Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Kaunis uskonto
USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA EmptyMa Syys 25, 2023 7:31 pm kirjoittaja Morosus

» Tukholman suomalainen helluntaiseurakunta
USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA EmptyMa Syys 25, 2023 4:12 pm kirjoittaja Rea Aalto

» Korkeamman toivon tason sivuuttaminen
USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA EmptyMa Syys 25, 2023 7:30 am kirjoittaja Vierailija

» Oikea apostoli on surkea apostoli kuulijoittensa tähden
USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA EmptySu Syys 24, 2023 7:30 am kirjoittaja Vierailija

» Onko Pelastajasi palvelutehtäväsi vai Herra Jeesus?
USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA EmptyLa Syys 23, 2023 7:02 am kirjoittaja Vierailija

» Olenko vihamiehesi kun puhun sinulle totuutta?
USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA EmptyLa Syys 23, 2023 6:58 am kirjoittaja Vierailija

» C.O. Rosenius // Katso, käsiini olen minä sinut piirtänyt. Jes. 49:14.
USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA EmptyPe Syys 22, 2023 1:16 pm kirjoittaja jarrut

» Kelle olemme kyyneleemme velkaa? Kuolemansurun moraalisesta merkityksestä
USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA EmptyPe Syys 22, 2023 1:01 pm kirjoittaja jarrut

» Jmalan valtakunta on kuin suuri sairaala
USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA EmptyTo Syys 21, 2023 12:47 pm kirjoittaja jarrut

Syyskuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalenteri Kalenteri


USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA

Siirry alas

USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA Empty USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA

Viesti kirjoittaja Hellevi La Heinä 01, 2023 10:52 am

USKON KESTÄVYYS AHDINGOISSA

1

Teksti: Matt 24: 1-14


”Jeesus tulee! Oletko valmis?” Tällainen pylväsjuliste on pysäyttänyt suomalaisia jo useiden kymmenien vuosien ajan sen raamatullisen tosiasian eteen, että Jeesus Kristus palaa maan päälle.

Ajanjakso, joka alkoi Kristuksen ensimmäisestä tulemuksesta maan päälle, päättyy Raamatun mukaan hänen toiseen tulemukseensa. Me elämme tässä Kristuksen tulemuksien välisessä ajassa, jota sanotaan seurakunnan aikakaudeksi. Tämän ajanjakson lopputapahtumista on Raamatussa kerrottu melko paljon. Näitä kuvaa myös luettu teksti. Tosin siinä on sisäkkäin ennustusta Jeesuksen ajan jälkeisestä lähitulevaisuudesta ja koko maailman lopputapahtumista ennen Jeesuksen paluuta.

Noita tapahtumia, jotka ennakoivat Jeesuksen paluuta, Raamattu nimittää aikojen merkeiksi. Opetuslapset kysyivät näitä merkkejä Jeesuksen tulosta ja hän vastasi. Kun liitämme Matteuksen tallentamiin merkkeihin myös muihin evankeliumeihin ja Johanneksen ilmestyskirjaan kirjoitetut merkit, saamme seuraavanlaisen luettelon:

Luonnossa aikojen merkkejä ovat häiriöt luonnon tasapainossa, kuten jatkuvasti lisääntyvät maanjäristykset, merien ja aaltojen tuhovoima, lämpötilan ja ilmastonmuutos sekä häiriöt taivaankappaleissa, auringossa, kuussa ja tähdissä.

Maailmanpolitiikassa aikain merkkejä ovat sodat, kansannousut, kapinointi, väkivalta, verenvuodatus, toisaalta pettävä tunne rauhasta, nälänhätä, elintarvikkeiden kallistuminen, taloudellisen ja poliittisen vallan keskitys, valvonnan ja kontrollin ulottuminen yksilöiden elämään, kaiken perinteisen ja Jumalan käskyjen hylkääminen lainsäädännössä, noituuden ja shamanismin lisääntyminen, juutalaisten paluumuutto Israeliin ja Israelin ja Jerusalemin oleminen jatkuvasti maailman politiikan polttopisteessä.

Uskonnollisella alueella aikojen merkkejä ovat luopuminen Raamatussa ilmoitetusta Jumalan Sanasta, jatkuvasti lisääntyvät harhaopit, väärät Kristukset ja väärät profeetat, jotka tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä kristittyjen yleinen penseys, innon ja uskon kylmeneminen jatkuvan luopumuksen keskellä, uskovien lisääntyvät vainot, jotka tulevat lopulta maailmanlaajuisiksi (jo nyt tapetaan vuosittain noin 100000 kristittyä) ja evankeliumin vieminen kaikkeen maailmaan.

Huomaamme, että yhtä lukuun ottamatta aikojen merkit ovat kielteistä kehitystä. Tälle maailmalle ei todellakaan ole mitään hyvää odotettavissa. Mutta yksi myönteinen merkki on: evankeliumi saarnataan todistukseksi kaikkialle maailmaan. Se ei toki tarkoita sitä, että se otetaan yleisesti vastaan, mutta se saadaan kuulla. Oikeastaan muut merkit ovat jo ainakin tiettyyn määrään asti toteutuneet paitsi evankeliumin vieminen koko maailmaan kunkin omalla kielellä.

Me tiedämme paljonkin ajankuvasta, milloin Jeesus palaa. Yksityiskohtaista ja tarkkaa aikaa emme kuitenkaan tiedä, sillä sen on Jumala pidättänyt itsellään.

Aikojen merkkejä eli tulevaisuuden tapahtumia on yritetty läpi kirkkohistorian panna tarkkaan aikajärjestykseen vieläpä laatia niille aikataulukin. Yleensä siinä on erehdytty. Lopun ajan tapahtumat ovat kuin vuorijono, joka kaukaa katseltaessa näyttää olevan yhtenä tiiviinä rykelmänä. Lähemmäksi tultaessa alkavat yksittäiset huiput –tapahtumat - erottua ja samalla huomataan, että niillä on myös keskinäistä välimatkaa. Lopun ajan ennustukset selviävät sitä enemmän, mitä lähemmäksi niitä tulemme.

Tärkeintä ei ole kuitenkaan aikojen laskeminen, vaan se, että kestäisimme loppuun asti ja pelastuisimme.

Väärää suhtautumista on


- tietämättömyys. Silloin käy niin kuin vedenpaisumuksessa. ”He eivät tienneet, ennen kuin

vedenpaisumus tuli ja vei heidät kaikki. (Matt 24:39).

- huolettomuus ja ylimielisyys. Sen seurauksena on lankeemus.

- valvomattomuuden seurauksena on eksyminen harhaoppeihin tai maailmallisuuteen.

- jos laskelmoimme: ”Herrani tulo viipyy”, seurauksen on yllätys.

- epäterve merkkien laskeminen ja kaiken huomion kiinnittäminen niihin. Silloin tulee väsymys,

jopa uskon menetys.

- mielen maltin menettäminen. Silloin ahdistumme väärällä tavalla.

- turvautuminen ennustajiin on kiellettyä.

Oikeaa suhtautumista on

- oikea suhde Jumalaan ja Jeesuksen paluun odotus

- ajan merkkien seuraaminen terve harkinta säilyttäen

- rukous, että olisi valmis

- Jumalan valtakunnan työ pitää valveilla

- Jeesuksen paluun odotus ei ole pingotettua elämää

- Jumalan johdatuksen etsiminen

- käsi aurassa ja sydän taivaassa

- eläminen tässä ja nyt, ei liian tulevaisuuspainotteisesti

Paavali antaa kuolemattoman neuvon siitä, minkälainen kristityn asenne ja oikea mielenlaatu on ajallisissa asioissa erityisesti lopun aikana: ”Sanon teille, veljet: aika on käymässä vähiin: surevien on oltava kuin he eivät surisi ja iloitsevien kuin eivät iloitsisi: niiden, jotka ostavat jotakin,

on oltava kuin eivät saisi pitää ostamaansa, ja niiden, jotka käyttävät hyödykseen sitä mitä tässä maailmassa on, on oltava kuin eivät saisi siitä mitään hyötyä. Tämä nykyinen maailmamme on näet katoamassa.” (1 Kor 7:30-31).

Tekstissämme opetuslapset esittelivät innokkaina Jeesukselle Jerusalemin temppelin rakennuksia. Jeesus ei innostunut: ”Näettekö kaiken tämän? Totisesti: kaikki revitään maahan, tänne ei jää kiveä kiven päälle.” maahan jaottamatta (KR 38). Ja näin tapahtui. 40 vuoden kuluttua roomalainen sotapäällikkö Tiitus joukkoineen piiritti temppelin, mursi vastarinnan, sytytti temppelin tuleen. Temppelin kulta suli ja valui kivien väliin. Muurit kaadettiin ja ahneet valloittajat hakkasivat kivet irti toisistaan saadakseen niiden väliin sulaneen kullan. Lopuksi alue kynnettiin. Samassa yhteydessä historioitsija Josefus puhuu, tosin varmasti liioitellen, jopa miljoonan juutalaisen teurastamisesta. Jeesuksen itku: ”Voi sinua Jerusalem, kun et etsikkoaikaasi tuntenut.” toteutui karmaisevalla tavalla. Samalla se oli uuden alku. Vanhan liiton merkki – temppeli – sai mennä. Uuden liiton temppeli Jeesuksen kuolemassa ja ylösnousemuksessa oli tullut tilalle.

Raamattuunsa uskova kristitty ei ole jaksanut innostua puheista ja ideologioita, joissa luvataan parempaa huomista, kestävää rauhaa ja jopa taivasta maan päälle. Siksi totalitääriset ideologiat, minkä väriset hyvänsä, ovat kohdelleet kristittyjä yhteiskunnan jopa ihmiskunnan vihollisina. Ilmeisesti näin on käyvä myös lopun aikana, kuten Jeesus sanoi: ”Te joudutte kaikkien kansojen vihaamiksi minun nimeni tähden.”

Kristitty on uskollinen. Hän osallistuu kaikkeen hyvään edistykseen aikansa keskellä, mutta hän on myös realisti ja näkee, että kaikki on väliaikaista. Vain Jumalan sana ja sen antama toivo iankaikkisesta elämästä kestää.

Jos olisin suuressa valtamerilaivassa ja olisin varma, että pohjan repeämät ovat niin suuret, että laiva uppoaa, kokisin velvollisuudekseni saada ihmisiä uskomaan tilanteen vakavuuden ja yrittäisin saada heitä siirtymään ajoissa pelastusveneisiin.

Maailman laiva on uppoamassa. Repeämät ovat liian suuret: luonnon ja erityisesti ihmissydänten saastuminen – yleismaailmallinen ja yksityisen ihmisen synti- ovat niin pitkällä, ettei käännös suuremmassa mittasuhteessa ole mahdollinen. Mutta Jeesus palaa ja uusi syntyy.

Sinä uskova ihminen! Oletko viemässä evankeliumia eteenpäin hukkuvalle maailmalle tavalla tai toisella? Jumala tarvitsee juuri sinua. Emme voi kääntää maailmanlaivan suuntaa emmekä pysäyttää luopumuksen etenemistä. Mutta voimme itse pysyä Jeesuksessa, niin ettei rakkautemme kylmene. Yksilöitä voidaan vielä pelastaa. Jeesuksen paluuta voidaan jouduttaa tekemällä evankelioimis- ja lähetystyötä.

Jeesus sanoi, ”joka kestää loppuun asti pelastuu.” Alkukielessä verbi kestää tarkoittaa kirjaimellisesti ”jäädä taakan alle”. Kun rakkaus kylmenee, ihminen ei suostu kantamaan omia eikä toisten taakkoja. Kestäminen loppuun asti on Jeesuksen seuraajan kärsivällisyyttä ja uskollisuutta oman elämän taistelussa ja muiden palvelemisessa. Saman kehotuksen, kestää ajan vaivoissa loppuun asti, Ylösnoussut Jeesus antoi Rooman vainoissa Smyrnan seurakunnalle ja sen hän antaa meille tässä ja nyt: ” Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun.” (Ilm 2:10).

Yksinäinen pylväsjuliste huutaa: ”Jeesus tulee! Oletko valmis?” Ystäväni! Onko sinun sydämesi viritetty elävän toivon aaltopituudelle vai kohoaako sydämestäsi, kun Herramme ilmestymisen hetki tulee, kauhunhuuto: ”Minun lamppuni sammuu?” David Wilkerson kirjoittaa: ”Monet tajuavat silloin, ettei heillä ole sitä kestävyyttä, mitä tarvitaan, kun kaikki sortuu ja pahuuden voimat myllertävät. Kun Jeesuksen ilmestymisen merkki näkyy, niin kylmät, haaleat ja nukkuvat kristityt alkavat syöksähdellä ympäriinsä kuroakseen menetetyn ajan umpeen. Mutta silloin ei enää ole aikaa kehittää sielussaan Kristukselle otollista luontoa. Silloin on myöhäistä panna asioitaan kuntoon ja alkaa uudistaa kuollutta ja tyhjää uskoaan. Monet tulevat valittamaan ahdistuksissaan: ’Olen ihan tyhjä, kuiva ja penseä. Olen tuhlannut ajan vain maallisiin, vain toisarvoisiin, jopa vahingollisiin asioihin. Herra lähestyy ja minä en ole valmis.” Jeesus sanoi vertauksessaan viisaista ja tyhmistä morsiusneidoista: ”Heidän lähdettyään ostamaan öljyä sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häihin, ja ovi suljettiin.” (Mt 25:10).

Mutta tänään tässä ja nyt on armon ovi vielä auki. Aikojen laskemisessa on välttämätöntä osata vain yksi laskutoimitus: ”Herra opeta minua laskemaan päiväni oikein, jotta saisin viisaan sydämen.” Sielumme iäisyyskohtalokysymys on ratkaisevin.

”Minä seison ovella ja kolkutan.” Avaa ovi Jeesukselle. Anna hänen puhdistaa sydämesi ja elämäsi sellaisesta, mikä tulee estämään sinua kohoamasta Herraa vastaan pilviin tai pääsemästä taivaaseen, jos hän tulee yksityisesti, omassa kuolemassamme meitä hakemaan. Salli Jeesuksen tulla elämäsi keskipisteeksi. Rukoile päivittäin: ”Herra anna minun kaikki syntini anteeksi, ole minulle syntiselle armollinen. Auta minua valvomaan ja rukoilemaan.” Näin synnit anteeksiannettuina olemme valmiita.

13.2.2011 / Raimo Lappi

https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fasiakas.kotisivukone.com%2Ffiles%2Fraimolappi.palvelee.fi%2Fsaarnat%2Fuskon_kestavyys_ahdingoissa.doc&wdOrigin=BROWSELINK
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1761
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa