Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Rovasti Olavi Peltola kirjoittaa helluntaikarismaattisesta liikkeestä
KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria EmptyTänään kello 8:01 am kirjoittaja vakiokalusto

»  Hän veti minun ylös hirmuisesta haudasta ja sontaisesta loasta
KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria EmptyEilen kello 6:29 am kirjoittaja Hellevi

» Vallankäytöstä (uskonnollisissa) yhteisöissä – Miten tämä on mahdollista?
KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria EmptyEilen kello 6:24 am kirjoittaja Hellevi

» Yksi mennyt kesäpäivä ja lapsenlapset
KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria EmptyTi Joulu 05, 2023 9:31 am kirjoittaja Hellevi

» Täällä meitä riisutaan
KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria EmptyTi Joulu 05, 2023 9:23 am kirjoittaja Hellevi

» Hengellinen väkivalta /”Pahat henget tulee mun sisään jos syön mielialalääkkeitä”
KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria EmptyTi Joulu 05, 2023 8:58 am kirjoittaja Hellevi

»  Avoimuudesta / Saako kaikki kertoa/Pitääkö kaikki kertoa?
KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria EmptyTi Joulu 05, 2023 8:45 am kirjoittaja Hellevi

» Milloin lähimmäistä koskeva rakkaus saa alkaa ja milloin ei?
KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria EmptyTi Joulu 05, 2023 8:38 am kirjoittaja Hellevi

» SISÄINEN LANKEEMUS
KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria EmptyTi Joulu 05, 2023 8:30 am kirjoittaja Hellevi

Joulukuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kalenteri Kalenteri


KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria

Siirry alas

KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria Empty KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria

Viesti kirjoittaja Hellevi Raitosalo Ke Joulu 06, 2017 10:26 am

The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoriaAjassamme näitä riittää. Vaikka Jeesus evankeliumeissa torui jo oman aikansa ihmisiä: "Tämä sukupolvi on paha sukupolvi: se tavoittelee merkkiä, mutta sille ei anneta muuta merkkiä kuin Joonaan merkki”, Luuk.11:29 ja edelleen Joh.4:48: ”Niin Jeesus sanoi hänelle: "Ellette näe merkkejä ja ihmeitä, te ette usko"” - mikään ei ole muuttunut. Kun joku suurella kohulla ja mainostamisella hankkii itselleen jumalallisen ”ihmeidentekijän” ja ”voiman jakajan” maineen, seuraajia (ja maksajia) löytyy. Torben Sondergaardin perustama The Last Reformation -liike viettelee etenkin nuoria mutta myös varomattomia vanhempia kristittyjä lisääntyvässä määrin myös meidän maassamme.

The Last Reformation myös Suomessa


Miika ja Janica Kaunismäki ovat liikkeen suomalaisia aktiiveja ja olleet puhumassa tästä näystä mm. Kansanlähetyksen ”Kansakuntamme Herra” rukouskonferenssissa, ”Suurempaa luvassa” -tilaisuudessa toukokuussa 2017. Sondergaardin käyttöön ottaman ilmaisun ”Kickstart”1 mukaisia tilaisuuksia on järjestetty nuorille ympäri Suomea etenkin vapaakirkon ja helluntailiikkeen seurakunnissa sekä karismaattisissa yhteisöissä. Miksi suomalaiset seurakuntien johtajat sallivat näitä uusia villityksiä? Näyttää, että paljonkaan ei ole opittu edes Patrick Tiainen -fiaskosta vaan nuorten annetaan usein eksyä syrjäpoluille varoittamatta heitä.

Mikä Torben Sondergaard?


Torben Sondergaard on karismaattinen, tanskalainen evankelista, saarnaaja, profeetta, uskolla parantaja ja apostoli2. Sondergaard aloitti ”maailmanvalloituksensa” tepsivällä ja nykyaikaisella strategialla: sosiaalisen median, kuten YouTuben, Facebookin, ym. aktiivisella käytöllä. Häneltä on myös ilmestynyt muutamia kirjoja. Nykyisin mies matkustelee ympäri maailmaa liikkeensä innokkaiden kannattajien parissa. Videoilla kuvataan kuinka Sondergaard kannattajineen ”parantaa” ihmisiä (yleensä ohikulkijoita kadulla), ajaa ulos riivaajia ja kastaa uskoon(sa) tulleita.

Sondergaardin sanoma voidaan tiivistää lyhyesti näin: Kirkko (seurakunta) ei ajassamme ole aito Kristuksen seurakunta koska se ei tee samoin kuin Jeesus ja apostolit tekivät. Tosi ja oikea seurakunta muodostuu Sondergaardin johdolla ja toimii kodeissa ja kadulla parantaen sairaat, karkottaen demonit ja kastamalla ihmiset tosi uskoon. Ihmisten olisi lähdettävä ulos seurakunnistaan ja alettava toteuttaa hänen oppejaan.

Sondergaardin osittain sekavistakin opetuksista käy selvästi esille, että hänen teologiansa keskiössä ei ole yksin Jeesus, vaikka hän pyrkii niin esittämään. Sondergaardin ”täysi evankeliumi” sisältää paljon New Apostolic Reformation (NAR) liikkeen hypetystä. Hän mainitsee mentoreikseen pariskunnan nimeltä Steve ja Marilyn Hill3. Hillit ylläpitävät nettisivustoa nimeltä Harvest Now. En käsittele tässä Hillin opetuksia joissa on asiaakin. Sekä Hill että häneltä oppia ottanut Sondergaard arvostelevat osittain aivan oikeinkin kirkkorakennuksiin ja -paikkoihin jämähtänyttä länsimaista kristillisyyttä.

On aivan totta, että elävä usko ei ole riippuvainen uskonnon ulkonaisista merkeistä, ei kirkkosaleista, koristeista eikä pappien kaavuista. Tiedämme, että meidänkin maassamme monet seurakuntiensa opetukseen pettyneet uskovat kokoontuvat jo kodeissa pienissä ryhmissä. Osa etsii yhä uskonystävien ryhmää jossa voisi rakentua yhteisestä uskosta. Vaikka organisoidussa kristillisyydessä on tapahtunut suuri luopumus, se on silti täyttänyt paikkansa ennen mm. Suomen kansan kasvattajana kristinuskon oppeihin. Nyt liberaali luopumus ja toisaalta karismaattinen liike ja sen erilaisten oppien sisäänajo suomalaisiin seurakuntiin, ovat tehokkaasti karkottaneet monia perinteisiä ja raamatullisia kristittyjä seurakunnistaan.

Kuinka kaikki alkoi


Torben Sondergaard esittelee itsensä kuten ”ihmeidentekijöillä” on aina ollut tapana: Jumala puhuu hänelle suoraan Sanansa lisäksi. Vuonna 1995 hän kertoo saaneensa ”vahvan, persoonallisen yhteyden Jumalaan”. Nuoren Sondergaardin huolena oli, ettei hän ”ollut kokenut” Jumalaa. Hän koki olevansa ”hedelmätön” koska ei ollut johtanut ketään uskoon, ei ollut parantanut ketään eikä ajanut ulos yhtäkään riivaajaa.

Ystävä kertoi hänelle Jumalasta ja pian sen jälkeen Torben kertoo tulleensa uskoon. Jumala alkoi puhua hänelle. Tästä Jumalan puheesta esimerkkinä Torsten kertoo, kuinka kristillisessä konsertissa Aalborgissa Jumala osoitti hänelle nuorta naista sanoen, että naisesta tulisi hänen vaimonsa kuten sitten tapahtuikin. Paastottuaan 40 päivää vuonna 2000 hän koki, että ”jotakin suurta” on alkamassa. Paaston aikana hän sai ”monia ilmestyksiä”. 40 -päivän paasto on ollut eräillä muillakin harhaan menneillä kristillisillä johtajilla seikka, johon vedotaan. Itse he uskovat saavansa Jumalalta erityisen voiman sen takia, että toimivat Kristuksen esimerkin mukaan paastoten kuten Hän4.

Paaston jälkeisenä aikana hän kertoo silmiensä avautuneen näkemään koko nykyisen kristillisyyden penseyden ja valheellisuuden jonka keskellä se elää. The Last Reformation aloitti liikkeenä vuonna 2011. Hän kuuli Jumalan kehottavan, että sanaa pitää saarnata ilman kompromisseja ja että hänen tulee kirjoittaa kirja: ”Sinun pitää kirjoittaa kirja”, puhui Sondergaardin jumala, ”ja minä annan sinulle yhden luvun päivässä. Mutta sunnuntaisin sinun ei pidä kirjoittaa. Silloin sinun pitää olla perheesi kanssa5.” Kirjan ”Sound Doctrine” (Terve Oppi)6 valmistuttua jumala sanoi ettei vielä ole aika sen julkaisemiselle. Vuonna 2013 tämä jumala lopulta kertoi Sondergaardille, että kirjan voi julkaista. Jos uskomme Sondergaardia ja että Raamatun Jumala antoi hänelle ”luvun päivässä” meidän pitäisi tunnustaa, että hänen kirjansa on Jumalan suoraa puhetta meille7. Siis Raamatun mukaista.

Sondergaardin omaa todistusta lukiessa ei voi olla ajattelematta miksi hän ei kerro synnintunnostaan kuvatessaan uskoontuloaan. Sama ongelma oli Patrick Tiaisen kertoessa omasta uskoontulostaan. Mies lienee vilpitön omassa uskomuksessaan, että hän on ”viimeisen uskonpuhdistuksen” sanansaattaja. Samankaltaisia väitteitä esittivät liikkeestään alussa myös Nokian herätyksen puuhamiehet (sittemmin Nokia Missio). Ihmiset petetään aina suurilla mutta katteettomilla puheilla ja lupauksilla. Se on merkille pantavaa myös Sondergaardin toiminnassa.

Into, jolla hän on tehtäväänsä paneutunut vetää nuoria mukaan. Hän puhuu kyllä Jumalan pyhyydestä, synnistä ja pelastuksesta aivan oikeinkin mutta koska lopputulos on aina Jeesus plus jotakin, raamatullinen näkökulma vääristyy. Torbenin sanoma on yksinkertainen lupaus Jumalan voiman saamisesta kunhan uskoontulossa noudatetaan hänen metodiaan: Katumus, kaste ja Pyhän Hengen kaste josta aina merkkinä kielilläpuhuminen. Kaikki tämä mieluusti yhden päivän aikana. Sitten henkilö onkin jo kohta valmis parantamaan muita ja ajamaan ulos riivaajat kanssaihmisistään. Mutta kuka ehtii siinä välissä opettamaan ihmiselle mitä evankeliumi itsessään todella tarkoittaa ja mitä se merkitsee?

Apostolinen aika takaisin

”Tämän ajan seurakunta on uuden reformaation edessä”, julistaa Sondergaard, ”reformaation, joka vie meidät takaisin siihen mitä luemme Apostolien teoista.” Apostolien teot näyttävät olevan Sondergaardin keskeinen raamattukäsitys, tosin kyseenalaisella tavalla. Vaikka hän toteaa, että kristillistä oppia ei voi rakentaa vain Apostolien tekojen varaan, juuri niin hän pääosin tekee. Kristikunnassa on aina ollut niitä, joiden mukaan ”pitää palata takaisin alkuseurakunnan tapoihin ja voimaan”.

Apostolisesta ajasta on tehty lähes maaginen ajanjakso, jossa Jumalan voima jylläsi näyttävästi kaataen, parantaen ja pelastaen. Sondergaard esittää: ”Jos Jeesus on sama, silloin se mitä luemme Apostolien teoista on sama tänäänkin… Pyhä Henki ei ole muuttunut ja siksi meidän elämämme tulisi näyttää samanlaiselta kuin Apostolien teoissa kerrotaan.” Uskotaan, että pian sen jälkeen kristikansa hylkäsi apostolisen toimintamallin ja taantui. Tällainen ajattelu ei ole lainkaan raamatullinen. Apostolinen aika oli oma ajanjaksonsa jonne emme voi palata aivan kuten apostolitkaan eivät voi saapua meidän aikaamme. Me elämme omaa aikaamme mutta Jumalan armosta meillä on edelleen sama evankeliumi kuin heillä.

Voima ja parantaminen

”Entä voima? Jumalan valtakunta ei ole vain hienoissa puheissa: se on elämää Jumalan voimassa.” Hänen käsityksensä ”voimasta” on samankaltainen kuin karismaattisessa liikkeessä yleensä. ”Yhden vuoden aikana rukoilin n 150 ihmisen puolesta jotka paranivat ja heistä 10 heittivät kainalosauvansa menemään.” Näitä väitteitä ei todisteta. Sondergaardin ajattelussa ”voimateot” nousevat etusijalle. Hän kuvittelee Raamatun ilmoittavan, että ihmeet ja merkit olivat jokapäiväistä leipää apostolien ruokapöydässä.

Niinhän Raamattu ei sano. Se kertoo ihmeistä, joita Jumala teki apostolien kautta mutta se ei anna ymmärtää, että niitä tapahtui kaikkialla ja kaiken aikaa. Emme löydä apostoleilta ohjetta mennä suoraan kadulle laittaen näin ”uskomme toimimaan”. Emme löydä ohjetta, jonka mukaan ohikulkijoilta pitäisi alkaa kyselemään missä kolottaa ja sitten rukoilla heidät terveiksi sekä todistaa ko. tapaus videoimalla se nettiin. Tämä kuitenkin on Torbenin käsitys Apostolien teoista ja toimintamalli. Torbenin videoilla onkin netissä muhkea katsojakunta8.

Torben sanoo parantamistoimensa olevan 90%:sta. Varsinaisia todisteita todellisista parantumisista emme näe emmekä kuule, vain väittämiä videoilla. Monissa videoissa ihmiset ”paranevat” jostakin epämääräisestä kivun tai säryn tunteesta. Todellisia parantumisia ei ole esitetty. Kunnon uskolla parantajan tapaan Torben antaa ymmärtää, että jos ihminen ei parane vika on hänen uskossaan tai sen puutteessa. Näinhän kaikki väärät ”parantajat” sanovat. He eivät näe oman opetuksensa ristiriitaa siinäkään, että loogisesti ajateltuna he tekevät Jumalasta ihmisen omaan tahtomiseen (uskomiseen) alistuvan persoonan, johon vaikutetaan riittävän ”vahvalla uskomisella”.

Pyhitys sekoitetaan kilvoitteluun

Torben sanoo: ”Jumala on kutsunut minut johtamaan seurakuntansa pyhyyteen ja jumalallisuuteen jonka kautta tulemme näkemään hänen voimansa ennennäkemättömällä tavalla.” Sondergaardin pyhityskäsitys on karismaattisen liikkeen mukainen ihmis- ja tekokeskeinen, jossa Jeesuksen merkitys unohtuu: ”...jos pidättäydymme kaikenlaisesta pahasta, silloin Jumala varjelee meidät puhtaina… on mahdollista olla synnitön, koska hän varjelee meidän henkemme, sielumme ja ruumiimme9.” Torbenin kirjasta ja puheista käy hyvin ilmi, että hänen käsityksensä pyhityksestä on pahasti puutteellinen. Me olemme ”synnittömiä” mutta vain Kristuksessa – tämän seikan painottaminen Torbenilta puuttuu.

Raamatun mukaan Kristus yksin on meidän pyhityksemme. Pyhityksemme on kertakaikkinen ja tapahtuu, kun Jeesuksesta tulee Vapahtajamme. Esim. Heprealaiskirjeen luku 10 puhuu tästä asiasta. ”Ja tämän tahdon perusteella (että Kristus tuli tekemään Isän tahdon, j.9) me olemme pyhitetyt Jeesuksen Kristuksen ruumiin uhrilla kerta kaikkiaan”, j.10. Terveen uskonkäsityksen muodostumisen kannalta pyhityskäsitys on yksi kulmakivi. Jeesus ja vain Jeesus on pyhityksemme.

Meidät on jo täysin pyhitetty ilman omia tekoja Jumalan edessä.
Pyhitystä ei pidä sekoittaa kilvoitteluun, joka on uskovan jatkuva elämäntilanne maan päällä. Sitä Paavali kuvaa mm. Gal.5:17 ”Sillä liha himoitsee Henkeä vastaan, ja Henki lihaa vastaan; nämä ovat nimittäin toisiansa vastaan, niin että te ette tee sitä, mitä tahdotte.” Uskova haluaisi aina olla parempi ja puhtaampi mitä on. Hän pyrkii ja haluaa puhtauteen mutta ei koskaan saavuta sitä tilaa maan päällä omin teoin. Itse asiassa oikea hengellinen kasvu saa meidät näkemään itsemme yhä enemmän puutteellisina ja syntisinä Pyhän Jumalan edessä.

Kristuksesta ja Hänen teostaan tulee aina merkittävämpi ja riippuvaisuutemme Häneen vain kasvaa.
Torben kokee, että Jumala on vienyt hänet syvemmälle pyhyyteen ja puhtauteen, kun hän on toiminut tietyllä tavalla (esim. 40 pv paasto) ja haluaa saman tapahtuvan koko seurakunnassa. Inhimillisesti hieno ajatus ”puhtaasta morsiamesta” jonka Jeesus noutaa ja joka on itse omilla teoillaan osoittanut puhtautensa, on yksi eksytys ajassamme: ”...(Jeesus) eräänä päivänä tulisi puhtaan morsiamen vuoksi joka on pitänyt itsensä tahrattomana… en ajattele enää vääriä ajatuksia...”. Torbenin pyhitys perustuu omiin tekoihin ja luuloon oman elämän pyhyydestä, kun taas Jumalan tarkoitus on ottaa meiltä kaikki omat luulot pois ja antaa tilalle Kristuksen.

Sanaa Jumalalta


Kirjansa otsikon ”Jumala puhuu kansalleen” alla Torben antaa pitkän profetian, ”Herra sanoo seurakunnalle:..”. Tällainen on vaarallinen väite koska siinä itse asiassa vaaditaan kuulijaa ja lukijaa suhtautumaan asiaan Jumalan sanana. Mutta vain Raamattu voi olla Jumala Sanaa ja Sana. Nykyinen karismaattinen mielettömyys olla Jumalan suuna on vietellyt myös Torbenin ja hänen kauttaan edelleen muita. Profetia keskittyy ihmiseen ja ihmiseltä vaadittavaan pyhään elämään mutta siinä ei ole mitään todellista Kristuksesta.

Sondergaardin jumala kertoo, että hän haluaisi tavoittaa koko maailman rakkaudellaan ja pelastuksella mutta ”te (kristityt) olette tiellä. En voi toimia Pyhän Henkeni kautta.” Seuraavalla sivulla tämä jumala, jota ihmiset voivat estää toimimasta, ilmoittaa kuitenkin: ”Herätys on täällä mutta puuttuu niitä työntekijöitä jotka antavat kaikkensa minulle elääkseen pyhää elämää joka miellyttää minua.”

Kuten jo aiemmin on viitattu vain Kristus ja Hänen synnitön elämänsä voi lopulta miellyttää Jumalaa. Kun me olemme ”Kristuksessa” - jota Paavali kuvaa Gal.3:27: ”Sillä kaikki te, jotka olette Kristukseen kastetut, olette Kristuksen päällenne pukeneet” - Jumala näkee meidän sijastamme Kristuksen ja mieltyy meihin Hänen tähtensä. Tätä Raamatun keskeistä sanomaa emme löydä Torbenin opeista.

Synnitön

Torbenin käsitys kristityn täydellisyydestä on ristiriitainen ja menee välillä niin pitkälle, että ”itse asiassa on mahdollista elää ilman syntiä”. Hän mainitsee, että Jeesuksen ristin kautta on iankaikkinen voitto synnistä ja siksi mekin voimme elää ilman syntiä itsessämme. Torbenin on ollut ylivoimaisen vaikea ymmärtää esim. 1Tim.1:1510 kohtaa, jossa Paavali kutsuu itseään ”syntisistä suurimmaksi”. ”Miksi Jeesus olisi tullut maailmaan pelastamaan syntisiä jos olemme edelleen syntisiä sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet Hänet?”, kysyy hän.

Torbenin teologiassa Paavali puhuu itsestään menneessä sanamuodossa, ei nykyisessä: Nämä jakeet tarkoittavat Paavalin tilannetta ennen kuin hän vastaanotti Jeesuksen.” ”Me olimme syntisiä, mutta emme ole enää jos emme enää tee syntiä. Jos teemme, olemme edelleen syntisiä.” Mutta Torben on väärässä. Paavali ei puhu itsestään menneessä sanamuodossa vaan kuvaa niitä sisempiä tuntojaan joita jokaisella Jumalan Hengestä uudestisyntyneellä ihmisellä on itsestään. Emme saata sanoa, että ”elämäni on nyt synnitöntä”, vaan meistä tuntuu juuri samalta kuin Paavalista. Juuri se on Pyhän Hengen aitoa työtä meissä ja vetää aina likemmäksi Kristusta.

Nykyisen laajalle levinneen valheellisen opetuksen mukaan meidän tulee kokea Jumala, saada Jumalasta sielullinen ja fyysisestikin todettavissa oleva kokemus. Mutta Raamatussa painotetaan, että Jumala tullaan tuntemaan lukemalla Hänen Sanaansa – ei kokemusten kautta. Totuus on kirjoitettu meitä kaikkia varten ja me voimme sen ottaa vastaan tai hylätä. Totuus ei ole siinä mitä me koemme tai tunnemme vaan Raamatun kirjoitetussa Sanassa. Nykyisin asia on käännetty ylösalaisin ja kokemisesta ja tunteista on tehty totuus syrjäyttämällä Sana. Tähän on myös Torben langennut. Hän väittää elävänsä Jumalalle mieluista elämää josta todisteena ovat taudeista ja demoneista ”parantuneet” ihmiset.

Vaarallinen oppi demoneista


Hän sanoo ajaneensa demoneita ulos lapsista. Siitä on vastenmielisiä esimerkkejä hänen videoillaankin. Sondergaard on myös antanut ymmärtää, että autismi on demonin aiheuttama tila11. Hänen oppinsa demoneista on hälyttävää ja väärää ja sen tulisi herättää ihmiset näkemään, että kaikki ei ole oikein. Videoillaan hän haluaa antaa dramaattisen kuvan itsestään demonien karkottajana huutamalla ja lähes kirkumalla toistaen sanoja toisensa jälkeen12.

Sondergaardin loitsuaminen on vastakkaista raamatulliselle esimerkille todellisten demonihenkien ulosajamisessa. Raamattu ei kerro huutamisesta ja pitkistä sanalitanioista eikä ”messuamisesta” noissa tilanteissa. Kaiken lisäksi Torben ajaa demoneita ulos jo ”uskoon tulleista” ja ”kastetuista” opetuslapsistaan: ”Heti kun ihmiset kastetaan alan rukoilla heidän vapauttamisekseen… nyt Saatanan pitää lähteä heistä.13” (!) Tällainen on hyvin ristiriitaista, kyseenalaista ja jopa tuomittavaa toimintaa. Herkkään tilanteeseen johdatetut herkät ihmiset voivat oikeasti esiintyä kuten heidän manipuloijansa haluaa ja antaa vaikka väärän kuvan heissä asuvista demoneista. Samoin tapahtuu, kun ihmistä manipuloidaan esittämään kielilläpuhumista.

Kultti

Tanskalainen kirjailija Sekter Birger Langjoer kirjoitti kirjan ” Sects in Denmark”, joka käsittelee tanskalaisia uskonlahkoja. Torbenista hän kirjoittaa: ”Monet niistä, jotka ovat kritisoineet karismaattista johtajaa, ovat saaneet osakseen uhkailua ja heitä on varoitettu, että Jumala voisi antaa heidän kuolla kuten Ananiaan ja Safiiran Apt. 5 luvussa. Näin tapahtui myös minulle, kun uskalsin kysyä kriittisiä kysymyksiä evankelista Torben Sondergaardilta. Monissa netin blokikirjoituksissa mm. Tanskassa, Norjassa, Kanadassa ja USA:ssa varoitetaan Sondergaardista ja hänen liikkeestään jota kuvataan kultiksi...”

”Täysi evankeliumi”


Torben kyllä puhuu synnistä ja katumuksesta mutta hänen käsityksensä evankeliumista on pahoin puutteellinen. Sondergaardin ”täysi evankeliumi” on katumus, kaste ja Pyhän Hengen saaminen. Nämä kaikki pitää seurata toinen toistaan ja vieläpä saman päivän aikana. Torbenin mukaan se on raamatullinen malli. Pyhän Hengen kasteen saanut puhuu aina kielillä, näin hän opettaa. Siksi Torbenin videoissa kuvataan kastettavia, jotka kasteensa jälkeen suoltavat karismaattisesta liikkeestä tuttua siansaksaa, eivät raamatullista kielillä puhumista, jonka Pyhä Henki saa aikaan kuten Hän tahtoo ja jakaa.

Torben esittää Apt.2.3814, todistavan, että pelastukseen tarvitaan kaikki nämä. Näyttää siltä, että Torbenin raamatuntuntemus ei ole kokonaisvaltaista vaan se perustuu yksittäisiin jakeisiin kuten aina harhoissa. Raamatussa on suuri määrä kohtia, joissa pelastus kuvataan Jumalan armolahjana yksin uskosta Kristukseen. Kristuksen vieressä ristillä riippunut ryöväri ei ehtinyt Torbenin mukaiselle kasteelle mutta pelastui uskon kautta Kristukseen. En tällä halua tehdä raamatullista kastetta merkityksettömäksi. Ihminen ”syntyy vedestä” tähän maailmaan (lapsivesi kohdussa). Synnyttyään hän ”elää lihassa” (syntisenä). Kristillinen vesikaste muistuttaa, että uudestisyntymässä syntisyytemme on Jumalan edessä pois pyyhitty ja meidät on siirretty uuteen elämään Kristuksessa. Sitä kaste kuvaa ja siksi se on merkittävää meille. Silti jatkamme myös ”lihassa”, 1Piet.3:2115, Room.7:2316. Mutta nyt kilvoittelemme varoen pahaa 1Tess.5:2217, koska Pyhän Hengen kautta ymmärrämme totuuden maailmasta ja itsestämme sekä Jumalan armoteosta.


Pyhä Henki

Sondergaard väittää myös, että Jeesus sai Pyhän Hengen kasteensa kautta (!) Mutta kertooko tuo raamatunkohta, että Jeesuksen piti täyttyä Pyhällä Hengellä? Eikö synnitön Jeesus olisi ollut täysi Jumala alusta asti myös ihmisenä? Jumalahan on yksi: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Jeesuksen kaste oli yksi merkki ihmisille Hänen jumaluudestaan. Siinä Pyhä Henki näyttäytyi fyysisessä muodossa (Luuk.3:22) ja samalla Isä Jumala puhui taivaasta ilmoittaen Poikansa. Pyhä Henki tuli, kuten Luukas mainitsee, Jeesuksen ”päälle”18, ei sisimpään, koska Hän jo oli ja aina on ikuinen Jumala Isän, Pojan ja Pyhän Hengen ykseydessä. Jeesus oli Jumala lihassa, nyt Hän on Jumala taivaassa.

Tämäkään tapahtuma ei kuitenkaan saanut kaikkea kansaa uskomaan Jeesukseen Messiaana. Me taas tarvitsemme Pyhän Hengen todistuksen sisimpäämme, koska Hän ei ole ennen uskoontuloa meissä. Jeesuksen ei tarvinnut ”tulla uskoon” kuten me ihmiset, vaan Hän on kaiken uskon lähde, alullepanija, uskon antaja ja ylläpitäjä, mm. Hep.12:219. Hän lähetti Pyhän Hengen joka aina todistaa Hänestä, Joh.15:2620. Eli Jeesuksen kasteessa Pyhä Henki tuli todistamaan Hänen jumaluudestaan.

Juhani Aitomaa
http://www.kristitynfoorumi.fi/lastreformation.html


Viimeinen muokkaaja, Hellevi Raitosalo pvm Ke Joulu 06, 2017 10:49 am, muokattu 1 kertaa
Hellevi Raitosalo
Hellevi Raitosalo

Viestien lukumäärä : 434
Join date : 23.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria Empty Vs: KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria

Viesti kirjoittaja Hellevi Raitosalo Ke Joulu 06, 2017 10:29 am

Lähteitä:
Kirjoituksia
Reviewed: The new Christian documentary everyone's talking about, Tim Bechervaise, 12.9.2016 |
Coming Out of the Box with the Last Reformation? 17.5.2016
One to Watch. Torben Sondergaard, Holly Pivec, 31.7.2017
Who Is Torben Sondergaard And What Is The Last Reformation? Jack Wellman, 16.6.2017
Does The Last Reformation Get Back to the Book of Acts?, Elliot Nesch, 16.6.2017
The Last Reformation, Jim Allen, 14.6.2017
Daily Mirror 7.5.2016

Kirjoja
The Last Reformation, Torben Sondergaard, 2013
Sound Doctrine, Torben Sondergaard, 2013
The Last Reformation and Torben Sondergaard’s false teachings exposed, Jim Johnson, 2017
Sondergaardin nettisivut ja videoita
Videoillaan ja kirjoissaan Sondergaard esittää muitakin ristiriitaisia
väittämiä ja opetuksia. Yllä on esitetty eräitä räikeimpiä ja
siksi tärkeimpiä esimerkkejä joiden takia hänestä tulee varoittaa.

1Tarkoittaa, että ihmiset opetetaan tai heille jaetaan voima mm. parantaa sairaita, julistaa Sondergaardin ”täyttä evankeliumia”, ajaa ulos riivaajat Sondergaardin tai jonkun hänen kannattajansa näyttämän esimerkin mukaan
2Kirjassaan The Last Reformation hän sanoo: ”...näen itseni apostoliksi” s.178. Torben tekee myös selväksi, että hän kannattaa karismaattista ”5-fold” palvelunäkemystä, joka jakaa hengelliset virat apostolin, profeetan, evankelistan, pastorin ja opettajan rooleihin, s.18. Karismaattisen liikkeen mukaan tämä virkajako ja se, että nykyapostolit johtavat seurakuntia, on ollut kristikunnalta kateissa satoja vuosia.

Myös sen takia kristikunta on voimaton eikä ole kyennyt muuttamaan maailmaa. Raamatussa varsinaiset apostolit kuitenkin ovat henkilöitä, joiden yksi tuntomerkki on, että he elivät Jeesuksen aikaan ja tunsivat Hänet, kuten Paavali viittaa mm.1Kor.9:1. Kristus itse valitsi heidät lihassa olonsa päivinä. Paavali on eräänlainen poikkeus mutta hänkin eli jo Kristuksen ollessa maan päällä vaikka tuli apostoliksi Kristuksen taivaaseen nousun jälkeen. Raamatun apostoleilla on erityinen merkitys seurakunnan perustamisessa, Ef.2:20, Ilm.21:14.

Jos ”apostoli” nimitystä halutaan käyttää yleisemmässä merkityksessä, niin tuolloin me kaikki olemme ”lähetettyjä” (jota sana apostoli myös tarkoittaa) todistamaan evankeliumista. Se, että eräät ihmiset julistautuvat omavaltaisiksi apostoleiksi ja johtajiksi on vaarallinen kehitys. Raamatussa se on nähty jo ennalta ja siellä nimenomaan varoitetaan apostoleista, jotka ovat vääriä, 2Kor.11:13, Ilm.2:2.

3 Kyseessä ei ole Brownsvillen ja Toronton ”herätyksien” mainostaja, Suomessakin käynyt edesmennyt Steve Hill
4Sondergaard kertoo itsestään mm kirjassaan Sound Doctrine – myös https://thelastreformation.com/about-torben-sondergaard/
5Lainaukset yleensä kirjasta Sound Doctrine
6Kirjassa Sondergaard sanoo Jumalan antaneen luvan julkaista kirja v. 2003

7Näitä muka ”Jumalan sanelemia” kirjoja ja kirjoituksia on ajassamme muitakin. Kuuluisimpia on Sarah Youngin erittäin kyseenalainen ”Jeesus kutsuu” (Jesus Calling – kustantaja Kuva ja Sana) jota kristilliset kirjakaupat meilläkin myyvät. Samalta tekijältä on ilmestynyt samasta aihepiiristä muitakin teoksia, jotka kustantaja on ”ansiokkaasti” tuonut Suomen markkinoille

8Nykyiset ”apostolit” ja ”parantajat” pitävät suurta ääntä itsestään ja saavutuksistaan. He väittävät seuraavansa Herraa läheisemmin kuin muut ja siksi he saavat Jumalan erityisen ”voitelun” tehdä ”ihmeitä”, joita ei kuitenkaan missään varsinaisesti todisteta. Itse asiassa he kuitenkin toimivat aivan Herran esimerkkiä vastaan.

Parantaessaan jonkun Jeesus ei kehottanut tätä julistamaan asiaa kaduilla ja toreilla, vaan kehotti parantunutta pitämään asia omana tietonaan. Hän ei itse mainostanut ihmetekojaan. Jeesus paransi koska se oli yksi todistus Hänen jumaluudestaan. Mutta Hän ei halunnut ihmisten keskittyvän muuhun kuin pelastussanomaan: synnin sovitukseen. Jeesus paransi ja teki ihmeitä, koska Hän ”sääli” ihmisiä, esim. Matt.9:36, 20:34, Hep.4:15. Nykyiset ”ihmeentekijät” hakevat perimmältään huomiota ja mainosta itselleen
9Hän selittää raamatunkohtaa 1Tess.5:14-23

10Varma on se sana ja kaikin puolin vastaanottamisen arvoinen,
että Kristus Jeesus on tullut maailmaan syntisiä pelastamaan, joista minä olen suurin
11 Daily Mirror -lehti 7.5.2016 lainaa Sondergaardin videolla puhuttua: "Näemme niin monien ihmisten vapautuvan demoneista ja parantuvan. Yksi heistä oli nuori 9 -vuotias tyttö jolla oli autismi. Kun me rukoilimme hänen puolestaan… henki lähti heti hänestä. Ja äkkiä hän hymyili… ja sanoi: ’hei äiti, olen onnellinen’”

12 Tarkoituksella en käännä tätä loitsua jossa on toistoa toiston perään: ”Freedom! Freedom! Go! Go! Freedom! Come! Leave! Go! Go! Go! I command you spirit! Go! Right now! Come out! Go! In the name of Jesus, I command this spirit! Go! Leave him! Right now! Out! Out! Go! In the name of Jesus, I command every demon, go! Right now! Go! Right now! Come out! I command this demon, go! Go, right now! Demon, go! I command every demon, leave him right now! Come out! More! More! Let it go! I command you, demon, in the name of Jesus, come out! Come out! More! Go! Go! Go! In the name of Jesus I command the last thing to go! Go, in the name of Jesus! Every demon, come out! Right now! Leave him! Leave him!...” (lainaus: Does The Last Reformation get back to the book of Acts, Elliot Nesch, 16.6.2017. Neschin artikkeli perustuu Songerdaardin esiintymiseen videoillaan)

13Ks ed.
14Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen
Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan
15Tämän vertauskuvan mukaan vesi nyt teidätkin pelastaa, kasteena - joka ei ole lihan saastan poistamista, vaan hyvän omantunnon pyytämistä Jumalalta - Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen kautta
16mutta jäsenissäni minä näen toisen lain, joka sotii minun mieleni lakia vastaan ja pitää minut vangittuna synnin laissa, joka minun jäsenissäni on

17karttakaa kaikenkaltaista pahaa
18Kreikankielinen teksti kuvaa tätä kaikissa evankeliumeissa
19silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen,
joka hänelle tarjona olevan ilon sijasta kärsi ristin, häpeästä välittämättä,
ja istui Jumalan valtaistuimen oikealle puolelle
20Mutta kun Puolustaja tulee, jonka minä lähetän teille Isän tyköä,
totuuden Henki, joka lähtee Isän tyköä, niin hän on todistava minusta.
http://www.kristitynfoorumi.fi/lastreformation.html
Hellevi Raitosalo
Hellevi Raitosalo

Viestien lukumäärä : 434
Join date : 23.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria Empty Vs: KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria

Viesti kirjoittaja Hellevi Raitosalo Ti Tammi 02, 2018 9:34 am

Ajassamme näitä riittää. Vaikka Jeesus evankeliumeissa torui jo oman aikansa ihmisiä: "Tämä sukupolvi on paha sukupolvi: se tavoittelee merkkiä, mutta sille ei anneta muuta merkkiä kuin Joonaan merkki”, Luuk.11:29 ja edelleen Joh.4:48: ”Niin Jeesus sanoi hänelle: "Ellette näe merkkejä ja ihmeitä, te ette usko"” - mikään ei ole muuttunut. Kun joku suurella kohulla ja mainostamisella hankkii itselleen jumalallisen ”ihmeidentekijän” ja ”voiman jakajan” maineen, seuraajia (ja maksajia) löytyy. Torben Sondergaardin perustama The Last Reformation -liike viettelee etenkin nuoria mutta myös varomattomia vanhempia kristittyjä lisääntyvässä määrin myös meidän maassamme.

"Tämä sukupolvi on paha sukupolvi: se tavoittelee merkkiä"!
Merkkejä - sanomia  Jumalalta!
Raamatuu on täynnä Jumalan sanomia.
Raamattu on täynnä Jumalan lupauksia ja lohdutusta.
"se tavoittelee merkkiä, mutta sille ei anneta muuta merkkiä kuin Joonaan merkki”!

Tyydy Jumalan Sanassaan antamiin lupuksiin ja neuvoihin ja kehotuksiin.
Toinen kirje korinttilaisille 13

1. Kolmannen kerran minä nyt tulen teidän tykönne. Kahden tai kolmen todistajan sanalla on jokainen asia vahvistettava.
2. Olen edeltäpäin sanonut ja sanon edeltäpäin niille, jotka ennen ovat syntiä tehneet, ja kaikille muille
- niinkuin silloin sanoin, kun olin toista kertaa tykönänne, samoin nytkin, kun olen poissa - etten, kun taas tulen, ole teitä säästävä,
3. koska te etsitte todistetta siitä, että minussa puhuu Kristus, joka ei ole heikko teitä kohtaan, vaan on teissä voimallinen.
4. Sillä vaikka hänet ristiinnaulittiin, kun hän oli heikko, elää hän kuitenkin Jumalan voimasta; olemmehan mekin hänessä heikot,
mutta me elämme hänen kanssaan Jumalan voimasta teitä kohtaan.
5. Koetelkaa itseänne, oletteko uskossa; tutkikaa itseänne. Vai ettekö tunne itseänne, että Jeesus Kristus on teissä? Ellei,
niin ette kestä koetusta.

6. Minä toivon teidän tulevan tuntemaan, että me emme ole niitä, jotka eivät koetusta kestä.
7. Mutta me rukoilemme Jumalaa, ettette tekisi mitään pahaa, emme sitä varten, että näyttäisi siltä,
kuin me olisimme koetuksen kestäviä, vaan että te tekisitte hyvää ja me olisimme ikäänkuin ne, jotka
eivät koetusta kestä.

8. Sillä me emme voi mitään totuutta vastaan, vaan totuuden puolesta.
9. Sillä me iloitsemme, kun me olemme heikot, mutta te olette voimalliset;
sitä me rukoilemmekin, että te täydellisiksi tulisitte.
10. Sentähden minä kirjoitan tämän poissa ollessani, ettei minun teidän luonanne ollessani
tarvitsisi käyttää ankaruutta sen vallan nojalla, minkä Herra on minulle antanut rakentamiseksi,
ei kukistamiseksi.

11. Lopuksi, veljet, iloitkaa, tulkaa täydellisiksi, ottakaa vastaan kehoituksia, olkaa yhtä mieltä,
eläkää sovussa, niin rakkauden ja rauhan Jumala on oleva teidän kanssanne.
12. Tervehtikää toisianne pyhällä suunannolla. Kaikki pyhät lähettävät teille tervehdyksen.
13. Herran Jeesuksen Kristuksen armo ja Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus
olkoon kaikkien teidän kanssanne.
Hellevi Raitosalo
Hellevi Raitosalo

Viestien lukumäärä : 434
Join date : 23.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria Empty Vs: KristitynFoorumi / The Last Reformation eksyttää erityisesti nuoria

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa