Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Jmalan valtakunta on kuin suuri sairaala
Miksi kristitty paastoaa? EmptyTänään kello 12:47 pm kirjoittaja jarrut

» Sanan saarna vähenee ja tunnelma lisääntyy
Miksi kristitty paastoaa? EmptyTänään kello 12:17 pm kirjoittaja jarrut

» C.O. Rosenius // Katso, käsiini olen minä sinut piirtänyt. Jes. 49:14.
Miksi kristitty paastoaa? EmptyTänään kello 12:14 pm kirjoittaja jarrut

» Tapio Puolimatka // WHO:n kansainvälinen pandemiasopimus
Miksi kristitty paastoaa? EmptyTänään kello 9:07 am kirjoittaja arkikalusto

» Frank Mangin profeetallinen viesti Ruotsille: "Herää!"
Miksi kristitty paastoaa? EmptyEilen kello 8:42 am kirjoittaja jarrut

» Mauri Viksten // Sota on Herran
Miksi kristitty paastoaa? EmptyEilen kello 7:47 am kirjoittaja jarrut

» Olavi Peltola //Olenko minä sinulle rakas?
Miksi kristitty paastoaa? EmptyEilen kello 7:19 am kirjoittaja Hellevi

» Olavi Peltola // Kärsimys ja Jumala
Miksi kristitty paastoaa? EmptyEilen kello 7:11 am kirjoittaja Hellevi

» Jobin kirja: Kärsimyksen keskellä
Miksi kristitty paastoaa? EmptyEilen kello 6:56 am kirjoittaja Hellevi

Syyskuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalenteri Kalenteri


Miksi kristitty paastoaa?

Siirry alas

Miksi kristitty paastoaa? Empty Miksi kristitty paastoaa?

Viesti kirjoittaja Hellevi Pe Syys 01, 2023 9:15 am

Miksi kristitty paastoaa?



Matkalla laskiaisesta pääsiäisaamuun seuraamme Jeesuksen kärsimystietä ja tutkimme hänen uhriaan meidän puolestamme. Paastonaika kutsuu meitä Jeesuksen seuraajina samalle tielle, osalliseksi kärsimyksen salaisuudesta, antamaan jotain itsestämme toisten hyväksi ja uhraamaan omastamme. Paastonaika valmistaa meitä ymmärtämään, mistä itse asiassa on kyse Kristuksen kirkastumisessa, kun Jeesus uhritietään kulkiessaan rukoilee: ”Isä, kirkasta nimesi.”

  Paastoamisella on pitkät perinteet ja tarve nousee eri merkityksistä. Vanhan testamentin aikana paastoaminen kuului lakiin. Jeesus paastosi 40 päivää (Matt. 4:1–11) ollessaan kiusaajan ahdistelemana erämaassa. Hän antaa myös mallin paastoamisesta (Matt. 6:16–18), kun hän muistuttaa, ettei paastoaja saa olla synkän näköinen eikä tekopyhä.

Kristilliseen paastoon liittyy aina rukous ja hiljentyminen, Jumalan äänen kuuleminen. Kristitylle paasto on pyhä, Jumalalle erotettu elämänmuoto. Jeesus puhuu paastosta vuorisaarnassa (Matt.6:1-) antamisen ja rukoilemisen yhteydessä. Hän ei sanonut: jos annatte, jos rukoilette, jos paastoatte. Hän aloitti sanomalla ”kun”. Hän piti mainittuja asioita opetuslapsen elämään kuuluvina.
  Jeesus varoitti oppilaitaan paastoamasta oman hurskauden esittelymielessä ja ihmissuosion toivossa. Sen sijaan Jeesus kehotti voitelemaan öljyllä, mikä on ilon vertauskuva.

 Vanhan Testamentin paasto-ohjeissa (Jes. 58) paastoajaa ojennetaan ylpeydestä ja itsekeskeisyydestä. Parasta on paastota ihmisiltä piilossa, Jumalan kasvojen edessä. Siinä yhteydessä syntyy ilo, jonka tieltä itsekeskeiset motiivit pakenevat. Kutsu paastoon on kutsu seurata Jeesusta läheltä Hänen askelissaan.

Paastoamisen tehtävä on puhdistaa mieli ja omat halut ja suunnata katse Kristukseen ja lähimmäisen tarpeisiin. Silloin saamme myös itsellemme ja Herra siunaa meitä. Kristillinen paasto on enemmän itsetutkistelua kuin ruokaan ja ulkoisiin seikkoihin huomion kiinnittämistä. Paastoaminen ikään kuin kirkastaa Jumalan äänen kuulemisen.

Paastoamiseen voi liittyä myös ruoasta kieltäytyminen, joko kokonaan tai osittain. Nautintoaineista ja herkuista kieltäytyminen paastotessa valmistaa juhlaan. Arkinen ja vaatimaton ruoka valmistaa henkisestikin juhlaan, jolloin sitten herkutellaan. Juhla tuntuu juhlalta, kun se erotetaan arkiruoasta ja arjen askareista.

Juhlalla ja pyhällä ihminen hoitaa myös itseään. Kun pyhä ei erotu arjesta, on kaikki samaa harmaata massaa. Pyhän kunnioituksella tarkoitan tässä sekä pyhäpäivää että näkymätöntä pyhää, Jumalaa.

Paastoaminen voi myös kasvattaa. Paasto on kilvoittelua paheista: vatsanpalvonnasta, rahanhimosta, kateudesta, ahneudesta, vihasta, murheesta, epätoivosta, kunnianhimosta ja ylpeydestä. Paheet ovat kuin ketjureaktio. Toinen johtaa toiseen. Joku on joskus kuvannut paheiden ja valkoisten valheiden hyväksymistä itselleen, että jokainen hyväksytty ja selitelty pahe on kuin verho Jumalan ja ihmisen välillä. Lopulta Jumalan tahtoa ei erota lainkaan.


  Kristillinen paasto ohjaa meitä toivoon, iloon, nöyryyteen ja vaatimattomuuteen. Se on myös hengellisen elämän hoitamista. Johannes Kastajan tavoin voimme huokaista Jumalan tulee kasvaa ja ihmisen vähetä.





Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1761
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa