Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Rovasti Olavi Peltola kirjoittaa helluntaikarismaattisesta liikkeestä
Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS EmptyTänään kello 8:01 am kirjoittaja vakiokalusto

»  Hän veti minun ylös hirmuisesta haudasta ja sontaisesta loasta
Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS EmptyEilen kello 6:29 am kirjoittaja Hellevi

» Vallankäytöstä (uskonnollisissa) yhteisöissä – Miten tämä on mahdollista?
Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS EmptyEilen kello 6:24 am kirjoittaja Hellevi

» Yksi mennyt kesäpäivä ja lapsenlapset
Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS EmptyTi Joulu 05, 2023 9:31 am kirjoittaja Hellevi

» Täällä meitä riisutaan
Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS EmptyTi Joulu 05, 2023 9:23 am kirjoittaja Hellevi

» Hengellinen väkivalta /”Pahat henget tulee mun sisään jos syön mielialalääkkeitä”
Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS EmptyTi Joulu 05, 2023 8:58 am kirjoittaja Hellevi

»  Avoimuudesta / Saako kaikki kertoa/Pitääkö kaikki kertoa?
Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS EmptyTi Joulu 05, 2023 8:45 am kirjoittaja Hellevi

» Milloin lähimmäistä koskeva rakkaus saa alkaa ja milloin ei?
Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS EmptyTi Joulu 05, 2023 8:38 am kirjoittaja Hellevi

» SISÄINEN LANKEEMUS
Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS EmptyTi Joulu 05, 2023 8:30 am kirjoittaja Hellevi

Joulukuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kalenteri Kalenteri


Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 23, 2020 6:43 am

ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Martti Luther

ALKUSANAT SEKÄ VALMISTAUTUMINEN RUKOILEMAAN SEITSEMÄN JUMALALLISTA RUKOUSTA

Isä meidän, joka olet taivaissa

Mitä se merkitsee?


Oi Kaikkivaltias Jumala, olet sallinut ja jopa käskenyt ja opettanut meitä pitämään Sinua meidän kaikkien Isänämme ja kutsumaan siten. Tämä perustuu ansaitsemattomaan hyvyyteesi meitä kohtaan ja ainoan rakkaan Poikasi, Jeesuksen Kristuksen, ansioon ja välitykseen. Olet menetellyt näin, vaikka sen sijaan voisit oikeutetusti olla ankara tuomari meille syntisille, koska olemme usein toimineet sinun jumalallista ja hyvää tahtoasi vastaan ja vihoittaneet sinua.

Vuodata armosi välityksellä sydämiimme lohduttava luottamus Sinun isälliseen rakkauteesi. Anna meidän kokea lapsellisen varmuuden ihana maku ja suloisuus, kun iloisesti saamme kutsua sinua Isäksi, tuntien ja rakastaen Sinua ja kutsuen Sinua avuksi kaikissa tarpeissamme. Varjele meitä, että pysymme Sinun lapsinasi ja ettemme koskaan syyllisty siihen, että teemme sinusta, rakkaasta Isästämme, pelottavan tuomarimme, ja itsestämme, sinun lapsistasi, vihollisiasi.Sinä et ainoastaan tahdo meidän kutsuvan Sinua ”Isäksi”, vaan että me kaikki yhdessä kutsuisimme sinua ”meidän Isäksemme”. Anna meille sen tähden tasapainoista ja veljellistä rakkautta, niin että me kaikki voisimme pitää ja hyväksyä toisemme todellisina veljinä ja sisarina ja kääntyä Sinun puoleesi meidän kaikkien rakkaana Isänämme, rukoillen kaikkien puolesta, kuten lapsi saattaa pyytää isältään jonkun toisen puolesta.

Älä anna kenenkään meistä etsiä ainoastaan omaa etuansa rukoillessaan Sinua, niin että unohdamme toisen ihmisen. Suo meidän sen sijaan riisua itsestämme kiukku, viha, kateus ja eripuraisuus ja rakastaa toisiamme todellisina ja hurskaina Jumalan lapsina ja näin kaikkien toistaa yhdessä ei ”minun Isäni”, vaan ”meidän Isämme”.

Lisäksi, koska et ole fyysinen isä täällä maan päällä vaan hengellinen Isä taivaassa etkä maallisen kuolevaisen isän kaltainen, joka ei aina ole luotettava eikä pysty itse itseään auttamaan, näytä meille miten mittaamattomasti parempi Isä sinä olet ja opeta meitä pitämään maallista isyyttä, isänmaata, ystäviä, omaisuuksia,  ruumista ja verta Sinua paljon vähemmän arvoisina.

Suo meille, oi Isä, että me olisimme sinun taivaallisia lapsiasi. Opeta meitä arvostamaan ainoastaan hengellistä ja taivaallista perintöämme, ettei meitä pettäisi, sitoisi ja estäisi maallinen isä, isänmaa, tai omaisuus, niin että meistä tulisi ainoastaan tämän maailman lapsia. Suo että voisimme täydellä vakaumuksella sanoa: Oi taivaallinen Isämme, me todella olemme sinun taivaalliset lapsesi.Viimeinen muokkaaja, arkikalusto pvm To Tammi 23, 2020 6:55 am, muokattu 1 kertaa

Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Vs: Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 23, 2020 6:47 amENSIMMÄINEN RUKOUS


Pyhitetty olkoon Sinun nimesi


Mitä se merkitsee?

Oi kaikkivaltias Jumala, rakas taivaallinen Isä, tässä kurjassa murheenlaaksossa sinun nimeäsi valitettavasti häpäistään, pilkataan ja herjataan niin monella tavalla. Sitä käytetään monissa asioissa kunnioittamatta Sinua ja sitä väärinkäytetään synninteossa, niin että myös häpeällistä elämää voi hyvinkin kutsua Sinun pyhän nimesi häpäisemiseksi ja herjaamiseksi.

Suo siksi meille jumalallinen armosi, että olisimme varuillamme kaikkea sitä vastaan, mikä ei palvele Sinun pyhän nimesi kunnioittamista. Auta meitä poistamaan kaikki noituus ja lumoavat taikatemput. Auta meitä tekemään loppu kaikenlaisesta perkeleen tai muitten olentojen loitsimisesta Sinun nimelläsi. Auta meitä repimään juurineen kaikki väärä usko ja taikausko.

Auta meitä saattamaan tyhjäksi kaikki väärät uskot ja väärät opit, joita levitetään Sinun nimesi varjossa. Auta, ettei kukaan tulisi petetyksi kaikenlaisten tosilta, hurskailta ja pyhiltä näyttävien valheiden tähden. Auta, ettei kukaan alistuisi käyttämään nimeäsi kiroamiseen, valehtelemiseen tai petokseen. Varjele meitä kaikesta Sinun nimessäsi sepitetystä lohdutuksesta.

Varjele meitä kaikesta maalliseen menestykseen tai maineeseen perustuvasta hengellisestä ylimielisyydestä ja väärästä ylpeydestä. Auta meitä huutamaan avuksi pyhää nimeäsi kaikissa tarpeissamme ja heikkouksissamme. Auta meitä olemaan unohtamatta Sinun nimeäsi omantunnon ahdistuksessa ja kuollessamme.

Auta meitä käyttämään kaikki voimavaramme, puheemme ja tekomme yksin Sinun kunnioittamiseesi, ja auta, ettemme etsisi emmekä vaatisi mainetta näin tehdessämme, vaan että kaiken, mitä teemme, tekisimme Sinulle, jolle kaikki asiat kuuluvat. Varjele meitä kiittämättömyyden häpeällisestä paheesta.

Auta, että hyvät tekomme ja käyttäytymisemme kannustaisivat muita kunnioittamaan sinua eikä meitä, korottaen ja ylistäen Sinun nimeäsi meidän johdostamme. Auta meitä, että pahat tekomme ja alakynteen joutumisemme ei loukkaisi ketään, saaden hänet häpäisemään nimeäsi tai laiminlyömään kunniaasi,

Varjele meitä pyytämästä Sinulta jotain maallista tai iankaikkista, mikä ei palvelisi Sinun nimesi kunniaa. Jos rukoilemme siten, älä silloin kuuntele meidän hulluuttamme. Auta meitä elämään koko elämämme sillä tavalla, että meidät huomattaisiin Jumalan todellisiksi lapsiksi, ettemme väärin tai turhaan kutsuisi sinua Isäksemme. Aamen.

Tähän rukoukseen kuuluvat kaikki kunnia- ja kiitosvirret ja rukoukset, joissa ylistetään, kunnioitetaan ja lauletaan Jumalalle kiitosta, sekä koko Halleluja.
Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Vs: Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 23, 2020 6:50 am

TOINEN RUKOUS

Tulkoon Sinun valtakuntasi


Mitä se tarkoittaa?


Tämä surkea elämä on kaiken synnin ja pahuuden valtakunta, jonka ainoa herra on paha henki, kaiken synnin ja hulluuden alullepanija ja roistomainen perustaja. Mutta Sinun valtakuntasi on kaiken hyvyyden ja armon valtakunta, jonka ainoa Herra on Jeesus Kristus, rakas Poikasi, kaiken armon ja totuuden pää ja alku. Tästä syystä, rakas Isä, anna apusi ja armosi ja ennen kaikkea suo meille tosi ja pysyvä usko Kristukseen, peloton toivo sinun armoosi, että voittaisimme syntisen omantuntomme kaikki tyhmyydet. Suo lempeätä rakkautta Sinua ja koko ihmiskuntaa kohtaan.

Varjele meitä epäuskosta, epätoivosta ja rajattomasta kateudesta. Päästä meidät saastaisesta irstaasta halusta ja anna meille rakkaus neitsyyttä ja puhtautta kohtaan. Pelasta meidät erimielisyyksistä, sodasta ja epäsovusta, ja anna Sinun valtakuntasi hyvyyden, rauhan, sopusoinnun ja levon tulla lähelle. Suo, ettei viha tai muu katkeruus valloittaisi meitä, vaan että armosi mukaan todellinen auttavaisuus, uskollisuus ja kaikenlainen ystävällisyys, anteliaisuus sekä lempeys vallitsisi meissä. Auta, ettei mittaamaton surullisuus ja masennus saisi jalansijaa meissä, vaan anna Sinun armosi ja laupeutesi antaman ilon ja ihastuksen tulla meille.

Ja lopuksi, auta, että kaikki synti kääntyisi pois meistä ja me, täynnä armoasi, kaikkia hyvyyksiäsi ja hyviä tekoja, tulisimme Sinun valtakunnaksesi, niin että koko sydämellämme, tunteellamme ja ajatuksellamme voisimme kuuliaisesti palvella Sinua kaikin voimin sisäisesti ja ulkonaisesti tahtosi mukaan ainoastaan Sinun hallitseminasi, niin ettemme koskaan seuraisi itserakkautta, lihaa, maailmaa emmekä perkelettä.

Auta, että valtakuntasi, joka on saanut alkunsa meissä, päivittäin kasvaisi ja paranisi, ettei kavala ilkeys ja välinpitämättömyys tehdä hyvää voittaisi meitä, niin että lankeamme takaisin. Suo meille sen sijaan vakava aikomus ja kyky sekä alkaa elää hurskasta elämää että voimakkaasti edistyä siinä ja tavoittaa sen päämäärä. Kuten profeetta sanoo: ”Valaise silmäni, etten nukkuisi kuolemaan” tai tulisi hitaaksi siinä hyvässä elämässä, jonka olen aloittanut, ”ettei minun viholliseni sanoisi: ’Minä voitin hänet.’”[iii]

Auta, että me siten pysyisimme vakaina ja että tuleva valtakuntasi olisi meissä alkamasi valtakunnan päätös ja täyttymys. Auta meitä pääsemään irti tästä syntisestä ja vaarallisesta elämästä. Auta meitä ikävöimään tulevaa elämää ja vihaamaan tätä nykyistä elämää. Auta, ettemme pelkäisi kuolemaa vaan toivoisimme sitä. Käännä meidät pois rakkaudesta ja kiintymyksestä tähän elämään, niin että kaikessa Sinun valtakuntasi tulisi voimaan meissä.

Tähän rukoukseen kuuluvat kaikki psalmit, säkeistöt ja rukoukset, joissa rukoillaan Jumalalta armoa ja hyvettä.
Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Vs: Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 23, 2020 6:54 am

KOLMAS RUKOUS

Tapahtukoon Sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa

Mitä se tarkoittaa?


Sinun tahtoosi verrattuna meidän tahtomme ei ole koskaan hyvä vaan aina paha. Sinun tahtosi on aina paras, ja sitä pitäisi rakastaa ja haluta kaiken muun edellä. Sen tähden ole meille armelias, oi rakas Isä, äläkä anna minkään tapahtua vain siksi, että se on meidän tahtomme. Anna ja opeta meille perinpohjaista kärsivällisyyttä aikoina, jolloin tahtomme estetään tapahtumasta tai jää tyhjiin.

Kun joku vastustaa tahtoamme sillä, mitä hän sanoo tai ei sano, tekee tai jättää tekemättä, auta meitä, ettemme suutu tai kiihdy, ettemme kiroa, valita, vastusta, tuomitse, halveksi tai sano vastaan. Auta meitä nöyrästi myöntymään vastustajillemme ja oman tahtomme estäjille. Auta meitä puhumaan hyvää sellaisista vastustajista, siunaamaan heitä ja tekemään heille hyvää sellaisina, jotka toteuttavat parhaimpia ja jumalallisia tarkoituksia vastoin meidän omiamme.

Suo meille armo halukkaasti kantaa kaikenlainen sairaus, köyhyys, epäsuosio, kärsimys ja vastoinkäyminen sekä huomata, että tässä Sinun jumalallinen tahtosi ristiinnaulitsee oman tahtomme. Auta meitä myös kärsimään vääryyttä iloisesti ja estä meitä kostamasta.

Älä anna meidän maksaa pahaa pahalla (Matt. 5:39; Room. 12:19, 21) eikä vastustaa väkivaltaa väkivallalla, vaan anna meidän iloita siitä, että nämä asiat tapahtuvat meille Sinun tahtosi mukaan, ja anna meidän siten ylistää ja kiittää Sinua (Matt. 5:11).

Älkäämme lukeko perkeleelle tai pahoille henkilöille mitään sellaista, joka tapahtuu vastoin omaa tahtoamme, vaan lukekaamme tämä yksinomaan Sinun jumalalliselle tahdollesi, joka säätää sen kaiken oman tahtomme esteeksi ja Sinun valtakuntasi suuremmaksi autuudeksi.

Auta meitä mielellämme ja iloiten kuolemaan ja olemaan valmiina hyväksymään kuolema Sinun tahtosi mukaisena, niin ettemme kärsimättömyydellämme tai alakuloisuudellamme tule tottelemattomiksi Sinua kohtaan.

Suo, että emme anna ruumiimme jäsenille – silmille, kielelle, sydämelle, käsille ja jaloille – vapaata valtaa tehdä, mitä ne tahtovat tai toivovat, vaan tee niistä Sinun tahtosi vankeja; pysäytä ne ja ota ne valtaasi. Varjele meitä kaikenlaisesta pahasta, julkeasta, itsepäisestä, jäykkäniskaisesta tai uppiniskaisesta tahdosta.

Suo meille tosi kuuliaisuus, täydellistä, rauhallista, yksinkertaista malttia kaikessa, niin hengellisissä, maallisissa, ajallisissa kuin ikuisissa asioissa. Varjele meitä siitä hirveästä pahasta, että tuhoamme toisten maineen, juoruamme, panettelemme, kevytmielisestä arvostelemme tai tuomitsemme sekä esitämme väärin sen, mitä toiset ovat sanoneet.

Pidä kaukana meistä se vitsaus ja murhenäytelmä, mitä sellainen puhe voi saada aikaan. Opeta meitä sitä vastoin, että aina nähdessämme tai kuullessamme muissa jotakin sellaista, mikä meistä näyttää väärältä tai epämieluisalta, pysymme vaiti, olemme tuomatta sitä julki sekä vuodatamme moitteemme ainoastaan Sinulle ja alistamme kaiken Sinun tahtoosi. Suo meidän vilpittömästi antaa anteeksi kaikille, jotka tekevät meille vääryyttä, sekä olla heitä kohtaan myötätuntoisia.

Opeta meitä ymmärtämään, että kukaan ei pysty vahingoittamaan meitä ilman, että hän ensin Sinun silmissäsi on vahingoittanut itseään tuhatkertaisesti, niin että me ennemmin säälisimme sellaista henkilöä kuin vihastuisimme häneen, että ennemmin surkuttelisimme häntä kuin kiroaisimme hänen rikkomuksiaan.

Auta meitä, ettemme iloitse, kun ne, jotka eivät ole tehneet meidän tahtomme mukaan tai ovat tehneet meille pahaa ja käytöksellään tai muuten ovat olleet meille epämiellyttäviä, kohtaavat vastoinkäymisiä. Auta meitä myös olemaan surematta, kun näemme heille käyvän hyvin.

Tähän rukoukseen kuuluvat kaikki psalmit, säkeistöt ja rukoukset, joissa rukoillaan apua syntiä ja vihollisiamme vastaan.


Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Vs: Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 23, 2020 6:58 am

NELJÄS RUKOUS

Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme


Mitä se tarkoittaa?


Tämä leipä on Herramme Jeesus Kristus, joka ravitsee ja virvoittaa sielun (Joh. 6:51). Sen tähden, taivaallinen Isä, suo meille se armo, että Kristuksen elämä, sanat, teot ja kärsimys saarnattaisiin, tulisivat tunnetuiksi ja säilytettäisiin meille ja koko maailmalle.

Auta meitä, että hänen sanansa ja tekonsa olisivat meille tehokas esimerkki ja kaikkien hyveiden peili jokaista elämän vaihetta varten. Auta, että hänen kärsimyksensä ja ristinsä vahvistaisi ja lohduttaisi meitä kärsimyksessä ja vastoinkäymisessä. Auta meitä hänen kuolemansa avulla voittamaan oma kuolemamme vakaalla uskolla ja siten rohkeasti seuraamaan rakasta Edelläkulkijaamme hänen elämässään.

Suo armollisesti, että kaikki pastorit saarnaisivat Sinun sanaasi ja Kristusta kautta maailman hyödyttävästi ja autuuttavasti. Auta, että kaikki, jotka kuulevat Sinun sanasi saarnaa, oppisivat tuntemaan Kristuksen ja vilpittömästi viettämään parempaa elämää. Aja myös armollisesti pyhästä kirkosta kaikki vieras opetus ja saarnaaminen, joka ei opeta Kristusta.

Ole armollinen kaikille piispoille, papeille, hengellisille ja kaikelle esivallalle, että he Sinun armosi valaisemina opettavat ja ohjaavat meitä oikein sanoilla ja hyvillä esimerkeillä.

Suojaa kaikkia, jotka ovat heikkoja uskossa, etteivät he loukkaannu esivallan edustajien huonon esimerkin takia.

Varjele meitä harhaoppisilta ja uskottomilta opettajilta, niin että pysymme yhdistettyinä yhdessä jokapäiväisessä leivässä – päivittäisessä opetuksessa ja Kristuksen sanassa. Opeta meitä armosi mukaan sisäisesti tarkastelemaan Kristuksen kärsimystä oikein ja iloiten seuraamaan sitä elämässämme.

Suo, ettei meiltä elämämme lopussa riistetä Kristuksen pyhää ja todellista ruumista. Auta kaikkia pappeja toimittamaan ja käyttämään korkea-arvoista sakramenttia arvokkaasti ja siunauksellisesti koko kristikunnan parantamiseksi. Auta armollisesti meitä ja kaikkia muita kristittyjä vastaanottamaan pyhä ehtoollinen oikeaan aikaan.

Lyhyesti: anna meille jokapäiväinen leipämme, että Kristus pysyisi meissä ikuisesti ja me hänessä sekä että me arvokkaasti kantaisimme Kristuksesta johdettua kristityn nimeämme.

Tähän rukoukseen kuuluvat kaikki rukoukset tai psalmit, jotka on esitetty esivallan puolesta, erityisesti vääriä opettajia vastaan. Tähän kuuluvat myös rukoukset juutalaisten, harhaoppisten ja kaikkien niiden henkilöiden puolesta, jotka menevät harhaan, samoin rukoukset surun lyömien puolesta ja heidän puolestaan, jotka kärsivät lohduttomina.

Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Vs: Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 23, 2020 7:01 am

VIIDES RUKOUS

Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.


Mitä se tarkoittaa?


Tällä rukouksella on yksi liite ja ehto: meidän pitää ensin antaa anteeksi velallisillemme. Kun olemme tehneet sen, voimme rukoilla: ”anna meille meidän syntimme anteeksi”. Sitä me rukoilimme aiemmin kolmannessa rukouksessa – että Jumalan tahto tapahtuisi, että kestäisimme kaiken maltilla, ettemme maksaisi pahaa pahalla emmekä hakisi kostoa, vaan maksaisimme pahan hyvällä niin kuin Isämme taivaassa tekee, joka antaa aurinkonsa paistaa hyvien ja pahojen yllä ja lähettää sateensa heille, jotka kiittävät Häntä ja heille, jotka eivät kiitä (Matt. 5:45). Sen tähden me rukoilemme sinua, oi Isä, lohduttamaan meitä tällä hetkellä ja kuolinhetkellä, jolloin omatuntomme on hirveästi peloissaan syntiemme ja Sinun tuomiosi takia.

Suo meille rauhasi sydämiimme, että voisimme odottaa tuomiotasi ilolla. ”Älä käy tuomiolle palvelijasi kanssa, sillä ei yksikään elävä ole vanhurskas sinun edessäsi” (Ps. 143:2). Opeta meitä, rakas Isä, ettemme luota hyviin tekoihin tai aikomuksiin eikä ansioihin emmekä lohduttaudu niillä, vaan opeta meitä yksinkertaisesti uskaltamaan kaikki Sinun rajattomaan armoosi, jättäen itsemme suurella vakavuudella ainoastaan sen suojaan.

Älä myöskään anna syyllisen ja syntisen elämämme saattaa meitä epätoivoon, vaan auta meitä pitämään Sinun armosi korkeampana, laajempana ja voimakkaampana kuin mikään muu elämässämme.

Auta kaikkia, jotka ovat kuoleman hädässä ja epäilyksen ahdistuksessa, etenkin niitä, jotka mainitsemme nimeltä. Anna anteeksi heille ja meille kaikille meidän velkamme, lohduta heitä ja ota heidät armosi suojaan.

Maksa takaisin meidän pahuutemme hyvyydelläsi, kuten olet käskenyt meitä tekemään. Vaienna tuo paha henki – julma panettelija, syyttäjä ja syntimme suurentaja – nyt ja viimeisellä hetkellämme ja jokaisessa omantuntomme tuskassa, kuten mekin osaltamme pitäydymme juoruilemasta ja suurentamasta muitten syntiä.

Älä tuomitse meitä niitten syytösten perusteella, jotka perkele tai onneton omatuntomme asettaa meitä vastaan, äläkä kuule vihollisemme ääniä, jotka yötä päivää syyttävät meitä Sinun edessäsi, kuten mekään emme tahdo kuulla muitten juoruilua ja syytöksiä.

Ota meiltä pois kaikkien syntien ja omantunnon raskas lasti, niin että voimme kevein ja iloisin sydämin, täydessä luottamuksessa Sinun laupeuteesi, elää ja kuolla, kaikki kärsiä ja tehdä.

Tähän rukoukseen kuuluvat kaikki psalmit ja rukoukset, joissa pyydetään Jumalan armoa syntien tähden.


Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Vs: Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 23, 2020 7:03 am

KUUDES RUKOUS

Äläkä saata meitä kiusaukseen


Mitä se tarkoittaa?

Meillä on kolme kiusausta tai koettelemusta: liha, maailma ja perkele. Tästä syystä me rukoilemme: Rakas Isä, suo meille armoa voittaaksemme lihalliset himot. Auta, että voisimme vastustaa liiallista syömistä, juomista, nukkumista, toimettomuutta ja laiskuutta.

Auta meitä löytämään rakentavaa käyttöä paastolle, olemaan maltillisia ruoassa, pukeutumisessa ja nukkumisessa, olemaan valveilla tekemisissämme ja työssämme. Auta meitä yhdessä Kristuksen kanssa ristiinnaulitsemaan ja tappamaan lihan pahaa himoa ja taipumusta (Room. 6:6), niin ettemme anna periksi lihan kiusauksille emmekä seuraa niitä.

Auta, kun katsomme kaunista henkilöä tai kuvaa tai muuta olentoa, ettei tämä saattaisi meitä kiusaukseen vaan olisi mieluummin tilaisuus harjoittaa puhtautta ja ylistää Sinua luomakunnassasi. Kun kuulemme tai tunnemme jotain miellyttävää ja mieluisaa, auta, ettemme etsisi siitä nautintoamme, vaan Sinun ylistystäsi ja kunniaasi.

Varjele meitä siitä suuresta paheesta, että olemme ahneita ja haluamme tämän maailman rikkauksia. Varjele meitä, ettemme etsi tämän maailman kunniaa ja valtaa tai anna periksi tälle taipumukselle. Varjele meitä, ettei tämän maailman petos, harhakuva ja viettelys saisi herättää meissä halua etsiä niitä. Pidä meitä niin, ettei maailman pahuus ja vastentahtoisuus vetäisi meitä kärsimättömyyteen, kostonhaluun, vihaan tai muuhun pahaan.

Auta meitä vastustamaan ja hylkäämään maailman petos ja harhakuva, viettelykset ja vaihtelevaisuus – kaikki sen hyvä tai paha, kuten lupasimme tehdä pyhässä kasteessa. Auta, että pysyisimme vakaina ja kasvaisimme siinä päivästä päivään.

Varjele meitä perkeleen kuiskauksista, ettemme antaudu ylpeyteen, omaan mielihyvään ja muitten halveksimiseen rikkauden, korkean aseman, vallan, pätevyyden, kauneuden tai jonkin muun siunauksesi vuoksi. Varjele meitä lankeamasta vihaan tai kateuteen mistään syystä. Varjele meitä, ettemme joudu epäilyksien ja epätoivon valtaan nyt ja viime hetkellämme.

Taivaallinen Isä, olkoot kaikki, jotka tekevät työtä ja taistelevat näitä suuria ja moninaisia kiusauksia vastaan, sinun huostaasi uskottuja. Voimista heitä, joita ei ole taivutettu, nosta ylös kaatuneet ja voitetut. Anna meille kaikille armosi, että me, jotka tässä viheliäisessä, epävarmassa elämässä olemme niin monien vihollisten jatkuvasti piirittämiä, voisimme taistella vakaalla ja urhealla uskolla ja saisimme iankaikkisen kruunun.


Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Vs: Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja Vierailija To Tammi 23, 2020 7:07 am

SEITSEMÄS RUKOUS

Vaan päästä meidät pahasta


Mitä se tarkoittaa?

Tässä rukouksessa pyydetään pelastusta kaikesta tuskan ja rangaistuksen pahasta, kuten koko kirkko tekee litanioissaan. Päästä meidät, oi Isä, sinun ikuisesta vihastasi ja helvetin tuskista. Päästä meidät, oi Isä, Sinun ankarasta kirouksestasi kuolemassa ja tuomiopäivänä. Päästä meidät äkkikuolemasta. Varjele meitä palosta ja tulvasta, ukkosesta ja rakeista.

Varjele meitä nälästä ja nälänhädästä. Varjele meitä sodasta ja verenvuodatuksesta. Varjele meitä, kun lähetät maanvaivaa, ruttoa, sukupuolisairautta ja muita vakavia sairauksia. Suojele meitä kaikesta ruumiillisesta pahasta ja onnettomuudesta loppuun asti, kuitenkin niin että kaikki tämä edistää Sinun nimesi kunniaa, Sinun valtakuntasi lisäämistä ja Sinun pyhää tahtoasi. Aamen.

Aamen

Jumala suokoon, että rukoilemme kaikkia näitä rukouksia varmuudella. Älkäämme epäilkö sitä, että Sinä olet kuullut ja kuulet meitä vastaten meille ”kyllä” eikä ”ei” tai ”ehkä”. Näin me iloisesti sanomme: aamen – tämä on totta ja varmaa, aamen.Teoksesta LW 43, s. 29-38, Personal Prayer Book, Luther 1522, osa

Suom. Tord Carlström

Käännöksen vertailu: W2 10,166-175.


[i] Psalmit 104-106, 110-118, 134-135 sekä 145-150 laulettiin päivittäin messussa. Ne tulivat alun perin vanhan synagoogan jumalanpalveluksesta.

[ii] Lutherin ”zukomme dein Reich” tarkoittaa saapumista, lähelle tulemista, eteen lähettämistä.

[iii] Sanat ”tai tulisin hitaaksi siinä hyvässä elämässä, jonka olen aloittanut” ovat Lutherin lisäys. Ote Ps. 13:4, 5.

[iv] Luther: ”Tapahtukoon tahtosi yhtäläisesti taivaassa ja maan päällä.”


Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Vs: Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja jarrut Ma Helmi 10, 2020 6:51 am

Isä meidän – päätös: Sinun on valtakunta ”Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Amen.”


Kuuntele  tätä:  Kristus  yksin  miellyttää  Jumalaa.    Vapahtaja  sanoi:  ”Jos  te  anotte  jotakin Isältä, on hän sen teille antava mi-nun nimessäni” (Joh.16:23). Se,  että  pyydämme  kaikkea  Jeesuksen  nimessä,  tarkoittaa,  että  pyydämme  kaikkea  Jeesuksen  ansion  tähden,  hänen  meidän puolestamme tapahtuneen kärsimisensä mittaamattoman arvon tähden. Sanomme  Isälle  ikään  kuin:  Älä  katso  meitä,  katso  Poikaasi.    Meissä  näet  vain  kurjuutta,   hänessä   näet   mittaamattoman   arvomme.  Ja  Jumala  on  kerta  kaikkiaan  sanonut,  ettei  hän  katso  syntejämme  vaan  lukee  hyväksemme  Poikansa  ansion.

  Hänessä  kaikki  Jumalan  lupaukset  ovat  niin ja aamen. RukoillessasiJeesuksen nimessä ei pieninkään rukouksesi ole turha.  Silloin ei suurinkaan  arvottomuutesi  estä  rukouksen  kuulemista.    Kaikki  on  niin  ja  aamen  Hänessä! Herra,  avaa  meidän  silmämme  ja lisää uskoamme! Nyt  me  olemme  tutkineet  niitä  syitä,  joiden  perusteella  voimme  olla  varmoja  rukoustemme kuulemisesta.  

  Ensiksi  näimme, että Jumala tahtoo,  toiseksi,  että  hän voi,  ja  kolmanneksi,  että  hän  tekeelupaustensa mukaan eli että ne ovat niin ja aamen Hänessä, joka on meille annettu. Jos  voimme  uskoa  tämän,  mitä  sitten  vielä puuttuu?  Eikö jääkin jäljelle käytännön  harjoittaminen, ts. käymme työhön ja rukoilemme  parhaan  rukouksen,  kaikkien  rukousten  rukouksen.    Useista  syistä  sen  tulisi  olla  meille  rakkain  vaeltaessamme  täällä murheen laaksossa.

Tätä  rukousta  rukoillessaan  kaikki  Jumalan  lapset  ympäri  maailmaa  tapaavat  ainoan, yhteisen Isän jalkojen juuressa.      Tätä rukousta rukoillaan yli 350  kielellä, ja sen  tähden  se  on  merkittävä  osoitus  Hengen yhteydestä Jumalan lasten kesken. Koko  tämä  suuri  joukko,  jota  kukaan  ei voi laskea, kaikista kansoista, heimoista ja kielistä, pienine ja suurine
eroavaisuuksineen,  rukoilee  sydämestään  samaa  Isä  meidän -rukousta.

 Kaikki rukoilevat sydämestään: Pyhitetty olkoon sinun nimesi, tulkoon sinun valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi  jne.    Tästä  suuresta  joukosta  voi totuudessa  apostolin kanssa sanoa: ”Koko uskovaisten suuressa joukossa oli yksi sydän ja yksi sielu” (Apt. 4: 32). Heillä kaikilla on samat murheet, samat taistelut, sama luottamus ja sama pääasia. Kaikki nämä murheet,  taistelut ja ongelmat sisältyvät tähän rukoukseen Mestarin omin sanoin ilmaistuna.  

Siksi sitä voi todella kutsua kaikkien Jumalan lasten rukoukseksi. Siksi sanomme myös: Isä meidän ja meille. Sen tähden  meidän tulee rukoilla tätä rukousta sekä koko maailman kaikkien Jumalan lasten puolesta että kanssa, kunnes Herra palaa ja  kokoaa  yhteen  kaikki  hajallaan olevat lapsensa ja usko ja rukous päättyvät iankaikkisen elämän katselemiseen ja kokemiseen. Niin, auta meitä jokaista siihen asti, sinä Isämme taivaassa. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti.    Aamen.

C.O. Rosenius  

 Otteita kirjasta Fader vår   (Suom. Kaija Kallioinen
jarrut
jarrut
Admin

Viestien lukumäärä : 2615
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS Empty Vs: Martti Luther / ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa