Haku
Viimeisimmät aiheet
Eniten katsotut aiheet
Mikä ihmeen UskonSana (LivetsOrd)/Uskon Sanan juuret
3 posters
Sivu 1 / 1
Mikä ihmeen UskonSana (LivetsOrd)/Uskon Sanan juuret
Uskon Sanan juuret
”Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan.” (Matt. 12:33)
”Siitä kasvoi suuri ja kaunis puu, ja se ulotti oksansa etäälle, sillä sen juuret yltivät suuriin vesiin asti.” (Hes. 31:7)
”Efraim on lyöty! Sen juuret ovat kuivuneet, se ei enää kanna hedelmää. Ja vaikka äidit vielä synnyttäisivätkin, minä surmaan heidän kohtunsa kalliit hedelmät.” (Hoosea 9:16)
Essek William Kenyon (1867-1948) on Uskon Sana -liikkeen virallinen perustaja. Kenyon syntyi Yhdysvalloissa ja opiskeli USA:n itärannikolla. Hän muutti Bostoniin 1892. Täällä ollessaan hän tutustui unitarismiin eli oppiin, joka kieltää Jumalan kolminaisuuden ja Jeesuksen Jumaluuden.
Kenyon opiskeli The Emerson Collegessa, jossa opetettiin mm. Charles Emersonin unitaristisia ajatuksia, Pineas Quimbyn (1802-1866) New Thought – aatetta ja Mary Baker Eddyn kristillinen tiede -liikkeen oppeja. Koulussa näiden ajatusten uskottiin olevan peräisin suoraan Jumalalta. New Thoughtin mukaan ihminen voi ajattelemalla ja ääneen lausumalla saada voimaa oman todellisuuden luomiseen. Voimalla voi aatteen mukaan vaikuttaa omaan terveyteensä ja menestykseensä elämässä.
Quimby oli okkultismin, hypnoosin ja parapsykologian opettaja. Joidenkin lähteiden mukaan myös Quimbyä pidetään Uskon Sana -liikkeen isänä. Tässä henkisessä liikkeessä ei puhuta Kristuksesta ja uudestisyntymisen ihmeestä lainkaan.
Opinnoissaan Kenyon omaksui omaan opetukseensa kulttioppeja, jotka ovat myös osana New Age -liikettä.
JDS-oppi
Kenyonin vuonna 1916 ilmestyneestä teoksesta The Father and His Family ovat peräisin Uskon sana -liikkeen tunnettu opetus uskovan auktoriteetista sekä myös JDS-oppi (Jesus Died Spiritually). Menestysteologia tunnetaan tämän opetuksen myötä myös nimellä valtateologia, joka tarkoittaa hengellisen vallan tavoittelua.
E.W. Kenyonilta peräisin oleva JDS-oppi onkin yksi menestysteologian keskeisistä opetuksista. Opin mukaan Jeesus kuoli hengellisesti, joutui helvettiin ja sai Saatanan luonnon, joutuen Saatanan valtaan. Oltuaan helvetissä kolme päivää ja yötä, Jumala vanhurskautti Jeesuksen ja hän uudestisyntyi helvetissä.
JDS-oppi poikkeaa täysin raamatullisesta ja yleisestä kristillisestä käsityksestä. Oppia esiintyy nykyisinkin menestysteologien käyttämässä kirjallisuudessa, kuten E. W. Kenyonin tai Kenneth Haginin teksteissä. Huomattavaa on, että suuren kritiikin myötä tämä oppi jätetään toisinaan vähäisempään osaan, ikään kuin taustalle, kun levitetään menestysteologista oppirakennelmaa.
Uskovan auktoriteetti ja menestys
Menestysteologiasta on kyse, kun opetetaan ihmisen olevan voimattoman Jeesuksen yläpuolella, Jumalan veroinen tai jopa Jumala, ja Pyhän Hengen olevan voima, joka palvelee uskovia toteuttaen oikeiden menetelmien kautta esitettyjä käskyjä.
Menestysteologiasta on kyse, kun usko nähdään Jumalasta irrallaan olevana voimana, jota voidaan hallita oikeiden menetelmien avulla, sairaita parantaessa ja ajallista menestymistä tavoittellessa, tai positiivisen tunnustamisen ja Jeesuksen nimeen liitetyn auktoriteettivoiman kautta.
Menestysteologit siis korostavat positiivisen tunnustuksen voimaa tavoiteltaessa rikkautta, terveyttä, ja sosiaalista hyvinvointia. Tyypillisesti myös opetetaan oikeanlaista Jeesuksen nimen käyttöä sekä puhutaan uskovan auktoriteetista.'
Ihmisen syntisyys
Menestysteologiassa ihminen nähdään vähintäänkin samanveroisena kuin Jeesus Kristus. Itse asiassa ihminen nähdään lähes Jumalan veroisena, ja opin mukaan ihmisen ei tarvitse eikä pidä tuntea itseään Jumalaa alemmaksi.
Kenyonin mukaan Aadam kuului ennen syntiinlankeemusta Jumalan kanssa samaan kategoriaan. Monien Kenyonin seuraajien opetuksen mukaan Aadam oli luomisen Jumala, ja hänellä oli valta hallita luomakuntaa. Uudestisyntymisessä uusi luomus saa tämän Aadamin Saatanalle myymän vallan takaisin. Näin uudestisyntyneellä ihmisellä on Jumalan luonto ja hän voi tehdä Jumalan tekoja.
Oppiin kuuluu myös keskeisesti, että uskova ihminen ei voi tehdä syntiä. Ihminen on henki, ja uudestisyntynyt henki ei voi tehdä syntiä. Tällä perusteella uudestisyntynyt henki on vanhurskas. Jos ihminen tekee syntiä, sitä tekee sielu tai ruumis, ja näin vastuu synnistä ja parannuksen teosta on mahdollista ulkoistaa ja ohittaa.
Uskon Sanan julistajia
Edellä kerrottiin Uskon Sana -liikkeen juurista. Kaikissa – esimerkiksi Suomessa esiintyvissä – menestysteologisia oppeja tunnustavissa yhteisöissä ei luonnollisesti ole omaksuttu kaikkia liikkeelle ominaisia oppirakennelmia. Menestysteologialle on tyypillistä, että oppirakennelmat voivat olla hyvinkin eri tasoilla yhteisöstä ja yksilöistä riippuen. On kuitenkin tärkeää muistaa, minkälaisia mielikuvia synnyttää se, että esimerkiksi seurakunta toimii Uskon Sana -liikkeen lipun alla ja opillisesti määrittelee itsensä osaksi Uskon Sana -liikettä. Tällöin myös yhteydestä osallisten tulee olla varuillaan.
Alla olevissa kuvissa on listattu tunnettuja kansainvälisiä julistajia aina historiasta nykypäivään saakka. Julistajat voidaan määritellä joko osaksi Uskon Sana -liikettä (huomaa kaavion kytkökset) tai muuten menestysteologisten oppien kannattajiksi ja levittäjiksi. Näiden henkilöiden opetuksiin kannattaa suhtautua kriittisesti.
”Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia.” (Matt. 7:15)
”Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät tunnustekoja ja ihmeitä johtaakseen, jos mahdollista, valitut harhaan.” (Mark. 13:22)
”Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja, jopa kieltävät herransa, joka on ostanut heidät omikseen. Pian he kuitenkin saattavat itsensä tuhoon.” (2 Piet. 2:1)
”Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja.” (1 Joh. 4:1)
Oheisella videolla Uskon Sana -liikkeestä irrottautunut veli kertoo kokemuksistaan otsikolla ”Why I left the Word of Faith movement” (video on englanninkielinen)
Videolla kerrotaan Uskon Sana -liikkeen ominaispiirteistä mm. seuraavaa:
Liikkeessä syntien tunnustaminen, katuminen ja anteeksianto eivät olleet keskiössä, vaan painopisteenä on Jeesuksen mahdollisuus antaa paras elämä nyt niin maallisesti, menestyksen, vaurauden kuin hyvinvoinninkin kannalta. Mikäli hyväksyt tämän – pelastut.
Tunnista merkit ajoissa
Raamattu puhuu monessa yhteydessä näistä vääriä oppeja tuovista profeetoista – kuinka ne viettelevät, jos mahdollista, valitutkin. Ne nostavat Pyhän Hengen saavutukset irti Hänen varsinaisesta tehtävästään, Kristuksen kirkastamisesta. Synnistä ja sen tunnustamisesta, aivan kuten sovituksesta ja armostakin, tulee sivuseikkoja. Pääasiaksi nousevat uskovan omat teot, näennäiset ihmeet, parantumiset, näyt ja profetiat. Jumalan Sana vääristyy merkittävästi, kun ihminen nostetaan jalustalle, erityiseen rooliin, näitä ihmeitä ”järjestelemään”.
Usein myös Raamatun lauseista tulee hengetöntä runokieltä, jonka avulla nämä ”paimenet” johdattavat hypnoosista ja suggestiosta tutuin keinoin seuraajansa transsimaisiin tiloihin, jotka todellisuudessa ovat itsensä ja Jumalan pettämistä. Uskon Sana -liikkeiden tapahtumissa kerätään myös usein taitavasti rahaa esimerkiksi syyllistämisen tai katteettomien lupausten avulla.
Tarkkaile hedelmiä
Lopulta näiden liikkeiden ja seurakuntien hedelmiä ovat kaaos, pelko, pahoinvointi ja jopa vakava masennus. Mikä pahinta, näiden valheiden avulla totuus vääristyy ja myös rakkaus Totuuteen väistyy. Ihmiset pettyvät; sairaat eivät aina parane ja oma taloudellinen ja maallinen hyvinvointi ei välttämättä lähdekään nousukiitoon, kuten luvataan. Myös ”profetiat” osoittautuvat sanahelinäksi.
Tällaisista hedelmistä löytyy myös tuoreita esimerkkejä Suomesta, ja tässä yhteydessä tulisikin muistaa, että Jeesus ei luvannut seuraajilleen maallista menestymistä. Hänen kehoituksensa oli kerätä aarteita taivaaseen.
Tyypillistä on myös se, että ne kristityt, jotka ottavat julkisesti kantaa eksytyksiin, ja muistuttavat Sanan varoittavan juuri näistä lopunajan ilmiöistä, leimataan ”tulensammuttajiksi”. Väärillä profeetoilla ja eksyttäjillä on omat hännystelijänsä, jotka heitä aggressiivisesti puolustavat. He käyvät sotaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja kutsuvat veljiä rakkaudettomiksi ja kylmiksi kristityiksi, jotka estävät Pyhän Hengen toimintaa. Väitetään, ettei näitä profeettoja saa arvostella, eikä voideltuihin koskea.
Raamattu kuitenkin nimenomaan kehoittaa koettelemaan henget ja opetukset. Vanhan Testamentin voidelluista puhuttaessa tarkoitetaan Israelin kuninkaita ja patriarkkoja, joilla on Raamatun ja ihmiskunnan historiassa keskeinen asema Jumalan valitun kansan parissa.
Uudestisyntyneen kristityn, joka on täyttynyt Pyhällä Hengellä, ei tarvitse päivittäin etsiä ”uutta voitelua”. Uudestisyntyneessä ihmisessä Pyhän Hengen teot pääsevät esiin, kun hän omassa vaelluksessaan etsii Sanan väärentämätöntä maitoa, noudattaen niitä Jumalan mielen mukaisia ohjeita, joita Hän on Sanassaan meille ilmoittanut.
”Te kaikki olette valon ja päivän lapsia. Me emme kuulu yölle emmekä pimeydelle. Emme siis saa nukkua niin kuin muut, vaan meidän on valvottava ja pysyttävä raittiina. Ne, jotka nukkuvat, nukkuvat yöllä; ne, jotka juovat, ovat juovuksissa yöllä. Mutta meidän, jotka kuulumme päivälle, on pysyttävä raittiina: meidän on pukeuduttava uskon ja rakkauden haarniskaan ja otettava kypäräksemme pelastuksen toivo. Jumala ei ole tarkoittanut, että saisimme osaksemme vihan vaan että pelastuisimme Herramme Jeesuksen Kristuksen tullessa. Kristus on kuollut puolestamme, jotta saisimme elää yhdessä hänen kanssaan, olimmepa valveilla tai kuoleman unessa.” (1 Tess. 5:5-10)
Yllä oleva kohta, kuten moni muukin Sanan kohta, kehoittaa meitä raittiuteen ja Jumalan mielen mukaiseen elämään. Ei pidä kuvitella, että Pyhää Henkeä pakottamalla ihminen voisi tehdä Jumalan tekoja. Elämä Raamatun sanan mukaisesti ja Pyhän Hengen avulla kirkastaa Kristusta meissä, ja vain näin lihan teot voivat vähetä.
Armahdetun kristityn elämä on jokapäiväistä luopumista ja kamppailua lihaa ja syntiä vastaan. Siinä ei kenellekään pitäisi jäädä aikaa ihmeiden hypetykselle tai Pyhän Hengen käskyttämiselle.
”Silloin Jeesus sanoi opetuslapsillensa: ”Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.” (Matt. 16:24)
Kirjoittaja:
Radio Liekki http://radioliekki.fi/uskon_sanan_juuret/
”Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan.” (Matt. 12:33)
”Siitä kasvoi suuri ja kaunis puu, ja se ulotti oksansa etäälle, sillä sen juuret yltivät suuriin vesiin asti.” (Hes. 31:7)
”Efraim on lyöty! Sen juuret ovat kuivuneet, se ei enää kanna hedelmää. Ja vaikka äidit vielä synnyttäisivätkin, minä surmaan heidän kohtunsa kalliit hedelmät.” (Hoosea 9:16)
Essek William Kenyon (1867-1948) on Uskon Sana -liikkeen virallinen perustaja. Kenyon syntyi Yhdysvalloissa ja opiskeli USA:n itärannikolla. Hän muutti Bostoniin 1892. Täällä ollessaan hän tutustui unitarismiin eli oppiin, joka kieltää Jumalan kolminaisuuden ja Jeesuksen Jumaluuden.
Kenyon opiskeli The Emerson Collegessa, jossa opetettiin mm. Charles Emersonin unitaristisia ajatuksia, Pineas Quimbyn (1802-1866) New Thought – aatetta ja Mary Baker Eddyn kristillinen tiede -liikkeen oppeja. Koulussa näiden ajatusten uskottiin olevan peräisin suoraan Jumalalta. New Thoughtin mukaan ihminen voi ajattelemalla ja ääneen lausumalla saada voimaa oman todellisuuden luomiseen. Voimalla voi aatteen mukaan vaikuttaa omaan terveyteensä ja menestykseensä elämässä.
Quimby oli okkultismin, hypnoosin ja parapsykologian opettaja. Joidenkin lähteiden mukaan myös Quimbyä pidetään Uskon Sana -liikkeen isänä. Tässä henkisessä liikkeessä ei puhuta Kristuksesta ja uudestisyntymisen ihmeestä lainkaan.
Opinnoissaan Kenyon omaksui omaan opetukseensa kulttioppeja, jotka ovat myös osana New Age -liikettä.
JDS-oppi
Kenyonin vuonna 1916 ilmestyneestä teoksesta The Father and His Family ovat peräisin Uskon sana -liikkeen tunnettu opetus uskovan auktoriteetista sekä myös JDS-oppi (Jesus Died Spiritually). Menestysteologia tunnetaan tämän opetuksen myötä myös nimellä valtateologia, joka tarkoittaa hengellisen vallan tavoittelua.
E.W. Kenyonilta peräisin oleva JDS-oppi onkin yksi menestysteologian keskeisistä opetuksista. Opin mukaan Jeesus kuoli hengellisesti, joutui helvettiin ja sai Saatanan luonnon, joutuen Saatanan valtaan. Oltuaan helvetissä kolme päivää ja yötä, Jumala vanhurskautti Jeesuksen ja hän uudestisyntyi helvetissä.
JDS-oppi poikkeaa täysin raamatullisesta ja yleisestä kristillisestä käsityksestä. Oppia esiintyy nykyisinkin menestysteologien käyttämässä kirjallisuudessa, kuten E. W. Kenyonin tai Kenneth Haginin teksteissä. Huomattavaa on, että suuren kritiikin myötä tämä oppi jätetään toisinaan vähäisempään osaan, ikään kuin taustalle, kun levitetään menestysteologista oppirakennelmaa.
Uskovan auktoriteetti ja menestys
Menestysteologiasta on kyse, kun opetetaan ihmisen olevan voimattoman Jeesuksen yläpuolella, Jumalan veroinen tai jopa Jumala, ja Pyhän Hengen olevan voima, joka palvelee uskovia toteuttaen oikeiden menetelmien kautta esitettyjä käskyjä.
Menestysteologiasta on kyse, kun usko nähdään Jumalasta irrallaan olevana voimana, jota voidaan hallita oikeiden menetelmien avulla, sairaita parantaessa ja ajallista menestymistä tavoittellessa, tai positiivisen tunnustamisen ja Jeesuksen nimeen liitetyn auktoriteettivoiman kautta.
Menestysteologit siis korostavat positiivisen tunnustuksen voimaa tavoiteltaessa rikkautta, terveyttä, ja sosiaalista hyvinvointia. Tyypillisesti myös opetetaan oikeanlaista Jeesuksen nimen käyttöä sekä puhutaan uskovan auktoriteetista.'
Ihmisen syntisyys
Menestysteologiassa ihminen nähdään vähintäänkin samanveroisena kuin Jeesus Kristus. Itse asiassa ihminen nähdään lähes Jumalan veroisena, ja opin mukaan ihmisen ei tarvitse eikä pidä tuntea itseään Jumalaa alemmaksi.
Kenyonin mukaan Aadam kuului ennen syntiinlankeemusta Jumalan kanssa samaan kategoriaan. Monien Kenyonin seuraajien opetuksen mukaan Aadam oli luomisen Jumala, ja hänellä oli valta hallita luomakuntaa. Uudestisyntymisessä uusi luomus saa tämän Aadamin Saatanalle myymän vallan takaisin. Näin uudestisyntyneellä ihmisellä on Jumalan luonto ja hän voi tehdä Jumalan tekoja.
Oppiin kuuluu myös keskeisesti, että uskova ihminen ei voi tehdä syntiä. Ihminen on henki, ja uudestisyntynyt henki ei voi tehdä syntiä. Tällä perusteella uudestisyntynyt henki on vanhurskas. Jos ihminen tekee syntiä, sitä tekee sielu tai ruumis, ja näin vastuu synnistä ja parannuksen teosta on mahdollista ulkoistaa ja ohittaa.
Uskon Sanan julistajia
Edellä kerrottiin Uskon Sana -liikkeen juurista. Kaikissa – esimerkiksi Suomessa esiintyvissä – menestysteologisia oppeja tunnustavissa yhteisöissä ei luonnollisesti ole omaksuttu kaikkia liikkeelle ominaisia oppirakennelmia. Menestysteologialle on tyypillistä, että oppirakennelmat voivat olla hyvinkin eri tasoilla yhteisöstä ja yksilöistä riippuen. On kuitenkin tärkeää muistaa, minkälaisia mielikuvia synnyttää se, että esimerkiksi seurakunta toimii Uskon Sana -liikkeen lipun alla ja opillisesti määrittelee itsensä osaksi Uskon Sana -liikettä. Tällöin myös yhteydestä osallisten tulee olla varuillaan.
Alla olevissa kuvissa on listattu tunnettuja kansainvälisiä julistajia aina historiasta nykypäivään saakka. Julistajat voidaan määritellä joko osaksi Uskon Sana -liikettä (huomaa kaavion kytkökset) tai muuten menestysteologisten oppien kannattajiksi ja levittäjiksi. Näiden henkilöiden opetuksiin kannattaa suhtautua kriittisesti.
”Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia.” (Matt. 7:15)
”Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät tunnustekoja ja ihmeitä johtaakseen, jos mahdollista, valitut harhaan.” (Mark. 13:22)
”Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja, jopa kieltävät herransa, joka on ostanut heidät omikseen. Pian he kuitenkin saattavat itsensä tuhoon.” (2 Piet. 2:1)
”Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja.” (1 Joh. 4:1)
Oheisella videolla Uskon Sana -liikkeestä irrottautunut veli kertoo kokemuksistaan otsikolla ”Why I left the Word of Faith movement” (video on englanninkielinen)
Videolla kerrotaan Uskon Sana -liikkeen ominaispiirteistä mm. seuraavaa:
Liikkeessä syntien tunnustaminen, katuminen ja anteeksianto eivät olleet keskiössä, vaan painopisteenä on Jeesuksen mahdollisuus antaa paras elämä nyt niin maallisesti, menestyksen, vaurauden kuin hyvinvoinninkin kannalta. Mikäli hyväksyt tämän – pelastut.
Tunnista merkit ajoissa
Raamattu puhuu monessa yhteydessä näistä vääriä oppeja tuovista profeetoista – kuinka ne viettelevät, jos mahdollista, valitutkin. Ne nostavat Pyhän Hengen saavutukset irti Hänen varsinaisesta tehtävästään, Kristuksen kirkastamisesta. Synnistä ja sen tunnustamisesta, aivan kuten sovituksesta ja armostakin, tulee sivuseikkoja. Pääasiaksi nousevat uskovan omat teot, näennäiset ihmeet, parantumiset, näyt ja profetiat. Jumalan Sana vääristyy merkittävästi, kun ihminen nostetaan jalustalle, erityiseen rooliin, näitä ihmeitä ”järjestelemään”.
Usein myös Raamatun lauseista tulee hengetöntä runokieltä, jonka avulla nämä ”paimenet” johdattavat hypnoosista ja suggestiosta tutuin keinoin seuraajansa transsimaisiin tiloihin, jotka todellisuudessa ovat itsensä ja Jumalan pettämistä. Uskon Sana -liikkeiden tapahtumissa kerätään myös usein taitavasti rahaa esimerkiksi syyllistämisen tai katteettomien lupausten avulla.
Tarkkaile hedelmiä
Lopulta näiden liikkeiden ja seurakuntien hedelmiä ovat kaaos, pelko, pahoinvointi ja jopa vakava masennus. Mikä pahinta, näiden valheiden avulla totuus vääristyy ja myös rakkaus Totuuteen väistyy. Ihmiset pettyvät; sairaat eivät aina parane ja oma taloudellinen ja maallinen hyvinvointi ei välttämättä lähdekään nousukiitoon, kuten luvataan. Myös ”profetiat” osoittautuvat sanahelinäksi.
Tällaisista hedelmistä löytyy myös tuoreita esimerkkejä Suomesta, ja tässä yhteydessä tulisikin muistaa, että Jeesus ei luvannut seuraajilleen maallista menestymistä. Hänen kehoituksensa oli kerätä aarteita taivaaseen.
Tyypillistä on myös se, että ne kristityt, jotka ottavat julkisesti kantaa eksytyksiin, ja muistuttavat Sanan varoittavan juuri näistä lopunajan ilmiöistä, leimataan ”tulensammuttajiksi”. Väärillä profeetoilla ja eksyttäjillä on omat hännystelijänsä, jotka heitä aggressiivisesti puolustavat. He käyvät sotaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja kutsuvat veljiä rakkaudettomiksi ja kylmiksi kristityiksi, jotka estävät Pyhän Hengen toimintaa. Väitetään, ettei näitä profeettoja saa arvostella, eikä voideltuihin koskea.
Raamattu kuitenkin nimenomaan kehoittaa koettelemaan henget ja opetukset. Vanhan Testamentin voidelluista puhuttaessa tarkoitetaan Israelin kuninkaita ja patriarkkoja, joilla on Raamatun ja ihmiskunnan historiassa keskeinen asema Jumalan valitun kansan parissa.
Uudestisyntyneen kristityn, joka on täyttynyt Pyhällä Hengellä, ei tarvitse päivittäin etsiä ”uutta voitelua”. Uudestisyntyneessä ihmisessä Pyhän Hengen teot pääsevät esiin, kun hän omassa vaelluksessaan etsii Sanan väärentämätöntä maitoa, noudattaen niitä Jumalan mielen mukaisia ohjeita, joita Hän on Sanassaan meille ilmoittanut.
”Te kaikki olette valon ja päivän lapsia. Me emme kuulu yölle emmekä pimeydelle. Emme siis saa nukkua niin kuin muut, vaan meidän on valvottava ja pysyttävä raittiina. Ne, jotka nukkuvat, nukkuvat yöllä; ne, jotka juovat, ovat juovuksissa yöllä. Mutta meidän, jotka kuulumme päivälle, on pysyttävä raittiina: meidän on pukeuduttava uskon ja rakkauden haarniskaan ja otettava kypäräksemme pelastuksen toivo. Jumala ei ole tarkoittanut, että saisimme osaksemme vihan vaan että pelastuisimme Herramme Jeesuksen Kristuksen tullessa. Kristus on kuollut puolestamme, jotta saisimme elää yhdessä hänen kanssaan, olimmepa valveilla tai kuoleman unessa.” (1 Tess. 5:5-10)
Yllä oleva kohta, kuten moni muukin Sanan kohta, kehoittaa meitä raittiuteen ja Jumalan mielen mukaiseen elämään. Ei pidä kuvitella, että Pyhää Henkeä pakottamalla ihminen voisi tehdä Jumalan tekoja. Elämä Raamatun sanan mukaisesti ja Pyhän Hengen avulla kirkastaa Kristusta meissä, ja vain näin lihan teot voivat vähetä.
Armahdetun kristityn elämä on jokapäiväistä luopumista ja kamppailua lihaa ja syntiä vastaan. Siinä ei kenellekään pitäisi jäädä aikaa ihmeiden hypetykselle tai Pyhän Hengen käskyttämiselle.
”Silloin Jeesus sanoi opetuslapsillensa: ”Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.” (Matt. 16:24)
Kirjoittaja:
Radio Liekki http://radioliekki.fi/uskon_sanan_juuret/
Hellevi Raitosalo- Viestien lukumäärä : 434
Join date : 23.10.2013
Vs: Mikä ihmeen UskonSana (LivetsOrd)/Uskon Sanan juuret
UskonSanan opin tunnistaa siitä että koroitetaan pyhää henkeä,
ei Jeesusta Kristusta.
Ylistetään pyhän hengen tekoja, joiden yhteydessä yleensä mainitaan
jokin kyseessä oleva ihmeitten tekijä, jonka kautta henki toimii.
Uskon Sanan kokouksissa Evankeliumi puuttuu. Puhetta voi olla jeesuksesta,
mutta tämä ei ole Golgatan Jeesus, joka pois ottaa maailman synnit.
Vaan toinen jeesus joka eksyttää, jeesus, jota voi komentaa ja joka tottelee.
Kysymys ei ole persoona Jeesuksesta Kristuksesta, vaan energiasta,
sielullisesta valhevoimasta, jota ihminen käyttää.
Uskon Sana panostaa toimintaan ja tehokkuuteen - pitää olla näyttöä uskosta joka
toimii ja näkyy. Ei ole kysymys hiljaisten ja heikkojen uskosta, vaan PR uskosta,
joka on suurta ja erikoista. Ja joka kuitenkin johtaa iankaikkiseen kadotukseen.
Se on sitä mistä Jeesus Kristus sanoo:
Matt. 24:4
Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä.
Rinnakkaisviitteet
Jer. 29:8 Sillä näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala:
Älkää antako profeettainne, joita on keskuudessanne,
ja tietäjäinne pettää itseänne, älkääkä totelko unianne, joita te uneksutte
Ef. 5:6 Älköön kukaan pettäkö teitä tyhjillä puheilla, sillä semmoisten
tähden kohtaa Jumalan viha tottelemattomuuden lapsia;
Kol. 2:8 Katsokaa, ettei kukaan saa teitä saaliikseen järkeisopilla
ja tyhjällä petoksella, pitäytyen ihmisten perinnäissääntöihin ja
maailman alkeisvoimiin eikä Kristukseen.
2Tess. 2:3 Älkää antako kenenkään vietellä itseänne millään tavalla.
Sillä se päivä ei tule, ennenkuin luopumus ensin tapahtuu ja
laittomuuden ihminen ilmestyy, kadotuksen lapsi,
Raamattu ei lupaa terveyttä eikä menestystä, ei kunniaa eikä mainetta,
ei rikkautta eikä omaisuutta, Raamattu lupaa iankaikkisen elämän, uskon kautta
Jeesukseen Kristukseen Jumalan ainokaiseen poikaan.
ei Jeesusta Kristusta.
Ylistetään pyhän hengen tekoja, joiden yhteydessä yleensä mainitaan
jokin kyseessä oleva ihmeitten tekijä, jonka kautta henki toimii.
Uskon Sanan kokouksissa Evankeliumi puuttuu. Puhetta voi olla jeesuksesta,
mutta tämä ei ole Golgatan Jeesus, joka pois ottaa maailman synnit.
Vaan toinen jeesus joka eksyttää, jeesus, jota voi komentaa ja joka tottelee.
Kysymys ei ole persoona Jeesuksesta Kristuksesta, vaan energiasta,
sielullisesta valhevoimasta, jota ihminen käyttää.
Uskon Sana panostaa toimintaan ja tehokkuuteen - pitää olla näyttöä uskosta joka
toimii ja näkyy. Ei ole kysymys hiljaisten ja heikkojen uskosta, vaan PR uskosta,
joka on suurta ja erikoista. Ja joka kuitenkin johtaa iankaikkiseen kadotukseen.
Se on sitä mistä Jeesus Kristus sanoo:
Matt. 24:4
Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä.
Rinnakkaisviitteet
Jer. 29:8 Sillä näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala:
Älkää antako profeettainne, joita on keskuudessanne,
ja tietäjäinne pettää itseänne, älkääkä totelko unianne, joita te uneksutte
Ef. 5:6 Älköön kukaan pettäkö teitä tyhjillä puheilla, sillä semmoisten
tähden kohtaa Jumalan viha tottelemattomuuden lapsia;
Kol. 2:8 Katsokaa, ettei kukaan saa teitä saaliikseen järkeisopilla
ja tyhjällä petoksella, pitäytyen ihmisten perinnäissääntöihin ja
maailman alkeisvoimiin eikä Kristukseen.
2Tess. 2:3 Älkää antako kenenkään vietellä itseänne millään tavalla.
Sillä se päivä ei tule, ennenkuin luopumus ensin tapahtuu ja
laittomuuden ihminen ilmestyy, kadotuksen lapsi,
Raamattu ei lupaa terveyttä eikä menestystä, ei kunniaa eikä mainetta,
ei rikkautta eikä omaisuutta, Raamattu lupaa iankaikkisen elämän, uskon kautta
Jeesukseen Kristukseen Jumalan ainokaiseen poikaan.
Hellevi Raitosalo- Viestien lukumäärä : 434
Join date : 23.10.2013
jarrut- Admin
- Viestien lukumäärä : 2981
Join date : 24.10.2013
Uskon Sanan juuret
Uskon Sanan juuret
”Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan.” (Matt. 12:33)
”Siitä kasvoi suuri ja kaunis puu, ja se ulotti oksansa etäälle, sillä sen juuret yltivät suuriin vesiin asti.” (Hes. 31:7)
”Efraim on lyöty! Sen juuret ovat kuivuneet, se ei enää kanna hedelmää. Ja vaikka äidit vielä synnyttäisivätkin, minä surmaan heidän kohtunsa kalliit hedelmät.” (Hoosea 9:16)
Essek William Kenyon (1867-1948) on Uskon Sana -liikkeen virallinen perustaja. Kenyon syntyi Yhdysvalloissa ja opiskeli USA:n itärannikolla. Hän muutti Bostoniin 1892. Täällä ollessaan hän tutustui unitarismiin eli oppiin, joka kieltää Jumalan kolminaisuuden ja Jeesuksen Jumaluuden.
Kenyon opiskeli The Emerson Collegessa, jossa opetettiin mm. Charles Emersonin unitaristisia ajatuksia, Pineas Quimbyn (1802-1866) New Thought – aatetta ja Mary Baker Eddyn kristillinen tiede -liikkeen oppeja. Koulussa näiden ajatusten uskottiin olevan peräisin suoraan Jumalalta. New Thoughtin mukaan ihminen voi ajattelemalla ja ääneen lausumalla saada voimaa oman todellisuuden luomiseen. Voimalla voi aatteen mukaan vaikuttaa omaan terveyteensä ja menestykseensä elämässä.
Quimby oli okkultismin, hypnoosin ja parapsykologian opettaja. Joidenkin lähteiden mukaan myös Quimbyä pidetään Uskon Sana -liikkeen isänä. Tässä henkisessä liikkeessä ei puhuta Kristuksesta ja uudestisyntymisen ihmeestä lainkaan.
Opinnoissaan Kenyon omaksui omaan opetukseensa kulttioppeja, jotka ovat myös osana New Age -liikettä.
JDS-oppi
Kenyonin vuonna 1916 ilmestyneestä teoksesta The Father and His Family ovat peräisin Uskon sana -liikkeen tunnettu opetus uskovan auktoriteetista sekä myös JDS-oppi (Jesus Died Spiritually). Menestysteologia tunnetaan tämän opetuksen myötä myös nimellä valtateologia, joka tarkoittaa hengellisen vallan tavoittelua.E.W. Kenyonilta peräisin oleva JDS-oppi onkin yksi menestysteologian keskeisistä opetuksista. Opin mukaan Jeesus kuoli hengellisesti, joutui helvettiin ja sai Saatanan luonnon, joutuen Saatanan valtaan. Oltuaan helvetissä kolme päivää ja yötä, Jumala vanhurskautti Jeesuksen ja hän uudestisyntyi helvetissä.
JDS-oppi poikkeaa täysin raamatullisesta ja yleisestä kristillisestä käsityksestä. Oppia esiintyy nykyisinkin menestysteologien käyttämässä kirjallisuudessa, kuten E. W. Kenyonin tai Kenneth Haginin teksteissä. Huomattavaa on, että suuren kritiikin myötä tämä oppi jätetään toisinaan vähäisempään osaan, ikään kuin taustalle, kun levitetään menestysteologista oppirakennelmaa.
Uskovan auktoriteetti ja menestys
Menestysteologiasta on kyse, kun opetetaan ihmisen olevan voimattoman Jeesuksen yläpuolella, Jumalan veroinen tai jopa Jumala, ja Pyhän Hengen olevan voima, joka palvelee uskovia toteuttaen oikeiden menetelmien kautta esitettyjä käskyjä.Menestysteologiasta on kyse, kun usko nähdään Jumalasta irrallaan olevana voimana, jota voidaan hallita oikeiden menetelmien avulla, sairaita parantaessa ja ajallista menestymistä tavoittellessa, tai positiivisen tunnustamisen ja Jeesuksen nimeen liitetyn auktoriteettivoiman kautta.
Menestysteologit siis korostavat positiivisen tunnustuksen voimaa tavoiteltaessa rikkautta, terveyttä, ja sosiaalista hyvinvointia. Tyypillisesti myös opetetaan oikeanlaista Jeesuksen nimen käyttöä sekä puhutaan uskovan auktoriteetista.
Ihmisen syntisyys
Menestysteologiassa ihminen nähdään vähintäänkin samanveroisena kuin Jeesus Kristus. Itse asiassa ihminen nähdään lähes Jumalan veroisena, ja opin mukaan ihmisen ei tarvitse eikä pidä tuntea itseään Jumalaa alemmaksi.Kenyonin mukaan Aadam kuului ennen syntiinlankeemusta Jumalan kanssa samaan kategoriaan. Monien Kenyonin seuraajien opetuksen mukaan Aadam oli luomisen Jumala, ja hänellä oli valta hallita luomakuntaa. Uudestisyntymisessä uusi luomus saa tämän Aadamin Saatanalle myymän vallan takaisin. Näin uudestisyntyneellä ihmisellä on Jumalan luonto ja hän voi tehdä Jumalan tekoja.
Oppiin kuuluu myös keskeisesti, että uskova ihminen ei voi tehdä syntiä. Ihminen on henki, ja uudestisyntynyt henki ei voi tehdä syntiä. Tällä perusteella uudestisyntynyt henki on vanhurskas. Jos ihminen tekee syntiä, sitä tekee sielu tai ruumis, ja näin vastuu synnistä ja parannuksen teosta on mahdollista ulkoistaa ja ohittaa.
Uskon Sanan julistajia
Edellä kerrottiin Uskon Sana -liikkeen juurista. Kaikissa – esimerkiksi Suomessa esiintyvissä – menestysteologisia oppeja tunnustavissa yhteisöissä ei luonnollisesti ole omaksuttu kaikkia liikkeelle ominaisia oppirakennelmia. Menestysteologialle on tyypillistä, että oppirakennelmat voivat olla hyvinkin eri tasoilla yhteisöstä ja yksilöistä riippuen. On kuitenkin tärkeää muistaa, minkälaisia mielikuvia synnyttää se, että esimerkiksi seurakunta toimii Uskon Sana -liikkeen lipun alla ja opillisesti määrittelee itsensä osaksi Uskon Sana -liikettä. Tällöin myös yhteydestä osallisten tulee olla varuillaan.Alla olevissa kuvissa on listattu tunnettuja kansainvälisiä julistajia aina historiasta nykypäivään saakka. Julistajat voidaan määritellä joko osaksi Uskon Sana -liikettä (huomaa kaavion kytkökset) tai muuten menestysteologisten oppien kannattajiksi ja levittäjiksi. Näiden henkilöiden opetuksiin kannattaa suhtautua kriittisesti.
”Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia.” (Matt. 7:15)
”Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät tunnustekoja ja ihmeitä johtaakseen, jos mahdollista, valitut harhaan.” (Mark. 13:22)
”Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja, jopa kieltävät herransa, joka on ostanut heidät omikseen. Pian he kuitenkin saattavat itsensä tuhoon.” (2 Piet. 2:1)
”Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja.” (1 Joh. 4:1)
Tunnista merkit ajoissa
Raamattu puhuu monessa yhteydessä näistä vääriä oppeja tuovista profeetoista – kuinka ne viettelevät, jos mahdollista, valitutkin. Ne nostavat Pyhän Hengen saavutukset irti Hänen varsinaisesta tehtävästään, Kristuksen kirkastamisesta. Synnistä ja sen tunnustamisesta, aivan kuten sovituksesta ja armostakin, tulee sivuseikkoja. Pääasiaksi nousevat uskovan omat teot, näennäiset ihmeet, parantumiset, näyt ja profetiat. Jumalan Sana vääristyy merkittävästi, kun ihminen nostetaan jalustalle, erityiseen rooliin, näitä ihmeitä ”järjestelemään”.Usein myös Raamatun lauseista tulee hengetöntä runokieltä, jonka avulla nämä ”paimenet” johdattavat hypnoosista ja suggestiosta tutuin keinoin seuraajansa transsimaisiin tiloihin, jotka todellisuudessa ovat itsensä ja Jumalan pettämistä. Uskon Sana -liikkeiden tapahtumissa kerätään myös usein taitavasti rahaa esimerkiksi syyllistämisen tai katteettomien lupausten avulla.
Tarkkaile hedelmiä
Lopulta näiden liikkeiden ja seurakuntien hedelmiä ovat kaaos, pelko, pahoinvointi ja jopa vakava masennus. Mikä pahinta, näiden valheiden avulla totuus vääristyy ja myös rakkaus Totuuteen väistyy. Ihmiset pettyvät; sairaat eivät aina parane ja oma taloudellinen ja maallinen hyvinvointi ei välttämättä lähdekään nousukiitoon, kuten luvataan. Myös ”profetiat” osoittautuvat sanahelinäksi.Tällaisista hedelmistä löytyy myös tuoreita esimerkkejä Suomesta, ja tässä yhteydessä tulisikin muistaa, että Jeesus ei luvannut seuraajilleen maallista menestymistä. Hänen kehoituksensa oli kerätä aarteita taivaaseen.
Tyypillistä on myös se, että ne kristityt, jotka ottavat julkisesti kantaa eksytyksiin, ja muistuttavat Sanan varoittavan juuri näistä lopunajan ilmiöistä, leimataan ”tulensammuttajiksi”. Väärillä profeetoilla ja eksyttäjillä on omat hännystelijänsä, jotka heitä aggressiivisesti puolustavat. He käyvät sotaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja kutsuvat veljiä rakkaudettomiksi ja kylmiksi kristityiksi, jotka estävät Pyhän Hengen toimintaa. Väitetään, ettei näitä profeettoja saa arvostella, eikä voideltuihin koskea.
Raamattu kuitenkin nimenomaan kehoittaa koettelemaan henget ja opetukset. Vanhan Testamentin voidelluista puhuttaessa tarkoitetaan Israelin kuninkaita ja patriarkkoja, joilla on Raamatun ja ihmiskunnan historiassa keskeinen asema Jumalan valitun kansan parissa.
Uudestisyntyneen kristityn, joka on täyttynyt Pyhällä Hengellä, ei tarvitse päivittäin etsiä ”uutta voitelua”. Uudestisyntyneessä ihmisessä Pyhän Hengen teot pääsevät esiin, kun hän omassa vaelluksessaan etsii Sanan väärentämätöntä maitoa, noudattaen niitä Jumalan mielen mukaisia ohjeita, joita Hän on Sanassaan meille ilmoittanut.
”Te kaikki olette valon ja päivän lapsia. Me emme kuulu yölle emmekä pimeydelle. Emme siis saa nukkua niin kuin muut, vaan meidän on valvottava ja pysyttävä raittiina. Ne, jotka nukkuvat, nukkuvat yöllä; ne, jotka juovat, ovat juovuksissa yöllä. Mutta meidän, jotka kuulumme päivälle, on pysyttävä raittiina: meidän on pukeuduttava uskon ja rakkauden haarniskaan ja otettava kypäräksemme pelastuksen toivo. Jumala ei ole tarkoittanut, että saisimme osaksemme vihan vaan että pelastuisimme Herramme Jeesuksen Kristuksen tullessa. Kristus on kuollut puolestamme, jotta saisimme elää yhdessä hänen kanssaan, olimmepa valveilla tai kuoleman unessa.” (1 Tess. 5:5-10)
Yllä oleva kohta, kuten moni muukin Sanan kohta, kehoittaa meitä raittiuteen ja Jumalan mielen mukaiseen elämään. Ei pidä kuvitella, että Pyhää Henkeä pakottamalla ihminen voisi tehdä Jumalan tekoja. Elämä Raamatun sanan mukaisesti ja Pyhän Hengen avulla kirkastaa Kristusta meissä, ja vain näin lihan teot voivat vähetä.
Armahdetun kristityn elämä on jokapäiväistä luopumista ja kamppailua lihaa ja syntiä vastaan. Siinä ei kenellekään pitäisi jäädä aikaa ihmeiden hypetykselle tai Pyhän Hengen käskyttämiselle.
”Silloin Jeesus sanoi opetuslapsillensa: ”Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.” (Matt. 16:24)
Kirjoittaja:
Radio Liekki
https://radioliekki.fi/uskon_sanan_juuret/
Hellevi- Viestien lukumäärä : 2284
Join date : 13.11.2017
Sivu 1 / 1
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Ke Marras 06, 2024 7:09 am kirjoittaja vakiokalusto
» Voiko ihminen pelastua "tekemällä voitavansa"? Yksin evankeliumi herättää uskon Kristukseen
Ke Marras 06, 2024 7:05 am kirjoittaja vakiokalusto
» Perisynnin vaikutus, eräitä väitteitä luterilaisen syntiopetuksen pohjalta
Ke Marras 06, 2024 6:57 am kirjoittaja vakiokalusto
» Mikä sytyttäisi kristityn sammuneen rakkauden?
Ke Marras 06, 2024 6:44 am kirjoittaja vakiokalusto
» Osmo Tiililä /Kristitty matkalaisena
Ti Marras 05, 2024 9:19 am kirjoittaja Hellevi
» Raivoisa, voimakas ja yllättävä (Fierce, Strong, and Surprising) :: By Daymond Duck
Ti Marras 05, 2024 8:47 am kirjoittaja vakiokalusto
» Professori Jeffrey Sachs tuhoaa täysin lännen Ukraina-narratiivin joka on valheellinen (VIDEO)
Ma Marras 04, 2024 8:17 am kirjoittaja jarrut
» Henkien koettelu Raamatun mukaan
Su Marras 03, 2024 10:56 am kirjoittaja jarrut
» Brooks Alexander: TULEVA MAAILMANUSKONTO
Su Marras 03, 2024 10:48 am kirjoittaja jarrut