puhetta, niin hän kylmän rauhallisesti totesi, ettei koskaan ole Jeesusta tarvinnut elämäänsä, heitäkin on. Ketään ei pakosta tehdä uskovaiseksi eikä väkisin Taivaaseenkaan viedä. Sitä olen kyllä miettinyt, että kuinkahan moni pelkästä
helvetin pelosta "rupeaa" uskovaiseksi ja miten se rupeaminen sitten arjessa toimii. Ovatkohan he
sitten niitä uskonnollisia vai käännynnäisiä, ehkä molempia.

jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2641
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Lähetyssaarnaaja Mailis Janatuinen / Naisen paikka seurakunnassa

Viesti kirjoittaja Stiina To Syys 14, 2017 10:52 am

Kiitos palautteesta. En ihan tarkoittanut, miten tuli kirjoitettua Mailiksesta. En epäile, että hänellä olisi mitään katkeruutta elämänosastaan, eikä mielestäni ole syytä ollakaan. Kerrassaan mahtava, fiksu, aikaansaava ihminen (kukaan ei ole eikä tule kuitenkaan synnittömäksi täällä). Minä en näe Mailiksen syntejä, mutta tiedän, että jokaisella on. (Jeesus K on sovittanut jok'ikisen synnin, omaa parannusta, onnistumista ei siihen saa lisätä, eri asia).

Minua on ruvennut totaalisesti ahdistamaan muitten helvettiin meno. 50-luvulla saarnattiin paljon helvettiin menosta. Sanoipa erittäin kunnioitettava, körttitaustainen, kristitty pappi 60-luvulla, että ystävättäreni, joka teki 21-vuotiaana (kovan elämän insestilapsi ja koulussamenestymätön, omia lapsia saamaton (meni naimisiin 20 vuotiaana) itsemurhan, että meni kadotukseen. Minusta se tuntui ja tuntuu niin kauhean, kauhean väärältä. Onneksi emme todella tiedä.

Nyt minua on taas alkanut uudestaan ahdistaa, koska kukaan minun ystävä-, ja sukulaispiireissä ei ota Jeesusta henkilökohtaisena Vapahtajana vastaan, vaan on kaiken näköistä uskoa omiin tekoihin, hyvyyteen, ei ole ikinä syntiä tehnyt, ei kiinnosta. Jeesusta ei ole. Olen aina parempi kuin sinä, jos sinä pääset, niin minä vielä enemmän. Mitä se sinulle kuuluu. Älä tuomitse. Haista...Sitten vanhana rupean uskovaiseksi. Elän nyt täysillä. Ole hiljaa. Älä neuvo viisaimpias. Älä hulluja puhu. Kaikkein kauheinta, että jättävät yksin. Minulla on enää jäljellä körttiuskova, alkavan dementian kynsissä taisteleva eittäin kiireinen 75 -vuotias ja sukulaiset pinnallisesti, ei saa puhua lapsille eikä aviomiehelle jne. Pitkä tarina tulisi. En itsekään pystyisi läheskään kaikkiin suuntiin menemään mitenkään, vaikka onneksi myönnän, että Pääasia on useimmissa kohdallaan, joten Rauha heille. Harjoittelen täällä kirjoittamista. Olen pahoillani, etten oikein osaa ilmaista itseäni mitenkään, ettei tule väärinymmärryksiä ja pahaa mieltä. Se on mielestäni kyllä melkein kaikkien ongelma ja se, että helposti vetää herneen nenäänsä. Siitä se tietysti se vuorovaikutus tulee. Jos kaikki ymmärtää kaiken samoin, niin mitään vuorovaikutusta ei tarvittaisi. Minä en ole enää mitenkään harras kristitty, vaikka ikä edellyttäisi. Rukoilen isämeitää ajatuksella, kuuntelen ja luen kristillisiä ohjelmia, Pyrin käymään luterilaisittain sisäistettynä ehtoollisella. Vaikeaa, koska oma kirkkoni on sekasotku, epäluotettava ja vieläpä äärikarismaattinen paikoin. Harkitsen herätysliikkeistä jotakin, mutten uskalla. Yksi on niistäkin ylitse muiden, mutta en taas voi ja sieltä puuttuu luterilainen ehtoollinen jne. Olen näköjään edelleen liian avomielinen. Siitä saattaa tulla vaikeuksia. Ystävällisesti kuitenkin.

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Vs: Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon”

Viesti kirjoittaja jarrut Pe Syys 15, 2017 8:45 am

Stiina:
Nyt minua on taas alkanut uudestaan ahdistaa, koska kukaan minun ystävä-, ja sukulaispiireissä ei ota Jeesusta henkilökohtaisena Vapahtajana vastaan, vaan on kaiken näköistä uskoa omiin tekoihin, hyvyyteen, ei ole ikinä syntiä tehnyt, ei kiinnosta. Jeesusta ei ole. Olen aina parempi kuin sinä, jos sinä pääset, niin minä vielä enemmän. Mitä se sinulle kuuluu. Älä tuomitse. Haista...Sitten vanhana rupean uskovaiseksi. Elän nyt täysillä. Ole hiljaa. Älä neuvo viisaimpias. Älä hulluja puhu.

Hyvin tuttua on. Minulla on suuri suku ja meitä on monta
sisarusta - jo ikääntyneitä kaikki. Kukaan ei ole
ole uskossa. Suku ja lapsuuden koti ovat
kirkollisa ja suvussani on pappeja ja lähetyssaarnaajia.

Minä sain vieraalla maalla  löytää uskon
Jeesukseen Kristukseen helluntaikirkossa,
se oli perhekunnalleni suuri järkytys,
olin  pahimman sortin lahkolainen.
Vuosia he ovat odottaneet että "se" menisi ohi.

Paljon on oma näkemykseni  muuttunut uskonvuosien aikana,
kun on saanut kurkistaa kaikenlaisten kulissien taakse.
Nyt melkein puolivuosisataa uskossa olleena
totean, vain Jeesukseen Kristukseen katsomalla jaksaa.
Jaksaa rukoilla uskomattomien läheisten puolesta,
ja että säilyisi uskossa ja kestäisi halveksunnan ja kovasydämisyyden.
Muuta mahdollisuutta ei ole.
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2641
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Lähetyssaarnaaja Mailis Janatuinen / Naisen paikka seurakunnassa

Viesti kirjoittaja Stiina Ti Syys 19, 2017 9:10 am

Olet oikeassa. "Liha" kapinoi minulla usein.

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Toinenkin naisteologien ryhmä haluaisi osakseen reilua kohtelua

Viesti kirjoittaja jarrut Su Toukokuu 13, 2018 4:20 am


Toinenkin naisteologien ryhmä haluaisi osakseen reilua kohtelua


Mailis Janatuinen


Suuri päivälehti kertoi 11.4 että yli 40 naispastoria on lähettänyt piispoille kirjelmän, jossa he protestoivat kokemansa syrjinnän johdosta. Vieläkin joissain seurakunnissa järjestellään työvuoroja konservatiivisten miesten mieliksi, he valittivat. Vieläkin jotkut tahot opettavat vanhaa virkakäsitystä. Piispoja huudettiin apuun, ja arkkipiispa lupasikin naispastoreille kaiken tukensa.

Lehtijutussa annettiin ymmärtää rivien välistä, että kaikki naispappeuden vastustajat ovat miehiä. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että maassamme on aika monta sellaistakin naisteologia, jotka eivät halua ottaa pappisvihkimystä Raamatusta nousevan vakaumuksensa vuoksi. Näiden naisteologien tukemiseksi on jo 15 vuotta sitten perustettu Priscilla-yhdistys, jossa on noin 60 varsinaista jäsentä ja kannattajajäsenet päälle.

Kyllä mekin Priscilla-yhdistyksessä voisimme valittaa huonoa kohteluamme. Moni meistä on joutunut hankkimaan itselleen uuden ammatin, koska lehtoreille ja muille papiksi vihkimättömille naisteologille ei vain löydy töitä. Kuka meidän asiaamme ajaa? Eivät piispat ainakaan.
40 naispapin protestissa oli pari kohtaa, joihin on suorastaan pakko puuttua. Ensinnäkin se kuva, minkä se antaa nykyistä virkakäsitystä vastustavista miehistä, on väärä. Minäkin tunnen monia heistä ja olen saanut heiltä osakseni vilpitöntä arvostusta. Kysymys ei todellakaan ole naisvihasta tai tasa-arvon halveksimisesta. Kysymys on Raamatun sanasta nousevasta vakaumuksesta.

Kirkon nykyinen kanta on se, että vakaumus saa olla, mutta se ei saa näkyä käytännössä millään tavalla. Se on kyllä kohtuuton vaatimus. Kuvitelkaapa että pasifistille sanottaisiin samat sanat kuin naispappeuden vastustajille nyt sanotaan: ”Saat olla kaikessa rauhassa pasifisti sydämessäsi, mutta kyllä sinun on sodan sattuessa otettava ase käteesi ja ammuttava vihollisia.” Tai jos kasvissyöjälle sanottaisiin: ”Emme vaadi sinua muuttamaan vakaumustasi, mutta tässä firmassa syödään mukisematta sitä, mitä kanttiini tarjoaa!”

Ja vielä minua ihmetyttää se demokratian halveksunta, mikä naispastoreiden protestista huokuu. Eikö tässä maassa ja tässä kirkossa saa enää olla virkakysymyksestä kuin yhtä ainoaa mieltä? Eikö meillä saa olla piispa- tai pappisehdokkaita, jotka ovat samaa mieltä kuin mitä kirkko opetti ensimmäiset 2000 vuottaan ja mitä mieltä suurin osa kristikuntaa on tänäkin päivänä? Katolinen kirkko ja ortodoksikirkko kun pysyvät sitkeästi siinä kannassa, että pappisvirka kuuluu vain miehille.

Protestissa oltiin huolestuneita myös siitä, että jotkut yhä opettavat virkakäsityksestä vastoin kirkon nykyistä kantaa. Tämä haiskahtaa mielestäni pahemman kerran sensuurilta. Argumentit eivät saa enää puhua, vaan toinen osapuoli on vaiennettava suoralta kädeltä. Miksi kirkkokansa ei saisi vapaasti seurata sitä osapuolta, joka osaa esittää heidän mielestään vakuuttavimmat tai raamatullisimmat argumentit kantansa tueksi?

https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/toinenkin-naisteologien-ryhma-haluaisi-osakseen-reilua-kohtelua/
jarrut
jarrut

Viestien lukumäärä : 2641
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Vs: Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon”

Viesti kirjoittaja Stiina Ma Toukokuu 14, 2018 8:36 am

Rolling Eyes Hei, minun nimissäni tuli tämä viimeinen kirjoitus? Se ei ole minun, vaan jonkun toisen. En ole edes ihan samaa mieltä ollenkaan. Minun kirjoitukseni on kadonnut ja sitaateissa on osa kirjoitustani.

Emme elä todellakaan paratiisissa ja vaikka tottelisimme Jumalaa (mitä emme pysty tekemään) ei "kohtalomme" paljoa muutu. Kyllä se on ihan Raamatullista, että Jumala on kironnut maailman, emmekä itse pysty Saatanaa voittamaan. Jeesus Kristus on kyllä ihan yksin ainoa toivomme ja armosta, näin on. Synkretismi on harhaoppi. Aamen I love you

Stiina

Viestien lukumäärä : 1329
Join date : 04.08.2017
Paikkakunta : Helsinki

Takaisin alkuun Siirry alas

Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut  virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon” Empty Vs: Nainen vaietkoon seurakunnassa ja muut virhekäsitykset Raamatussa ”Mooses kuuluu Museoon”

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa