Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Luterilainen 'puhdas oppi'
Katoavat ja katoamattomat aarteet EmptyEilen kello 9:12 pm kirjoittaja Morosus

» Raamatusta!
Katoavat ja katoamattomat aarteet EmptyEilen kello 12:57 pm kirjoittaja Stiina

» Lammas itse!
Katoavat ja katoamattomat aarteet EmptyEilen kello 9:35 am kirjoittaja arkikalusto

»  Turhat syöjät poistetaan vuoteen 2050 mennessä
Katoavat ja katoamattomat aarteet EmptyEilen kello 8:55 am kirjoittaja arkikalusto

» TAPIO PUOLIMATKA // Translakiesityksen sukupuolioppi syrjii naisia ja hämmentää lapsia
Katoavat ja katoamattomat aarteet EmptyEilen kello 8:05 am kirjoittaja arkikalusto

» Vanhurskauttaminen lut.
Katoavat ja katoamattomat aarteet EmptyPe Helmi 03, 2023 3:13 pm kirjoittaja Stiina

»  Niilo Tuomenoksa: Armo on Kristus minun puolestani ja Kristus minussa
Katoavat ja katoamattomat aarteet EmptyPe Helmi 03, 2023 11:24 am kirjoittaja Stiina

» Miten teillä...?
Katoavat ja katoamattomat aarteet EmptyTo Helmi 02, 2023 3:57 pm kirjoittaja Reikäpää

» BBC kertoi massojen manipulointisuunnitelman jo vuonna 1968
Katoavat ja katoamattomat aarteet EmptyTo Helmi 02, 2023 10:59 am kirjoittaja arkikalusto

Helmikuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Kalenteri Kalenteri


Katoavat ja katoamattomat aarteet

Siirry alas

Katoavat ja katoamattomat aarteet Empty Katoavat ja katoamattomat aarteet

Viesti kirjoittaja Hellevi Ti Toukokuu 11, 2021 8:05 am

Katoavat ja katoamattomat aarteet

luuk. 12: 13–21 2.
sunnuntai helluntaista 22.6.


Jakso on talletettu vain Luukkaan evankeliumiin. Tekstin varsinainen opetus löytyy Jeesuksen vastauksessa miehelle, joka lähestyi häntä pyyntöineen. Voimme nähdä tilanteen aluksi siltä kannalta, että kysymyksessä on vastaamaton rukous; onhan pyytäminen nimenomaan rukousta, kun sen kohteena on Jumala/ Jeesus. Tekstikohtaa ei ole valittu siihen sunnuntaihin, jolloin teemana on ”Usko ja rukous”, vaikka se kävisi siihenkin valaisemaan kuulematta jääneiden rukousten ongelmaa.

Kysymyksessä on siis mies, joka on joutunut kahnauksiin veljensä kanssa, joka haluaa pitää kuolinpesän jakamattomana omien todennäköisesti itselleen sen hallinta- ja käyttöoikeuden. Tapaus kuuluu yhteiskunnallisen vanhurskauden piiriin. Kolminaisuusajatus merkitsee Jumalan hallintavaltaa myös maallisissa kysymyksissä. Jumala on luonut ihmiselämän ja sen mekanismit, joiden puitteissa on määrä toteuttaa oikeudenmukaisuutta. Niin on Jumalan tahto. Ja siksi olettaisi Jeesuksen välittävän miehen rukouksen taustalla olevasta ongelmasta ja puuttuvan siihen, nuhtelevan veljeä ja kehottamalla tätä suostumaan perinnönjakoon.

Miksi hän ei tehnyt sitä? Teksti avaa vastauksia kysymykseen. Jeesus käyttää vastauksessaan samaa ilmausta, kuin heprealainen mies tapellessaan heimolaisensa kanssa Egyptissä Mooseksen tullessa heitä erottelemaan. Kuka on asettanut sinut meille tuomariksi ja jakomieheksi? (2. Moos. 2:11–14; nykykäännös ei tuo vastaavuutta samalla tavalla esille.) Mooses siis yritti edistää oikeudenmukaisuuden toteutumista, mutta häntä yritettiin siitä estää.

Jeesus puolestaan kieltäytyi miehen pyytäessä sitä.Johanneksen evankeliumi luonnehtii Mooseksen ja Jeesuksen eron lain ja evankeliumin eroksi. ”Lain välitti Mooses, armon ja totuuden toi Jeesus Kristus.” Molemmat ovat Jumalalta. Lain piiriin kuuluu oikeudenmukaisuus. Evankeliumin ja armon piiriin kuuluu ihmisen ja Jumalan välisen yhteyden rakentuminen Jeesuksen uhrin kautta. Ja motivaatio siihen pääsemiseksi syntyy puolestaan
sillä, joka tuntee syntinsä.

Armon tarvetta ei olisi syntynyt tekstin miehelle, jos Jeesus olisi myötäillyt ja tukenut tämän pyrkimyksiä. Sen tulos olisi ollut miehessä jo ennestäänkin olevan oikeassa olemisen tunto. Se olisi tukenut hänen
itsevanhurskauttaan. Jeesus ei sanonut miehen olevan väärässä, mutta hän toi esiin synnin, joka vaivasi sekä häntä että hänen veljeään, ahneuden.

Suurissa, jopa maailmanhistoriallisesti tärkeissä mullistuksissa näemme tämän. Vallankumouksissa kaadetaan itsekkäitä ja ahneita tyranneja ja diktaattoreita, mutta vallankumouksen tekijät osoittautuvat sangen usein uusiksi itsekkäiksi tyranneiksi ja diktaattoreiksi. Jeesuksen vastauksen loppu osoittaa, mikä on kaikkein tärkeintä, mihin molempien veljesten ja jokaisen tulee keskittyä ennen kaikkea muuta.

”Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta.” Elämän  asiat on saatettava oikeaan tärkeysjärjestykseen. Tärkeintä on elää niin, että kuoleman edessä koeteltavat arvot ovat kohdallaan, että ihmisellä on aarre taivaassa silloin, kun tämä maailma jätetään, riippumatta siitä, ovatko tämän ajan aarteet olleet runsaat vai vähäiset. Taivaallinen ja siksi ikuisesti kestävä aarre on syntien anteeksiantamus, jonka Jeesus meille lahjoittaa.

Meidän ihmisten tehtävä on Jumalan oikeudenmukaisuuden vaatimuksen tuntien toteuttaa myös
oikeudenmukaisuutta. Mutta sen tulee tapahtua yleisinhimillisiin oikeuksiin ja velvollisuuksiin tukeutuen. Se ei ole ainoastaan kirkon tehtävä eikä sen keskeisin tehtävä.


Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1496
Join date : 13.11.2017

Rea Aalto likes this post

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun

- Similar topics

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa