Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
Kesäkuu 2021
MaTiKeToPeLaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Kalenteri Kalenteri

Yhteistyökumppanit


Uskonnot saatava rauhan asialle

Siirry alas

Uskonnot saatava rauhan asialle Empty Uskonnot saatava rauhan asialle

Viesti kirjoittaja arkikalusto Ti Marras 17, 2015 8:17 am

Ihmiskunnan kriittisin kysymys on juuri nyt: miten ideologiat ja uskonnot saadaan rauhan eikä väkivallan asialle? Väkivallan ja terrorismin uhka on todellinen, ja väkivaltaa oikeutetaan uskonnolla. Juuri näin Isis teki perustellessaan Pariisin iskuja. Suomessa erilaiset pelot ja uhkakuvat ovat synnyttäneet toistaiseksi lähinnä koti, uskonto ja isänmaa -aatteella perusteltua väkivaltaa. Uskoa ja väkivaltaa käsiteltiin Pariisin iskuja edeltävänä päivänä Suomen Ekumeenisen Neuvoston seminaarissa. Neuvoston eettisten kysymysten jaoston puheenjohtajan Risto Pontelan mukaan täälläkään ei ole kyetty täysin ehkäisemään väkivaltaa. Vihapuhetta on saanut viljellä, ja myös uskonnollista sanastoa on käytetty sen oikeuttamiseen.

Akatemiaprofessori  Elina Vuola totesi seminaarissa, että uskonnollisen fundamentalismin nousua on esiintynyt koko ajan maallistumisen rinnalla. Mutta muslimimaissakin tapahtuu maallistumista. Uskonnoilla on mahdollisuus rauhan edistämiseen, mutta niillä on myös rajoituksensa. Vuolan mielestä yhdistelmä kriittisyyttä ja yhteisymmärrystä voisi mahdollistaa rauhan edistämisen. On alettu puhua uskontopohjaisesta diplomatiasta, josta esimerkkeinä ovat uskonnollispohjaiset rauhanliikkeet ja -järjestöt. – Uskonto voi olla käyttövoima kaikkeen kauheaan, mutta myös kaikkein kauneimpaan, mitä ihmisyydessä on, Vuola sanoo.


Rauhanmarssi yhdisti kristityt, muslimit ja muut Uskontokunnat kävelivät rauhan ja toivon puolesta Helsingissä sunnuntaina. Viitisensataa osanottajaa eri uskonto- ja kirkkokunnista kokoontui Helsingin tuomiokirkolle ja käveli sieltä Ranskan lähetystöön esittämään surunvalittelunsa Pariisin terrori-iskujen johdosta. Matkan varrella mukaan liittyi lisää ihmisiä. Alle 12 tunnissa koolle kutsuttuun tilaisuuteen osallistui ainakin evankelisluterilaisia, muslimeja, juutalaisia, buddhalaisia, hinduja, ortodokseja ja katolilaisia.

Mukana marssi myös turvapaikanhakijoita. – Vastakkainasettelu on yksittäisten joukkojen luoma harha, ei uskontojen välinen. Siksi koolla on harvinaisesti eri uskontokuntien edustajia tuomassa yhteisesti viestiä toivosta ja rauhasta epävarmuuden keskelle, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki julisti. Tapahtumaa järjestämässä olleen Rintamäen mukaan viha synnyttää ahdistusta ja turvattomuutta, mikä nostaa helposti muureja ihmisten välille.

Rauhan ja toivon kävelylle tultiin Rintamäen mukaan herättelemään niitä voimia, joiden kautta maailma muuttuu turvallisemmaksi paikaksi kaikille elää. – Silloin ei suostuta vastaanottamaan Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita vihalla vaan kohdellaan heitä niin kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan. Nyt pitää herätellä hyviä voimia, jotka saavat aikaan tekoja yhteisymmärryksen eikä rajojen rakentamiseen.

Väkivaltainen käytös tai aggressio on ihmisillä ja eläimillä luonnonvalinnan  tulos, joka on edistänyt henkiinjäämistä. THL:n tutkimusprofessorin, psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerman mukaan ihmisellä ei tästä huolimatta ole sisäsyntyistä tarvetta käyttäytyä  aggressiivisesti, vaan aggressio ruokkii itseään. Aggressio on yleismaailmallinen ja kaikille kulttuureille ominainen ilmiö.

– Uskonnot toimivat keskeisinä säätelijöinä. Älä tapa -käsky on lähes kaikissa uskonnoissa keskeinen. Mutta niin sanotut toiset eli ryhmän ulkopuoliset kuitenkin saa tai pitää tarvittaessa surmata, Hannu Lauerma analysoi. Kulttuuri vaikuttaa väkivaltaisuuteen, ja uskonnot ovat kulttuureissa keskeisiä mallien antajia. Lauermasta tarvitaan lisää ymmärrystä ihmisen psykologiasta.


”Vastakkainasettelu on yksittäisten joukkojen luoma harha, ei uskontojen välinen.”
Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Juha Rintamäki


http://nakoislehti.kirkkojakaupunki.fi/nakoislehti/2015/kirkko-kaupunki-44/primapaper
arkikalusto
arkikalusto

Viestien lukumäärä : 1120
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Uskonnot saatava rauhan asialle Empty Vs: Uskonnot saatava rauhan asialle

Viesti kirjoittaja arkikalusto Ti Elo 13, 2019 6:18 am

Jos kerrattaisiin ....
arkikalusto
arkikalusto

Viestien lukumäärä : 1120
Join date : 21.11.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa