Vapaasana


Join the forum, it's quick and easy

Vapaasana
Vapaasana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Haku
 
 

Näytä tulokset:
 

 


Rechercher Tarkennettu haku

Viimeisimmät aiheet
» Rovasti Olavi Peltola kirjoittaa helluntaikarismaattisesta liikkeestä
Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO EmptyTänään kello 8:01 am kirjoittaja vakiokalusto

»  Hän veti minun ylös hirmuisesta haudasta ja sontaisesta loasta
Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO EmptyEilen kello 6:29 am kirjoittaja Hellevi

» Vallankäytöstä (uskonnollisissa) yhteisöissä – Miten tämä on mahdollista?
Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO EmptyEilen kello 6:24 am kirjoittaja Hellevi

» Yksi mennyt kesäpäivä ja lapsenlapset
Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO EmptyTi Joulu 05, 2023 9:31 am kirjoittaja Hellevi

» Täällä meitä riisutaan
Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO EmptyTi Joulu 05, 2023 9:23 am kirjoittaja Hellevi

» Hengellinen väkivalta /”Pahat henget tulee mun sisään jos syön mielialalääkkeitä”
Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO EmptyTi Joulu 05, 2023 8:58 am kirjoittaja Hellevi

»  Avoimuudesta / Saako kaikki kertoa/Pitääkö kaikki kertoa?
Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO EmptyTi Joulu 05, 2023 8:45 am kirjoittaja Hellevi

» Milloin lähimmäistä koskeva rakkaus saa alkaa ja milloin ei?
Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO EmptyTi Joulu 05, 2023 8:38 am kirjoittaja Hellevi

» SISÄINEN LANKEEMUS
Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO EmptyTi Joulu 05, 2023 8:30 am kirjoittaja Hellevi

Joulukuu 2023
MaTiKeToPeLaSu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kalenteri Kalenteri


Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Sivu 1 / 2 1, 2  Seuraava

Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:01 am

KASTEEN ARMO


Mitä kaste merkitsee?

Kysymykseen: "Mitä kaste Sinulle oikein päivittäisessä elämässä merkitsee?"saa  uskoviltakin  ihmisiltä  hyvinkin  erilaisia  vastauksia.  Joku  ns.  uskovien kasteen   kannalla   oleva   saattaa   todeta,   että   kasteessa   annoin   julkisen tunnustuksen   uskostani,   mutta   ei   se   nyt   tänään   minulle   mitään   sen kummempaa   merkitse.   Joku   toinen   luterilaisen   kastekäsityksen   omaava saattaa  vastata  yksi  kantaan:  "Ei  yhtään  mitään.  Minulla  ei  ole  mitään muistikuvaa omasta kasteestani. Se, että olen tullut uskoon ja elän Jeesuksen kanssa merkitsee minulle kaikkea." Yhteistä molemmille vastauksille on se, että tarvittaessa  kumpikin  saattaa  lihalliseen  kiivauteen  asti  puolustaa  omaa kastekäsitystään    ainoana    oikeana,    mutta    käytännön    kristillisyydessä kummallekaan kasteella ei näytä olevan mitään todellista merkitystä.

Toisenlaisiakin vastauksia saattaa kyllä onneksi kuulla. Joku saattaa iloisena todeta, että hänen pelastusvarmuutensa luja ja muuttumaton perusta on siinä, että  hänet  on  kastettu.  Joku  saattaa  taas  yhtyä  erääseen  japanilaiseen nuoreen, joka kastettiin 17 vuotiaana. Hän kertoi, että vaikka hänelle ei mitään erikoista  mielikuvaa  tai  voimakasta  muistikivaa  kasteesta  olekaan,  hän  on joutunut  huomaamaan,  että  hänen  asenteensa  tiettyihin  asioihin  muuttui kasteen  seurauksena.  Ennen  maalliset  huvit  olivat  olleet  hauskoja,  mutta kasteen jälkeen ne alkoivat tuntua niin kovin tyhjiltä ja tarkoituksettomilta,


Viimeinen muokkaaja, Hellevi pvm Ma Tammi 13, 2020 7:17 am, muokattu 2 kertaa
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:03 am

Vastenmielisyys ja hämmennys


Itselleni   kaste   ei   pitkään   uskoontuloni   jälkeenkään   merkinnyt   minulle oikeastaan   yhtään   mitään.   Mutta   sitten   kohtasin   kysymyksen   erilaisista kastekäsityksistä  ja  sen  lihallisen  tavan,  jolla  uskovat  niistä  riitelevät  ja  koko kaste  alkoi  tuntua  minusta  lähes  vastenmieliseltä.  Miksi  ihmeessä  Herra ylipäänsä asetti kasteen omiensa keskinäisten suhteiden kompastuskiveksi?

Vastenmielisyyteni  kastetta  kohtaan  lisääntyi  entisestään,  kun  näin,  miten monet  kirkonmiehet  julistavat  kaikki  kastetut  autuaiksi  aivan  soikeina  sille epäuskon ja synnin todellisuudelle, jossa valtaosa suomalaista kastetuista elää.Toisaalta asiaa ei kyllä yhtään edistänyt se ns. uskovien kasteen kannattajien tietty  ylpeys,  jolla  he  kertoivat,  miten  kaste  avasi  heille  tien  korkeampaan hengelliseen  elämään,  vaikka  heidän  lihallisuutensa  oli  yhtä  ilmeistä  kuin noiden luterilaisten harhaopettajienkin.

Kasteen  suoritustavasta  ja  ajankohdasta  käydään  jatkuvasti  kiistaa,  mutta harvoin kuulee opetettavan, mitä Raamattu opettaa itse kasteen sisällöstä. Kun sitten  yritin  paneutua  raamatulliseen  ainekseen,  vastenmielisyyteni  vaihtui hämmennykseen.  Aloin  ymmärtää,  kuinka  vähän  itse  asiassa  Raamatun salaisuuksia voinkaan ymmärtää. Kasteessa on sellaista, mikä tulee jäämään jokaiselle vilpittömälle Raamatun lukijalle salaisuudeksi


Viimeinen muokkaaja, Hellevi pvm Ma Tammi 13, 2020 7:20 am, muokattu 1 kertaa
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:08 am

Usko ja kaste pelastavat

Selkeätä Raamatussa on se, että kaste liitetään pelastukseen.


"Joka   uskoo   ja   kastetaan   pelastuu;   mutta   joka   ei   usko,   se   tuomitaan kadotukseen." (Mk. 16:16) Vastaavasti Jeesus puhuessaan uudestisyntymisestä toteaa: "Jos  joku  ei  synny  vedestä  ja  Hengestä,  ei  hän  voi  päästä  sisälle  Jumalan valtakuntaa."(Joh. 3:5) Toisaalta  kuitenkin  tiedämme,  että  usko  Jeesukseen  sellaisenaan  riittää pelastukseen.  Kadotukseen  tuomitsemisen  syyksikään  ei  panna  kasteen puutetta, vaan epäusko.

Kun kaste toisaalta pannaan pelastuksen ehdoksi ja toisaalta  usko  Jeesukseen  pelkästään  riittää  pelastukseen,  niin  joku  saattaa kysyä:  "Eikö  Raamatun  opetuksessa  ole  tässä  kohden  ristiriitaisuutta?"  Itseasiassa  tämä  näennäinen  ristiriitaisuus  johtuu  siitä,  että  kasteen  sisältöä  ei ymmärretä.  Ja  kun  sitä  ei  ymmärretä  ja  toisaalta  kuitenkin  uskon  merkitys tajutaan  oikein,  vaarana  on  kasteen  aliarviointi  tai  jopa  halveksunta,  vaikka Jeesus nimenomaan liittää kasteen elämämme kaikkein tärkeimpään asiaan eli pelastukseen.


Viimeinen muokkaaja, Hellevi pvm Ma Tammi 13, 2020 7:22 am, muokattu 1 kertaa
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:12 am

Kastevesi ja vedenpaisumus

Pietari liittää edelleen kasteen pelastukseen ensimmäisen kirjeensä kolmannessa luvussa:
...Jumalan pitkämielisyys odotti Nooan päivinä, silloin kun valmistettiin arkkia, jossa  vain  muutamat, se on  kahdeksan sielua, pelastuivat veden kautta.Tämän vertauskuvan mukaan vesi nyt teidätkin pelastaa, kasteena joka ei ole lihan saastan poistamista, vaan hyvän omantunnon pyytämistä Jumalalta Jeesuksen  Kristuksen  ylösnousemuksen kautta, hänen, joka on mennyt taivaaseen ja on Jumalan oikealla puolella; ja hänen allensa ovat enkelit ja vallat ja voimat alistetut. (1.Piet. 3:20-22)


Pietari toteaa siis aivan yksiselitteisesti, että vesi pelastaa meidät kasteena. Kastetta on tämän kohdan perusteella verrattu ikäänkuin Nooan arkkiin, johon astumalla   eli   uskomalla   kasteen   sisältöön,   ihminen   pelastuu   synninrangaistuksena  tulevalta  tuomiolta.  Vaikka  tämä  tulkinta  sisältääkin  tiettyä totuutta,  Pietari  ei  suinkaan  kohdassa  vertaa  kastetta  arkkiin,  vaan  veteen. Tulvavesi pelasti Nooan ja hänen perheensä, mutta ei suinkaan kuolemalta, vaan  paljon  pahemmalta.  Kun  vesi  surmasi  synnissään  täysin  Jumalasta eroon  joutuneen  ihmiskunnan,  Nooa  ja  hänen  perheensä  pelastuivat  tältä synnin  turmelukselta  ja  epäuskolta, joka olisi voinut heidänkin sielunsa hukuttaa.

Kaste ei siis ole jonkinlainen puhdistusriitti, jolla päästäisiin eroon synnin tuottamasta saastasta, vaan hyvän omantunnon pyytämisenä se tunkeutuu koko pelastuksen ytimeen. Syntiähän ei voi saada anteeksi eikä omaatuntoa puhtaaksi, muuten kuin Jeesuksen Golgatan sovitustyön perusteella  ja varassa. Kasteessa ei siis ole kysymys vain synnin ajallisten tai iankaikkisten seurausten  välttämisestä,  vaan  pelastumisesta  itse  synnistä.  Synti on  iksi tuomittava ja hukutettava ja uuden elämän tulee tapahtua synnistä vapautettuna Jumalaa varten.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:30 am

Yksi kaste: vesi ja Pyhä Henki

Tämän Pietarin kirjeen kohdan perusteella ei saa kuitenkaan tehdä sellaista johtopäätöstä, että kaste olisi pelkästään vesi. Kun hän liittää kasteeseen hyvän omantunnon pyytämisen Jumalalta Jeesuksen ylösnousemuksen kautta, niin hän asiallisesti osoittaa, että anteeksiantamusta pyytävän uskon ylösnousseeseen Kristukseen tulee kulkea käsi kädessä kasteveden kanssa. Näin ollen voimmekin todeta, että kun Uusi Testamentti puhuu kasteesta, se ei koskaan rajoitu pelkästään vedellä kastamiseen.

Kristillinen kaste sisältää aina sekä vesikasteesta että Henki-kasteesta (Pyhän Hengen saaminen) osalliseksi tulon. Jälkimmäisen saanuthan on ihminen, jossa Pyhä Henki on synnyttänyt uskon ylösnousseeseen Kristukseen. Ilman Pyhän Hengen saamista yksikään ihminenhän ei voi omistaa pelastavaa uskoa.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:35 am

Kasteen ja uskon järjestys

Paljon on kiivailtu siitä, missä järjestyksessä vesikaste ja Pyhän Hengen kaste eli Pyhän Hengen saaminen tapahtuvat. Itse olen pioneerilähetystyössä nähnyt, miten oikeassa Jeesus oli sanoessaan: "Tuuli puhaltaa, missä tahtoo, ja sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä,mistä se tulee ja minne se menee; niin on jokaisen, joka on Hengestäsyntynyt." (Joh. 3:8

Pyhä Henki on työssään ja toiminnassaan niin vapaa ja kaavoista riippumaton, että me emme yksinkertaisesti voi tässäkään vangita Hänen toimintaansa johonkin teologiseen järjestelmään. Olen nähnyt, miten joku on selvästi saanut Pyhän Hengen lahjan ja vasta sitten hänet on kastettu vedellä. Olen nähnyt, miten jo kastettu saa Pyhän Hengen lahjan. Olen vieläpä saanut nähdä, miten ilmeisellä tavalla ihminen on saanut Pyhän Hengen kasteensa hetkellä. Ratkaisevaa ei siis ole järjestys eikä edes näiden kahden asian ajallinen etäisyys, vaan se, että sekä vesikaste että Pyhän Hengen saaminen yhdessä muodostavat syvimmässä merkityksessä kristillisen kasteen.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:42 am

Kaste liittää Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen

Kysellessämme, mitä kaste oikein merkitsee ja mikä on sen raamatullinen sisältö, meidän on syytä muistaa, että esimerkiksi Roomalaiskirjeen 6. luku, joka selvittää tätä, nimenomaan sisällyttää sekä vedestä että Hengestä syntymisen puhuessaan kasteesta. Jos erotamme nämä kaksi toisistaan, teemme väkivaltaa Raamatun sanalle.

1. Mitä siis sanomme? Onko meidän pysyttävä synnissä, että armo suureksi tulisi?

2. Pois se! Me, jotka olemme kuolleet pois synnistä, kuinka me vielä eläisimme siinä?

3. Vai ettekö tiedä, että me kaikki, jotka olemme kastetut Kristukseen Jeesukseen, olemme hänen kuolemaansa kastetut?

4. Niin olemme siis yhdessä hänen kanssaan haudatut kasteen kautta kuolemaan, että niinkuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin pitää meidänkin uudessa elämässä vaeltaman.

5. Sillä jos me olemme hänen kanssaan yhteenkasvaneita yhtäläisessä kuolemassa, niin olemme samoin myös yhtäläisessä ylösnousemuksessa,

6. kun tiedämme sen, että meidän vanha ihmisemme on hänen kanssaan ristiinnaulittu, että synnin ruumis kukistettaisiin, niin ettemme enää syntiä palvelisi;

7. sillä joka on kuollut, se on vanhurskautunut pois synnistä.

8. Mutta jos olemme kuolleet Kristuksen kanssa, niin me uskomme saavamme myös elää hänen kanssaan,

9. tietäen, että Kristus, sittenkuin hänet kuolleista herätettiin, ei enää kuole: kuolema ei enää häntä vallitse.

10. Sillä minkä hän kuoli, sen hän kerta kaikkiaan kuoli pois synnistä; mutta minkä hän elää, sen hän elää Jumalalle.

11. Niin tekin pitäkää itsenne synnille kuolleina, mutta Jumalalle elävinä Kristuksessa Jeesuksessa.

12. Älköön siis synti hallitko teidän kuolevaisessa ruumiissanne, niin että olette kuuliaiset sen himoille,

13. älkääkä antako jäseniänne vääryyden aseiksi synnille, vaan antakaa itsenne, kuolleista eläviksi tulleina, Jumalalle, ja jäsenenne vanhurskauden aseiksi Jumalalle...

17. ...Mutta kiitos Jumalalle, että te...

18. ... synnistä vapautettuina olette tulleet vanhurskauden palvelijoiksi!...

22. ...Mutta nyt, kun olette synnistä vapautetut ja Jumalan palvelijoiksi tulleet,on teidän hedelmänne pyhitys, ja sen loppu on iankaikkinen elämä.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:45 am

Kaste kuolemantuomiona

Paavali osoittaa ensiksikin, että kaste merkitsee ihmiselle kuolemantuomiota. Kastamistapa, jossa joko ihminen upotetaan kokonaan veteen tai sitä kuvaamaan hänen päänsä päälle valellaan vettä, osoittaa, että veden tehtävä on hukuttaa ihmisen synti, niinkuin vedenpaisumuksen vesi hukutti turmeltuneen ihmiskunnan. Yli kolme minuuttia veden alla merkitsee ihmiselle normaalisti hukkumista.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:46 am

Raamatussa kuolema rangaistusta

Emme ymmärrä Raamattua oikein, jos ajattelemme, että kuolema merkitsisi elämän  ja  olemassaolon  päättymistä.  Kuolema  on  synnin  palkka  eli  aina luonteeltaan rangaistus synnistä. Raamattu puhuukin kuolemasta ei suinkaan ulkopuolisen tarkkailijan asentein, vaan aina itse kuolevan kannalta. Kun siis ihminen kuolee, hänen olemassaolonsa jatkuu, mutta hän joutuu kokemaan tuomion ja rangaistuksen synneistään.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:50 am

Vastasyntyneetkin kuolevat


Kun siis joku viedään kastettavaksi tai joku menee kastettavaksi, se tarkoittaa, että hänen tunnustetaan ansaitsevan kuoleman. Hän on niin syntinen, että hänelle kuuluu kuolema ei vain ajallisessa vaan ennen kaikkea iankaikkisessa merkityksessä. Hän ansaitsee sen. Kun pieninet vastasyntyneetkin kuolevat, se on meille Jumalan puhetta heidän synninalaisuudestaan. Kun vastasyntynytkin viedään kasteelle, hänelle annetaan kuolemantuomio toisaalta siitä Adamin synnistä, joka hänenkin synnikseen luetaan ja toisaalta siitä synnynnäisestä syntisyydestä, jonka hän on vanhemmiltaan saanut osakseen.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:53 am

Jeesuksen kuolemaan yhteen kasvaminen


Kasteen ihana evankeliumi on kuitenkin siinä, että se liittää meidät Jeesuksen kärsimiseen ja kuolemaan siinä määrin, että Paavali kirjoitti, että Kristukseen kastettu on kasvanut yhteen Jeesuksen kuolemiseen ja hautaamiseen. Se merkitsee sitä, että kastettavan kuolemantuomio pannaankin toimeen Jeesukselle. Rangaistus, joka kuuluisi meille annetaankin Jeesukselle, mutta sillä tavalla, että voimme sanoa, että Hänen kuolemansa oli minun kuolemani. Olen jo kuollut kuolemani.

Tästä syystä Jeesus sanookin: "Yksikään joka elää ja uskoo, ei ikinä kuole." Jeesukseen yhteenkasvaneen kuolema on jo siis takanapäin, Golgatan ristillä. Rangaistusmerkityksessä kuolemaa ei ikinä enää hänelle tule. Tämän ajallisen ruumiin vaihtaminen uuteen ylösnousemusruumiiseen ei ole raamatullisessa merkityksessä enää kuolemaa, vaan elämän portti.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:55 am

Synnistä pois kuoleminen


Kun Paavali kirjoitti, että Kristukseen kastettu on kuollut pois synnistä, se ei tarkoita, että synti olisi kuollut, vaan että hän itse on kuollut synnin tuomitsevalle ja rankaisevalle seuraamukselle. Mutta juuri vapautus synnin syyttävästä ja tuomitsevasta otteesta merkitsee pääsyä armon alle, pysyvään armotilaan, jossa ihminen saa Pyhän Hengen voimassa antaa itsensä ja jäsenensä Jumalan vanhurskauden käyttöön.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 7:58 am

Kaste liittää Jeesuksen ylösnousemukseen


Tähän liittyy tietysti se, että kun kastevedestä kuitenkin noustaan ylös, sillä kuvataan Jeesuksen ylösnousemusta. Kaste liittääkin ihmisen Jeesuksen ylösnousemukseen, sillä tavalla, että siitäkin sanotaan, että olemme yhteenkasvaneet Kristuksen ylösnousemukseen. Jos pää on noussut kuolleista, niin koko ruumis on myös noussut uuteen elämään. Näin kristillisyys on Jeesuksen uutta ylösnousemuselämää uskovan elämässä. Ja yhtä varmasti kuin pää on noussut taivaaseen, on myös Kristuksen ruumis lopullisesti nouseva taivaalliseen kirkkauteen.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:00 am

Ristiinnaulittu liha


Ennen kastetta (vesi ja Henki) ihminen oli siis kokonaan synnin syyllisyyden sitoma ja synnin orja, niin ettei hänellä ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin jatkuvasti tehdä syntiä. Kasteessa Kristuksen kuolemaan sidotuilla ei ole enää tuomiota synneistään eikä siitä pahasta vaikutuksesta, jota liha yhä vaikuttaa. Lihakin on ristille lyöty, mikä tarkoittaa, että kaikki ne syntiset ajatukset, himot ja teot, jotka se yhä uskovan elämässäkin aiheuttaa, ovat jo etukäteen saaneet tuomionsa ja rangaistuksensa Golgatan ristillä.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:06 am

Vapaa valitsemaan synnin ja vanhurskauden välillä

Kasteessa Kristuksen ylösnousemukseen yhteenkasvaneen sydämeen on annettu uusi Pyhän Hengen elämä. Näin ollen uskova on vapaa tekemään valintoja, joko siten että hän antaa jäsenensä lihan käyttöön tai niin että hän antaa jäsenensä, ajatuksensa, tunteensa, voimansa ja lahjansa Jumalan
vanhurskauden käyttöön. Kasteen kautta "synnistä vapautettu" ei ole siis synnitön, sillä hänessä asuu yhä liha eli syntinen luonto, mutta kasteen armon tähden, sen tähden, että hänet on liitetty Kristukseen, hän voi Pyhän Hengen voimassa kuolettaa ja hillitä lihan tekoja ja voi myönteisesti antaa itsensä Jumalan käyttöön ja pyhitykseen, kilvoituselämään.

Kristillinen taistelu syntiä vastaan ja voitto siitä ja eläminen Herrassa alkaa siis kasteesta, jolla ihmisen sidotaan Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen. Kasteella voi siis olla aivan suunnattoman suuri merkitys päivittäisessä uskonkilvoituksessa niinkuin Lutherkin opetti.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:08 am

Ajattele itsestäsi oikein


Kun Paavali kehotti uskovia "pitämään" itseään synnille kuolleina ja Jumalalle elävinä Kristuksessa Jeesuksessa, sana pitää ei suinkaan tarkoita ponnistellen yrittämistä tai käskyjen pitämistä, vaan sana alkukielessä tarkoittaa "ajattelua". Ajatelkaa itsestänne oikein! Te olette kasteen kautta Kristukseen yhteenkasvaneet, ajatelkaa itseänne sellaisiksi, joille ei mitään rangaistusta ja tuomiota tule ja tehkää siitä sitten myös johtopäätökset käytännölliseen elämäänne. Saatte lähteä elämään uutta elämää Jeesuksen ylösnousemusvoimassa.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:12 am

Yksi kaste: vain Yksi on kastettu


Eräässä merkityksessä voidaankin sanoa, että kasteen sanan syvimmässä merkityksessä on kokenut vain Jeesus Kristus kuolemassaan ja kärsimyksessään. Meidän kasteemme on vain yhteenkasvamista hänen kasteeseensa ja sen koko hedelmän ja lahjan omaksi saamista. Meidän ei tarvitse kokea sitä kastetta, josta Jeesus itse sanoi:
49. Tulta minä olen tullut heittämään maan päälle; ja kuinka minä tahtoisinkaan, että se jo olisi syttynyt!

50. Mutta minä olen kasteella kastettava, ja kuinka minä olenkaan ahdistettu, kunnes se on täytetty! (Luuk.12:49-50) Jeesuksen kaste ei siis tapahtunut suinkaan silloin, kun Johannes Kastaja kastoi Hänet Jordanilla, vaikka se viittasikin tulevaan. Varsinainen kastetapahtui vasta Golgatan ristin tuskissa ja kuolemassa, kun Isä hukutti oman Poikansa meidän sijastamme, meidän syntiemme vuoksi. Jeesukselle tämä Golgatan kaste oli suunnattoman ahdistavaa jo etukäteenkin. Mutta silti Hän kuuliaisuudessa Isälle ja rakkaudesta meitä kohtaan kulki Golgatan tien loppuun asti.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:16 am

Tulta heittävä Jeesus


Mutta Jeesuksella oli myös kirkkaana ja selkeänä päämäärä, johon Hän pyrki: "Tulta minä olen tullut heittämään maan päälle." Jeesus halusi heittää Pyhän Hengen tulen palamaan maan päällä ihmissydämiin. Mutta Pyhän Hengen lahjaa ei voi antaa muuta kuin Kristuksen uhrilla vanhurskautettuun sydämeen. Golgatan veren ja ylösnousemuksen täytyi tapahtua ennen kuin Pyhän Hengen lahjaa voitiin vuodattaa. Pietari kuvaa helluntaisaarnassaan asiaa: (Apt. 2)33. Koska hän siis on Jumalan oikean käden voimalla korotettu ja on Isältä saanut Pyhän Hengen lupauksen, on hän vuodattanut sen, minkä te nyt näette ja kuulette.

Kun Jeesus oli sovittanut ihmiskunnan synnit verellään, Hänet korotettiin ylösnousemusruumiissa Isän oikealle puolelle. Taivaassa Hän sai ottaa vastaan Isän lupaaman Pyhän Hengen vuodatettavaksi kaiken lihan päälle. Ja niin Jeesus vuodatti Pyhän Hengen helluntaina. Jumalan Karitsa on se, joka kastaa Pyhällä Hengellä ja tulella, niinkuin Johannes Kastaja sanoi.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:19 am

Pääsiäinen ja helluntai


Vedellä Kastamisen ja Hengellä kastamisen suhde on siis täsmälleen sama, kuin Jeesuksen kärsimisen, kuoleman ja ylösnousemuksen suhde Pyhän Hengen vuodattamiseen. Kasteen sisällys on Jeesuksen ristin ja voiton sisältö. Pyhä Henki tuo nyt kasteen sisällön uskon kautta ihmisen sydämeen asti uudestisyntymisessä.

Vaikka vanhurskauttaminen, Jumalalle kelpaavaksi julistaminen, tapahtuukin ajallisesti samalla hetkellä kuin uudestisyntyminenkin, ne ovat loogisesti samassa järjestyksessä kuin pääsiäinen ja helluntai. Pääsiäisen vuoksi on helluntai, vain Jeesuksen uhrilla vanhurskautettu sydän voi ottaa vastaan Jumalan oman elämän Pyhässä Hengessä. Vesikasteen ja Pyhän Hengen saamisen erottaminen toisistaan on yhtä mahdotonta kuin Golgatan uhrin ja helluntain lahjankin.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:21 am

Usko kasteen sisällykseen


Kun  siis  Raamattu  toisaalta  sanoo,  että  "joka  uskoo  ja  kastetaan,  se pelastuu",  ja  toisaalta  "joka  uskoo  Herraan  Jeesukseen,  pelastuu",  nämä lauseet eivät ole vähääkään ristiriidassa keskenään. Kasteenhan sisältö on juuri   Jeesuksen   uhri   ja   Hänen   voittonsa   kuolemasta.   Jos   siis   uskot Jeesukseen,  uskot  oman  kasteesi  sisältöön.  Ne,  joita  ei  vielä  ole  kastettu, mutta jotka kuitenkin jo uskovat Jeesukseen, uskovat siis tulevan kasteensa sisältöön.  Ne,  jotka  on  jo  kastettu  ja  jotka  sitten  uskovat  Jeesukseen,  heuskovat oman kasteensa sisältöön, Herran Jeesuksen pelastustekoihin.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:23 am

Jeesuksen kaste Jordanilla


Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen tykö hänen kastettavakseen. Mutta tämä esteli häntä sanoen: "Minun tarvitsee saada sinulta kaste, ja sinä tulet minun tyköni!" Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Salli nyt; sillä näin meidän sopii täyttää kaikki vanhurskaus". Silloin hän salli sen hänelle. Kun Jeesus oli kastettu, nousi hän kohta vedestä, ja katso, taivaat aukenivat, ja hän näki Jumalan Hengen tulevan alas niinkuin kyyhkysen ja laskeutuvan hänen päällensä. Ja katso, taivaista kuului ääni, joka sanoi: "Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt".(Mt. 3:13-17
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:25 am

Johanneksen kaste ja kristillinen kaste


Kristillinen kaste asetettiin vasta Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen lähetyskäskyn antamisen yhteydessä siitä syystä, että vasta Jeesuksen kärsiminen ja kuolema, hautaaminen ja ylösnousemus antoivat kasteelle sisällön. Johannes Kastajan kastetta ei missään vaiheessa samaistettu kristilliseen kasteeseen. Apostolien tekojen 19. luku kertoo, miten JohannesKastajan kasteella kastetut kastettiin uudelleen kristillisellä kasteella. Miksi sitten Jeesuskin kastettiin Johanneksen kasteella ja missä suhteessa se on kristilliseen kasteeseen, joka liittää ihmisen Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen? Mikä oli se vanhurskaus, joka vaati Jeesuksen kastamista Jordanissa? Ja mitä Jeesuksen kaste silloin merkitsee meille?
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:29 am

Johannes: tiivistetty Vanha Testamentti


Johannes Kastajaa voidaan täydellä syyllä nimittää yhteen henkilöön tiivistetyksi Vanhaksi Testamentiksi. Hänen tehtävänsä oli toisaalta julistaa Jumalan lakia sen äärimmäisessä terävyydessä. Johannes ei tyytynyt vain julistamaan sitä, vaan hän kohdisti kaikki lainvaatimukset kaikkein ankarimmin omaan itseensäkin. Vaikka hän ei toiminnassaan tehnyt ainoatakaan ihmettä, hänen julistuksensa äärimmäinen terävyys ja totuudellisuus veti valtaisat ihmisjoukot häntä kuulemaan.

Johanneksen julistama laki murskasi hänet itsensäkin siinä määrin, että ellei hänellä olisi ollut Vanhan Testamentin hyvää uutista tulevasta Messiaasta, vapauttaja Kuninkaasta tuotavanaan, hänkin olisi sortunut lain vaatimusten edessä. Kun hän sitten saattoi eräänä päivänä osoittaa Jeesusta, hän kutsui Jeesusta Jumalan Karitsaksi, sillä hän ymmärsi, että koko Vanhan Testamentin laki vaati ja lupasi Jumalan itsensä valmistamaan Uhrikaritsaa, joka kykenisi ottamaan pois ei vain maailman, vaan myös hänen omat syntinsä.

Johanneksen tietoisuus omasta syntisyydestään ilmeni siinä, että hän ei olisi pitänyt itseään arvollisena kastamaan Jeesusta. Johannes tiedosti myös oman kasteensa vähäpätöisyyden Jeesuksen rinnalla, kun hän totesi, että toisin kuin hän, joka kastoi vedellä parannukseen, Jeesus oli kastava ihmiset Pyhällä Hengellä. Näin Johanneskin osoitti, että Pyhän Hengen saaminen on olennainen osa kristillistä kastetta.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:32 am

Parannuksen kaste


Johannes määritteli oman kasteensa parannuksen kasteeksi. Hän kastoi vainne, jotka tunnustivat syntinsä. Näin Johanneksen kasteen ydin ei ole siinä, että se kykenisi tarjoamaan pelastusta, vaan se oli julkista tunnustautumista siihen, että kastettava oli rikkonut Vanhassa Testamentissa Jumalan ilmoittaman lain ja että hän syntisenä ansaitsi tulla hukutetuksi, niinkuin Nooan aikuinen ihmiskuntakin. Toisaalta Johanneksen kaste merkitsi jäämistä sen odotuksen varaan, että Jumala on omien lupaustensa mukaan valmistava Messiaassa pelastajan, joka ei tulisi vain jonkinlaisena poliittisena vapauttajana, vaan tulisi pelastamaan ihmiset heidän synneistään. Näin Johanneksen kaste valmisti ihmisiä kristilliseen kasteeseen. Vaikka laki eikä syntien tunnustaminen parannuksessa itsessään ei kykene ketään pelastamaan, ne ajoivat ihmisiä Kristuksen luo. Näin Johannes valmisti kansaa vastaanottamaan pelastuksen Jeesuksessa
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Hellevi Ma Tammi 13, 2020 8:34 am

Kaste lakiin ja kaste evankeliumiin


Koska Johanneksen kaste liittää ihmisen Jumalan vanhurskaaseen lakiin, sen sisältö kuuluu myös osana kristilliseen kasteeseen. Siinäkin ihminen tunnustautuu kuoleman ansaitsevaksi. Mutta kristillinen kaste liittää meidät kuitenkin ensisijassa evankeliumiin. Kristillinen kaste ei siis ole vain kuolemantuomio, vaan se lahjoittaa myös tämän tuomion loppuun kärsittynä Jeesuksen kärsimyksessä ja kuolemassa ristillä. Kun Johanneksen kaste viittaa tulevaan pelastukseen siinä, että kastevedestä noustaan elävänä, vaikka olisikin ansaittu kuolema, kristillinen kaste ei vain lupaa ylösnousemuselämää, vaan antaa sen liittämällä ihmisen Jeesukseen ja Hänen ylösnousemuselämäänsä.
Hellevi
Hellevi

Viestien lukumäärä : 1922
Join date : 13.11.2017

Takaisin alkuun Siirry alas

Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO Empty Vs: Jorma Pihkala: KASTEEN ARMO

Viesti kirjoittaja Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Sivu 1 / 2 1, 2  Seuraava

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa