Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Rovasti Olavi Peltola kirjoittaa helluntaikarismaattisesta liikkeestä
 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? EmptyTänään kello 8:01 am kirjoittaja vakiokalusto

»  Hän veti minun ylös hirmuisesta haudasta ja sontaisesta loasta
 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? EmptyEilen kello 6:29 am kirjoittaja Hellevi

» Vallankäytöstä (uskonnollisissa) yhteisöissä – Miten tämä on mahdollista?
 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? EmptyEilen kello 6:24 am kirjoittaja Hellevi

» Yksi mennyt kesäpäivä ja lapsenlapset
 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? EmptyTi Joulu 05, 2023 9:31 am kirjoittaja Hellevi

» Täällä meitä riisutaan
 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? EmptyTi Joulu 05, 2023 9:23 am kirjoittaja Hellevi

» Hengellinen väkivalta /”Pahat henget tulee mun sisään jos syön mielialalääkkeitä”
 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:58 am kirjoittaja Hellevi

»  Avoimuudesta / Saako kaikki kertoa/Pitääkö kaikki kertoa?
 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:45 am kirjoittaja Hellevi

» Milloin lähimmäistä koskeva rakkaus saa alkaa ja milloin ei?
 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:38 am kirjoittaja Hellevi

» SISÄINEN LANKEEMUS
 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? EmptyTi Joulu 05, 2023 8:30 am kirjoittaja Hellevi

Joulukuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kalenteri Kalenteri


Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään?

Siirry alas

 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? Empty Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään?

Viesti kirjoittaja Vierailija Ti Huhti 03, 2018 9:20 am

Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään?

Someraivojen aikana kansa ilkkuu väärintekijöille, jotka kantavat syntitaakkoja median Golgatalle. Ongelma on siinä, ettei tuomita vain tekoja, vaan koko ihminen.

   29.03.2018 10:45 Juhani Huttunen

Vuonna 2011 musiikkilehti The Rolling Stone julkaisi luettelon viidestäsadasta kaikkien aikojen parhaasta rockbiisistä. Listan ykkönen oli yllättäen Bob Dylanin Like A Rolling Stone. Dylan kirjoitti sen 24-vuotiaana. Biisin kesto on noin kuusi minuuttia, mikä siihen aikaan oli ennenkuulumatonta.

Like A Rolling Stone – tai kuten Dylan-fanien sisäpiirissä lyhennetään LARS – kertoo ihmisestä, joka on epäonnistunut ja pudonnut pohjalle. Laulussa on tietty ivallinen ja kylmä, suoranaisen vahingoniloinen sävy. Laulaja kääntää veistä haavassa kysellessään, miltäs nyt tuntuu, kun olet koditon ja näkymätön. Olet vierivä kivi. Dylanin ääni on metallinen ja jäätävä.

Olen yli puolet elämästäni ollut Dylanin seuraaja. Mutta juuri LARS oli pitkään vaikea pala. Kerran oikein kysyin Dylan-kavereiltani, eikö teidän mielestänne siinä biisissä ole ikävää kovuutta ja armottomuutta. Että tämäkö on parasta, mihin kirjallisuuden Nobelilla palkittu Dylan on kyennyt.

Nyt elämme aikaa, jolloin sosiaalisesta mediasta on tullut vihantunteiden purkukanava. Omissa samanmielisten somekuplissamme syljemme epäonnistuneiden ja moraalittomien ihmisten päälle. Kun raivo on irti, vihan kohteen puolustamisesta tulee mahdotonta, koska se koetaan varsinaisten uhrien vähättelyksi.

Kun massat lähtevät jyräämään, epäilemisestä tulee kiellettyä toisinajattelua, koska sehän olisi askel pois hyvyydestä.Sama kaava on toistunut niin monta kertaa, että minusta me yksinkertaisesti vain haluamme säännöllisin väliajoin höyhentää jotakuta. Aina jonkun osa on tulla kristukseksi ja kantaa häväistynä omaa ja vähän muidenkin syntitaakkaa (sosiaalisen) median Golgatalle. Ruotsissa tämän roolin veti Tukholman teatterin johtaja Benny Fredriksson, joka 58 vuoden iässä murtui ja teki itsemurhan.

Kun uskonnot ovat menettäneet merkityksensä, niiden tilalle on tullut eräänlainen moraalikultti. Siinä palvonnan kohteena on mielikuva eettisesti virheettömästä yli-ihmisestä, joka puhuu ja käyttäytyy aina siivosti. Jokaisen kultin jäsenen päämäärä on tulla yli-ihmisen kaltaiseksi moitteettomaksi olennoksi. Kun joku mokaa, seurakunta ojentaa. Mutta kun yksi huippu-urheilija käryää dopingista, luulemmeko oikeasti, että muut eivät ole niihin aineisiin milloinkaan koskeneet?

Minustakin olisi mukava olla hyvä ihminen. Koen silti oloni epämukavaksi, kun oikein joukolla ruvetaan marssimaan hyvyyden puolesta. Kun massat lähtevät jyräämään, epäilemisestä tulee kiellettyä toisinajattelua, koska sehän olisi askel pois hyvyydestä. Siksi pelkään, että kuplat alkavat muistuttaa uskonlahkoja, joihin kelpuutetaan vain hyväksyttyjä mielipiteitä omaksuneet yksilöt.

Vauhti on kova. Esimerkiksi aika moni varmaan ajattelee, ettei Migri oikeasti voi arvioida toisten ihmisten uskonnollista vakaumusta. Eihän toisen sydämeen voi nähdä. Silti esimerkiksi Aku Louhimiehen kohdalla ei ollut mitään estettä keskustella sivistyneesti siitä, oliko anteeksipyyntö sydämessä aito.

Joitain vuosia sitten minulla heräsi kiinnostus Jeesus Nasaretilaiseen. En ollut ikinä ajatellut, millainen ihminen hän oli. Aloin ajatella, että hän oli oikeasti vaikuttava opettaja. Jeesus oli viisas ja oppinut ajattelija, joka tunsi juutalaiset kirjoitukset.

Yksi pelottavan kuuloinen Jeesuksen neuvo on vaatimus täydellisyydestä. Hän sanoi: ”Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.” (Mt. 5:48)

Tarkoittiko se, että Jeesus ei sallinut virheitä? Olisiko hän pyhän raivon vallassa lyönyt vettä myllyyn, että pahat ihmiset saadaan savustettua? Eikö hän nimenomaan sanonut, etteivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat? Ehkä täydellisyysvaatimus oli jotakin muuta. Jeesus söi yhdessä epämiellyttävien ihmisten kanssa.

Jeesuksen opetuksen taustalla oli tuohon aikaan Kuolleella merellä Qumranissa vaikuttaneen yhteisön elämänkatsomus. Qumranin yhteisön omissa säännöissä sanottiin: "Minä en vastaa kenellekään pahantahtoisesti, pyrin jokaisen kohdalla hyvään. Sillä Jumalalle kuuluu kaiken elollisen tuomio, ja Hän antaa kullekin ansionsa mukaan.”

Someraivossa kansa kuitenkin huutaa: Ristiinnaulitse! Julkisten nöyryyttämisten ongelma on siinä, että niissä ei tuomita vain vääriä tekoja, vaan koko ihmisen olemassaolo häpäistään perusteellisesti. Otamme itsellemme tuomiovallan, joka ei meille kuulu. 1700-luvulla julkinen häpäisy oli normaali rangaistus. Kansa nauroi, kun juopolle puettiin päälle pelkkä tynnyri, jonka sivuille oli porattu käsien mentävät reiät. Somekiljuminen on samanlainen primitiivinen reaktio.

Tämä ei tarkoita, etteikö väärintekijän pidä kantaa vastuunsa teoista, jotka ovat syvästi vastenmielisiä.

Mitä Dylan-kaverini sitten vastasivat? Eikö Like A Rolling Stone ole vain kuuden minuutin kestoinen sadistinen kidutuskappale? Missä on myötätunto? Ei, kaverini sanoivat. Heidän mielestään LARS kertoo siitä, että kuka tahansa meistä voi epäonnistua ja pudota. Osat voivat vaihtua minä hetkenä hyvänsä. Jeesuskin sanoi, että ensimmäiset tulevat viimeisiksi.

Tämä ei tarkoita, etteikö väärintekijän pidä kantaa vastuunsa teoista, jotka ovat syvästi vastenmielisiä. Tietenkin pitää. Se vain on ihan eri asia kuin vaino, jossa keskuudessamme elävät pahat tapetaan sosiaalisesti. Meissä jokaisessa on kyky hyvään ja pahaan, ja siksi ihan jokainen tarvitsee myötätuntoa ja ymmärrystä.

Someraivojen aikana pelkokerroin kuitenkin kasvaa: kuka kivitetään seuraavaksi?
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/toimittajalta-olisiko-jeesus-tyytyvainen-siihen-miten-somekohuissa-yksiloiden-koko-elama-hapaistaan-


arkikalustoBob Dylan Lyrics
"Like A Rolling Stone"

Once upon a time you dressed so fine
You threw the bums a dime in your prime, didn't you?
People'd call, say, "Beware doll, you're bound to fall"
You thought they were all kiddin' you
You used to laugh about
Everybody that was hangin' out
Now you don't talk so loud
Now you don't seem so proud
About having to be scrounging for your next meal

How does it feel?
How does it feel
To be without a home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

You've gone to the finest school all right, Miss Lonely
But you know you only used to get juiced in it
And nobody's ever taught you how to live out on the street
And now you're gonna have to get used to it
You said you'd never compromise
With the mystery tramp, but now you realize
He's not selling any alibis
As you stare into the vacuum of his eyes
And say do you want to make a deal?

How does it feel?
How does it feel
To be on your own
With no direction home
A complete unknown
Like a rolling stone?

You never turned around to see the frowns on the jugglers and the clowns
When they all did tricks for you
You never understood that it ain't no good
You shouldn't let other people get your kicks for you
You used to ride on the chrome horse with your diplomat
Who carried on his shoulder a Siamese cat
Ain't it hard when you discover that
He really wasn't where it's at
After he took from you everything he could steal

How does it feel?
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

Princess on the steeple and all the pretty people
They're all drinkin', thinkin' that they got it made
Exchanging all precious gifts
But you'd better take your diamond ring, you'd better pawn it babe
You used to be so amused
At Napoleon in rags and the language that he used
Go to him now, he calls you, you can't refuse
When you ain't got nothing, you got nothing to lose
You're invisible now, you got no secrets to conceal

How does it feel
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

https://www.youtube.com/watch?v=IwOfCgkyEj0Vierailija
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

 Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään? Empty Vs: Olisiko Jeesus tyytyväinen siihen, miten somekohuissa jonkun koko elämä häpäistään?

Viesti kirjoittaja jarrut La Toukokuu 05, 2018 6:04 am

Nostan lukutasolle - ajateltavaksi
jarrut
jarrut
Admin

Viestien lukumäärä : 2615
Join date : 24.10.2013

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa