Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Yksi mennyt kesäpäivä ja lapsenlapset
Pitalitauti/synnin vertauskuva EmptyEilen kello 9:31 am kirjoittaja Hellevi

» Täällä meitä riisutaan
Pitalitauti/synnin vertauskuva EmptyEilen kello 9:23 am kirjoittaja Hellevi

» Hengellinen väkivalta /”Pahat henget tulee mun sisään jos syön mielialalääkkeitä”
Pitalitauti/synnin vertauskuva EmptyEilen kello 8:58 am kirjoittaja Hellevi

»  Avoimuudesta / Saako kaikki kertoa/Pitääkö kaikki kertoa?
Pitalitauti/synnin vertauskuva EmptyEilen kello 8:45 am kirjoittaja Hellevi

» Milloin lähimmäistä koskeva rakkaus saa alkaa ja milloin ei?
Pitalitauti/synnin vertauskuva EmptyEilen kello 8:38 am kirjoittaja Hellevi

» SISÄINEN LANKEEMUS
Pitalitauti/synnin vertauskuva EmptyEilen kello 8:30 am kirjoittaja Hellevi

» Kun sydämeni suree
Pitalitauti/synnin vertauskuva EmptyEilen kello 8:11 am kirjoittaja Hellevi

» Teuvo V. Riikonen / Pistin lihassa
Pitalitauti/synnin vertauskuva EmptyEilen kello 7:39 am kirjoittaja Hellevi

»  Voiko kristityssä olla paha henki?
Pitalitauti/synnin vertauskuva EmptyEilen kello 7:28 am kirjoittaja Hellevi

Joulukuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kalenteri Kalenteri


Pitalitauti/synnin vertauskuva

Siirry alas

Pitalitauti/synnin vertauskuva Empty Pitalitauti/synnin vertauskuva

Viesti kirjoittaja Hellevi Raitosalo Ma Elo 15, 2016 7:05 am

Jeesus parantaa pitalisen


1. Kertomuksen taustatietoja
a) Kertomuksen tapahtumapaikka-  sitä ei kerrota.
b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesuksen julkisen toiminnan alkupuolella
c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Kertomuksessa on vain kaksi henkilöä: Pitalia sairastava mies, jonka nimeä ei mainita ja Jeesus.
d) Vieraat termit Pitali oli vakava sairaus.Se alkoi pienistä muutoksista iholla ja levisi nopeasti.
________________________________________________________________________________
Henkilö, joka siihen sairastui, menetti kaiken: työnsä, perheensä, ystävänsä ja terveytensä, lopulta elämänsä. Pitalitautisia pidettiin saastaisina. Pitalia sairastavat joutuivat eristetyiksi muista, sillä tauti levisi helposti muihin ihmisiin.Usein tauti johti kuolemaan. Jos joku parantui (puhdistui) taudista, hänen piti mennä näyttämään itsensä papeille ja uhrata lahja, joka oli Mooseksen laissa säädetty, ennen kuin hän sai palata terveiden luo.

2.Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Matt. 8:2–4 Katso, tuli pitalinen mies ja kumartui maahan Jeesuksen eteen ja sanoi: "Herra, jos tahdot, niin sinä voit minut puhdistaa." Niin Jeesus ojensi kätensä, kosketti miestä ja sanoi: "Minä tahdon; puhdistu." Ja kohta hän puhdistui pitalistaan.
Jeesus sanoi hänelle: "Katso, ettet puhu tästä kenellekään; vaan mene ja näytä itsesi papille, ja uhraa lahja, jonka Mooses on säätänyt, todistukseksi heille."

Mark. 1:40–45 Jeesuksen luo tuli pitalinen mies, rukoili häntä, polvistui ja sanoi Jeesukselle: "Jos tahdot, niin sinä voit minut puhdistaa." Niin Jeesuksen kävi häntä sääliksi, ja ojentaen kätensä Jeesus kosketti miestä ja sanoi hänelle: "Minä tahdon; puhdistu."Kohta pitali lähti hänestä, ja hän puhdistui.
Varoittaen miestä ankarasti Jeesus laski hänet heti menemään ja sanoi: "Katso, ettet puhu tästä kenellekään mitään, vaan mene ja näytä itsesi papille ja uhraa puhdistumisestasi se, minkä Mooses on säätänyt, todistukseksi heille."


Mutta mentyään pois mies rupesi laajalti julistamaan ja asiasta tietoa levittämään, niin ettei Jeesus enää saattanut julkisesti mennä kaupunkeihin, vaan oleskeli niiden ulkopuolella autioissa paikoissa; ja kaikkialta tultiin hänen luoksensa.
Luuk. 5:12–16 Kun Jeesus oli eräässä kaupungissa, niin katso, siellä oli mies, yltänsä pitalissa. Ja nähdessään Jeesuksen mies lankesi kasvoilleen ja rukoili Jeesusta sanoen: "Herra, jos tahdot, niin sinä voit minut puhdistaa." Niin Jeesus ojensi kätensä, kosketti miestä ja sanoi: "Minä tahdon; puhdistu." Ja kohta pitali lähti miehestä.

Jeesus kielsi miestä siitä kenellekään puhumasta ja sanoi: "Mene, näytä itsesi papille, ja uhraa puhdistumisestasi, niin kuin Mooses on säätänyt, todistukseksi heille." Mutta sanoma Jeesuksesta levisi vielä enemmän; ja paljon kansaa kokoontui kuulemaan häntä ja parantuakseen vaivoistansa. Mutta Jeesus vetäytyi pois ja oleskeli erämaassa ja rukoili.


3. Kertomuksen keskeinen opetus Mies ymmärsi tilansa vakavuuden Mies ei voinut peitellä sairauttaan Mies ei vaatinutJeesukseltamitään Mies ei epäillyt, etteikö Jeesus voisi parantaa häntä Mies ei luvannut mitään vastapalvelusta – hänellä ei ollut mitään, mitä tarjota Mies kumartui vain nöyränä Jeesuksen eteen ja rukoili uskoen, kun hän sanoi: ”Jos tahdot, sinä voit…” ______________________
Kaikki ihmiset ovat syntisiä. ”Herra katsoo taivaasta ihmislapsiin nähdäksensä, onko ketään ymmärtäväistä, ketään, joka etsii Jumalaa. Mutta kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvää on, ei yhden yhtäkään.” Ps. 14:2–3.

Synti vaikuttaa monessa mielessä samaan tapaan kuin pitali: usein yhdestä väärästä teosta seuraa toisia (leviääihmisessäkuin pitali) väärä esimerkki vaikuttaa toisiin (tarttuu toisiin) synti tekee ihmisen saastaiseksi synti erottaa Jumalasta jos syntiä ei saa anteeksi, on seurauksena iankaikkinen kuolema syntinen ihminen ei luonnostaan halua tunnustaa tilaansa, eikä näe kurjuuttaan syntien anteeksisaamiseksi tarvitaan uhri. Sitä varten Jeesus uhrasi itsensä meidän puolestamme ja ansaitsi meille pelastuksen.

Jeesus on sovitustyössään toimittanut puhdistuksen synneistä eli hankkinut anteeksiantamuksen kaikille ihmisille. Tämä anteeksiantamus omistetaan uskon kautta. Uskon syntymiseksi Jumala on antanut evankeliumin eli ilosanoman Jeesuksen armotyöstä. Hänen armonsa osallisuuteen olemme päässeet pyhässä kasteessamme. Jeesus sanoi: "Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.” Mark. 16:15–16.

4.Muita vastaavia kertomuksia Raamatussa Jeesus paransi 10 pitalista miestä. Naeman puhdistui pitalista, kun hän sukelsi Jordan-virtaan seitsemän kertaa profeetta Elisan neuvon mukaan.
5. Opeteltava Raamatun lause ”Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.” 1 Joh. 1:9.---


Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko

www.luterilainen.com
Hellevi Raitosalo
Hellevi Raitosalo

Viestien lukumäärä : 434
Join date : 23.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa